Vaticinator Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 (edytowane) Postanowiłem wymodelować jeden ze swoich konceptów. Tekstury jak zbiorę się w sobie. Soft: Blender 2.7 Edytowane 26 Listopad 2015 przez Vaticinator update
ikkiz Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 bardzo mi się podoba. pokażesz jeszcze inne ujęcie, bo buzia wygląda na bardzo ładną, chciał bym zobaczyć. A koncept jest świetny!
Vaticinator Napisano 24 Kwiecień 2014 Autor Napisano 24 Kwiecień 2014 W sumie, zapomniałem wspomnieć o istotnym fakcie. Korzystałem również z programu Makehuman. Przyznam, że nie chciało mi się ślęczeć nad sylwetką postaci od zera. Program jest darmowy i szczerze polecam. Różne są opinie na temat modeli jakie generuje, ale jak się trochę czasu poświęci to można sporo wykrzesać. Buzię celowo ukrywam, bo nie ma oczu :D Zrobiłem renderek z frontu (też bez oczu). Niestety mniejszy, bo dość długo mi się to renderuje. Pozdrawiam i dzięki!
Bacry Napisano 25 Kwiecień 2014 Napisano 25 Kwiecień 2014 Fajny koncept postaci. Szczególnie ciekawe jest to, że to przebrany człowiek a nie jakaś maszkara.
Goreiath Napisano 26 Kwiecień 2014 Napisano 26 Kwiecień 2014 Najsne, bardzo najsne ;) Choć szkoda, że panienka z MH...
Vaticinator Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 (edytowane) @Goreiath Mnie to akurat bardzo cieszy. Dzięki MH udało mi się zaoszczędzić sporo czasu. Chodziło mi o przedstawienie pewnej idei i myślę, że w przypadku tej pracy, to czy model jest wygenerowany czy wymodelowany face po face'sie ma znaczenie marginalne. Nie ma sensu za każdym razem odkrywać koła na nowo. Co innego jakbym postawił wygenerowaną, nagą postać w T-Pose. Cieszę się, że się podoba ;) @karol90 Na razie to co poniżej, ale będzie więcej... Po dłuższej przerwie zabrałem się za UV mapki i teksturowanie. Ale to jeszcze nie finał. Edytowane 29 Kwiecień 2014 przez Vaticinator
2013 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Bardzo mi się podoba! Ale strasznie mały render!
Bacry Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Większy render to raz a dwa jak podłoże robiłeś?
Vaticinator Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Zaktualizowałem renderek w poprzednim wpisie na troszkę większy. Z podłożem chyba niczym nie zaskoczę. Użyłem dwóch tekstur. Jednej z liśćmi, drugiej nieco ciemniejszej z ziemią i wymiksowałem je za pomocą noise'a. To samo tylko przekontrastowane użyłem jako bumpa. Do tego doszedł DOF i już :) Dorzucam extrasa:
2013 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 No kozacko wygląda, motyw wilczych łap jest świetny. No i seksowna bardzo. Na moje troszkę za bardzo szumi. Zrobiłbyś jeden render tak jakby miała to być prezentacja figurki kolekcjonerskiej? Znaczy się bez ulepszaczy typu DOF i mega szumu, no i buzię bym chętnie zobaczył całą. Gratulacje!
Sebazx6r Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Ale napisane ,że postać tzn człowiek z programu makehuman i ze nie ma oczu... Nie myślałeś by samemu powalczyć nad formą?
Vaticinator Napisano 2 Maj 2014 Autor Napisano 2 Maj 2014 @2013 Coś takiego? @Sebazx6r Szczerze mówiąc nie myślałem o tym. Mógłbym teraz lepić postać od podstaw, ale myślę, że efekt wyszedłby bardzo podobny. Wolę poświęcić ten czas na zrealizowanie jakiegoś kolejnego projektu. MH daje mi "uniwersalnego" człowieka, którego każdą część ciała w sporym zakresie mogę dostosować do swojego projektu. Po lekkim szlifie poprzez sculpting mam sensownie wyglądający model dużo mniejszym nakładem pracy. Zupełnie się z tym nie kryję :) Twarzy nie renderowałem. Jest w niej najmniej mojego wkładu. Nie pracowałem nad nią, bo wiedziałem, że w finalnym renderze będzie tylko zarys profilu. Każdy może osiągnąć taką, albo i ciekawszą twarz bawiąc się kilkoma suwakami.
2013 Napisano 2 Maj 2014 Napisano 2 Maj 2014 Pierwsza klasa! Render wyszedł wyśmienicie! Chętnie zobaczyłbym tę postać w grze, gdy się na nią patrzy łatwo wyobrazić sobie jej zwinność i prędkość poruszania. Dla wojownika dodałbym jeszcze włócznię i jakiś kozik u pasa, a jeśli to zwiadowca saszetkę i krótką broń białą. Tak tylko sobie gadam, bo mi wyobraźnia pracuje jak na nią patrzę ;)
Rekomendowane odpowiedzi