Napisano 5 Lipiec 201410 l Witam, miałem przez długi czas problemy z Maxem 2014 (MaxWrappers i różne inne konsekwencje) nie korzystałem jednak z Maxa dłuższy czas i dopiero ostatnio się tym zainteresowałem. Żadne metody naprawiania nie działały, więc postanowiłem odinstalować wszystko co ma w nazwie Autodesk lub Max i następnie porządnie przeczyściłem komputer antywirusami, CCleanerem, OTL'em i takimi tam pierdółkami. Chciałbym teraz wykonać w pełni czystą instalację Maxa 2014 i modlić się o to by działał poprawnie, jednak to co mnie martwi to pozostałości po tych programach. Zostało mi na dysku systemowym jeszcze sporo folderów Autodesku i takich tam drobiazgów, powinienem to usunąć ręcznie ? Czy może mogę skorzystać z pomocy jakiegoś programu ? Generalnie, co jeszcze mogę zrobić aby Max działał po zainstalowaniu w 100% dobrze ? Pozdrawiam.
Napisano 5 Lipiec 201410 l Ja bym ręcznie powywalał te foldery, a dodatkowo ręcznie wywalił z rejestru wszystko, co się wiąże z Autodeskiem i Maxem. Sam fakt, że po przeczyszczeniu programami te foldery zostały świadczy o tym, że programy są skuteczne, ale nie do końca. Ręczna robota zawsze jest lepsza ;) Po za tym sam nie raz z różnymi programami tak robiłem, i to się zawsze sprawdza najlepiej.
Napisano 5 Lipiec 201410 l Do takich porządków niezastąpiony jest Revo Uninstaller odinstalowuje program a potem wykonuj skan kompa sam ustalasz jak głęboki i wywala wszytko co jest powiązane z danym programem tak w rejestrach jak i na dysku na dodatek daje ci możliwość wyboru. Zasadniczo bym zainstalował maxa i jeśli ci się będzie odpalał z błędami to potraktować go Revo
Napisano 5 Lipiec 201410 l Revo Uninstaller Pro moze pomoc. Ja zawsze go uzywam do odinstalowywania bo potem skanuje system w poszukiwaniu smieci jakie programy zostawiaja. Ma tez calkiem fajne narzedzie do usuwania smieci z systemu. Reczna robota jest dobra jak wiesz gdzie i czego szukac ale czasami soft smieci w takich miejscach przedziwnych... Sam zawsze skanuje kilkoma softami - tym co podalem, ccleaner i jv16. [edit] O widze ze skalpel3d tez poleca Revo.. ;)
Napisano 5 Lipiec 201410 l Autor Oki, dziękuję za rady. W takim razie, przejrzę wszystko jeszcze ręcznie, przejadę później jeszcze raz CCleanerem i spróbuję wtedy znów Maxa zainstalować, jak nie zadziała to tym razem usuną go za pomocą tego Revo, a jak i to nie podziała to wrócę z płaczem do was ;)) Dziękuję i Pozdrawiam.
Napisano 5 Lipiec 201410 l Na przyszłość proponuję Ci zaopatrzyć się w jakiś program do backupu partycji. Ja korzystam ze starego Norton Ghost. Instaluję sobie system podstawowe programy i robię backup. Gdy coś zaczyna mi się sypać przywracam system z backupa i znowu mam czyściutko. Nigdy nie korzystałem z oprogramowania, które polecają chłopaki, może to i dobre, ale jakoś bardziej przekonany jestem do backupów.
Napisano 6 Lipiec 201410 l 2013 lekko modyfikując twoja metodę kupiłem zapasowe ssd i po zainstalowaniu systemu ze wszystkim co potrzebne zrobiłem klona na nim. Dysk leży grzecznie w pudełeczku jak się system wywala cała praca to wciśniecie 4 guzików w obudowie aby podmienić dyski ma się na nowo postawiony system w 5 minut oczywiście na poprzedniku od razu robię klona :) Revo jest po prostu świetnym narzędziem do odinstalowywania programów których człowiek się chce na bieżąco pozbyć z kompa
Napisano 6 Lipiec 201410 l @skalpel3d o tym właśnie mówię, to jest najlepsza metoda na awarie systemu i oprogramowania! :) Ja robię kilka bakupów mam także taki gdzie znajdują się wszystkie aktualizacje systemu i oprogramowania. No ale twoja metoda jest lepsza! :D Czym robisz backupy?
Napisano 6 Lipiec 201410 l Dziękuję, zapoznam się! On nie jest jakoś zablokowany dla dysków innych firm? Norton Ghost jest już strasznie starym programem. Co prawda nigdy mnie nie zawiódł, ale warto mieć alternatywę :)
Napisano 6 Lipiec 201410 l ogólnie to on kiedyś wymagał abyś przynajmniej jeden dysk w kompie miał seageta nie koniecznie ten nad którym się pastwisz nie wiem czy już to usunęli bo zawsze mam jakieś magazyny na hdd od nich natomiast ssd mam adata i plextor i nie ma problemów z ich klonowaniem
Napisano 8 Lipiec 201410 l Osobiscie przeinstalowalbym system na nowo. Po tej operacji zrobilbym jakis surowy backup dysku. Moze jakis linux bootowalny z plytki pomoze. W razie niepowodzenia w 15 minut nadpisac stary obraz. Poza tym, tego rodzaju eksperymenty warto przeprowadzac w jakims iozlowanym srodowisku. Na przyklad na maszynie wirtualnej. Ostatnia rzecz ktora mi przychodzi do glowy to kontakt z autodeskiem. Oni maja pewnie baze danych mozliwych bledow i moga pomoc. A nie ma czasem supportu w cenie ? Nie uzywalem nigdy maxa 2014 ale 2015 wydaje sie dzialac poprawnie. Mam nadzieje ze nie pomylilem numerkow ;)