Napisano 2 Listopad 201410 l Witam! Jakiś czas temu mój kolega dostał malucha, mojej matuli pierwszy samochód to był biały maluch, dlatego też postanowiłem zamodelowac go w maxie. Docelowo chcę zrobić szczegółowo wnętrze samochodu, również z elementami bocznymi w drzwiach, bagażniku itp oraz silnik (w miarę dokładnie). Nie mam konkretnej koncepcji co do oświetlenia, środowiska w jakim będzie się znajdował maluszek itp, ale jakieś tam pojedyncze sceny się w głowie pojawiają, więc pewnie powstanie kilka różnych wizualizacji. Jestem dość początkującą osobą, więc proszę o uwagi i komentarze, bo poprawek będzie zapewne sporo, a skończenie projektu zajmie pewnie trochę czasu:) Wzoruję się na kilku aukcjach z www.gieldaklasykow.pl, ale fiacik będzie wyglądał mniej więcej tak: http://www.gieldaklasykow.pl/polski-fiat-126p-1978-39900-pln-lodz/ Do tej pory prawie skończyłem model od zewnątrz. Paczka screenów poniżej. [ATTACH=CONFIG]97191[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97192[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97193[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97194[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97195[/ATTACH] Edytowane 2 Listopad 201410 l przez tomaszzero
Napisano 2 Listopad 201410 l Autor [ATTACH=CONFIG]97196[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97197[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]97198[/ATTACH]
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Dzięki panowie! Ostatnio mało czasu, ale dzisiaj chwilę podłubałem i dorobiłem kierunki i resztę świateł. Zostały tylko chlapacze nad kołami i będzie z zewnątrz chyba gotowe. Co myślicie? Co jest źle, co pominąłem? Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]97225[/ATTACH]
Napisano 5 Listopad 201410 l Bardzo ładny model. Wszystko równiutko. Propsy za oponę. Myślałem że to bump :)
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Zainspirowalem sie ostatnia praca Vision3d i efektem, ktory osiagnal modelujac opone, zamiast ja tylko mapowac. Dlategotez zdecydowalem sie ja zrobic w ten sposob:)
Napisano 6 Listopad 201410 l nigdy tego nie mowilem ale model jest troche za rowny jak na malucha :P bardzo ladny model ale jest kilka malych niezgodnosci: przetloczenie pomiedzy reflektorami jest ostrzejsze i moze troche bardziej wypukle, przetloczenie pod kierunkowskazami chyba niepowinno go tam byc przejzalem ze 3 rozne maluchy i nie maja tego ale pewnie byly odmiany, na samym dole z przodu pod rejestracja u ciebie ladnie zawija sie blacha a powinna byc taka lotka odwinieta, i parapet nad tylnym oknem co idzie az na koniec klapy silnika powinien wystawac bardziej jakies 3 razy.
Napisano 6 Listopad 201410 l Autor Ok, wrócę do domu i poprawię. Co do tej lotki - ja ją widziałem na zdjęciach, ale myślałem, że to jakas wada zdjęcia lub uszkodzony zderzak, bo to jest tylko z jednej strony (chyba, że o czyms innym mowimy:>) i celowo to pominąłem. A co do tego, że maluch jest zbyt równy - wiem. Narazie chcę stworzyć idealny model, a później miałem zamair wprowadzac drobne nierówności i uszkodzenia:) Zależnie od danej wizualizacji będę go dostosowywał:)
Napisano 6 Listopad 201410 l co ty zadna wada, ta lotka odgrywa bardzo wazna role, przy 120km/h zapobiega oderwaniu sie przodu w powietrze :P taki spojler dociskowy to jest :)
Napisano 6 Listopad 201410 l Autor Żebym dobrze zrozumiał, chodzi o to zagięcie, pod zderzakiem po lewej stronie, tak? Co to zagięcia pod kierunkami to racja. nie znalazłem go na innym zdjęciach, nie wiem dlaczego zrobiłem - prawdopodbnie gdzieś jakieś odbicie na karoserii wyglądało jak takie zagięcie i zrobiłem. już usunięte i reszta poprawiona. muszę jeszcze usunąć miejsce na wlew po prawej stronie, bo zostało po symetrii i zrobić z tyłu zawiasy na klapie od silnika. Co do tego parapetu to jest to chyba kwestia ujęcia. Wydaje mi się, że jest odpowiednio wysunięty - wrzucam screen [ATTACH=CONFIG]97232[/ATTACH] edit: dobra, może i faktycznie trochę za mało - wysunąłem bardziej:)
Napisano 6 Listopad 201410 l http://www.gieldaklasykow.pl/wp-content/uploads/2014/04/fiat-126p-02.jpg chodzi o ta listwe patrzac od przodu jest na samym dole prktycznie juz na podwoziu ona idzie przez cala szerokosc auta. heh warto stracic pol godziny w ogladanie 30 zdjec i poruwnywanie ich z modelem zeby miec pewnosc ze wszystko jest ok :)