Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Te pastele to olejne ? Faktura tego papieru jest chyba trochę za gładka i robią się kluchy ...Kiedyś sporo malowałem olejnymi i zawsze brałem bardziej chropowaty papier .Kiedyś liczyłem to wyszło mi że zużyłem 12 pudełek takich po 12 kredek .Sporo malowało się na konkursy do szkoły i tak dla siebie .potem przesiadłem się na suche i od razu stwierdziłem że są o niebo lepsze wiec polecam suche .Maluje się nimi dużo szybciej i jakoś bardziej podobają mi się rezultaty ale to kwestia gustu .Drzewiec wyszedł świetnie i fajnie ze dodałeś step by step .Do tych akryli to używa się Szczeciniaków czy tych miękkich pedzli (tych z borsuczego włosia podobno :))? Pytam się bo nigdy nimi nie malowałem.Polecam farby olejne bo daja sporo frajdy :) Co do ostatnirgo rysunku to bardzo mi się podoba ale lepiej nie rozmazywać .Widoczne kreskowanie wyglądałoby lepiej(u góry rysunku widać kreski a na dole już nie ).Jest schludnie jak to mówi mój kolega .Troche z tym przesadza bo to brzmi tak jakby ktoś sobie brudził pracę a przecież nikt naumyślnie pracy sobie nie brudzi a jedynie dodaje trochę efektów .Podobno się nie rozmazuje ale nie wiem czy to prawda :)

- - - Połączono posty - - -

Teraz patrze na resztę tych ołówkowych obrazków i są delikatne i nie rozmazane więc sorry za koment do Pani ... przypadkiem pewnie łokieć poszedł w ruch

• Odpowiedzi 180
  • Wyświetleń 31,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

MazdaR92 Dzięki :)

Tak pastele olejne spróbuje suchych kluchy specjalnie robiłem wydawało mi się że fajniejszy efekt taka faktura malarska :)

Ja do akryli używam miękkich takich za pare groszy z marketu na razie wydają się ok może kiedyś wezmę się za olejne ale na razie nie wiem z czym to sie je muszę trochę tutków ogarnąć :)

A tutaj ostatnia ilustracja WIP gN77DZb.jpg

Napisano

Całkiem fajne :). Jak dla mnie ogon trochę dziwnie wygląda, no i wydaje mi się, że lepiej byłoby gdyby jego końcówka nie stykała się z podstawą dzidy trzymanej przez krasnala.

Napisano
  • Autor

Lucyfer

Chodziło mi o to że ostatnie z tego co ostatnio robiłem czyli najnowsze :)

Będzie więcej :)

Napisano

Hehe, Lucyfer.

Nawiązując, nie zamieszczaj ostatniego szkicu. Zamieszczaj caly pakiet, wtedy łatwiej cos skomentować. Z wiadomych przyczyn :) a i chętniej ktos cos napisze, bo często ludziom nie chce sie odnosić do jednego rysunku, jakoby z niego jednego wszystkie Twoje mocne i slabe strony mozna bylo wyczytać.

Napisano
Lucyfer

Chodziło mi o to że ostatnie z tego co ostatnio robiłem czyli najnowsze :)

Będzie więcej :)

No chyba że tak :P

Hehe, Lucyfer.

co?

Napisano
  • Autor

Szkice :)

Krasnolud: IWhcIkN.jpg

Stylistyka bardziej bajkowa: Z48IuJx.jpg

Tu miała być walka Sampsona z lwem ale troszkę poleciało :p

UocXjzB.jpg

Napisano

Zanim wyrysowujesz mięśnie, żyły itp ficzery anatomiczne musisz zbudować dobrą podstawę tzn proporcje kończyn, relistyczne zgięcia w stawach, proste kości razem tworzące szczerą pozę. Lepiej mieć dobrą pozę o dobrych proporcjach niż rzeźbę anatomiczną w ilustracji. Piramidka. Pozdrowienia i rysuj dalej!

Napisano
  • Autor

Sayja

Dzięki :) rzeczywiście za mało na to zwracam uwagę

dzisiejsze szkice

84NK67W.jpg

B0taGUi.jpg

Edytowane przez DPFantasy

Napisano
  • Autor

Pół roku minęło, czas coś wrzucić! :)

Długo nie rysowałe, ale ostatnio coś działam.

Concept golema i wykończenie: ImGTB03.jpg

mqbP5xt.jpg

Napisano

anatomia i bryla jest jeszcze troche z tylu. Warto to podciagnac, bo teraz rysyjesz na max mozlwosci jakie mozna osiagnac bez tej wiedzy. Innymi slowy, osiagnales sufit tego, co mozesz stworzyc bez prawidlowej wiedzy.

Napisano
  • Autor
anatomia i bryla jest jeszcze troche z tylu. Warto to podciagnac, bo teraz rysyjesz na max mozlwosci jakie mozna osiagnac bez tej wiedzy. Innymi slowy, osiagnales sufit tego, co mozesz stworzyc bez prawidlowej wiedzy.

Olaf: Dzięki za pomoc, zgadzam się w 100% z tym co piszesz.

Co do anatomi, to mam mase różnych materiałów i lekcji (które zamierzam niedługo przerobić), ale bardzo chętnie bym przygarnął coś apropo bryły, także jak coś masz to dawaj :)

Napisano

Hej, fajne pracki w szczególności te z postów #152 #168 #161 mają spory potencjał ;).

Odnosze wrażenie, że nie wprowadzasz swoich studiów w życie. np rysując twarze takie jak z postu #179 Powinieneś pamiętać o tym czego się nauczyłeś wcześniej studiująć podstawową bryłę głowy człowieka ( #172), niestety po samym rysunku tego nie widać. Staraj się najpierw narysowac bardzo lekko ogólną brylę twarzy a potem na tym rysować twarz, o której myślisz. Bardzo fajnie taki szkic rysuje się kredką (taką "niełamliwą" ala plastykową - nie pamietam nazwy firmy ? conte ?)

Co do samej anatomii i bryły polecam pooglądać filmiki z Kim Jung Gi (np.

) ma fajne podejście, stara sobie wszystko uprościć do podstawowych brył i dzięki temu rysunki trzymają sie kupy. Fakt ze jest juz na takim lvl'u że nie musi rysować sobie lini konstrukcyjnych bo ma je w głowie.... ale samo podejscie pomaga zorganizować sobie rysunek.

Ciśnij dalej :)!!

Pozdrawiam,

Sebel

Napisano
  • Autor

Sebel, dzięki.

Masz rację, zdecydowanie za mało analizuję podczas rysowania i nie korzystam z tego czego się uczę. Postaram się to poprawić :)

Szkice:

ESa3LrZ.jpg

yE2HvWo.jpg

TxFwjkl.jpg

nv6RFAk.jpg

xs6jg2N.jpg