Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
nie ma to jak popsuc material filmowy by pozniej go magicznie poprawic :)

no właśnie tak to oglądałem i się zastanawiałęm ej kurde, to jest przed czy po xD bo generalnie wszędzie był taki jakby niski contrast co jest dość modne. a potem dawali tak jakby wersje bez obróbki. a potem czasem z obróbką. :D no masz racje co do tego :D

Napisano

Surowy materiał z takich np. REDów tak właśnie wygląda ( jakby zmyto z niego kolor i nasycenie) Patent w tym, że takie wypłowiałe ustrojstwo ma w sobie dżylion informacji, z którymi można zrobić wszystko, a nawet jeszcze więcej. Co do modnych niskich kontrastów, to niekiedy jest to tylko zasługa Vimeo i ich skopanego odtwarza, który zmywa nasycenie.

Napisano

Trochę o LUT-owaniu może poczytajcie? W uproszczeniu, najpierw "zerują" źródło, a potem nakładają LUTa symulującego jakiś film, czy efekt. Generalnie trochę bardziej zaawansowane presety.

Napisano

YO kengi, widzę, że wiesz więcej ode mnie, a tak się składa, że ostatnio rozpaliłem w sobie płomień kolorysty :D Dasz namiary na jakieś fajne źródła wiedzy, tuty, wykłady etc. ? Mogą być również same hasła :) Z góry dzięki.

Napisano
YO kengi, widzę, że wiesz więcej ode mnie, a tak się składa, że ostatnio rozpaliłem w sobie płomień kolorysty :D Dasz namiary na jakieś fajne źródła wiedzy, tuty, wykłady etc. ? Mogą być również same hasła :) Z góry dzięki.

podpisuje się do tego :D też byłbym chętny do edukować się w tym temacie.

Napisano

tylko ze jak ma sie sprzet RED'a to i ma plugin RED'a wlasnie do takich zastosowan, co prawda moze nie takich fancy jak ma ten soft, ale after wcale nie gorzej sobie z tym poradzi....

ot fajny sofcik, ale da sie go latwo zastapic

Napisano

Nic nie czytajcie, bo przestaniecie być targetem tego filmiku :):)

Polecam też http://opencolorio.org/index.html jeśli ktoś chce być na czasie i pogrzebać w detalach.

Jeśli chodzi o wypłowiały materiał, to tak właśnie wygląda materiał zapisany liniowo albo w skali logarytmicznej, jeśli nie zastosuje się konwersji do sRGB. Tutaj jest taka ściema, bo pokazują materiał przed konwersją i po konwersji + grade. Gdyby pokazywali tylko grade, to efekt byłby mniej spektakularny i bardzo subiektywny, a tak jest łaaał.

Kengi oczywiście ma rację, to są zwykłe presety kolorystyczne + konwersja, a to po prostu da się zapisać w postaci LUT-a (np. w Nuku można sobie wygenerować albo w każdym sensownym sofcie do gradingu).

Napisano

toto sie czyms rozni od magic bulleta? mnie sie marzy ACR z trakerem obslugujacy video...