adek Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Firma LookLabs wydała właśnie nową wersję programu SpeedLooks oznaczoną numerem 4. Jest to oprogramowanie do gradingu i korekcji koloru. Dodatkowo do końca dnia można go zakupić z 30% zniżką. Pełna treść: SpeedLooks 4
Temporal Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 nie ma to jak popsuc material filmowy by pozniej go magicznie poprawic :)
Azbesty Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 nie ma to jak popsuc material filmowy by pozniej go magicznie poprawic :) no właśnie tak to oglądałem i się zastanawiałęm ej kurde, to jest przed czy po xD bo generalnie wszędzie był taki jakby niski contrast co jest dość modne. a potem dawali tak jakby wersje bez obróbki. a potem czasem z obróbką. :D no masz racje co do tego :D
STRZYG Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Surowy materiał z takich np. REDów tak właśnie wygląda ( jakby zmyto z niego kolor i nasycenie) Patent w tym, że takie wypłowiałe ustrojstwo ma w sobie dżylion informacji, z którymi można zrobić wszystko, a nawet jeszcze więcej. Co do modnych niskich kontrastów, to niekiedy jest to tylko zasługa Vimeo i ich skopanego odtwarza, który zmywa nasycenie.
kengi Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Trochę o LUT-owaniu może poczytajcie? W uproszczeniu, najpierw "zerują" źródło, a potem nakładają LUTa symulującego jakiś film, czy efekt. Generalnie trochę bardziej zaawansowane presety.
STRZYG Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 YO kengi, widzę, że wiesz więcej ode mnie, a tak się składa, że ostatnio rozpaliłem w sobie płomień kolorysty :D Dasz namiary na jakieś fajne źródła wiedzy, tuty, wykłady etc. ? Mogą być również same hasła :) Z góry dzięki.
Azbesty Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 YO kengi, widzę, że wiesz więcej ode mnie, a tak się składa, że ostatnio rozpaliłem w sobie płomień kolorysty :D Dasz namiary na jakieś fajne źródła wiedzy, tuty, wykłady etc. ? Mogą być również same hasła :) Z góry dzięki. podpisuje się do tego :D też byłbym chętny do edukować się w tym temacie.
plasti Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 tylko ze jak ma sie sprzet RED'a to i ma plugin RED'a wlasnie do takich zastosowan, co prawda moze nie takich fancy jak ma ten soft, ale after wcale nie gorzej sobie z tym poradzi.... ot fajny sofcik, ale da sie go latwo zastapic
kengi Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 EEEEtam zaraz. Ale, takie o bym pogooglał: lut color correction grading looks cube A na początek wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/3D_lookup_table Jakiś mocniejszych źródełek, tutków itp nie znaju. Ale jak to sobie posklejacie to będziecie ekspercić na max3d jak ja ;P
Rotomonks Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Nic nie czytajcie, bo przestaniecie być targetem tego filmiku :):) Polecam też http://opencolorio.org/index.html jeśli ktoś chce być na czasie i pogrzebać w detalach. Jeśli chodzi o wypłowiały materiał, to tak właśnie wygląda materiał zapisany liniowo albo w skali logarytmicznej, jeśli nie zastosuje się konwersji do sRGB. Tutaj jest taka ściema, bo pokazują materiał przed konwersją i po konwersji + grade. Gdyby pokazywali tylko grade, to efekt byłby mniej spektakularny i bardzo subiektywny, a tak jest łaaał. Kengi oczywiście ma rację, to są zwykłe presety kolorystyczne + konwersja, a to po prostu da się zapisać w postaci LUT-a (np. w Nuku można sobie wygenerować albo w każdym sensownym sofcie do gradingu).
pxl666 Napisano 2 Grudzień 2014 Napisano 2 Grudzień 2014 toto sie czyms rozni od magic bulleta? mnie sie marzy ACR z trakerem obslugujacy video...
Rekomendowane odpowiedzi