Napisano 29 Grudzie艅 201410 l Hejka. 聽 Prawdopodobnie mam noobowski problem z v-ray'em (3dsmax 2014). 聽 Ot贸偶 po wyrenderowaniu sceny, obraz kt贸ry uzyskuj臋 znacz膮co r贸偶ni si臋 od tego na podgl膮dzie (w sensie w Rendered Frame). Poni偶ej zamieszczam przyk艂ad: 聽 Obrazek zapisany: http://pbrd.co/1Bk3vSA Printscreen: http://pbrd.co/1Bk3w9g 聽 Kombinowa艂em z ustawieniami jako艣ci itd, i zbytniej r贸偶nicy nie zauwa偶y艂em. A nie renderuj臋 w HD po to, 偶eby trzaska膰 PrtSc. :)
Napisano 29 Grudzie艅 201410 l Wczoraj jak zapisywalem render do bmp to robi艂 si臋 strasznie ciemny ale samo sie naprawi艂o, dzieje ci si臋 to na innych scenach/plikach?
Napisano 29 Grudzie艅 201410 l Z jakim rozsze偶eniem zapisujesz i w jakiej przestrzeni pracujesz. Og贸lnie problemem jest gamma. Tutaj masz to wszystko wyt艂umaczone http://www.aversis.be/tutorials/vray/vray-20-gamma-linear-workflow_01.htm
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l Warto doda膰 do tego co poda艂 wam Rly 偶e max 2014 i 2015 ju偶 nie posiadaj膮 mo偶liwo艣ci ustawienia w Gamma /Lut setup tego w jakiej gammie ma by膰 zapisywany obrazek po wyrenderowaniu niestety z automatu jest zapisywany do 2,2 nale偶y samemu o tym pami臋ta膰 przy zapisie pliku :) albo skorzysta膰 z poni偶szego skryptu http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/gamma-settings-for-3ds-maxdesign-2014
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l Autor @Lukasz_D - niestety na innych scenach r贸wnie偶 si臋 tak dzieje. @rly - pr贸bowa艂em w r贸偶nych. Bmp, png, jpg itd. Wsz臋dzie efekt taki sam. @skalpel3d - a to ciekawe, 偶e 3dmax domy艣lnie zani偶a gamm臋 w zapisanych plikach. Tzn. dziwi mnie to troch臋, 偶e funkcjonuje to w ten spos贸b. Skoro osi膮gn膮艂em dok艂adnie taki efekt jaki potrzebuj臋, to po kiego grzyba mi Max zmienia gamm臋 przy zapisaniu pliku? :) Pokombinuj臋 z tym skryptem, ale wydaje mi si臋 to jedynie pomini臋ciem problemu a nie rozwi膮zaniem.
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l @Lukasz_D - niestety na innych scenach r贸wnie偶 si臋 tak dzieje. @rly - pr贸bowa艂em w r贸偶nych. Bmp, png, jpg itd. Wsz臋dzie efekt taki sam. @skalpel3d - a to ciekawe, 偶e 3dmax domy艣lnie zani偶a gamm臋 w zapisanych plikach. Tzn. dziwi mnie to troch臋, 偶e funkcjonuje to w ten spos贸b. Skoro osi膮gn膮艂em dok艂adnie taki efekt jaki potrzebuj臋, to po kiego grzyba mi Max zmienia gamm臋 przy zapisaniu pliku? :) Pokombinuj臋 z tym skryptem, ale wydaje mi si臋 to jedynie pomini臋ciem problemu a nie rozwi膮zaniem. sorry za to co napisze ale brak znajomo艣ci programu i jego ustawie艅 nie jest problemem wynikaj膮cym z budowy softu tylko twoim ze nie masz odpowiedniej wiedzy, komentarz na temat skryptu ca艂kowicie 艣wiadczy o nieznajomo艣ci programu, ten skrypt zosta艂 stworzony aby przywr贸ci膰 funkcje kt贸r膮 nie wiedzie膰 czemu panowie z Autodeska raczyli wywali膰 z maxa :). Ustawienie gammy tylko w samym color mappingu naprawd臋 nie wiele daje masz jeszcze gamma /lut setup a tak偶e warto zapozna膰 si臋 do czego s艂u偶膮 guziczki na frame buferze jak tak偶e jakie funkcje ma okno zapisu/wczytywania plik贸w a nie szuka膰 dziury w programie gdy wynika ona z w艂asnej niewiedzy
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l Autor @skalpel3d spoko, przyznaj臋 si臋 - mam jeszcze du偶o brak贸w. Wi臋c nie ma za co przeprasza膰. :) W sumie nie tyle zale偶a艂o mi na tym, 偶eby wytkn膮膰 jak膮艣 dziur臋 w budowie Max'a co rzeczywi艣cie zastanowi膰 si臋 dlaczego to tak dzia艂a. Nie chcia艂em zabrzmie膰 jakbym krytykowa艂 program. 聽 Postaram si臋 zrobi膰 jaki艣 dobry research do tego. Dzi臋ki za feedback :)
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l Kord ja tez nie odebra艂em tego jako atak na maxa bo mimo ze lubi臋 ten soft to znam jego dziury i mankamenty. Zawsze warto zerkn膮膰 do helpa tak maxowego jak i vraya, a jak bedziesz mia艂 mo偶liwo艣膰 to si臋 zapoznaj z taka ksi膮偶ka jest tak偶e w wydaniu elektronicznym http://francescolegrenzi.com/blog/static.php?page=vray_guide_eng
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l A ja ksi膮偶ki nie polecam bo nie 艂atwo jest si臋 oduczy膰 b艂臋d贸w jakie w niej zawarto:) (konkretnie dot. linear workflow, oraz rozs膮dnego stosunku w samplowaniu materia艂贸w/艣wiat艂a) Co do samego zapisywania, ten skrypt to de facto tylko jedna linijka kodu do wpisania w MAXScript listener: fileOutGamma = 1.0 (albo 2.2) I hopsa. Wszystko 艣miga. 聽 Przy zapisie render贸w do nieco bardziej rozwini臋tych format贸w pliku ni偶 jpg (czyli np do 32 bit exr) problem gammy przy zapisie znika bo pliki we floatach zawsze zapisywane s膮 z gamma 1.0
Napisano 30 Grudzie艅 201410 l Czy tylko mi si臋 wydaje, 偶e na jednym printscreenie nie ma w og贸le specular贸w a na drugim s膮 ? :P to raczej nie kwestia zapisu gammy bo i tak by "jakie艣" mia艂 tylko mniej/bardziej lub prawie w og贸le niewidoczne ale zawsze co艣. Co艣 innego kasztani.
Napisano 6 Stycze艅 201510 l Autor Hej. 聽 Wydaje mi si臋, 偶e problem usta艂. Nie wiem dlaczego, ale jak zmieni艂em raz format zapisu z Default Gamma na moj膮 (tj. 2,2) to grafika zapisa艂a si臋 zbyt jasna, ale nast臋pnym razem na default by艂o ju偶 w porz膮dku. I tak do teraz 艂adne dzia艂a. :P
Napisano 19 Stycze艅 201510 l Ja wiem, 偶e temat gammy to Neverending Story i wiem te偶 jak zapisywa膰 rendery poprawnie (albo przynajmniej tak mi si臋 wydaje) ale straaaaaasznie chcia艂bym zrozumie膰 co jest czym... 聽 No wi臋c z tutka wklejonego tu przez rly (w kt贸rym to ju偶 w cz臋艣ci "Gamma 1.0 vs. Gamma 2.2" jest b艂膮d twierdz膮cy 偶e po prawej widnieje obraz zapisany z gam膮 2.2, natomiast po lewej z gam膮 2.2... Akurat w tym przypadku jest to 艂atwe do rozwi膮zania, jako 偶e podpisy widniej膮 r贸wnie偶 na samych obrazach. Aczkolwiek takie b艂臋dy w tutkach na temat gammy s膮 cz臋ste, co nie u艂atwia sprawy) wynika, 偶e: 聽 - obraz powinien by膰 zapisywany z gamm膮 1.0 tylko w przypadku zastosowania opcji color mappingu "color mapping and gamma". - natomiast je艣li zastosujemy "color mapping only" to obraz wyj艣ciowy powinien zosta膰 zapisany z gamm膮 2.2. 聽 Jak to si臋 ma do rzeczywisto艣ci? 聽 A pytam, jako 偶e nikt w powy偶szych postach tego nie zasugerowa艂 (opr贸cz skalpelowego "Ustawienie gammy tylko w samym color mappingu naprawd臋 nie wiele daje") - jedynie aby rendery zapisywa膰 z gamm膮 1.0 (a najlepiej w exr co jest prawd膮 absolutn膮 nie wymagaj膮c膮 t艂umaczenia :). 聽 @deshu - czy "fileOutGamma = 1.0" zostaje zapisane gdzie艣 w pami臋ci Maxa i ma zastosowanie przy kolejnym jego odpaleniu? Bo o ile po wpisaniu tej komendy, w okienku poni偶ej pojawia mi si臋 warto艣膰 "1.0", o tyle przy ponownym uruchomieniu Maxa nie wiem jak mog臋 to sprawdzi膰 (nie robi膮c pr贸bnych render贸w)
Napisano 17 Luty 201510 l "obraz kt贸ry uzyskuj臋 znacz膮co r贸偶ni si臋 od tego na podgl膮dzie" - jak dla mnie s膮 stosunkowo podobne, to normalne r贸偶nice pomi臋dzy podgl膮dem w viewport (kt贸ry wy艣wietla default'owe 艣wiat艂o) a ustawieniem parametr贸w materia艂u i lamp na potrzeby renderu
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto