Napisano 5 Sierpień 20159 l Cześć. Chciałym zrobić demo reel i postanowiłem że skorzystam z Fusion aby skompnować passy. Czy jest sens albo możliwość aby na tym samym sofcie montować do kupy poszczególne ujęcia? Nie mam żadnego softu do montażu i nie zanosi się abym teraz zainwestował w takie narzędzia. Chciałbym to zrobić bez inwestowania w nowy soft. Doradzicie mi coś?
Napisano 5 Sierpień 20159 l Chodzi o taki całkiem standardowy montaż, tzn. ujęcia normalnie jedno po drugim? Wydaje mi się że w Fusion nie jest to przewidziane, oczywiście wszystko się da, ale (z tego co wiem) w Fusion nie ma funkcji wygodnego suwania i montowania pasków z clipami (film strips), musiałbyś jakoś kombinować nodami. Od Blackmagic Design jest darmowy soft DaVinci Resolve, który się nadaje lepiej niż Fusion, przynajmniej ma funkcje suwania i montowania stripów. Osobiście odradzam, soft jest super nielogiczny jeśli chodzi o zarządzanie plików i danych, ale jest to opcja. Natomiast do stosunkowo prostych montażów spróbuj Blender Video Editing, na szybko znalazłam taki tutorial: http://www.gamefromscratch.com/post/2012/07/27/Tutorial-Simple-video-editing-using-Blender-26x.aspx Nie ma jakichś super zaawansowanych możliwości, ale do tych podstawowych funkcji (żeby wstawić clip jeden po drugim + jakieś miękkie przejścia między clipami) całkowicie wystarczy i jest dość prosty w obsłudze. Bardziej zaawansowane efekty to Premiere, ale rozumiem że ma być za darmo więc odpada. Edytowane 5 Sierpień 20159 l przez Ania
Napisano 5 Sierpień 20159 l Jest też Lightworks w wersji darmowej. Ale musiałbyś poczytać jakie formaty importuje i wypuszcza, bo w tej wersji są ograniczenia. Od Blackmagic Design jest darmowy soft DaVinci Resolve, który się nadaje lepiej niż Fusion, przynajmniej ma funkcje suwania i montowania stripów. Osobiście odradzam, soft jest super nielogiczny jeśli chodzi o zarządzanie plików i danych, ale jest to opcja. Nie no aż tak źle nie jest. Po pewnym czasie nabiera sensu ;) Do zmontowania prostych rzeczy nada się bardzo dobrze (no i można przy okazji zrobić korekcję). Z wypuszczeniem w dobrym formacie też nie powinno być problemów (ale ogranicza rozdzielczość do max 3840x2160).
Napisano 5 Sierpień 20159 l Autor Taki standardowy montaż. Faktycznie w Fusion trzeba było by skakać nodami mergując a edycja tego była by koszmarem ;). Już pobrałem Hit Film Express i zacząłem klepać animatik, (miałem jakieś problemy z plikami video, migały mi na zielono, ale to może dotyczy sterowników karty graf itd.) Jak starczy mi czasu to sprawdzę kolejne propozycje. Dzięki:)
Napisano 5 Sierpień 20159 l Nie no aż tak źle nie jest. Po pewnym czasie nabiera sensu ;) Mówimy o sofcie w którym brakuje klasycznej funkcji "Save as...". Zapisuje projekty równolegle pod DWOMA sprzężonymi adresami pod C:/Users/AppData/Roaming/Cośtam/SUPPORT(!?!)/Cośtam/... (adres jest tak długi że się nie mieści w polu adresowym). Próbowaliśmy pół dnia rozkminić, jak zapisać projekt na serwerze, aż w końcu się poddaliśmy. Do montowania jest ok, zgadzam się, a do korekcji nawet całkiem fajny, ale te pliki...
Napisano 5 Sierpień 20159 l Może to okropne co powiem i może oftop (nie czytałem całego wątku), ale zawsze możesz ściągnąć 30-dniowy w pełni funkcjonalny trial Adobe After Effects albo Premiere i skleić reela - 90s' style! Adobe od tego nie zbiednieje. Ewentualnie możesz wykupić jeden program na CC na miesiąc - koszt około 160 zł. Zakładając że któryś z nich znasz, może warto tak zrobić zamiast męczyć się z egzotycznym oprogramowaniem.
Napisano 6 Sierpień 20159 l Autor Triale już wykorzystałem w innych projektach ;) Myślałem że jestem już skazany na Windows Movie Makera a tu jednak posypały się fajne propozycje :)
Napisano 6 Sierpień 20159 l Jak by miał za 160zł na miesiąc brać Adoba, to już lepiej dołożyć 30zł i kupić na stałe Pinnacle Studio 18 i za darmo zupgradować do 18.5 (legalnie). Sama wersja 18.0 jest niestabilna, a 18.5 usuwa błędy stabilności. Spokojnie zrobisz w nim montaż reela. I jeszcze na przyszłość będzie. Program niby do domowego montażu amatorskiego, ale może na prawdę sporo. http://www.euro.com.pl/oprogramowanie/pinnacle-studio-18-std-pl-ml-box.bhtml?from=pla&gclid=CJHPwu__k8cCFUMGcwod4fIIZQ&gclsrc=aw.ds