Napisano 11 Październik 200420 l Witam będę tu zamieszczał prace nad kturymi aktualnie pracuje (oczywiście tylko te ładniejsze :-)) co prawda narazie bez tekstur ale puźniej dodam i to.
Napisano 12 Październik 200420 l Ogólnie niezłe, wymaga tylko jednej poprawki. Mianowicie musisz obniżyć "posadzkę", przynajmniej na obu końcach, aby jej wysokość Z wyniosła 0. Pomoże ci to w późniejszym dopasowaniu tego mostu do terenu w grze.
Napisano 12 Październik 200420 l Autor Oto kolejny muj projekcik.Jest to kamienny golem ps: Jeśli chodzi o most to wydłużone zostały te murki na końcach dlatego tak wygląda
Napisano 13 Październik 200420 l faktycznie, zrób tekstury, bo narazie nie ma czego oceniać.. P.S. Popraw ortografię bo jak widzę wyrazy typu "kturymi, puźniej, muj" to mną dosłownie rzuca :)
Napisano 14 Październik 200420 l Autor Ta gra to dla mnie wzur ale mam własny świat na boku :-) wzur- wzór hehe :-)
Napisano 14 Październik 200420 l Czemu tak mało poly? Programista amator nie zrobi od razu engine'a dooma 3 :) Ja sam kiedyś podobną gierkę robiłem i wiem co to znaczy zacinanie się...
Napisano 14 Październik 200420 l Autor mało jak mało to tylko sterta kamorów ale zobacze co da sie zrobić :-)
Napisano 14 Październik 200420 l Ja bym proponował ograniczenie do gdzieś tak z 3000 tysięcy poligonów na postać. Ani to za dużo, ani za mało.
Napisano 14 Październik 200420 l Autor hmmm oki ale nie wiem czy tu aż tyle będzie potrzeba za dzień 2 dodam nowego kamieniaka :-)
Napisano 16 Październik 200420 l Autor kolejne pracki mam tu jeden poważny błąd tekstury są bardzo wysokiej jakości cegły ok 1000 a dechy 512 i teraz jakiej powinny być rozdzielczości do takich żeczy w grach?? praca jeszcze będzie mieć pare poprawek
Napisano 16 Październik 200420 l Z tego co widać to 256 maximum by wystarczyło. Fakt że obecnie gry mogą obsłużyć większe tekstury ale tu- wybacz- ich użycie nie jest niczym uzasadnione. Modelik całkiem zgrabny, chociaż strasznie dziwne ma te przypory po bokach.
Napisano 16 Październik 200420 l Autor trochę się namęczyłem by miały własny styl :-) ale chyba fajne
Napisano 17 Październik 200420 l Autor No nareszcie mogę zaprezentować coś więcej co prawda podłoże ulegnie całkowitj zmianie bo jest ono tylko tak dane. Aha komentujcie czy taka grafika może być do gry W dzisiejszych zaawansowanych czasach :-)
Napisano 18 Październik 200420 l Autor klimat postaram sie nadać podobny jak w gothicu bo lepszego nie znam :-) niedługo scena się powiększy więc proszę może o jakieś uwagi :-)
Napisano 18 Październik 200420 l Mówisz o Gothicu 1 czy 2? Bo jeśli ktoś twierdzi że gothic 2 równa się klimatem z jedynką to go wyzywam na ubity plane w pojedynku na szpilki o ostrych końcach :) Twoje prace mają taki specyficzny klimat "średniowieczne swojskie życie" i to mi się podoba. Musisz tylko bardziej zabudowac ten teren. BTW: wieże obronne nigdy nie są obrócone pod dowolnym kątem względem miasta.
Napisano 18 Październik 200420 l Autor postaram sie zmienić z tą wieża teren będzie inny to tylko tak zaby było ale powiem ci ze teren i postacie to najtrudniejsza robota co prawda postacie nie ja tworze ale troszkę walki z wiatrakami będzie. co do klimatu to mówiłem ogólnie ale jedno jest pewne już nie grafiką ale gothic 1 górą 6 za klimat i fabułę
Napisano 18 Październik 200420 l O terenie i modelach postaci wiem, jakie to trudne (długie? męczące?), bo mam brata kodera i on mnie dusi cały czas na te tematy. Teren robi się za pomocą generatora. Wpisujesz tam stopień pofałdowania, maks. liczbę drzew, krzaków itp, i podajesz ścieżki do odpowiednich modeli tych roślin. Dopiero w engine'ie wstawia się budynki itepe (chyba).
Napisano 18 Październik 200420 l Autor eee rozszeż swoją wypowieć bo jeśli chodzi o 3dsmaxa to jeszcze niejestem obeznany z wiekszością opcji bo robiłem w innym programie ale nie te projekty oczywiście tu wszystko z 3ds maxa jest
Napisano 19 Październik 200420 l co do terenu - mozna to zrobic gdziekolwiek - w edytorze opartym na enginie gry, w maxie z wpietym exporterem i pewnie jakies opcje sie jeszcze znajda :) mozna to robic z automatu (jakis tam model terenu parametryczny - czyli wlasnie podajesz pofaldowanie itp. itd) - mozna to zrobic z 'polautomatu' - np. sadzenie drzew na podstawie bitmapy (kolor na bitmapie okresla rodzaj oraz gestosc danych drzew) - no i wreszcie mozna to robic recznie (np. wstawianie reczne budynkow)- ale tu raczej nie wchodzi w gre np. obsadzenie drzewami calej australi :) oczywiscie wszystko zalezy do jakeij gry to bedzie - czy zalezy ci na konkretnym uksztaltowaniu terenu?? - bo jesli tak to pewnie nici z automatu :) hmmm - nie wiem czy dobrze ze ja to tu wypisuje w ogole - ale rano jest i jakas taka lekka maligna jeszcze :) pozdrawiam
Napisano 19 Październik 200420 l to o czym mówię to nie jakaś funkcja/plug-in w Maxie, ale oddzielny program. ftorek dobrze mówisz.
Napisano 19 Październik 200420 l Autor oddzielny program a jak sie nazywa (jeśli chodzi o mnie raczej ręcznie ale chyba nie wszystko :-)
Napisano 19 Październik 200420 l takich programików jest dużo, ale w 90% koderzy dołączają go do swojego enginu
Napisano 22 Październik 200420 l Autor szykuje sie do pokazania kolejnej scenki i mam mały problem jak lepiej teksturować z paru tekstur czy z jednej zaznaczam ze te tekstury są bardzo często używane
Napisano 22 Październik 200420 l hmm - jezeli textura sie czesto powtarza - chyba lepiej te oddzielne kawalki wrzucic do jednej wiekszej - oczywiscie bez przesady (np. texturka 2048x2048 nie jest zbyt dobrym pomyslem :)
Napisano 23 Październik 200420 l zapowiada sie ciekawa gra :) a tak z ciekawosci w jakim jezyku piszesz ta gierke?
Napisano 23 Październik 200420 l Autor VC++ 6 standard ale nie wiem czy podołam na standardzie ps scenka którą miałem zamieścić zostanie zamieszczona troszkę puźniej z powodów technicznych nie dużo ale jednak jakieś 2 dni do 3 sorry