Napisano 15 Wrzesień 20159 l Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) zamieściła na swoim kanale YouTube krótki film z lądowania Philae na komecie. Autorem filmu jest Jakub Knapik (VFX Supervisor przy filmie Ambition). Pełna treść: Lądowanie Philae na komecie - Jakub Knapik dla ESA
Napisano 17 Wrzesień 20159 l Talens - siateczki chyba nie zobaczymy...to zestaw 7 zdjęć które są bardzo dobrze połączone dzięki interpolacji (doliczenia brakujących międzyklatek). Wyszło niezwykle gładko muszę przyznać, jest wrażenie płynnego opadania.
Napisano 17 Wrzesień 20159 l Autor Ja w sumie też jestem ciekaw jak uzyskano właśnie taką płynność. Z 7 zdjęć - naprawdę dobrze to wyszło.
Napisano 17 Wrzesień 20159 l Siedzialem i sie gapilem gdzie ta sonda i kiedy sie odczepi. A to tylko teren :)
Napisano 17 Wrzesień 20159 l ej czy ja jestem głupi czy czegoś nie rozumiem. Ale ten cały filmik to nie jest po prostu jeden wielki zoom? z tym że mamy 7 wersji tak więc gdy przybliżamy się do wersji nr.1 to płynnie podkładamy wersję nr.2 która została zrobiona bliżej. i tak dalej i tak dalej. I po prostu przejścia są wygładzone interp.... is that correct ? czy jest tu jeszcze jakaś magia.
Napisano 18 Wrzesień 20159 l To. Juz wiesz jakie stawki ma platige jak esa bylo stac tylko na zooma w afterze :D
Napisano 18 Wrzesień 20159 l well jeśli do wykonania zooma używasz softu za 24-28 tyś zł :D To profanacją było by robienie czegoś za mała kwotę :D Edytowane 18 Wrzesień 20159 l przez Maciek Jutrzenka
Napisano 18 Wrzesień 20159 l To jest poskladane w NUKE. Wrzucil filtr difference porownal i zmatchowal ramki a potem zrobil zoom. Nie ma tu 3d. Tak jak piszecie interpolacja tekstur co zreszta widac... Ale wierze ze ESA nie chciala niczego wiecej. Ich interesuja te cyferki po lewej stronie : ) Tu macie do porownania nagranie z Change 3 na ksiezycu.
Napisano 20 Wrzesień 20159 l W imieniu Kuby który nie posiada konta na forum zamieszczam odpowiedzi na pytania niektórych osób. Adek,Maciek Jutrzenka: Nie jest to zoom ponieważ materiały były w 1k wiec odpadała tak opcja. Materiału (zdjęć) było mało wiec Kuba "wytrakował" kamerę 3D i robił stampy projekcyjne w czasie... następnie zwolnił kamerę tak aby uzyskać czas 1:1 i wyrenderował całość. olaf: Projektu nie wykonało PI lecz sam Kuba jako freelancer...
Napisano 26 Wrzesień 20159 l Na Digital Tortures pojawił się tutorial "Animating and compositing the Philae's lander descent to comet 67P/Churyumov-Gerasimenko in Nuke and Photoshop".