Napisano 13 Październik 200420 l Mam ogromny problem z wymodelowaniem siatki (ogrodzenia). Jak zrobić siatkę która nie zajmuje jakiś 30.000 poly?
Napisano 13 Październik 200420 l tak ale taka siatka widziana z bliska ie będzie fajna ja by sie pobawił cylindrami i wavem albo kilkoma waweami
Napisano 13 Październik 200420 l spliny to najlepszy sposob ;) oczywiscie + snap jak to blood napisal ;)
Napisano 14 Październik 200420 l słyszeliśmy a lattice ale tu chyba chodzi o siatke a nie o krate siatka jast taka pawalowana i zpleciona
Napisano 14 Październik 200420 l Autor o zapomniałem wspomnieć że ma ona być na pierwszym planie. Także musi być jak najbardziej szczegółowa i relastyczna.
Napisano 14 Październik 200420 l Jak sie scena przycina to moze zrob ja w oddzielnej a potem zmontuj....?
Napisano 14 Październik 200420 l Oczywiscie chodzilo mi o montaz w sofcie do kompozycji jak AE lub Combustion... ;-)
Napisano 14 Październik 200420 l Spline z opcją renderable, przecież można wyłączyć wyświetlanie we viewporcie i siatka będzie się tylko renderować, a we viewporcie będzie dalej splinem. To chyba najlepszy sposób. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Napisano 14 Październik 200420 l Autor Dobra jakoś sobie (chyba) poradziłem, zrobiłem siatkę kwadratową :). Poniżej rezultat jak się wam podoba?.
Napisano 14 Październik 200420 l No i git. Zarzadz jeszcze materialem, by nie byla taka "nudna" - jakas rdza, plamy, przebarwienia i bedzie super :-)
Napisano 14 Październik 200420 l Dobra jakoś sobie (chyba) poradziłem, zrobiłem siatkę kwadratową :). Poniżej rezultat jak się wam podoba?. i którą metodę wybrałeś ??
Napisano 14 Październik 200420 l Autor ściągnołem sobie z internetu rodzaje siatek i zmotywowałem się też jakimś filmem, gdzie było dużo ogrodzeń :). I wybrałem ta metodą ponieważ pochłania chyba najmniej poly. Opisze jak to zrobiłem to może komuś się przyda :). 1. Zrobiłem cylinder o promieniu 1 cm. 2. Za pomocą array skopiowałem go 27 razy (x = 1,2 cm) 3. Potem skopiowałem jeden z cylindrów i obróciłem go o 90 stopni. 4. Następną rzeczą było zrobienie wgięć więc zrobiłem cylinder z 54 cięciami jako że było 27 cylindrów, więc : 27 * 2 = 54 A dlatego razy dwa że po każdym cylindrze po środku pomiędzy jednym a drugim musiało być wgięcie. 5. Następnie skopiowałem to 40 za pomocą array (y = 1,2 cm) I to by było tyle :).
Napisano 14 Październik 200420 l Autor szczerze mówiąc nie chce liczyć nawet, tzn. nie chce aby cała siatka była jednym obiektem bo tylko wtedy chyba da się podliczyć, ale czuje że sporo wyszło trzeba sobie policzyć : (27 * 20 + 40 * 320) * 3 = trzeba sobie policzyć :)
Napisano 14 Październik 200420 l untilitis > poly counter - zaznaczasz obiekty i pisze ile jest w scenie poly i ile jest w zaznaczonych obiektach :)