Jump to content

komputer: 3D, CC 10 000zł do oceny

Recommended Posts

Posted (edited)

hey!

Po długich i żmudnych poszukiwaniach w przyszłym tygodniu zamawiam komputer. Oto mój zestaw, co sądzicie?

Każda rada cenna zanim wydam ~10 000zł.

Pracuję w modo i w Adobe. Obecnie laptop i7 i 8gb ramu - laptop - wymięka notorycznie przy każdym projekcie 3d.

Obudowa - PHANTEKS Enthoo Evolv ATX

Zasilacz - EVGA SuperNOVA 750 P2, 750W, 80 PLUS Platinum

Procesor - Core i7 5820k

Mobo - ASUS SABERTOOTH X99

CPU cooler - Noctua NH-D15

Pasta - ????

RAM - 64GB HyperX DDR4 4x 8GB 2133MHz Cl14 Fury Black

SSD - Samsung 850 PRO 256GB SATA3

HDD - HGST 2TB Ultrastar 7K6000

Grafika - MSI gaming GTX 970 z Twin Frozr V

Klawiatura, mysz - Dell KM714 (580-ACIU)

OPCJE (ZAMIENNIE Z POWYŻSZYMI) co do reszty to jestem raczej pewien.

RAM - 32GB HyperX DDR4 8x 8GB 2133MHz Cl14 Fury Black

bo zastanawiam się cz 64GB to nie za wiele...

Dysk SSD M.2 - Samsung 950 Pro 256GB PCIe 3.0

demon, ale 850 pro ma 10 lat gwarancji. Przy M.2 fajnie że kable się nie plączą.

HDD - Dysk Toshiba E300 Low-Energy 3.5 3TB

5400rpm to dla mnie zaleta, nieznane MTBF a HGST ma 2mln h

Grafika - MSI gaming GTX 660 z Twin Frozr V

nie gram i zastanawiam się czy potrzebuję 970, za rok dwa będą w tej cenie pewnie fajne Nvidia Pascal

Klawiatura + mysz - Microsoft Sculpt

znacie jakieś zestawy z klawiaturą jak w lapku?

Monitor: Eizo CX271 lub coś 4k/5k np. Dell UP2715K, Dell P2715Q.

Już kiedyś o to pytałem. Pytam ponownie: Czy warto płacić 5000zł za EIZO z 2560 x 1440 w przededniu powszechnienia 4k?

Edited by silverfox
  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z ramem HyperX uważaj na Asusach.

Kupowałem podobne (2,66Ghz) do X99 Deluxe i nie działały jak należy.

Przejrzyj przed zakupem książeczkę od płyty, czy na pewno są polecaną opcją.

Ja zrobiłem błąd - założyłem, że będą dobre, a okazuje się, że np deluxe najbardziej lubi pamięci Corsair.

Swoją drogą 2,66Ghz w porównaniu z 2,13GHz da odrobinę prędkości w renderingu (CinBench 1280 vs 1250),

czyli ok 2,5% w przypadku tego procesora, więc inwestowałbym w szybsze.

Posted

Powinna być gdzieś instrukcja online chociaż nie wiem gdzie jej szukać.

Ja do swojego Deluxa niestety nie sprawdziłem wcześniej i wyszło szydło z worka dopiero, gdy przeczytałem papierową. Zaczęły się podejrzanie częste zwiechy, a co któryś restart płyta widziała połowę, albo 1/4 ramu.

Wygląda na to że te, które planowałeś kupić, nie pasują.

Rozpiskę pamięci do Sabertooth znajdziesz tu: https://www.asus.com/pl/Motherboards/SABERTOOTH_X99/HelpDesk_QVL/

Posted

Hmm zestaw OK, widac ze to ma byc maszynka marzenie ;) Zamieniłbym chlodzenie na Corsair H90 lub H110, pare stopni mniej od tej Noctuy ;) CO do grafiki to roznice zauwazysz przy bardziej złożonych scenach, chyba ze masz lekkie siateczki ;)

CO do monitora to jesli nie przygotowujesz okładek do znanych czasopism z paniami czy profesjonalne retusze fotografii do druku to olałbym to drogie Eizo na rzecz jakiegos 2K 26-27" 144Hz IPS monitora z technologią redukcji migotania(flickering) i G-SYnc - świetnie sie modeluje, operuje grafiką przy ultra płynnych 120-144Hz w viewportach :D

Posted

MaxymilianMax

dzięki z pomoc!

Twoja uwaga odnośnie monitora jest cenna. Pracuję z drukiem - ale nie są to okładki, ani retusz wymagający precyzji.

Jaki monitor polecasz dla tych podanych parametrów (2K 26-27" 144Hz IPS monitora z technologią redukcji migotania(flickering) i G-SYnc)?

Podobają mi się EIZO ze względu na gwarancję i reputację. Może Eizo EV2736W?

Polecasz jednak 2k ze względu na wyższe odświeżane - 144Hz? Monitory 4k oferują dziś max 60Hz. Nie jest to wartość wystarczająca? Bo jeśli jest to wolę iść w 4k. Co w prkatyce uzyskam dzięki 144Hz będzie większa niż 60Hz @antyflickering?

Posted
z technologią redukcji migotania(flickering) i G-SYnc - świetnie sie modeluje, operuje grafiką przy ultra płynnych 120-144Hz w viewportach

świetnie to się pewnie gra w gry z dokładniejszą synchronizacją itp., a przy modelowaniu jakie to ma jakościowe znaczenie, bo według mnie marginalne lub zerowe?. Jestem zwolennikiem wybierania monitora metodą jednak organoleptyczną. Wybierałbym raczej pomiędzy tylko NEC i Eizo. Osobiście korzystam z monitora FullHD'23 firmy NEC za niecałe 2000zł i jest w zupełności wystarczający dla kogoś kto pracuje okazjonalnie powiedzmy z typowym powszechnym drukiem. W modelowaniu 3D nie mam nic do zarzucenia. Reszta nie ma priorytetu.

----

Co do konfiguracji jest okej, typowy i7-5820K/5960x, chociaż nie wiem czemu aż takie drogie komponenty, zmienia to coś istotnie wydajnościowo i jakościowo ???. Dysk SSD to lepiej M.2. Pasta to ZM-STG2 ew. MX2.

Posted

materalia

popracuj chwile na monitorze 120-144Hz IPS, chocby obracając viewportami a zobaczysz roznice,.. Dla grafika o wrażliwości estetycznej nie tylko ważne są kolory, kształty, formy ale i płynność, "miękkość" podczas tworzenia, nawet sam kursor myszy(nasz glowne narzedzie tworzenia) płynniej sunie po ekranie, nie zostawiajac za sobą poklatkowych "duszków". Przyjemniej, milej sie pracuje po prostu :)

Posted (edited)

Wg użytkoników MVA.pl (są tam naprawdę kozacy jeśłi chodzi o wiedzę o monitorach) >60Hz nie ma znaczenia (o ile nie jesteś zapalonym-zawodowym graczem). Z monitorów CX271, EV275UHD lub ev2736w każdy z nieco innej bajki.

EIZO CX271 - totalna plastyczność, przestrzeń sRGB i AdobeRGB, 5 lat gwarancji, doskonała czerń, biel, równomierność, profilowanie. 5800zł.

Można na tym robić wszystko pod druk eliminując błędy wynikające z monitora. Można na tym elmulować dowolne urządzenie wyświetlające od smarfona do TV itd. rozdzielczość: 2560x1440.

NEC EV275UHD - przestrzeń sRGB; rozdzielczość 4k (przyszłościowo) - 4100zł. Oprogramowanie SVII. 3 lata gwarancji. Można dokupić za kilkaset zł gwarancję 5 lat.

EIZO ev2736w - przestrzeń sRGB; 5 lat gwarancji, rozdzielczość: 2560x1440. 3100zł Przeznaczenie - biurowe, ale obecnie pracuję na laptopie i też daje radę (to aby mieć poziom odniesienia).

Na ten moment nie potrzebuję AdobeRGB, ale rozwijając firmę, warto mieć narzędzie elastyczne. W końcy nie kupuje się monitora co 2 lata.

EIZO kusi renomą (bezawaryjność). Wyglądowo wszystkie 3 jak dla mnie 10/10. Wszystkie 3 też mają pełną regulację ustawienia ekranu (w sensie pochylenie, wysokość itd, CX271 może mieć dokupiony kaptur - ale raczej nie potrzebuję na razie).

Jest jeszcze NEC EA244UHD-BK - rozdzielczość 4k, sRGB i AdobeRGB, ale ma tylko 24".

Wszystkie to 27" tu macie linki.

http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cx271-cn.html

http://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea275uhd.html

http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-ev2736w-bk.html

materalia

W kontekście oszczędności Co byś zmienił?

Grafika: GTX 960 zamiast 970 to 500zł oszczędności? No tu się zastanawiam cz 970 da mi coś więcej w viewporcie.

Tańsza płyta główna? Ze względu że będzie to hackintosh powienien być ASUS.

Mając do wyboru:

1230zł

http://www.komputronik.pl/product/273630/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/ASUS_X99_A_USB3_1.html

1630zł

http://www.komputronik.pl/product/294802/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/ASUS_SABERTOOTH_X99.html

Wybrałem tę droższą ze względu na lepsze komponenty: "Podzespoły TUF (kondensatory tytanowe TUF 10K, dławiki TUF z nowego stopu i tranzystory MOSFET; certyfikat standardu wojskowego) — gwarancja ciężkiej pracy"

No i dobre recenzje.

Obudowa na 100% zostaje ta. Tańsza Fractal to ok 300zł oszczędnośći. Ma być estetycznie i cicho.

Chłodzenie ostatenie Noctua - NH-15S - nie ma nic równie skutecznej i przy tym cichego.

Zależy mi aby był to komputer cichy i wydajny. Na jego podstawie za np 5-7 lat mogę zbudować nowego pc - wymieniając mobo/CPU+może ram i grafikę.

Zastanawiam się nad HDD. Przejście z HGST 3TB Ultrastar 7K4000 na Toshiba E300 Low-Energy 3.5 3TB da 460zł oszczędności. Ze względu na niższe RPM (5400z zamiast 7200) wolę Toshibę. Oboje producenci mają dobrą opinię wg testów ale HGST lepszy odsetek awaryjności.

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-q3-2015/

HGST ma również imponujące MTBF 2000000 godz. Tohshiba nie podaje MTBF.

Edited by silverfox
Posted
materalia

popracuj chwile na monitorze 120-144Hz IPS, chocby obracając viewportami a zobaczysz roznice,.. Dla grafika o wrażliwości estetycznej nie tylko ważne są kolory, kształty, formy ale i płynność, "miękkość" podczas tworzenia, nawet sam kursor myszy(nasz glowne narzedzie tworzenia) płynniej sunie po ekranie, nie zostawiajac za sobą poklatkowych "duszków". Przyjemniej, milej sie pracuje po prostu :)

on tego nie zrozumie to jest człowiek dla którego liczy się tylko to co jest na papierze. benchmark guy..

Posted (edited)
Wg użytkoników MVA.pl (są tam naprawdę kozacy jeśłi chodzi o wiedzę o monitorach) >60Hz nie ma znaczenia (o ile nie jesteś zapalonym-zawodowym graczem)..

Bzdury, co z tego ze tam ktos tak napisał... znam tą strone od dawna ale i mam ponad 20 letnie doswiadczenie z różnymi monitorami i widze roznice pomiedzy nawet 60 a 75Hz a co dopiero 144Hz :) Wiec zamiast czytac opinię ludzi majacych problemy ze wzrokiem sam sprawdz w jakims sklepie.. ;)

Edited by MaxymilianMax
Posted
on tego nie zrozumie to jest człowiek dla którego liczy się tylko to co jest na papierze. benchmark guy..

W sensie - jesteś za tym, że 144Hz sprawdza się arsenale grafika/projektanta czy raczej że jest to marketingowa liczba przydatna jedynie w grach?

Posted
marketingowa liczba przydatna jedynie w grach?

TRUE!, to miało sens dla monitorów kineskopowych z wiadomych powodów technicznych - luminofor. Przykładowo ekrany w smartfonach mają zazwyczaj 30kilka Hz. 60Hz to 60 klatek/s, o wiele ważniejsze dla gier nie jest już dalsze zwiększanie liczby klatek/s co równe odstępy czasowe pomiędzy klatkami (klatka co 16.6ms dla 60fps, co 33.3ms dla 30fps, nie później i równo z odświeżaniem monitora; sync) - widać to szczególnie na PS4, gdzie postawiono na sync. Kurczę, ale co to daje grafikowi składającemu także projekt do druku, czy modelarzowi 3D itp., który potrafi minutami wpatrywać się w jeden obrazek/element modelu etc. i szukać detali ?. Nie wiem, chyba jestem za stary na ten nowoczesny marketing :). Co innego rozdziałka (choć tu też jest granica sensu), kolor, kalibracja itd.

Podzespoły TUF (kondensatory tytanowe TUF 10K, dławiki TUF z nowego stopu i tranzystory MOSFET; certyfikat standardu wojskowego) — gwarancja ciężkiej pracy"

planujesz pracę w warunkach wojennych ?:)

Zależy mi aby był to komputer cichy i wydajny.

okej, to trochę kosztuje, ale też pracy, tańsza obudowa + pochłaniacze, radiatory, wentylatory, dobra wentylacja, pasty, efekt bywa piorunujący.

Na jego podstawie za np 5-7 lat mogę zbudować nowego pc

Raczej mało prawdopodobne żebyś cokolwiek z tego przemycił do nowego komputera za 7 lat. Kupisz wszystko od nowa. Z mojego komputera sprzed 7 lat została podkładka pod myszką, głośniki i zew. karta audio:)

Grafika: GTX 960 zamiast 970 to 500zł oszczędności? No tu się zastanawiam cz 970 da mi coś więcej w viewporcie.

coś więcej da, tylko czy to coś da odczuwalnego w projektach jakie wykonujesz, dla mnie viewport >20fps jest już płynny, zwiększanie fps nic mi już nie daje wtedy poza cyferką. Planujesz rozdziałki powyżej FHD tj. QHD/UHD, więc GTX970 ma być może sens, ale GTX960 do pewnej wielkości sceny będzie dawał taki sam komfort pracy w QHD/UHD co GTX970. Sam musi indywidualnie to ocenić.

http://community.thefoundry.co.uk/discussion/topic.aspx?f=32&t=44302&page=11

Posted

No wielogodzinne rendery to praca w warunkach wojennych :)

Myślę że wiele dobrych komponentów za te 5-7 lat może być aktualnych. Wiele osób pracuje na i7 z 2 i 3 generacji a tempo ulepszeń w CPU zwalnia.

W tym momencie zostało mi jeszcze do obczajenia RAM, HDD no i karta.

Z RAMem wybór:

http://www.morele.net/pamiec-corsair-ddr4-vengeance-lpx-64gb-2133mhz-8x8gb-cl13-cmk64gx4m8a2133c13-702052/

http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-black-ddr4-2400-cl14-64-gb-cmk64gx4m8a2400c14-700207/

Czyli DDR4 2333Mhz CL13 vs DDR4 2400Mhz CL14: 1557 vs 1638zł Czyli niecałe 100zł różnicy.

Które warto brać?

Z HDD

Przejście z HGST 3TB Ultrastar 7K4000 na Toshiba E300 Low-Energy 3.5 3TB da 460zł oszczędności. Ze względu na niższe RPM (5400z zamiast 7200) wolę Toshibę. Oboje producenci mają dobrą opinię wg testów ale HGST lepszy odsetek awaryjności.

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-q3-2015/

HGST ma również imponujące MTBF 2000000 godz. Tohshiba nie podaje MTBF.

Waham się jeszze z zasilaczem EVGA P2 750W a Corsair RM650i

dzięki z linka do TheFoundry - przejrzę.

Posted (edited)

Odnośnie RAM Wnioski po lekturze:

http://www.legitreviews.com/ddr4-memory-scaling-intel-z170-finding-the-best-ddr4-memory-kit-speed_170340/6

Krzywa wzrostu wydajnosci jest niemal płaska. różnica 2400mhz vs 3000mhz:

- 3% w 3dmark

- 0% w handbrake

- 1% w Metro,

- 0% w GTA V

Testy syntetyczne (AIDA) pokazują wzrosty, ale nie przekłada się to na wydajność. Nie wiem jak w renderze, ale przypuszczam że rewolucji nie będzie. Ktoś wie?

Ich konkluzja "Our benchmarks show that the memory bandwidth increased, but there wasn’t a tangible improvement in system performance with real applications."

Czt częśtotliwość RAM ma jakikolwiek wpływ na możliwości podkręcania CPU?

Edited by silverfox
Posted

częstotliwość Ram ( ta nominalna ) może ułatwić podkręcanie samego procesora.

Jednakże samo podkręcanie Ramu ma bardzo niewielki wpływ na wydajność renderingu.

I żeby nie było... piszę to na podstawie naszych doświadczeń praktycznych a trochę tych zestawów od nas wyszło. :)

Posted

matszklar

W sensie w jaki sposób może to ułatwić? 2133 vs 2400mhz? A może wyżej?

Na czas renderów będę chciał podkręcać procesor z 3,3Ghz do około 4-4,2Ghz.

Budujecie również hackintoshe?

Posted

silverfox

otóż wszystko zależy od tego czy oc robisz przez zmianę mnożnika , szyny czy też jednego i drugiego.

w przypadku oc przez szynę wyższy zegar nominalny Ramu np 2400 da szansę na pracę z zegarem nietypowym .

np jeżeli podniesiesz szynę BCLk o 4,3 MHZ (100 na 104,3) przy dzielniku FSB RAM 1:16 pamieć będzie pracowała z zegarem ok 2225 Mhz. Pamieć 2133 może się nie wyrobić ( choć w praktyce rzadko się to zdarza).

W twoim przypadku , jako że będziesz OC robił przez mnożnik nie ma potrzety kombinowania z pamieciami i każda będzie działała dobrze ( mnożnik defaultowy = 100). Tak więc czy to bedzie pamieć 2133 czy 2400 lub wyższa ogólnie nie wpłynie to jakoś specjalnie na czas renderu.

nie , nie zajmujemy się hackintoshami.

Posted

RAM od dawien dawna ma znikomy wpływ na prędkość renderingów, gdyż znacznie mniej danych jest wymieniana pomiedzy CPU a RAM podczas renderowania danej klatki, niż podczas gier czy obróbki dużych plików video itp..

Posted

dzięki!

Zerknąłem na Wasze maszyny. W maszynach podstawowch i średnich stosujecie GTX 760 (dopiero w GpuComputer MAX jest GTX 970).

GTX 760 to porównywalna karta do GTX 960 - czyli jednej z tych którą chcę kupić - . Więc może niepotrzebnie przewymiarowuję celując w 970. (renderuję CPU).

Inna sprawa - RAM - stosujecie 16 lub 32GB. Może również niepotrzebnie przewymiarowuję. Obecnie mam 8GB i to jest totalna czkawka. Potrafi to zmulić nawet Chrome mają odpowiednią ilość zakładek.

Budujecie komputery wg specyfikacji klienta, czy tylko z góry ustalone konfiguracje (rzecz jasna z opcjami)?

Posted

oczywiście zestawy są robione pod klienta ale nie zawsze wg. jego pomysłów. Te czasem mogą być dla niego ( a raczej jego kieszeni groźne ) dlatego w takiej sytuacji wkraczamy i najczęściej delikatną perswazją dopinamy swego :D

Ramu wkładamy zazwyczaj 32 GB (jest to teraz najczęściej zamawiana ilość)

A to co widać na stronie to tylko przykłady (no i niestety nie najnowsze :( ) , może ktoś sięu nas wreszcie zlituje i pojawi sie nowa wersja strony ;)

Posted

Jeszcze jedna rzecz - sądzicie że m-ATX ma sens przy 5820k i Noctua Noctua NH-D15S?

Kusi mnie mniejsza biała wersja Enthoo Evolv: http://www.komputronik.pl/product/245792/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/PHANTEKS_Enthoo_Evolv_Micro_ATX.html

z np płytą: http://www.morele.net/plyta-glowna-evga-x99-micro2-x99-ddr4-sata3-usb-3-1-microatx-131-he-e095-kr-859856/

i 4x16GB dimm

Tutaj już pewnie kwestie chłodzenia są ważne. Sądzicie że bezpieczne jest przejście na format m-ATX dla takiej stacji roboczej?