Napisano 24 Październik 200420 l Witam wszystkich:) po dlugiej przerwie znalazlem w koncu troche czasu zeby zajac sie grafika. Postanowilem sprobowac czegos nowego- no i prosze- moj pierwszy samochod:) Licze na konstruktywna krytyke:) SPosob modelowania: box/spline, ale w nieco innym ujeciu niz dotychczas stosowalem- nawet dosc zaawansowana siatke zdarza mi sie konwertowac na splajny i dodawac potrzebne krawedzie (glownie dlatego ze przy stosowaniu np. slice dostaje zbyt duza ilosc vertexow i zaczyna sie robic malo przejrzyscie). Do boxmodelingu uzywam MeshArmyKnife (gorąco polecam, naprawde przydatne- koniec z mozolnym przewijaniem maxowych paneli:D )
Napisano 24 Październik 200420 l nie no świetnie tylko jakbyś jeszcze jakiegoś renderka pokazał to byłbym rad ;)
Napisano 24 Październik 200420 l Autor zaczalem od boxa, poddzielonego na 5 czesci odpowiadajacych bardzo podstawowemu zarysowi samochodu(maska,przednia szyba, dach,tylna szyba, bagaznik). Nastepnie extrude czecsi odpowiadajacych dachowi i szybom. Stopniowe zageszczanie. Nizej pierwsza uzyskana bryla
Napisano 24 Październik 200420 l Autor troche posuwam sie do przodu.w tzw. miedzyczasie dodalem troche 'szparek' :D, drzwi w koncu wygladaja jak drzwi...:) oddzielone zderzaki, 'garb' na masce, wycieta szyba. No i w koncu mam ta cholerna klamke:)
Napisano 24 Październik 200420 l Pachnie tutkiem LionTR'a :) Ciekawa metoda, chociaz np. dla mnie wygodniej jest zacząć od małego plane'a. Co do modelu - popracuj nad gładkością siatki, zderzak jest troche pokrzywiony. edit - nie tylko zderzak ;)
Napisano 24 Październik 200420 l Autor nie przecze- samochod powstaje w oparciu o tego tutka:) swoja droga goraco go polecam:) jakos musze sie nauczyc robic te samochody:)
Napisano 24 Październik 200420 l kiepsko to wyglada... jak z plasteliny jakos, popracuj nad wyprostowaniem siatki to moze bedzie lepiej :)
Napisano 24 Październik 200420 l Tjw. Siatka nie rowna - potraktuj ja mlotkiem ;). Moze byc dobrze. BTW. Tutek LionTR'a wymiata ^^ - jak go ogladalem, to mi szczena opadla heh ;).
Napisano 24 Październik 200420 l :| jak narazie nie jest to podobne do nissana 300zx ..... duuuużo pracy przed tobą
Napisano 24 Październik 200420 l czeka ciebie teraz duzo (bardzo duzo) poprawek wiec zanim zrobisz cos wiecej lepiej go troche po prostuje bo nie jest za dobrze:D rowki sa za okragle przod strasznie krzywy ale pracuj pracuj::D:D pozdro
Napisano 25 Październik 200420 l Popracój najpierw nad jedny, a dopiero potem kontynuj modelowanie. Ponieważ jak tak dalej pójdzie to ciebie ten model znudzi a co do tego będzie on niedokładny.Sorry ale musiałem to powiedzieć żebyś go dobrze zrobił :D