Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałem wam pokazać moją ostatnią animację wykonaną po godzinach pracy. Parę nieprzespanych nocek zaliczyłem ale wreszcie shorcik jest gotowy :)

Gdyby były jakieś pytania to śmiało walić.

Miłego oglądania.

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 8,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mocno inspirowane moimi ulubionymi "Salesman Pete" i "Meet Buck" :)   Duże brawa za ogrom pracy w to włożony. Animacja trochę kuleje ale historia za to sklejona elegancko i czytelnie. Technicznie o

Napisano

Mi również bardzo podeszło :) Myślę, że 'front' byłby jak najbardziej zasłużony. @marekkonieczny w creditsach jest napisane " Blender + Gimp + Krita"

Napisano

Bardzo ładnie to wygląda. Super stylistyka. Animacja momentami kuleje ale ogólnie duuuży plus! Na fronta! ;)

Napisano

Bardzo mi się podoba. Ile mniej więcej czasu zajęło Ci zrobienie tego? W sensie jaki okres czasu grzebiąc wieczorami?

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano
  • Autor

Hej ludziska bardzo dzięki za pochwałki. Fakt, że podoba się wam animacja wykonana przez człowieka który pracuje jako kierowca tira albo trochę ładniej to nazywając Class 1 Driver'a naprawdę dużo dla mnie znaczy :)

Tak jak już wcześniej było wspomniane to głównym sofcikiem był tu mój ukochany Blender. Bawiłem się kiedyś w Maxie ale interface Blendera bardziej mi pasuje. I tak już od kilku ładnych latek.

Model mewy był gotowy pod koniec 2014 roku jak widać na fotce a model chłopaka chwilę wcześniej, bo miał być on wykorzystany do innego projektu o którym można zobaczyć tutaj http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=9984.15 -jest tu sporo fotek więc widać powolny postęp i rożne pomysły. Wracając do tematu prace nad całą resztą do Snack Time trwały przez około rok (zazwyczaj wieczorami). Na początku tego roku zacząłem szukać odpowiedniego muzyka i po wielu nieudanych muzycznych próbach wreszcie film jest skończony.

BTW: chwilę temu zacząłem nowy projekt, który można looknąć tu http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=17454.msg142632;topicseen#new

Cheers

Napisano

Śledziłem pracę nad tym filmem od samego początku i pomimo, że znam go już na pamięć, wciąż lubię go oglądać. Jest parę zgrzytów czy to w animacji, czy w dźwiękach, ale jako całość sprawuje się świetnie. Zgadzam się z przedmówcami, że film powinien trafić na front, bo pokazuje że nawet jedna osoba dłubiąc po godzinach jest w stanie stworzyć coś stylowego i sympatycznego.

Napisano

Mocno inspirowane moimi ulubionymi "Salesman Pete" i "Meet Buck" :)

Duże brawa za ogrom pracy w to włożony. Animacja trochę kuleje ale historia za to sklejona elegancko i czytelnie. Technicznie obrazek niczego sobie i przewyższa wiele "normalnych" pełnopłatnych produkcji filmików dla dzieci czy kreskówek edukacyjnych :)

Dobrze, że wybrałeś taką stylistykę. Nie razi proste światło na postaciach czy brak FXów bo pasuje do "malowanego" tła i tego stylu.

Co z reguły zabija shorty jednego autora? Fajny scenariusz ale kiepski obrazek albo dopieszczony obrazek ale słabe story. Tutaj tego na szczęście nie ma. Jest wyważona prosta historia i plastyka wybaczająca błędy i problemy techniczne. Jeszcze trochę pracy nad samą animacją i timingiem i możesz śmiało wysyłać na festiwale. Serio, nic nie stoi na przeszkodzie :)

Z uwag technicznych:

1. dodając efekty 2d (jak dym spod kół deski 0:41) zadbaj o ich animację. 8, 12, 15 klatek an sekundę zapętlonego pseudo dymku da ci mega kopa. A odetchniesz od 3d i sprawdzisz jak z wyczuciem tempa w klasycznej animacji

2. nie wiem czy motion blur jest tuaj potrzebny. zwłaszcza taki prepassowy powodujący rozdwojenie krawędzi obiektu. ta plastyka wybaczy wyłączenie motion blura.

3. poćwicz pozy. trochę brakuje w tych postaciach cartoonowego looku. takiego strecha albo upozowania postaci:

http://giphy.com/gifs/3o7TKBnl9NbAZlkwNi

tutaj to już seniorzy animacji jak muszą się wypowiedzieć jak to zrobić hehe. ja powiem tylko, że sztywność w cartoonie nie jest mile widziana i warto z tym walczyć ile wlezie :)

Jest cool. Działaj dalej!

Salut

tw

Napisano

Super sprawa. To chyba tak działa - jak grafikę pokochasz to już przed nią nie uciekniesz. Nawet jeżdżąc ciężarówką. Fajnie obejrzeć taką jednoosobową produkcję. Czasami oglądając te wszystkie profesjonalne filmiki człowiek myśli sobie że pora odpuścić, bo w końcu już ich nie doścignę. Tylko, że za nimi stoi armia specjalistów poszczególnych dziedzin. Ogarnąć cały filmik jednoosobowo to zawsze wyczyn i wiele niedociągnięć można wybaczyć. Każdy taki filmik motywuje innych - na codzień nie zajmujących się grafiką.... Kibicuję w kolejnym projekcie... Ja sam muszę odkurzyć swój... zostawiony na pastwę losu 3 lata temu... http://max3d.pl/forum/threads/87104-WIP-The-Dragon-Slayer

Napisano
  • Autor

Jakby ktoś chciał potestować model mewy to jest on dostępny do ściągnięcia w opisie pod video

Cheers

Napisano

Takie realizacje spokojnie trafiają do TV, więc szczere gratulacje :) Wiadomo że zawsze można coś poprawić, a wg mnie jest dobrze. Jakbym miał się przyczepić, to operatorka trochę chaotyczna.

Napisano

Ciekawie przedstawiony ptak. Animacja warta nieprzespanych nocek.