Napisano 28 Listopad 20168 l Witam Chciałem wam pokazać moją ostatnią animację wykonaną po godzinach pracy. Parę nieprzespanych nocek zaliczyłem ale wreszcie shorcik jest gotowy :) Gdyby były jakieś pytania to śmiało walić. Miłego oglądania.
Napisano 28 Listopad 20168 l Badzo fajna animacja i historia również zabawna. Gratuluję Można wiedzieć jaki soft ?
Napisano 28 Listopad 20168 l Mi również bardzo podeszło :) Myślę, że 'front' byłby jak najbardziej zasłużony. @marekkonieczny w creditsach jest napisane " Blender + Gimp + Krita"
Napisano 29 Listopad 20168 l Bardzo ładnie to wygląda. Super stylistyka. Animacja momentami kuleje ale ogólnie duuuży plus! Na fronta! ;)
Napisano 29 Listopad 20168 l Bardzo mi się podoba. Ile mniej więcej czasu zajęło Ci zrobienie tego? W sensie jaki okres czasu grzebiąc wieczorami? Pozdrawiam, Piotrek
Napisano 29 Listopad 20168 l Autor Hej ludziska bardzo dzięki za pochwałki. Fakt, że podoba się wam animacja wykonana przez człowieka który pracuje jako kierowca tira albo trochę ładniej to nazywając Class 1 Driver'a naprawdę dużo dla mnie znaczy :) Tak jak już wcześniej było wspomniane to głównym sofcikiem był tu mój ukochany Blender. Bawiłem się kiedyś w Maxie ale interface Blendera bardziej mi pasuje. I tak już od kilku ładnych latek. Model mewy był gotowy pod koniec 2014 roku jak widać na fotce a model chłopaka chwilę wcześniej, bo miał być on wykorzystany do innego projektu o którym można zobaczyć tutaj http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=9984.15 -jest tu sporo fotek więc widać powolny postęp i rożne pomysły. Wracając do tematu prace nad całą resztą do Snack Time trwały przez około rok (zazwyczaj wieczorami). Na początku tego roku zacząłem szukać odpowiedniego muzyka i po wielu nieudanych muzycznych próbach wreszcie film jest skończony. BTW: chwilę temu zacząłem nowy projekt, który można looknąć tu http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=17454.msg142632;topicseen#new Cheers
Napisano 1 Grudzień 20168 l Śledziłem pracę nad tym filmem od samego początku i pomimo, że znam go już na pamięć, wciąż lubię go oglądać. Jest parę zgrzytów czy to w animacji, czy w dźwiękach, ale jako całość sprawuje się świetnie. Zgadzam się z przedmówcami, że film powinien trafić na front, bo pokazuje że nawet jedna osoba dłubiąc po godzinach jest w stanie stworzyć coś stylowego i sympatycznego.
Napisano 2 Grudzień 20168 l Mocno inspirowane moimi ulubionymi "Salesman Pete" i "Meet Buck" :) Duże brawa za ogrom pracy w to włożony. Animacja trochę kuleje ale historia za to sklejona elegancko i czytelnie. Technicznie obrazek niczego sobie i przewyższa wiele "normalnych" pełnopłatnych produkcji filmików dla dzieci czy kreskówek edukacyjnych :) Dobrze, że wybrałeś taką stylistykę. Nie razi proste światło na postaciach czy brak FXów bo pasuje do "malowanego" tła i tego stylu. Co z reguły zabija shorty jednego autora? Fajny scenariusz ale kiepski obrazek albo dopieszczony obrazek ale słabe story. Tutaj tego na szczęście nie ma. Jest wyważona prosta historia i plastyka wybaczająca błędy i problemy techniczne. Jeszcze trochę pracy nad samą animacją i timingiem i możesz śmiało wysyłać na festiwale. Serio, nic nie stoi na przeszkodzie :) Z uwag technicznych: 1. dodając efekty 2d (jak dym spod kół deski 0:41) zadbaj o ich animację. 8, 12, 15 klatek an sekundę zapętlonego pseudo dymku da ci mega kopa. A odetchniesz od 3d i sprawdzisz jak z wyczuciem tempa w klasycznej animacji 2. nie wiem czy motion blur jest tuaj potrzebny. zwłaszcza taki prepassowy powodujący rozdwojenie krawędzi obiektu. ta plastyka wybaczy wyłączenie motion blura. 3. poćwicz pozy. trochę brakuje w tych postaciach cartoonowego looku. takiego strecha albo upozowania postaci: http://giphy.com/gifs/3o7TKBnl9NbAZlkwNi tutaj to już seniorzy animacji jak muszą się wypowiedzieć jak to zrobić hehe. ja powiem tylko, że sztywność w cartoonie nie jest mile widziana i warto z tym walczyć ile wlezie :) Jest cool. Działaj dalej! Salut tw
Napisano 5 Grudzień 20168 l Super sprawa. To chyba tak działa - jak grafikę pokochasz to już przed nią nie uciekniesz. Nawet jeżdżąc ciężarówką. Fajnie obejrzeć taką jednoosobową produkcję. Czasami oglądając te wszystkie profesjonalne filmiki człowiek myśli sobie że pora odpuścić, bo w końcu już ich nie doścignę. Tylko, że za nimi stoi armia specjalistów poszczególnych dziedzin. Ogarnąć cały filmik jednoosobowo to zawsze wyczyn i wiele niedociągnięć można wybaczyć. Każdy taki filmik motywuje innych - na codzień nie zajmujących się grafiką.... Kibicuję w kolejnym projekcie... Ja sam muszę odkurzyć swój... zostawiony na pastwę losu 3 lata temu... http://max3d.pl/forum/threads/87104-WIP-The-Dragon-Slayer
Napisano 30 Grudzień 20168 l Autor Jakby ktoś chciał potestować model mewy to jest on dostępny do ściągnięcia w opisie pod video Cheers
Napisano 1 Styczeń 20178 l Takie realizacje spokojnie trafiają do TV, więc szczere gratulacje :) Wiadomo że zawsze można coś poprawić, a wg mnie jest dobrze. Jakbym miał się przyczepić, to operatorka trochę chaotyczna.