Napisano 7 Grudzień 20168 l Siemka, Moje pierwsze podejscie do Arnolda i alsurface shader. Jakis problem z imgur mam, takze wiecej rzutow na artstation: https://www.artstation.com/artwork/25qQA Pozdrawiam
Napisano 7 Grudzień 20168 l Coś mi skóra nie pasuje. Reszta bajecznie. Jeszcze oczy. Wygląda jakby wtapiały się w dolną powiekę a powinna być widoczna krawędź. Edytowane 7 Grudzień 20168 l przez michalo
Napisano 7 Grudzień 20168 l Praca ma duzy potencjal, ale shader skory prawie calkowicie do poprawy. Troche tego SSS widac, ale bardziej teraz przypomina pomalowana gline. Bardzo fajne wlosy - pamietam jak pare lat emu zrobic takie wlosy to byla wielka sztuka. Cheers. EDIT: Shader oczu tez do poprawy.
Napisano 7 Grudzień 20168 l Autor @keajra Z tym SSS to sam sie gubie juz. Ponoc jest zasada, ze jak widac, to zle, moze za bardzo sobie do serca wzialem ;)
Napisano 7 Grudzień 20168 l Tu masz dość ciekawy tutek pod ARNOLDa.Fakt ze C4D ale możliwe podobne ustawienia -> VIDEO
Napisano 8 Grudzień 20168 l Autor Poprawiłem ten SSS, przynajmniej tak mi sie wydaje ;P @Medwed Takich tutoriali duzo jest, niestey wlasnie wszystkie sa na Digital Emily albo takim lysym kolesiu. Te mapy sa swietne, prosciej o to aby ladniej wygladaly :) U mnie niestety Diffuse lezy, bo malowac skory nie potrafie za bardzo.
Napisano 8 Grudzień 20168 l Przede wszystkim problemem są oczy.. To one nadają życia postaci. SSS na nich jest albo za słaby albo nie ma go wcale. Specular na twardówce powinien mieć roughness ustawiony na 0 lub minimalnie większy, u Ciebie za bardzo sie rozmywa ten refleks i wygląda to słabo. Zupełnie też nie widać źrenicy. Skóra i oczy są w tym samym secie sss? Ustawiasz to w alSurface pod zakladka SSS. Powierzchnia oka powinna być bardziej mokra, możesz to zrobić nawet na geometrii taką łezkę z refrakcją i specularem i delikatnym bumpem. Jeśli chodzi o skórę to displacement jest porozjeżdzany w wielu miejscach. Stosujesz bump mape? Przydaje się taka mega delikatna, dobrze działa w odbiciach. Diffuse jest bardzo łatwy do zrobienia na twarzy. Musisz po prostu pamiętać że skóra nawet pozornie czysta i jednolita ma mnóstwo odbarwień, nierówności. Czyli dużo noisa, scattera na całej powierzchni , tam gdzie skóra jest cieńsza bardziej musi przebijać krew. Oczywiście to są bardzo subtelne rzeczy ale razem się sumują i od razu zobaczysz różnicę. Sama geometria skóry tez powinna mieć takie nierówności, bardzo delikatne ale jednak sss w trybie np directional łapie te nierówności i sprawia, że ta skóry nie jest taka sztuczna. Możesz też pobawić się więcej światłem, różna ekspozycja, wielkość źródła światła. Może jakieś delikatne enviro. Czasem drobna zmiana a może na prawdę dużo zmienić w odbiorze całej pracy. Powodzenia dalej ! pozdro
Napisano 8 Grudzień 20168 l Autor Dzięki Panowie, duzo pomaga @Medwed Troche gloss podkrece, aby lepiej to wygladalo :) @Quentin Dzięki za rady, popracuje nad tym SSS oczu, pewnie jest za malo, bo uruchomiony jest :P Mialem oczy w jednym secie, ale nie pomyslalem aby byly w tym samym co skora. Disp mam, ale bump mapy w sumie nie, popracuje nad tym :) Co do koloru oczy, to azjaci maja takie dziwne http://bunbunmakeuptips.com/wp-content/uploads/2011/05/Eyeshadow-contour-tutorial-for-asian-eyes_4.1.jpg?e2416c W sumie moglem wrzucic HP z zbrusha.
Napisano 18 Grudzień 20168 l Ladna laska, tylko co sie stalo z jej brwiami ? wyskubala sobie tak czy w salonie ja tak zalatwili ? : O
Napisano 14 Luty 20178 l Autor Dzięki :) Uzywam Xgena, dodaje kilka guideow w tym miejscu z odpowiednim ksztaltem oczywiscie :)