Napisano 17 Styczeń 20187 l Cześć wszystkim, nabyłem kilka miesięcy temu procesor Ryzen Threadripper 1950x. Wszystko było ok aż do wczoraj. Nagle vray (oraz 3ds max) zaczął wykorzystywać przy renderowaniu tylko 30% mocy obliczeniowej. Spadek szybkości renderowania jest dosyć konkretnie zauważalny. Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Czy ktoś może pomóc? Screen z menadżera zadań: https://prnt.sc/i1legf Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 17 Styczeń 20187 l renderowales juz wczesniej ta scene i bylo OK czy jest to nowa scena? wklej komende ponizej w maxie, biale pole ma dole po lewej "renderers.current.system_numThreads" wyswieli liczbe watkow ktore moze uzywac vray, jesli jest to mniej niz masz to wklej ta komende jeszcze raz i dopisz "= liczba watkow" np. "renderers.current.system_numThreads = 32" P.S. zazdroszcze procesora :-)
Napisano 17 Styczeń 20187 l Autor Tomek, dziękuję Ci za odpowiedź. Stała się magia i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki max zaczął renderować już z użyciem całego procesora. Jedyne co zrobiłem to włączyłem occt, żeby sprawdzić czy procesor działa w 30% również w innych programach. Wygląda jakby procek się nagle odczopował przez to:) Jeśli komuś przydarzy się również taka sytuacja, może pomoże to co u mnie. Jeśli pojawi się znowu taki problem u mnie, skorzystam z Twojej sugestii. Dzięki i Pozdrawiam
Napisano 17 Styczeń 20187 l moze cos nie tak z chłodzeniem lub czujnikami spowalniającyi cały procesor, by się nie spalił? Tylko teoria.
Napisano 17 Styczeń 20187 l Trop olafa moze byc calkiem sluszny. Wlasnie taka sytuacje mialem ostatnio. Komp niby dziala normalnie, nie spowalnial, ale przy renderowaniu moc spadala do 30%. Wiec zaczalem monitorowac temperature proca i okazalo ze skacze pod sufit. Przyczyna byla uszkodzona pompa od chodzenia wodnego i procek sie grzal, przez uruchamial sie system zabezpieczajacy obnizajacy wykorzystanie rdzeni zeby nie spalic proca. Wiec jak to sie powtorzy, sprawdz jakie sa tempertury rdzeni. Moze masz walniete chlodzenie a moze samego proca.
Napisano 9 Sierpień 20186 l Też jadę na TR1950X i pierwsza rzecz jaką należy zrobić przy tym procku to wyłączyć w biosie AMD Cool & Quiet żeby nie sterował w czasie rzeczywistym zegarem procka klocka bo skubany w stresie będzie go spowalniał żeby "dać mu odetchnąć" PS. Można już zamawiać Threadripper 2990WX :D O ile 1950X w cinebench ma 3000-3500 po oc punktów o tyle 2990WX wyciska nawet 7500 :O
Napisano 8 Wrzesień 20186 l Też jadę na TR1950X i pierwsza rzecz jaką należy zrobić przy tym procku to wyłączyć w biosie AMD Cool & Quiet żeby nie sterował w czasie rzeczywistym zegarem procka klocka bo skubany w stresie będzie go spowalniał żeby "dać mu odetchnąć" PS. Można już zamawiać Threadripper 2990WX :D O ile 1950X w cinebench ma 3000-3500 po oc punktów o tyle 2990WX wyciska nawet 7500 :O raczej ok 5700, chyba że piszesz o chłodzeniu ciekłym azotem