Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

dawno mnie na forum nie było ale widzę, że ruch dalej jest:).

Doszedłem do wniosku, że muszę w końcu zainwestować w nowy sprzęt, ciężko ostatnio odłożyć jakąś większą sumę więc chciałbym złożyć coś przy okrojonym budżecie do: grafiki 3d i renderowania (Blender/Cycles), grafiki 2d, projektowania w CAD, być może za jakiś czas również w BIM.

Na razie wymyśliłem sobie coś takiego:

CPU: AMD Ryzen 7 1700,

MB: MSI B350 PC Mate,

GPU: Geforce GTX1060 3GB,

RAM: 2x8GB 2400MHz,

Dyski: SSD NVMe 250GB + HDD 1TB,

Obudowa ATX midi i reszta po taniości, z tego co wyczytałem do AMD lepiej od razu sprawić sobie wydajniejsze chłodzenie.

Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to high-end i muszę iść na kompromisy, z czasem przewiduję rozbudowę (np. więcej RAMu). Chętnie poznałbym opinię czy w powyższym zestawie warto jednak coś doinwestować albo z czegoś zrezygnować żeby miało to ręce i nogi.

Edytowane przez Lucas

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

A nie lepiej jak pamięć będzie działała w trybie Dual Channel?

Napisano
A nie lepiej jak pamięć będzie działała w trybie Dual Channel?

Lepiej. Chłodzeniem w Ryzenie nie masz się co martwić - fabryczne jest w zupełności wystarczające.

Napisano

Twoja konfiguracja którą wypisałeś jest naprawdę OK, render zrobisz, w 2D też popracujesz wygodnie. Przy dużych projektach 3D może Ramu braknąć, ale generalnie jesli pracujesz na wiekowym sprzęcie teraz i kupisz to co wymieniłeś wyżej - mocno poczujesz różnicę :)

A tu taki mały offtopic ode mnie:)

Hm ja będę się pozbywał kompa w najbliższym czasie, potrzebuję "wincyj rdzyniów i ramów" :) Może mój komp by Ci przypasował - tylko jeden wiatrak jest do wymienienia na froncie obudowy, pozostałe 5 wiatraków śmiga (mogę to sam zrobić pewnie...ale mi się nie chce w bebechach grzebać...stary leń ze mnie). Co tam siedzi:

-) 2 x Xeon 5650, czyli 12 rdzeni/24 wątki

-) 32 GB RAM

-) GTX 960 4 GB Ram

-) Wielka obudowa (muszę spojrzeć jak wrócę do chaty co to)

-) Płyta EVGA - SR2, możesz jeszcze 32 GB dorzucić Ramu i jeszcze 5 kart graficznych uciągnie

-) Zasilacz 1000 Wat (albo nawet 1200), spojrzę jak wrócę.

Sprzedaję bez dysku i systemu. Komp swoje zarobił, mam go od 2015 roku. Cinebench R15 1400 pkt, po OC (OC z poziomu BIOSU, jednym tylko ustawieniem ) - 1850 pkt.

-) jest też DVD nagrywarka na pokładzie

Komp nie do zarżnięcia...Komp jest "ciepły" w czasie renderów, bo procki swoje robią...ale w renderach wstydu nie ma:) Za około 3200 PLN mogę puścić, może nieco mniej... Ostrzegam - komp jest duży:) Bo płyta główna jest ogromna (w końcu była robiona na 6 GPU ).

Napisano

A ja Ci proponuje wybrać porządną płytę główną. A potem dokładać do niej co lepsze komponenty.

Ale to tylko moje prywatne zdanie. W sumie płyta główna jest płytą główną.

Napisano

Nie byłoby optymalniej - jeżeli Lucas planuje ewentualne powiększenie RMu np. za 3 miechy - kupić jeden bank 16gb?

Napisano

plyta na chipsecie b350 wystarczy do jednej grafiki w zupelnosci.

na pewno bedzie Ci potrzebne bezpiecznie 32Gb ramu, zastanow sie czy potrzebujesz wiecej niz 32 i wtedy dobierz ilosc kosci.

zrezygnowalbym z grafiki 1060 3Gb na co najmniej 1060 6Gb a najlepiej to 1070 8GB,

jak nie bedziesz podkrecal procka to moze lepiej juz 1700x/1800x.

i pamietaj o nie "po taniosci" zasilaczu ok 600W

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie sugestie,

co do 1070 8GB - to już jednak trochę za wysoka półka cenowa dla mnie ale faktycznie 1060 6GB też brałem pod uwagę a można znaleźć za niewiele drożej niż wersję 3GB.

Prawdę mówiąc myślałem że zasilacz 450-500W wystarczy ale w takim razie będę pamiętał, żeby wziąć mocniejszy:)

Drążąc dalej temat jednej lub dwóch kości - tak jak wspominałem, dual channel we wszystkich benchmarkach ponoć sprawuje się lepiej, pytanie tylko czy realnie będę w stanie odczuć tę różnicę. Cenowo to się aż tak nie różni więc jedyne co stracę to wolne sloty na płycie.

Napisano

tak, 450-500 W wystarczy, podalem troche za mocny, bardziej przyszlosciowy jezli chodzi o rozbudowe/ zmiane komponentow