Destroyer Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 Ukazała się nowa wersja programu Marvelous Designer, lista nowości poniżej. Symulacja na GPU może okazać się bardzo przydatna niezależnie od tego co się robi https://www.marvelousdesigner.com/learn/learnmd9 1 1
michalo Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 No, na tym teście wygląda bardzo dobrze. Szkoda, że mam wykorzystanego triala. Sam bym przetestował czy jest sens za to płacić.
KLICEK Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 poczekaj moment, zaraz bedzie "blacked" friday 😄
michalo Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 Tzn mam już md8 perpetual. Black friday chyba mi nic nie da. Z 8 na 9 mam 75% zniżki. Napisałem im czy nie mogli by mi odnowić licencji trial. Zobaczymy co będzie. Powinno być ok, zwykle jak wypuszczają nowe wersje licencja jest od nowa. 1
Destroyer Napisano 14 Październik 2019 Autor Napisano 14 Październik 2019 30 minutes ago, KLICEK said: zaraz bedzie "blacked" friday 😄 No to do piątku 🙂 1
KLICEK Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 test 1 - no rwie dupe @JackTheRippy dzieki za model ❤️ 4
michalo Napisano 15 Październik 2019 Napisano 15 Październik 2019 Spoczkoooo! Odpisali mi z supporta i aktywowali triala. Dzisiaj przetestuję i chyba się zdecyduje skoro tak to ma wyglądać. @KLICEK, 1080ti nie powinien ustępować 2070, co nie?
KLICEK Napisano 15 Październik 2019 Napisano 15 Październik 2019 wydaje mi sie ze 1080 lepsze, tylko bez rtxa 🙂 1
Destroyer Napisano 15 Październik 2019 Autor Napisano 15 Październik 2019 Wszystko wskazuje że symulacja GPU będzie dobreńka i przy tym chyba pozostałe nowości bledną 🙂 Czy marvelous używa multi GPU albo da się ustalić żeby używał np tylko drugiej karty tak żeby pierwsza służyła tylko do wyświetlania obrazu i żeby nie kradł pamięci Vram i alokował pamięć za każdym razem gdy wystartuje się symulację?
Hris Napisano 15 Październik 2019 Napisano 15 Październik 2019 Czy ja dobrze widzę na symulacji tej opaski na ręce co opublikował KLICEK żę CPU liczy powoli ale uwzględnia self-collision i self-intersection dla materiału, a GPU tego nie widzi i materiał się przenika w symulacji?
Destroyer Napisano 15 Październik 2019 Autor Napisano 15 Październik 2019 (edytowane) Tak GPU jest takim szybkim podglądem zoptymalizowany przede wszystkim na szybkość więc w wielu miejscach pewnie poszli na skróty a finalnie powinno się przeliczyć na procku complete/ complete nonlinear simualtion Poza tym jak już robią testy prędkości cpu vs gpu to powinni tez dać procka w cenie 2080Ti a nie połowie tego czyli coś jak Threadripper 2970WX albo i9-9920X Edytowane 15 Październik 2019 przez Destroyer
KLICEK Napisano 15 Październik 2019 Napisano 15 Październik 2019 mi sie wydaje ze self colision jest tylko liczony na jakims proksiaku, to samo na spodniach na nogawce wychodzi. ale nadal spodnie sie trzymaja w miejscu.
mateusz_s Napisano 18 Październik 2019 Napisano 18 Październik 2019 Tiaa.. podczas symulowania "plejna" zawsze wszystko działa 😄
michalo Napisano 19 Październik 2019 Napisano 19 Październik 2019 W dniu 18.10.2019 o 18:15, mateusz_s napisał: Tiaa.. podczas symulowania "plejna" zawsze wszystko działa 😄 Mówisz o gpu? Wcale nie. Testowałem chwilę i nawet przy kilku warstwach daje radę. Czasem coś się przeniknie ale nie kończy się to np. przewlekaniem jednej warstwy przez drugą i łątwo to naprawić robią symulację CPU na koniec. Wydajność rekompensuje.
mateusz_s Napisano 21 Październik 2019 Napisano 21 Październik 2019 W dniu 19.10.2019 o 22:28, michalo napisał: Mówisz o gpu? Wcale nie. Testowałem chwilę i nawet przy kilku warstwach daje radę. Czasem coś się przeniknie ale nie kończy się to np. przewlekaniem jednej warstwy przez drugą i łątwo to naprawić robią symulację CPU na koniec. Wydajność rekompensuje. w sensie, że filmik który był załączony, albo często się spotyka tutoriale albo przykłady gdzie właśnie mamy plejna i on na coś spada (najczesciaj na kulke), to jest taki najbardziej optymalny scenariusz 🙂 ale wiadomo ze jak juz robimy cos bardziej konkretnego to juz tak nie zawsze wszystko ładnie działa 🙂
michalo Napisano 21 Październik 2019 Napisano 21 Październik 2019 9 minut temu, mateusz_s napisał: w sensie, że filmik który był załączony, albo często się spotyka tutoriale albo przykłady gdzie właśnie mamy plejna i on na coś spada (najczesciaj na kulke), to jest taki najbardziej optymalny scenariusz 🙂 ale wiadomo ze jak juz robimy cos bardziej konkretnego to juz tak nie zawsze wszystko ładnie działa 🙂 Wszystkie filmy pokazujące nowe ficzery wyglądają na naciągane. Nic z nich wywnioskować nie można - np film z retopo. Więcej pytań niż odpowiedzi 😉
Rekomendowane odpowiedzi