Loozack Napisano 18 Luty 2020 Napisano 18 Luty 2020 Około 9 lat temu miałem okazję zrobić dla klienta animację polskiego motoszybowca J6 Fregata, z której swojego czasu byłem bardzo zadowolony, ale wkrótce zacząłem czuć niedosyt i nieodpartą chęć powrotu do niej. Teraz, gdy mam większe doświadczenie, lepszy sprzęt i dostęp do nowszego oprogramowania, ten dzień nadszedł i postanowiłem zamienić chęci w czyn. Tak oto powstał poniższy remake, dajcie znać co o nim myślicie. Modeling, rigging, shading & texturing: Piotr Luziński Lighting & animating: Piotr Luziński Rendering & compositing: Piotr Luziński Music: audiojungle.net SFX: freesound.org HDRI: hdrihaven.com & nordicfx.net 8
chudy Napisano 18 Luty 2020 Napisano 18 Luty 2020 ogólnie super. mi się tylko 2 ujęcie nie podoba. wygląda jak przesunięty statyczny render, nic się nie dzieje, każde pozostałe, nawet jak jest zanimowana tylko kamera ma coś dodatkowo co dodaje smaku do samego ruchu
Loozack Napisano 18 Luty 2020 Autor Napisano 18 Luty 2020 Dzięki za komentarze, cieszę się, że się Wam podoba. @chudy, to ujęcie było mocno problematyczne dla mnie, też mi ciągle czegoś tam brakowało i renderowałem je w sumie 5 razy, ale tak jak zauważyłeś, wciąż jest nieco nudnawe. Na pewno smaku dodałoby jakieś długie lub punktowe światło przesuwające się wraz z kamerą, ale dla spójności dobrze by było użyć podobnych w pozostałych ujęciach, a nie chciałem aż tak wszystkiego modyfikować.
GRiPi Napisano 18 Luty 2020 Napisano 18 Luty 2020 Zalogowałem się w praktyce tylko po to by dołączyć do głosów że wypas :). Naprawdę, ujecia w studiu to klasa sama w sobie. Imo, plener nieco odstaje, ale tak czy siak, topowa jakość.
JmTm00 Napisano 18 Luty 2020 Napisano 18 Luty 2020 Zajebiste. Napiszesz coś z zaplecza? Jaki silnik, ile się liczyło?
alex3d Napisano 19 Luty 2020 Napisano 19 Luty 2020 (edytowane) Świetna robota. Pomysł i klimat z plenerem fajny. Shadery i światło elegancja. Co do nazwy motoszybowca to w pierwszej chwili spodziewałem się okrętu... 🙂 fregata https://pl.wikipedia.org/wiki/Fregaty Edytowane 19 Luty 2020 przez alex3d
KLICEK Napisano 19 Luty 2020 Napisano 19 Luty 2020 super animacja 😄 tez mialem tak ze spodziewalem sie okretu 😄
Loozack Napisano 19 Luty 2020 Autor Napisano 19 Luty 2020 @GRiPi, wow, dzięki. Z plenerem to był taki spontaniczny pomysł i przyznam, że nie poświęciłem mu aż takiej uwagi jak studiu. W dodatku Forest Pack Lite działa tylko na płaskiej powierzchni, więc całość wygląda jak stół bilardowy;) Do tego HDRka w tle zamiast modeli drzew dla skrócenia czasu renderingu, długo by pewnie wymieniać. Ale zabawne jest to, że inna osoba powiedziała mi, że plener z tego wszystkiego najlepszy, więc wyrównałeś:D @JmTm00, dzięki, pewnie: procek i7 5820k @4GHz, 16gb ram, RTX 2060 Super 8gb - liczone na gpu w VRayu Next, średnio 2-3 minuty na klatkę, potem całość potraktowana denoiserem. @alex3d i @KLICEK, dzięki. Heh, rzeczywiście nazwa trochę myląca;) Pozdrawiam. 2
Rekomendowane odpowiedzi