Napisano 2 Luty 20214 l Witam, Czy ktoś może mi pomóc w tłumaczeniu na polski wyrażenia "edge loop". Wszystkiego uczyłem się po angielsku, Blendera używam w języku angielskim, mam wykonać pewne tłumaczenie i mam z tym problem. Jak zwyczajowo tłumaczy się to na nasz język? Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 2 Luty 20214 l 25 minutes ago, zaja said: Jak zwyczajowo tłumaczy się to na nasz język? Zwyczajowo się tego nie tłumaczy 🙂Na upartego można to nazwać pętlą krawędzi ale niejeden doświadczony grafik by się podrapał po głowie gdyby to usłyszał 🙂
Napisano 2 Luty 20214 l Autor Przede wszystkim dzięki za odpowiedź. Tak właśnie czułem. Sam bym się zastanawiał cóż to jest. Wymyśliłem pętlę krawędziową choć brzmi to wg mnie dziwnie. Byłem ciekaw czy istnieję w środowisku jakieś "normalne" określenie brzmiące ludzko. Może pojawią się jakieś inne propozycje, choć wątpię. Dzięki tak czy inaczej
Napisano 2 Luty 20214 l Zwyczajowo to chyba byłoby "edż lup" i każdy kto miał styczność z grafiką 3d będzie wiedział o co chodzi. Jednak nie wydaje mi się, żeby był sens na siłę to spolszczać. A jeśli już to chyba ta "pętla krawędzi" byłaby najbliższa sensowi.
Napisano 3 Luty 20214 l Zgadzam się, że nie powinno się tłumaczyć takich pojęć. Każdy soft jest anglojęzyczny jak i cała branża. Każdy z nas się uczył pojęć po angielsku. TO tak samo jak z łacińskimi nazwami mięśni w książkach od anatomii.. Pamiętam jak się wkurwiałem przy polskiej wersji Corela 😕
Napisano 3 Luty 20214 l @zaja ciężko to wprost przetłumaczyć, po polsku brzmi kanciaście. Wg mnie gdybyś przetłumaczył na polski jako samo "pętla" to byłoby ok, z niczym innym się tego nie pomyli.
Napisano 3 Luty 20214 l 1 hour ago, alex3d said: Wg mnie gdybyś przetłumaczył na polski jako samo "pętla" to byłoby ok, z niczym innym się tego nie pomyli. No nie wiem, mi samo określenie pętla od razu kojarzy się z pętlą "for each" czy to skrypując czy nodując jak w hudym