Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam

Postanowi艂em za艂o偶y膰 teczk臋, aby dodawa膰聽 prace wykonane w photoshopie馃檭. Og贸lnie rozwijam si臋 ci臋偶ko w tych tematach jak digital painting聽i fotomonta偶. Mimo wszystko nie martwi mnie to tak bardzo... bo lubi臋 sobie co艣 namalowa膰 lub dokona膰 jakiej艣 fotomanipulacji. Oto moje dotychczasowe prace聽https://piotrun.artstation.com/聽.B臋de wrzuca艂tu kolejne prace w przysz艂o艣ci. Wskaz贸wki i porady mile widziane

• Odpowiedzi 31
  • Wy艣wietle艅 4,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• SebastianSz
    SebastianSz

Super 偶e wrzucasz tutaj swoje prace, pozn臋cam si臋 nad jedn膮 troch臋 馃檪 Nie b臋d臋 艣ciemnia艂, troch臋 tutaj jest do poprawienia. Najpierw moja wersja: Gif por贸wnawczy Generalnie moj

• Witam聽 Czas co艣 wrzuci膰 do mojej teczuszki馃槉...kolejny z moich portrecik贸w 聽

• Witam No wi臋c postanowi艂em troch臋 po膰wiczy膰馃檪...a nawet zaopatrzy艂em si臋 w kurs malowania cyfrowego ( nie wiem czy mog臋 poda膰 autora tego kursu...chodzi o sprawy reklamowe , autorskie i takie tam.

Posted Images

Napisano
  • Autor

Witam聽

Czas co艣 wrzuci膰 do mojej teczuszki馃槉...kolejny z moich portrecik贸w

agatka.jpg da.jpg

Napisano

Taka troch臋 sklejanka. Poszczeg贸lne elementy wygl膮daj膮 dobrze (oczy, usta szczeg贸lnie), ale ca艂o艣膰 nie trzyma si臋 razem. Jej prawe oko jest chyba ni偶ej ni偶 lewe? Nie wida膰 bry艂y, w艂osy nie s膮 dobrze wycieniowane (wsz臋dzie tak samo, a przecie偶 艣wiat艂o z prawej), sk贸ra za mi臋kko. Dlaczego cie艅 nosa jest mi臋kkszy ni偶 cie艅 na szyi? Mia艂e艣 refk臋 czy z g艂owy?

Edytowane przez Ania

Napisano

Fajnie, 偶e na twarzy jest tyle kolor贸w, dobrze 偶e nie zapomnia艂e艣 o liniach wodnych oka聽i og贸lnie to spoko portret, ale jednak doda艂abym na sk贸rze wi臋cej faktury. Wydaje mi si臋 te偶, 偶e sk贸ra jest zbyt mocno zblurowana, przyda艂yby si臋 mocniejsze i nieco twardsze cienie 偶eby wydoby膰 wra偶enie tr贸jwymiarowo艣ci聽(zw艂aszcza w okolicy nosa i nozdrzry).

Napisano
  • Autor

Witam

9 godzin temu, Ania napisa艂:

Mia艂e艣 refk臋 czy z g艂owy?

G艂贸wnie to rysuj臋 z g艂owy馃檭...mo偶e dlatego moje portrety Pa艅 wygl膮daj膮 jak by to by艂y siostry馃槈. Kiedy bior臋 pi贸rko od tabletu i zaczynam szkicowa膰...jako艣 te rysy twarzy same podobnie mi si臋 uk艂adaj膮.聽

10 godzin temu, Ania napisa艂:

Taka troch臋 sklejanka

Tak przyznaje jest to sklejanka...w艂osy, twarz, kurtka to osobne warstwy z photoshopie. ( to jeszcze nawyk z fotomonta偶y kt贸re wykonywa艂em w ps)

Napisano

Super 偶e wrzucasz tutaj swoje prace, pozn臋cam si臋 nad jedn膮 troch臋 馃檪

Nie b臋d臋 艣ciemnia艂, troch臋 tutaj jest do poprawienia. Najpierw moja wersja:

850696623_poprawkiportret1.png.81aa6265565451d8463c3eedc718f010.png

Gif por贸wnawczy

poprawki-portret.gif.461f6e94513f14c08cbcf7daa6a6871b.gif

Generalnie moje zmiany to pozbycie si臋 detalu, szczeg贸lnie na oczach, dodanie ostrych kraw臋dzi cieniom,聽pozbycie si臋 ultra mi臋kkiego renderu na sk贸rze, dodanie masy w艂osom i聽og贸lne zr贸偶nicowanie kolor贸w.聽

Uwagi:

1. Pozb膮d藕 si臋 wklejanych rzeczy, przynajmniej na razie. Photobash to nic z艂ego, ale to osobna technika, a nie u艂atwiacz, i 偶eby dobre efekty osi膮gn膮膰 klej膮c zdj臋cia potrzeba r贸wnie du偶o praktyki co do ka偶dej innej techniki. Poleca艂bym raczej zacz膮膰 od tradycyjnego podej艣cia (mo偶e by膰 na tablecie rzecz jasna), czyli聽nauczenia si臋 bry艂 i 艣wiat艂a przynajmniej w podstawach i potem przej艣膰 do innych rzeczy.

2. Pozb膮d藕 si臋 soft round聽brusha i maluj plamami. Zobacz, 偶e pomimo tekstury i wyra藕nych 艣lad贸w p臋dzla w mojej wersji twarz dalej czyta si臋 jako g艂adka i kobieca. To, 偶e co艣 jest g艂adkie, nie oznacza, 偶e musi by膰 g艂adko namalowane.聽

1008403988_poprawkiportret2.png.01c085f2c0bee03b37e3b1205a314ce5.png

3. Pozb膮d藕 si臋 bia艂ego koloru. Je艣li posta膰 nie聽stoi w jakim艣 surrealistycznie聽sterylnym laboratorium to 艣wiat艂o nie b臋dzie totalnie bia艂e. Jak kolory ciemniej膮/jasniej膮, to zmienia si臋 ich og贸lna barwa, a nie tylko jasno艣膰. Czerwony kolor w 艣wietle to nie jest ja艣niejszy czerwony tylko,聽zale偶nie od koloru 艣wiat艂a, b臋dzie przechodzi艂 w pomara艅cz (jak ciep艂e 艣wiat艂o) albo w fiolet (jak zimne). Do tego dochodzi kwestia zbyt dos艂ownego my艣lenia o kolorze - trawa jest zielona, niebo niebieskie, bia艂ko oczu bia艂e, sk贸ra r贸偶owa. Ot贸偶 nie 馃檪聽Ka偶da z tych rzeczy to feeria barw, kt贸re zmieniaj膮 si臋 zale偶nie od o艣wietlenia i w og贸le te obiekty same z siebie nie maj膮 jednolitego koloru.

4. Nadmierna dos艂owno艣膰 i detal. Nie chc臋 sam sobie s艂odzi膰 馃檪聽ale na mojej wersji jej oczy, pomimo 1/10 detalu i og贸lnego luzu w por贸wnaniu z Twoj膮, wygl膮daj膮 bardziej jak prawdziwe oczy cz艂owieka, a nie lalki, jest w nich jakie艣 偶ycie i osobowo艣膰. Chodzi o to, 偶eby ta mozaika plam tak fajnie uk艂ada艂a聽si臋 w to co chcesz przedstawi膰.聽To typowy b艂膮d pocz膮tkuj膮cych, kt贸rzy zak艂adaj膮, 偶e realistyczne = KA呕DY detal namalowany z fotograficzn膮 precyzj膮. C贸偶, nie 馃檪Patrz na to (J.S. Sargent):

Edinburgh_NGS_Singer_Sargent_Lady_Agnew.thumb.jpg.901c831c1debb262559479ac248ab252.jpg

Zobacz jak niedos艂ownie malowa艂 Sargent. Szarfa to tylko jakie艣 plamy z bliska, ale z odleg艂o艣ci wygl膮da bardzo realistycznie.聽Prawie ka偶da rzecz na tym obrazie taka jest. Rz臋sy te偶 nie s膮 jedna po drugiej namalowane, raczej jako plama i to zlewaj膮ca si臋 ze 藕renic膮 i cieniem na oku, a mimo to wygl膮daj膮 bardzo realistycznie, i przy tym estetyczne.

5. Bry艂y, bry艂y bry艂y... Najwa偶niejsza rzecz, czyli to jak 艣wiat艂o pada na rzeczy. No bo koniec ko艅c贸w malujesz 艣wiat艂o, wi臋c trzeba wiedziec jak ono dzia艂a. To zbyt du偶y temat na post na forum, ale tutoriali na ten temat jest masa. New Masters Academy, Watts Atelier, drawabox, Proko, Moderndayjames, Dorian Iten, Glenn Vilppu, to pierwsze nazwiska/strony, kt贸re przychodz膮 mi do g艂owy, a gdzie warto zajrze膰, 偶eby po膰wiczy膰 temat 馃檪

Spr贸buj co艣 narysowa膰, bez pomocy zdj臋膰 (w sensie bez wklejania, jako refki jak najbardziej korzystaj :)) B臋dzie ko艣lawo to trudno, inaczej nie idzie si臋 nauczy膰 馃檪

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

Witam

Spr贸bowa艂em dzi艣...tak w celach szkoleniowych namalowa膰 ponownie ten sam聽 portrecik馃檭... bez wklejania w photoshopie. Jedynie t艂o to osobna warstwa. Rysowa艂em w艂a艣ciwie to jednym p臋dzlem, zmieniaj膮c tylko jego krycie. Nauki malowania prze mn膮 du偶o, ale puki co聽 wysz艂o tak.

agata mal.jpg

Edytowane przez piotr123

Napisano
  • Autor

Witam

Kolejne dwie prace z cyklu malarstwa cyfrowego聽馃檭聽Jeszcze... 偶e tak powiem raczkuj臋 w tym temacie , ale ci膮gle pr贸buj臋 doskonali膰 si臋 w temacie i艣膰 do przodu馃檪聽Prace s膮 na podstawie moich dawnych prac

Anka m.jpg

Karolinka M.jpg

Anka.jpg

karola.psd m.jpg

Napisano

Teraz wy艂apa艂em, 偶e chyba wkrad艂o si臋 tu jakie艣 lekkie niezrozumienie. Nie ma nic z艂ego w malowaniu na wielu warstwach. Wa偶ne tylko, 偶eby si臋聽 na koniec "scala艂y" ze sob膮, wygl膮da艂y jak jednorodna praca. Nie chodzi mi tu o sp艂aszczenie ca艂o艣ci tylko, tak jak Sebastian wspomnia艂, 偶eby nie wygl膮da艂o to jak powycinane elementy z kilku niepowi膮zanych prac i z艂o偶one w jak膮艣 ca艂o艣膰, gdzie ka偶dy element 艣rednio si臋 spaja z pozosta艂ymi. Kwestia malowania na jednej, b膮d藕 wielu warstwach to, moim zdaniem, kwestia indywidualna. Moim zdaniem nawet trzymanie si臋 jednej warstwy wymaga sporo wi臋cej dyscypliny.

Gar艣膰 lu藕nych tip贸w. Staraj si臋 nie u偶ywa膰 mi臋kkich brushy. Spr贸buj te偶 u偶ywa膰 mo偶liwie du偶ych brushy. Patrz膮c na poprawk臋 Twojej pracy Sebastiana wida膰, 偶e wcale nie trzeba wydziubcia膰 miliona w艂os贸w, aby wszystko by艂o czytelne. Tym bardziej, 偶e du偶a ilo艣膰 detalu niestety nie przykryje b艂臋d贸w w budowie samej bry艂y. Jako, 偶e malujesz od razu w kolorze to warto lizn膮膰 troch臋 teorii koloru, a przede wszystkim o przyciemnianiu/rozja艣nianiu kolor贸w, by nie u偶ywa膰 do tego czerni i bieli. Jasne, czasem trzeba, ale raczej tego si臋 unika, zw艂aszcza na pocz膮tku by nie nabra膰 z艂ych nawyk贸w. Po膰wicz te偶 troch臋 konstrukcj臋 twarzy, 偶eby kluczowe cechy, takie jak np. wielko艣膰 oczu, czy ich rozstaw nie rozje偶d偶a艂y Ci si臋 tak przypadkowo. B臋d膮c przy oczach jeszcze. Wiemy, 偶e oczy s膮 bia艂e, ale w rzeczywisto艣ci nigdy takich ich nie widzimy. Malowanie bia艂ych oczu to taka ludzka tendencja do malowania symbolami i og贸lna sk艂onno艣膰 do malowania rzeczy takich jak si臋 nam wydaj膮, a nie w wyniku obserwacji. "Jaki jest ko艅 ka偶dy widzi" 馃檪 A na koniec, du偶o 艂atwiej narysowa膰 brzydkiego faceta ni偶 艂adn膮 dziewczyn臋, czy kobiet臋 馃檪

Napisano
  • Autor

Witam

Ci膮g dalszy mojej zabawy i nauki z聽 malarstwem cyfrowym馃檭聽Oto kolejne dzie艂o

wilczyca m.jpg

Napisano

Bardzo fajny ten wilczek - ma (jak na moje oko)聽bardziej wyrazist膮 bry艂臋 (tak膮 tr贸jwymiarowo艣膰), niestety twarz pani po prawej troch臋 p艂aska聽馃檪聽i nie m贸wi臋聽o klatce piersiowej - kt贸rej notabene nie wida膰 馃槈聽Nie chce ci臋 demotywowa膰 bo wida膰 偶e jest w tobie聽potencja艂.
My艣l臋 偶e problem le偶y w tym聽偶e malujesz prosto z g艂owy, to raczej b艂膮d. Z refk膮 IMO jest bezpieczniej i pro艣ciej - nawet je艣li wynik b臋dzie r贸偶ny od referencyjnej twarzy to sama twarz wyjdzie bardziej wiarygodnie.聽

No i osobi艣cie聽s膮dz臋 偶e takie rozbicie na prostsze聽"bry艂y" twarzy jest mega pomocne w cieniowaniu - bo po primo, 艂atwiej poprawi膰 prosty tr贸jk膮t/kwadrat ni偶 skomplikowany wz贸r cienia. po drugie primo 馃槈聽szybciej 艂apiesz przestrzenno艣膰 kszta艂tu.聽
aa0123f422949d234d5b2ece6bd68ec1.jpg17ba6953ee821204100d24b83b2b0e46.jpgd8d6df7c36bc94b4c778c5bc7a5fc3e8.jpg490a9e3273a653e8c689cd8e6633c345.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Sory:classic_blush:聽ale nie pos艂ucha艂em porad i u偶y艂em narz臋dzia smu偶enia... przez co sp艂aszczy艂em obrazek馃檭聽(chyba jestem uzale偶niony od smudga)

1390679990_agnesm.thumb.jpg.0b6ba35fb352eaf2a1425308ca230416.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Kolejny m贸j maluneczek馃檭聽b艂臋dy ci膮gle te same...ale musia艂em co艣 skrobn膮膰馃槈

Iga m.jpg

Napisano

Tak sie zastanawiam nad tym co chcesz osiagnac. Bo jedna rzecza jest popelnianie bledow nieswiadomie a zupelnie inna swiadome powtarzanie z premedytacja聽 tych samych bledow. Chcesz sie rozwijac, czy tkwic w miejscu? Juz olac to smuzenie ale popatrz na twarze. Z ostatnich trzech tylko srodkowa wyglada jako tako bo patrzy prosto w kamere. Pozostale dwie maja glowe pod katem a twarz przodem. Komicznie to wyglada. Z poczucia obowiazku powiem, ze powinienes ogarnac perspektywe i konstrukcje twarzy.
Albo olac rady i napierac to samo. Twoj wybor.

Napisano

nie sluchasz rad, niedlugo ludzie przestana ci komentowac teczke. zostaw na razie calkowicie malowanie kolorowych portretow z wyobrazni, jesli faktycznie chcesz sie czegos nauczyc to zrob ze sto cwiczen z tych trzech filmikow:

kazdy ma na poczatku problem z akceptacja tego ze tak na prawde NIE UMIE rysowac i jesli chce sie nauczyc to musi robic CWICZENIA. im szybciej przebijesz sie przez te bariere tym szybciej faktycznie narysujesz cos ladnego

Napisano
  • Autor

Witam

No wi臋c postanowi艂em troch臋 po膰wiczy膰馃檪...a nawet zaopatrzy艂em si臋 w kurs malowania cyfrowego ( nie wiem czy mog臋 poda膰 autora tego kursu...chodzi o sprawy reklamowe , autorskie i takie tam... je艣li tak to podam autora.) Wykona艂em wiele 膰wicze艅 no i chyba zaczynam co艣 tam 艂apa膰馃檭聽i nie jest 艂atwo ,ale powoli do przodu. Oto portrecik na podstawie tego kursu.

ps. Jako 偶e posta膰聽 jest troch臋 podobna do tej z kursu ...skontaktowa艂em si臋 autork膮 tego toturiala, czy mog臋 wrzuci膰 online i otrzyma艂em zgod臋馃檪

Eliza.jpg

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, piotr123 napisa艂:
8 godzin temu, Nezumi napisa艂:

To kurs jest a nie Fight Club - mozesz o nim mowic 馃槈聽dobre聽馃ぃ馃槀

Oczywi艣cie ten kurs to...Kurs rysowania portret贸w od podstaw... autor Kinga Spyra

Napisano
  • Autor

Witam

Tym razem portrecik nie pani...a brzydkiego faceta馃檭馃檪聽. Praca wykonana w ten weekend...tak wi臋c jak na moje umiej臋tno艣ci... to tempo ekspresowe馃槒聽i ma wiele b艂臋d贸w...ale nadal 膰wicze馃檪

wojownik.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Postanowi艂em jeszcze w starym roku dorzuci膰 co艣 do teczki馃檪...tym razem pani pirat馃槈

Wszystkiego najlepszego i szcz臋艣liwego nowego roku...dla wszystkich u偶ytkownik贸w MAX 3D.pl馃檪

307317316_piratka2finekopia.thumb.jpg.e0bc62b1c45fe2c81c65f5e28cab5164.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Kolejny portrecik...jak zwykle co艣 tam nie tak z proporcjami馃檭...ale c贸偶 ja ju偶 tak mam馃檭馃檪

Magda 1.jpg

Napisano

robisz za duze oczy, uciekaja Ci wszystkie proporcje przez to. Pa proporcje glowy masz w miare ok 馃檪聽czyli poziome linie dziela glowe na 3 rowne czesci.聽Przez to ze oczy zrobiles jakies 40% za duze, uciekly Ci proporcje twarzy, umiejscowienie nosa, szerokosc twarzy(brak miejsca na 3cie oko pomiedzy oczami + brak miejsca na聽 3/4 wielkosci oka od zewnetrzej czesci oka do ucha), umiejscowienie i szerokosc ust itp. Te linie spod nosa przez teczowke i zewnatrzna czesc oka to jest umiejscowienie i lamanie sie brwi, wiec brwi tez uciekaja, a wszystko przez glupie oko 馃槃

Nie skupiaj sie na renderowaniu, wal speedy takie ze ciagle rysyjesz sama konstrukcje twarzy od 0 zebys sobie wbil w glowe zaleznosci.

Pozdro

image.thumb.jpeg.3551b44c8eeea0a76f8a64649f8668ae.jpeg

Napisano

B臋d臋 szczery do b贸lu i wybacz je艣li Ci臋 ura偶臋 ale nie taka jest moja intencja.
Musz臋 przyzna膰, 偶e efekt z tutka kt贸ry zapostowa艂e艣 jeszcze w tamtym roku, by艂 lepszy.
Wida膰 偶e wr贸ci艂e艣 do swoich starych nawyk贸w, w tej i poprzednich pracach聽馃槓 To smarowanie (smudge) wymyka si臋 z pod kontroli 馃槈聽Troch臋 tu za g艂adziutko, nie wida膰 tekstur itd.聽
KLICu wyja艣ni艂 Ci w detalach co by poprawi膰, wi臋c nie b臋d臋 poprawia艂 mistrza 馃檪
Od siebie dodam 偶e 艣wiat艂o za ka偶dym razem dajesz niemal identyczne... tak nie p贸jdziesz do przodu nawet o centymetr.聽 U偶yj聽te偶 refek do wst臋pnego szkicu聽i do wyko艅czenia聽detali. 聽

M贸g艂by艣 osi膮gn膮膰聽wi臋cej, bo wida膰 to w twoich pracach, ale niestety to wymaga od Ciebie pracy i wyj艣cia ze strefy komfortu. Czy efekty od razu b臋d膮聽widoczne? No pewnie NIE. Ale radz臋 na razie聽skupi膰 si臋 na kartce i o艂贸wku lub na samych konstrukcjach twarzy i cia艂a, a nie na efekcie ko艅cowym. Bo tu jest ju偶 w miar臋聽OK (wykluczaj膮c ten smudge oczywi艣cie 馃槈)

Oczywi艣cie zrobisz co zechcesz, to tylko rady jakiego艣 kolesia z Internetu. 馃檪

Pozdr.聽馃憤

Edytowane przez Mortom

Napisano

mi sie wydaje ze renderowanie samo wskoczy, bo wczesniej bylo widac ze byl przeskok na level wyzej tak jak piszesz 馃檪ale dla mnie najwazniejsze by byla konstrukcja twarzy w tym momencie 馃檪

np tu, super ten progresik 馃檪

Eliza.jpg

(czy wiedzieliscie ze jak 2 razy klikniecie na obrazek ktory dodaliscie mozecie zmienic jego wielkosc? 馃槃聽no to juz wiecie)聽

Napisano
18 minut temu, KLICEK napisa艂:

(czy wiedzieliscie ze jak 2 razy klikniecie na obrazek ktory dodaliscie mozecie zmienic jego wielkosc? 馃槃聽no to juz wiecie)聽

TAK 馃檪

Napisano
  • Autor

Witam

Staram si臋 膰wiczy膰 proporcje... oto jeden z obrazk贸w 膰wiczeniowych馃檪

Mi臋dzy czasie namalowa艂em portrecik馃檪聽w kt贸rym to nie u偶y艂em ani razu (by艂o ci臋臋臋偶ko聽馃檭聽) rozmycia gausowskiego i narz臋dzia smu偶enie

Marion m.jpg

qqqq.jpg

Napisano

cwiczysz bez referencji, nie rozwiniesz sie w ten sposob

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci