Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Cze艣膰, strasznie jaram si臋 conceptowaniem oraz tworzeniem postaci szczeg贸lnie chcia艂bym zaistnie膰 w bran偶y jako Chcaracter/ Concept聽Artist.聽Nie mam talentu oraz聽sporych predyspozycji, lecz up贸r i wiar臋, 偶e te偶 uda mi si臋 co艣 osi膮gn膮膰. W tamtym roku bra艂em udzia艂 w edycji zimowej szkolenia聽M4G Seminars - SculptYourHero聽聽i od tego momentu strasznie spodoba艂a mi si臋 praca w ZBrush-u. Lubi臋 r贸wnie偶 rysowa膰.聽Chcia艂bym na ten moment g艂ownie skupi膰 si臋 na anatomii cz艂owieka oraz portretach, w rysunku i rze藕bie. W p贸藕niejszym etapie chcia艂bym zaj膮膰 si臋 r贸wnie偶 anatomi膮 zwierz膮t. Moim celem聽r贸wnie偶聽jest stworzenie swojego bestiariusza. B臋d臋 tutaj podrzuca艂聽swoje wypociny, mam nadzieje, 偶e teczka doda mi sporo motywacji聽i 偶e聽mog臋 liczy膰 na feedback z waszej strony.聽

• Odpowiedzi 56
  • Wy艣wietle艅 5,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Podrzucam r贸wnie偶 posta膰, kt贸r膮 zrobi艂em podczas szkolenia SculptYourHero!

• Co艣 ode mnie, bo dawno mnie tu nie by艂o! WIPEK

• Na wiecz贸r! Link do refki: https://pl.pinterest.com/pin/149815125092114232/

Posted Images

Napisano
  • Autor

Na sam pocz膮tek podrzucam kilka prac, kt贸re stworzy艂em聽na etapie swojej wcze艣niejszej przygody z rysunkiem.

IMG_20200910_033658.jpg

IMG_20200910_033710.jpg

IMG_20200910_033721.jpg

IMG_20200910_033729.jpg

IMG_20200910_033738.jpg

IMG_20200910_033755.jpg

IMG_20200910_033804.jpg

Character.jpg

Mouth.jpg

Skull.jpg

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

Podrzucam r贸wnie偶 posta膰, kt贸r膮 zrobi艂em podczas szkolenia SculptYourHero!

Character_01.jpg

Character_03.jpg

Final.jpg

Final_alternative_version.jpg

Napisano
  • Autor

Zacz膮艂em聽robi膰聽studium twarzy, metod膮 Loomis-a, na razie tylko kontury, bez cieniowania, poniewa偶 nie widz臋 sensu jeszcze przechodzi膰 do nast臋pnego etapu, gdy zaczynam dopiero 艂apa膰 shape-y, jest to i tak dla mnie spore wyzwanie, lecz postanowi艂em przynajmniej raz dziennie usi膮艣膰 i porysowa膰.聽

IMG_20210506_030615.jpg

Napisano
  • Autor

Cze艣膰! Przez weekend nie mia艂em za bardzo czasu na szkicowanie, ale zawsze jaka艣 kartka z o艂贸wkiem by艂a przy mnie i w wolnej chwili porysowa艂em sobie bry艂ki, linie i k贸艂eczka. Wczoraj wieczorkiem zrobi艂em sobie refke聽ze skanu, 偶eby troch臋 odetchn膮膰 od twarzy!

image.png

Napisano
  • Autor

Cze艣膰! Ostatnio ma艂o czasu mam na rysowano czy rze藕bienie, poniewa偶 w tym miesi膮cu broni臋 dyplomu. Lecz powoli zabieram si臋 za concept kolejnej postaci. Tu te偶 chcia艂bym po艂膮czy膰 dwa聽style, czyli hard surface oraz organike. Na razie szukam shape-贸w, sk艂adam "puzzle" i pr贸buje swoje wyobra偶enie przela膰 na papier, by p贸藕niej bez zawahania przej艣膰 do ZBrusha. Oczywi艣cie przy okazji studiuje anatomie ludzk膮. Je偶eli macie jakie艣 porady dotycz膮ce conceptowania postaci, ch臋tnie przyjm臋!

cocnept_artur_ciejka.png

Napisano
  • Autor

Zrobi艂em kilka miesi臋cy temu聽speed concept art, na zaliczenie na studia. Zapomnia艂em o nim kompletnie.聽Niestety bez podmal贸wek itp. render w Blender-ze i wyko艅czenie w Photoshop-ie. Czas realizacji nieca艂e 8 godzin.

Dark_Forest_Concept.jpg

Napisano
  • Autor

Dzisiaj przybywam z conceptem na szybko, Baby Venom, fan art, jeszcze W.I.P.-ek, ale si臋 pochwal臋. My艣l臋 o tym, 偶eby w wolnej chwili zrobi膰 go w 3D, ale na razie聽mam pilniejsze sprawy.聽

Baby_Venom.png.3ddf855d5bc5d21fd0e2143685eacd82.png

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

Cze艣膰, dawno mnie tu nie by艂o, ostatnio zabra艂em si臋 troch臋 za anatomie cz艂owieka. Nie mam 艣wie偶ego spojrzenia na temat tego co zrobi艂em, dlatego prosi艂 bym was o jakiekolwiek uwagi, by zabra膰 si臋 dalej do dzie艂a. ;)

image.png

image.png

image.png

image.png

Napisano
  • Autor

Widz臋 jeszcze sporo b艂臋d贸w i analizuje wszystko, dzisiaj ma艂y progres i chod藕 mam wra偶enie, 偶e w niekt贸rych miejscach poprzednia wersja wypad艂a lepiej.

image.png

Napisano
  • Autor

Czasz najwy偶szy dopasowa膰 z膮bki i przej艣膰 do detalu. Jestem zadowolony z tego study, je偶eli macie jakie艣 spostrze偶enia na co jeszcze mog臋 zwr贸ci膰 uwag臋, ch臋tnie przyjm臋 feedback!

image.png

Napisano

Najlepsza opcja to sobie zakup co艣 takiego:聽https://www.3dscanstore.com/3d-head-models/3d-skull-models/european-female-skull-model?search=skull&description=true聽, wrzu膰 sobie do zbrusha na split screena:聽

I lecisz z kulki takie studium, wtedy wedlug mnie najlepiej mo偶esz zaobserwowa膰 co sie dzieje, sam tak robi艂em i fajnie聽 sz艂o takze polecam.

Napisano
  • Autor

Tak, te偶 my艣la艂em nad tak膮 opcj膮, study oczywi艣cie nie jedno jeszcze przejd臋, ale chc臋 zabra膰 si臋 teraz za mi臋snie twarzy, portret i p贸藕niej ca艂膮 sylwetk臋. Co艣 do folio musz臋 wrzuci膰, fajnie by by艂o za艂apa膰 jak膮艣 prac臋.聽

Napisano
  • Autor

Mam g艂贸wk臋 Davida Bowie-go, wi臋c bior臋 si臋 do pracy w takim razie, dzi臋ki za pomoc! 馃槈

image.png

Napisano
  • Autor

Dzie艅 dobry, dzisiaj wrzucam ostatnie study z anatomii, jeszcze troch臋 roboty zosta艂o, ch臋tnie przyjm臋 feedback!

image.png

Napisano

Cze艣膰, ja nie jestem specem od tematu ale co 2 pary oczu to nie jedna co nie. Generalnie powinienes popracowac na czesciami konczyn gornych i dolnych( od lokcia w d贸艂, od kolan w d贸艂) generalnie brakuje sporo widocznych kosci, proponuje nalozyc sobie szkielet na to, masz w zbrushu darmowy razem z miesniami co tez jest pomocne i na transparencie zobaczyc sobie. Pamietaj ze to miesnie sa do szkieletu przymocowane wiec to jest podstawa. Pozatym sylwetka "silhouette"ale to glownie na konczynach czyli to juz wiesz. klatka wydaje sie spoko chociaz bebzon wydaje sie strasznie szeroki w dolnej czesci.

Dodam 偶e miesnie moga wygladac r贸znie zaleznie od genetyki lub poziomu wykrztalcenia i tkanki tluszczowej itd. dlatego wazny jest szkielet pod spodem.

Ale ogolnie Zajeb......... 馃槢

Peace i powodzenia.

AnatomiaFeedback.png

Edytowane przez Kolas3d

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za Feedback, oczywi艣cie wracam do tematu, chwilowo mia艂em przerw臋. Na t膮 chwil臋 chcia艂em odsapn膮膰 i przygotowuj臋 basemesh d艂oni i st贸p. A tu ma艂a zabawa w przerwie od anatomii.聽Oczywi艣cie wiem, 偶e tutaj聽jest du偶o b艂臋d贸w聽chocia偶by na samych plecach czy brzuchu, kt贸ry jest niesko艅czony, ale tak jak m贸wi臋, ostatnio przygotowa艂em sobie base d艂oni i b臋d臋 je pozowa艂. Pr贸cz tego chce teraz przej艣膰 do st贸p, nast臋pnie聽wezm臋聽si臋 za poprawki聽og贸lne anatomii i detal.image.png

Edytowane przez Artem

Napisano

Tak si臋 zastanawiam聽馃聽czy te paski w kapeluszach to tylko czysto dekoracyjna rzecz? Czy jednak co艣 tam daj膮. No bo z jednej strony, w sumie dy艅k臋 mo偶na sobie takim paseczkiem przycisn膮膰 i kapelusz nie ucieknie... no ale od tego by艂y te takie sznurki co by kapelusik nie uciek艂. No i jak by tak 艂epetyn臋 paskiem 艣cisn膮膰 to chyba po jakim艣 czasie zacz臋艂a by troch臋 pobolewa膰. No! Ale tak sobie rozkminiam... bo si臋 nie znam. Ciekawe czy jest o tym jaka艣 ksi膮偶ka: Budowa i zastosowanie w praktyce cz臋艣ci kapelusza kowbojskiego... czy cu艣.

No ale pan cowboy spoczko wyszed艂 馃檪聽Troch臋聽blady (mo偶e wampir) ale LOOZ. Podpompuj mu troch臋聽hemoglobinki i b臋dzie聽GIT! 馃槈

P.S.
Jaskr臋 te偶 mu usu艅, bo b臋dzie kiepsko strzela艂. No ale mo偶e to jaki艣聽Daredevil z dzikiego zachodu... no nie wiem, jak chcesz tak zrobisz 馃槈

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki wszystkim za feed! Troch臋 kombinacji z teksturkami. Co艣 nie siad艂o, ale by艂em ciekaw, no i lec臋 dalej!聽

Render_001.jpg

Render_4K.jpg

Napisano

Nie wiem czemu, ale kojarzy mi si臋 z zabawkami typu Action Man z prze艂omu tysi膮cleci 馃槢 Chyba g艂贸wnie przez proporcje i plastikowe shadery.

Napisano

No z koszul膮 to pojecha艂e艣 ziom! 馃槈聽nici grubo艣ci 0,5 cm to nie w kij dmucha艂 - bardziej to chyba kolczuga z we艂ny ni偶 koszula 馃槈
Kamizelka te偶 ma za du偶膮 fakturk臋 sk贸ry - tak mi si臋 wydaje. Jak by艣 tam skale w materia艂ach ponaprawia艂 to pewnie tak 藕le by nie by艂o 馃檪

No chyba 偶e robisz postacie do filmu z Guliwerem i wysp膮 liliput贸w - to OK 馃槈

Edytowane przez Mortom

Napisano

spoczko podejscie, nastepnym razem zwr贸c uwage na rozmiar texturki zeby na kazdym elemencie by艂a w takim samym rozmiarze (kolniezyk vs reszta koszuli)聽聽馃槃

M贸g艂by艣 troche d艂u偶ej pomeczy膰 t膮 koszule w marvelousie, zeby troche wiecej foldsow wyszlo, byloby ciekawiej.

Jak ju偶 wysymulesz to we藕 j膮 wrzuc do zbrusha i podrze藕b - dodaj seamy , dodaj memory foldsy, dodaj jakie艣 przeszycia materia艂u, dodaj t膮 r贸偶nice w wysokosci miedzy 艂膮czeniami materia艂u, 偶eby by艂o bardziej realistycznie聽

No i przedewszystkim nie spiesz sie, po艣wi臋膰 1-2 dni na zbieranie refek i lecisz z tematem聽

Edytowane przez ArnoldSzczesliwy

Napisano
  • Autor

Spokojnie panowie, jak na t膮 chwil臋 to tylko sk贸r臋 troch臋 podrasowa艂em, z reszt膮 jeszcze sporo zabawy. 馃檪
Ale dzi臋ki za feed oczywi艣cie, wezm臋聽sobie do serduszka!

Napisano
  • Autor

Cze艣膰, jestem w trakcie robienia takiego 艣winioludka, lecz zatrzyma艂em si臋 na tym momencie, poniewa偶 nie jestem pewny co do dalszych poczyna艅, je偶eli chodzi o anatomie tego stwoka. Wrzycam poniewa偶 na tym etapie, jeszcze go poprawiam, dlatego przychodz臋 do was, mo偶e macie jakie艣 sugestie lub rady jak m贸g艂bym to pchn膮膰 naprz贸d, zanim zdefiniuje finalne kszta艂ty i dodam ekwipunek. Mordka na razie basic, nic szczeg贸lnie nie rusza艂em. Triceps oczywi艣cie do poprawy. My艣l臋 jak rozpracowa膰 g贸r臋 plec贸w, czy nie zrobi膰 jej bardziej umi臋艣nionej. Dolne partie n贸g wydaj膮 mi si臋 ciut za szczup艂e, by udzwign膮膰 takie cielsko. I nie jestem pewien co do nich, poniewa偶 nigdy nie 艂ama艂em na tyle anatomii. Nie za bardzo podoba mi si臋 jeszcze rami臋, kt贸r臋 musze dopracowa膰 i my艣l臋, 偶eby jeszcze napompowa膰 mu 艂apy, 偶eby by艂y ciut grubsze. Je偶eli macie jakie艣 sugestie i porady wzgledem robienia anatomii dla takich kreaturek, ch臋tnie przyjm臋!

Projekcik od pocz膮tku do ko艅ca robi臋 w blenderku! Zobaczymy jak si臋 sprawdzi ten sofcik pod sculpt, mo偶e nie jest tak intuicyjny jak ZBrush, ale my艣臋, 偶e fajna alternatywka.

image.png

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

Dzi艣 chwila oddechu od dzika! My艣le, 偶e mog臋 dopracowa膰 to jeszcze 聽i mo偶e to wyrenderuje.

Enjoy!聽

222E0EC0-EAA3-4448-A163-DEFDDBA2658E.png

Napisano
  • Autor

Dzisiaj ma艂o modelowanka, poci膮艂em mojego ziomczka i troszeczk臋 pokmini艂em jak po艂膮czy膰 anatomie ludzkiej nogi ze 艣wi艅sk膮, oto rezultat. Mysl臋, 偶e jeszcze mo偶na by tu powalczy膰, ale to ma by膰 prosty model pod druk, z ma艂膮 ilosci膮 detalu, wi臋c tylko bardziej zdefizniuje kszta艂ty i zabieram聽si臋 za rozkmink臋 innych cz臋艣ci. Je偶eli macie jakie艣 spostrze偶enia, ch臋tnie przyjme krytyk臋.

image.png

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

Haha! Dzisiaj b臋dzie bardziej mi臋sista, jak tylko znajd臋 chwilk臋 czasu! 馃槃

Napisano
  • Autor

Anatomicznie posysa, a偶 mi si臋 n贸偶 w kieszeni otwiera, ca艂o艣膰 jeszcze do poprawy.

image.png

Napisano
  • Autor

Dobra bo si臋 troch臋 opieprzam! Jeszcze kilka rzeczy wleci na t膮 ilustacj臋, ale chyba nabra艂a troch臋 偶ycia.

316479515_1741954309513456_7144660601033942507_n.jpg

Napisano
  • Autor

Dobra, starczy tej zabawy! Jutro wracam do modelu! Jak macie jakie艣 sugestie na przysz艂o艣膰, ch臋tnie przyjm臋 krytyk臋! Zdr贸wka!

316577594_444717731189886_3410642765937850783_n.jpg

Napisano
  • Autor

Mia艂em si臋 wzi膮膰 we wtorek, aleeee w innym wymiarze istnieje co艣 takiego jak 偶ycie towarzyskie i niestety, z艂e istoty z tego wymiaru chcia艂y mnie po偶re膰, gdybym zosta艂 przy komputerze. A tak serio to bredz臋 g艂upoty, bo jest 3 rano.

Przychodz臋 do was z dzisiejszym ma艂ym progresem. Testowa艂em funkcje, kt贸rej wcze艣niej nie rusza艂em, nie wiem dlaczego, chyba z w艂膮snej g艂upoty, nazywa si臋 Dyntopo, u艂atwia 偶ycie w 100%. Oczywi艣cie jeszcze pewnie sporo nie odkry艂em, 偶eby przyspieszy膰 workflow, ale ucz臋 si臋. Po nowym roku planuje powr贸t do ZBrusha <3. Tymczasem dzisiejsza koretka cia艂a i r膮k. Anatomicznie pewnie mo偶na by si臋 przyczepi膰. Osobi艣cie nie jestem ekspertem, ale to nie znaczy, 偶e nim nie b臋d臋! Dodatkowo postanowi艂em, 偶e jeszcze musz臋 przetestowa膰 Multiresa, dlatego bardziej wyg艂adz臋 i zdefiniuje kszta艂ty po retopo. Zdr贸wka 偶ycz臋!

Projekt bez tytu艂u.png

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

Nie zawsze jest czas i miejsce, gdzie mog臋 zabra膰 komputer, ale zawsze staram si臋 mie膰 ze sob膮 szkicownik lub tablet, by na bierz膮co podnosi膰 sw贸j warsztat, wiec dzisiaj taki ma艂y szkic tym razem inna technika.聽Mimo, 偶e g艂贸wnym moim celem jest Character Art, my艣le, ze takie szkice te偶 przek艂adaj膮 si臋 na rze藕b臋.

Wolnej chwili chce przerobi膰 to na Concept w stylu postapo. Do艂膮czy艂em do projektu gdzie na postawie powie艣ci mam za zadanie zaprojektowanie i stworzenie g艂贸wnego bohatera, tym razem w stylizowanym wydaniu. Projekt non profit, lecimy po godzinach, jak kto ma czas!聽

30AF7E53-D335-4C3B-AB94-62F1050ABE4B.jpeg

Napisano
  • Autor

Dzisiaj mia艂em w ko艅cu troch臋 czasu na swoje rzeczy, wi臋c zrobi艂em ma艂y update. Po pierwsze tak jak zapowiada艂em b臋d臋 robi艂 concepcik w stylu postapo, wi臋c uda艂o mi si臋 co艣 tam poszkicowa膰.

Dodatkowo usiad艂em do swojej postaci, zrobi艂em sobie base d艂oni, oraz pomy艣la艂em, 偶e fajnie by by艂o w ko艅cu zabra膰 si臋 za projektowanie ryjka. Chcia艂em co艣 schizowego, ale chyba ponios艂a mnie fantazja. C贸偶 og贸lnie nie jestem zadowolony z rezultatu, ale bawi艂em si臋 艣wietnie. Wrzucam dla dokumentacji, zrobi臋 jeszcze kilka podej艣膰, p贸藕niej dopieszcz臋 i po艂膮cz臋 cia艂o i zabieram si臋 za ekwipunek dla ziomeczka. Enjoy!

Untitled_Artwork.jpg

Napisano
  • Autor

Siemanko! Tradycj膮 ju偶 u mnie jest, 偶e przed 艣wi臋tami, gdy mam chwil臋 wolnego odpalam Wiedzmina, no i tak si臋 sta艂o, ale wracam po kr贸tkiej przerwi臋 z kolejnym update-m. Pierwsze za co si臋 wzi膮艂臋m to nogi, nie siedzia艂y mi kompeltnie i pewnie jeszcze je troch臋 poprawi臋. Druga sprawa, to pobawi艂em si臋 troch臋 bursh-ami, pr贸buje zbli偶y膰 je do ZBrush-owych. Nie powiedzia艂bym, 偶e kompletnie mi si臋 uda艂o, nadal gdzie艣 tam t臋sknie za Zetk膮, ale mimo wszystko usprawniam workflow jak mog臋. Poprawi艂em troch臋 body, ale nie kompletnie. Poniewa偶 za bardzo poszala艂em z plecami i wr贸ci艂em do poprzedniej wersji, tak偶e plecki bez zmian. Nic odkrywczego, ale chwil臋 te偶 posiedzia艂em w trybie sculpt na multiresie i szczerze powinienm zrobi膰 retopo i drobne zmiany lub poprawki wprowadza膰 tam, dlatego postaram si臋 doprowadzi膰 szybko projekcik i wskoczy膰 tam, 偶eby si臋 nie m臋czy膰. Postanowi艂em nada膰 troch臋 bardziej stylizowany look i troch臋 przyspieszy膰 prac臋, poniewa偶 czeka na mnie kursik anatomii, kt贸ry odpalam od nowego roku. Je偶eli macie jakie艣 sugestie co do tego co m贸glbym jeszcze poprawi膰, by艂bym wdzi臋czny za feedback, bo troch臋 zataczam k贸艂ko, tzn. ci膮gle widz臋 b艂edy, kt贸re nie daj膮 mi przej艣膰 dalej, poniewa偶 upar艂em si臋, 偶e wymuskam go do ko艅ca, mimo 偶e zrobi艂em w miedzyczasie z 4 wersje ko艅cowe to zawsze wracam, bo nie daje mi to spokoju.聽

Zdrowia 偶ycz臋!聽

Edytowane przez Artem

Napisano
  • Autor

A dzi臋kuj臋, jak skon膰z臋 wleci ekwipinek do niego i go upozuje. Mam kilka schizowych pomys艂贸w. 馃槃

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci