Napisano 7 Luty 20223 l Po imporcie ze Zbrusha przez GoB, obiekt przesunięty w Zbrushu poza punkt 0 osi importuje się tak jak na obrazku. Jak umieścić gizmo w środku obiektu? Próbowałem wszystkie snapy, wszystkiego do wszystkiego i nic.
Napisano 7 Luty 20223 l Autor Dla jednego toola działa, ale przy kilku niestety nie. Po prostu umieszcza każdy w punkcie 0 .
Napisano 7 Luty 20223 l Czemu może nie działać? Masz morphy albo warstwy? Albo cokolwiek poza zwykłą geo?
Napisano 7 Luty 20223 l Autor Głowa + oczy+np. włosy z fibermesh. Każdy tool umieszcza się w punkcie 0 czyli nie tam gdzie powinny być. Można by to połączyć, ale fibermesh się wtedy rozsypuje. I chyba w Blenderze robi się z tego jeden obiekt, a jeszcze nie wiem czy można je potem rozdzielić. Zaczynam dopiero w Blenderze i w zasadzie na razie tylko render. Lepszy od KeyShota. Można też oczywiście po imporcie poukładać to z powrotem na swoich miejscach.
Napisano 7 Luty 20223 l To jak to tylko render to nie korzystaj z go b. Ja miałem mieszane doświadczenie i przestałem z tego kiedyś korzystać.. Teraz w sumie już nie używam blendera prawie wcale ale jak coś wyrzucam z zb to jako obj lub fbx.
Napisano 7 Luty 20223 l Autor Do obj-ta jednak łączysz wszystko w jeden obiekt. Nie wszystkie cechy materiałów się przenoszą. Niektóre lepiej edytuje się w Blenderze np. połysk oczu. A do tego chyba te oczy powinny być osobnymi obiektami. A może nie, ale tego jeszcze nie wiem.
Napisano 8 Luty 20223 l 1. Żeby przesunąć gizmo do środka w Blenderze zaznacz obiekty, shift+ctrl+alt+c->Origin to geometry. 2. Jeśli w dodatku obiekty importują się połączone, to wejdź w Edit mode, zaznacz wszystko, P->Separate: by loose parts (zadziała o ile faktycznie są to niepołączone siatki ale w obrębie jednego obiektu), i dopiero wtedy zastosuj punkt pierwszy.
Napisano 8 Luty 20223 l 1 hour ago, Lucas said: 1. Żeby przesunąć gizmo do środka w Blenderze zaznacz obiekty, shift+ctrl+alt+c->Origin to geometry. Blender... Wez sie przesiadz na cos normalnego 🤡 Ten skrot juz dawno nie dziala, bo wiecznie cos "dopracowuja"... Nie wiem jaki tam nowy skrot obmyslil do tego swiatowej slawy specjalista od UI Pablo Vazquez w tym tygodniu, ale w menu to jest tutaj (przy okazji - strzalka zaznaczylem - w prawym gornym rogu viewportu masz opcje, gdzie mozesz zaznaczyc "affect only origins" i recznie przesunac origin gdzie chcesz. Wtedy dziala ze snappowaniem.) : Edytowane 8 Luty 20223 l przez Nezumi
Napisano 8 Luty 20223 l 13 minut temu, Nezumi napisał: Blender... 👎🤭 Wez sie przesiadz na cos normalnego 🤡 Ten skrot juz dawno nie dziala, bo wiecznie cos "dopracowuja" 😛 U mnie działa ale to dlatego, że już chyba od wersji 2.7x po prostu importuję ustawienia z poprzedniej wersji, właśnie po to, żeby nie frustrować się za każdym razem gdy postanowią coś zmienić ;). A co do "weź się przesiądź na coś normalnego" - ja rozumiem twoją niechęć do Blendera (a szczególnie do obecnego community) ale taka odpowiedź na każdą próbę rozwiązania jakiegoś problemu jest głupia i absolutnie nic nie wnosząca. Czy jak ktoś np. pyta jak napompować oponę w rowerze bo chce nim gdzieś pojechać to też mu mówisz, żeby lepiej od razu kupił samochód? Edytowane 8 Luty 20223 l przez Lucas
Napisano 8 Luty 20223 l Nie wiem po kiego grzyba sa te emotki skoro mimo klauna nie wiadomo ze to zart... Dalem odpowiedz wnoszaca wlasnie bo twoj sposob nie zadziala w nowej wersji. Nie pamietam od ktorej tam, chyba od 2.8 jakos. Jak znam siebie to tez bym najpierw zazartowal zeby wzial taksowke lepiej 😄 A potem powiedzial jak napompowac opone w tym rowerze. Edytowane 8 Luty 20223 l przez Nezumi
Napisano 8 Luty 20223 l No dobra, dałem się ztrollować:P. Przy okazji uświadomiłeś mi, że pozmieniali więcej niż sądziłem. Już chciałem napisać, że skoro zmienili skrót i nie wiadomo na jaki to przecież można nacisnąć spację i wyszukać sobie ręcznie nazwę narzędzia. Oh wait... spacja domyślnie teraz też już robi co innego. Jak tak dalej pójdzie, to zacznę na Blender Market sprzedawać oryginalny plik startup.blend z wersji 2.7x, gdzie wszystko jest jeszcze na swoim miejscu ;).
Napisano 8 Luty 20223 l @LucasWiesz co jest najzabawniejsze? Ze jak to zmienili to mi brakowalo tego skrotu 😄 Najpierw myslalem "ale popieprzony skrot! 4 przyciski? I co jeszcze?". A potem mi go brakowalo bo jeden z najczesciej uzywanych. Nie zrobilem tak jak Ty bo sie balem ze tyle nazmieniali, ze cos tam spieprze i sie uczylem nowych. Pozniej pomyslalem ze moze zamiast sie uczyc co chwile tego samego programu naucze sie innego po prostu.
Napisano 8 Luty 20223 l 18 minut temu, Nezumi napisał: @LucasWiesz co jest najzabawniejsze? Ze jak to zmienili to mi brakowalo tego skrotu 😄 Najpierw myslalem "ale popieprzony skrot! 4 przyciski? I co jeszcze?". A potem mi go brakowalo bo jeden z najczesciej uzywanych. Nie zrobilem tak jak Ty bo sie balem ze tyle nazmieniali, ze cos tam spieprze i sie uczylem nowych. Pozniej pomyslalem ze moze zamiast sie uczyc co chwile tego samego programu naucze sie innego po prostu. Kiedyś zdziwiłem się jeszcze bardziej - jest (lub był 😉 ) skrót o podobnej konstrukcji do narzędzia "select linked flat faces" -shift+ctrl+alt+f (palce można połamać), dla mnie szalenie przydatny i zdecydowanie często używany. Kupiłem nowy sprzęt, wszystko poinstalowałem, używam sobie Blendera a ten magiczny skrót nie działa! Sprawdziłem czy go nie zmienili, o dziwo chyba nawet nie. Zacząłem się zastanawiać czy jakiejś lipnej klawiatury nie kupiłem że nie ogarnia kombinacji z więcej niż 3 klawiszy. Ostatecznie okazało się, że ktoś mądry w Microsofcie postanowił ten skrót na sztywno przypisać do jakiejś nieokreślonej funkcji w systemie i wprowadzić wraz z aktualizacją do Win10. Nigdy wcześniej nie byłem tak bliski przesiadki na Linuxa.
Napisano 8 Luty 20223 l Autor Nezumi, dzięki o to chodziło -Origin to geometry- i wystarczy, nic więcej nie trzeba klikać.