Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Po imporcie ze Zbrusha przez GoB, obiekt przesuni臋ty w Zbrushu poza punkt 0 osi importuje si臋 tak jak na obrazku. Jak umie艣ci膰 gizmo w 艣rodku obiektu? Pr贸bowa艂em wszystkie snapy, wszystkiego do wszystkiego i nic.Untitled.thumb.jpg.feef3fc65bb9a7aa86f130cd25ded0c1.jpg

• Odpowiedzi 14
  • Wy艣wietle艅 981
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Kiedy艣 zdziwi艂em si臋 jeszcze bardziej - jest (lub by艂 馃槈 ) skr贸t o podobnej konstrukcji do narz臋dzia "select linked flat faces" -shift+ctrl+alt+f (palce mo偶na po艂ama膰), dla mnie szalenie przydatny i zd

• 1. 呕eby przesun膮膰 gizmo do 艣rodka w Blenderze zaznacz obiekty, shift+ctrl+alt+c->Origin to geometry. 2. Je艣li w dodatku obiekty importuj膮 si臋 po艂膮czone, to wejd藕 w Edit mode, zaznacz wszystko, P-

• Blender... Wez sie przesiadz na cos normalnego聽馃ぁ Ten skrot juz dawno nie dziala, bo wiecznie cos "dopracowuja"... Nie wiem jaki tam nowy skrot obmyslil do tego swiatowej slawy specjalista od UI Pabl

Posted Images

Napisano
  • Autor

Dla jednego toola dzia艂a, ale przy kilku聽 niestety nie. Po prostu umieszcza ka偶dy w punkcie 0 .

Napisano

Czemu mo偶e nie dzia艂a膰? Masz morphy albo warstwy? Albo cokolwiek poza zwyk艂膮 geo?聽

Napisano
  • Autor

G艂owa + oczy+np. w艂osy z fibermesh. Ka偶dy tool umieszcza si臋 w punkcie 0 czyli nie tam gdzie powinny by膰. Mo偶na by to po艂膮czy膰, ale fibermesh si臋 wtedy rozsypuje. I chyba w Blenderze robi si臋 z tego jeden obiekt, a jeszcze nie wiem czy mo偶na je potem rozdzieli膰. Zaczynam dopiero w Blenderze i w zasadzie na razie tylko render. Lepszy od KeyShota. Mo偶na te偶 oczywi艣cie po imporcie pouk艂ada膰 to z powrotem na swoich miejscach.

Napisano

To jak to tylko render to nie korzystaj z go b.聽

Ja mia艂em mieszane do艣wiadczenie i przesta艂em z tego kiedy艣 korzysta膰.. Teraz w sumie ju偶 nie u偶ywam blendera prawie wcale ale jak聽 co艣 wyrzucam z zb to jako obj lub fbx.聽

Napisano
  • Autor

Do obj-ta jednak 艂膮czysz wszystko w jeden obiekt. Nie wszystkie cechy materia艂贸w si臋 przenosz膮. Niekt贸re lepiej edytuje si臋 w Blenderze np. po艂ysk oczu. A do tego chyba te oczy powinny by膰 osobnymi obiektami. A mo偶e nie, ale tego jeszcze nie wiem.

Napisano

1. 呕eby przesun膮膰 gizmo do 艣rodka w Blenderze zaznacz obiekty, shift+ctrl+alt+c->Origin to geometry.
2. Je艣li w dodatku obiekty importuj膮 si臋 po艂膮czone, to wejd藕 w Edit mode, zaznacz wszystko, P->Separate: by loose parts (zadzia艂a o ile faktycznie s膮 to niepo艂膮czone siatki ale w obr臋bie jednego obiektu), i dopiero wtedy zastosuj punkt pierwszy.

Napisano
1 hour ago, Lucas said:

1. 呕eby przesun膮膰 gizmo do 艣rodka w Blenderze zaznacz obiekty, shift+ctrl+alt+c->Origin to geometry.

Blender... Wez sie przesiadz na cos normalnego聽馃ぁ
Ten skrot juz dawno nie dziala, bo wiecznie cos "dopracowuja"... Nie wiem jaki tam nowy skrot obmyslil do tego swiatowej slawy specjalista od UI Pablo Vazquez w tym tygodniu, ale w menu to jest tutaj (przy okazji - strzalka zaznaczylem - w prawym gornym rogu viewportu masz opcje, gdzie mozesz zaznaczyc "affect only origins" i recznie przesunac origin gdzie chcesz. Wtedy dziala ze snappowaniem.) :

blender_smender_origin.jpg

Edytowane przez Nezumi

Napisano
13 minut temu, Nezumi napisa艂:

Blender... 馃憥馃き Wez sie przesiadz na cos normalnego聽馃ぁ
Ten skrot juz dawno nie dziala, bo wiecznie cos "dopracowuja" 馃槢

U mnie dzia艂a ale to dlatego, 偶e ju偶 chyba od wersji 2.7x po prostu importuj臋 ustawienia z poprzedniej wersji, w艂a艣nie po to, 偶eby nie frustrowa膰 si臋 za ka偶dym razem gdy postanowi膮 co艣 zmieni膰 ;).

A co do "we藕 si臋 przesi膮d藕 na co艣 normalnego" - ja rozumiem twoj膮 niech臋膰 do Blendera (a szczeg贸lnie do obecnego community) ale taka odpowied藕 na ka偶d膮 pr贸b臋 rozwi膮zania jakiego艣 problemu jest g艂upia i absolutnie nic nie wnosz膮ca.
Czy jak kto艣 np. pyta jak napompowa膰 opon臋 w rowerze bo chce nim gdzie艣 pojecha膰 to te偶 mu m贸wisz, 偶eby lepiej od razu kupi艂 samoch贸d?

Edytowane przez Lucas

Napisano

Nie wiem po kiego grzyba sa te emotki skoro mimo klauna nie wiadomo ze to zart...
Dalem odpowiedz wnoszaca wlasnie bo twoj sposob nie zadziala w nowej wersji. Nie pamietam od ktorej tam, chyba od 2.8 jakos.
Jak znam siebie to tez bym najpierw zazartowal zeby wzial taksowke lepiej 馃槃 A potem powiedzial jak napompowac opone w tym rowerze.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

No dobra, da艂em si臋 ztrollowa膰:P.

Przy okazji u艣wiadomi艂e艣 mi, 偶e pozmieniali wi臋cej ni偶 s膮dzi艂em.
Ju偶 chcia艂em napisa膰, 偶e skoro zmienili skr贸t i nie wiadomo na jaki to przecie偶 mo偶na nacisn膮膰 spacj臋 i wyszuka膰 sobie r臋cznie nazw臋 narz臋dzia. Oh wait... spacja domy艣lnie teraz te偶 ju偶 robi co innego.
Jak tak dalej p贸jdzie, to zaczn臋 na Blender Market sprzedawa膰 oryginalny plik startup.blend z wersji 2.7x, gdzie wszystko jest jeszcze na swoim miejscu ;).

Napisano

@LucasWiesz co jest najzabawniejsze? Ze jak to zmienili to mi brakowalo tego skrotu 馃槃 Najpierw myslalem "ale popieprzony skrot! 4 przyciski? I co jeszcze?". A potem mi go brakowalo bo jeden z najczesciej uzywanych. Nie zrobilem tak jak Ty bo sie balem ze tyle nazmieniali, ze cos tam spieprze i sie uczylem nowych. Pozniej pomyslalem ze moze zamiast sie uczyc co chwile tego samego programu naucze sie innego po prostu.

Napisano
18 minut temu, Nezumi napisa艂:

@LucasWiesz co jest najzabawniejsze? Ze jak to zmienili to mi brakowalo tego skrotu 馃槃 Najpierw myslalem "ale popieprzony skrot! 4 przyciski? I co jeszcze?". A potem mi go brakowalo bo jeden z najczesciej uzywanych. Nie zrobilem tak jak Ty bo sie balem ze tyle nazmieniali, ze cos tam spieprze i sie uczylem nowych. Pozniej pomyslalem ze moze zamiast sie uczyc co chwile tego samego programu naucze sie innego po prostu.

Kiedy艣 zdziwi艂em si臋 jeszcze bardziej - jest (lub by艂 馃槈 ) skr贸t o podobnej konstrukcji do narz臋dzia "select linked flat faces" -shift+ctrl+alt+f (palce mo偶na po艂ama膰), dla mnie szalenie przydatny i zdecydowanie cz臋sto u偶ywany. Kupi艂em nowy sprz臋t, wszystko poinstalowa艂em, u偶ywam sobie Blendera a ten magiczny skr贸t nie dzia艂a! Sprawdzi艂em czy go nie zmienili, o dziwo chyba nawet nie. Zacz膮艂em si臋 zastanawia膰 czy jakiej艣 lipnej klawiatury nie kupi艂em 偶e nie ogarnia kombinacji z wi臋cej ni偶 3 klawiszy. Ostatecznie okaza艂o si臋, 偶e kto艣 m膮dry w Microsofcie postanowi艂 ten skr贸t na sztywno przypisa膰 do jakiej艣 nieokre艣lonej funkcji w systemie i wprowadzi膰 wraz z aktualizacj膮 do Win10. Nigdy wcze艣niej nie by艂em tak bliski przesiadki na Linuxa.

Napisano
  • Autor

Nezumi, dzi臋ki o to chodzi艂o -Origin to geometry- i wystarczy, nic wi臋cej nie trzeba klika膰.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci