Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam, zak艂adam teczk臋 偶eby podzieli膰 si臋 progresem, jeszcze du偶o do zrobienia. Uwagi mile widziane dzi臋ki 馃槈

image.thumb.png.390308d7b978a50059e9790802ce44e6.png

Edytowane przez Skyrush

• Odpowiedzi 28
  • Wy艣wietle艅 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Skyrush聽Prosz臋 Pana jest mo偶e jaki艣 progres? 馃檪聽

• Praca powoli rusza do przodu, zmieni艂em wej艣cie, my艣l臋 偶e teraz lepiej pasuje do ca艂ej sceny. Jeszcze ca艂kiem sporo rze藕bienia ska艂 jak i wej艣cia. Wyrenderowa艂em szybki prev animacji w blenderze,

• Witam wracam po przerwie do tego projektu聽馃檭聽 Nast膮pi艂a zmiana w rozmiarach sceny, powi臋kszy艂em ca艂膮 jaskinie, 偶eby nie by艂o tak ciasno i聽 Kompozycyjnie my艣l臋, 偶e jest ok i jakich艣 du偶ych zmian nie

Posted Images

Napisano

Spoczko. Cho膰 przyda艂oby si臋 napisa膰 troch臋 wi臋cej na temat sceny.
Czy to jaka艣 diorama, 偶e te czajniczki s膮 w wersji Oversize? Bo jak dioramka to fajnie! ALE jak to ma by膰 w pe艂nych rozmiarach scena to ta lej膮ca woda z czajnik贸w do modyfikacji. Bo nie wyobra偶am sobie sytuacji aby w takiej skali tak r贸wny strumie艅 by wyst膮pi艂.聽

Napisano
  • Autor

@Mortom聽Racja co艣 wi臋cej, Tytu艂聽 pracki to Acient Teapot Temple, albo Acient CG Temple.
Motyw z czajnikiem to legendarny聽utah teapot, ale w innym kszta艂cie. Og贸lnie przemycam tutaj motywy ze 艣wiata 3d, takie jak wspomniany czajnik, ale jest tez suzane z blendera, mo偶e jakie艣 shader balle jako latarnie, 偶eby rozja艣ni膰 ten pierwszy plan.
Klimat sceny ma by膰 realistyczny, ale z elementami fantasy, po to w艂a艣nie te czajniki.
Lej膮ca si臋 woda jest na razie tylko jako placeholder, finalnie b臋dzie jaka艣 symulacja, albo jako艣 j膮 wystylizuj臋.

Jeszcze si臋 zastanawiam czy robi膰 klasyczn膮 ska艂臋, czy mo偶e bia艂y granit, bo scena si臋 zrobi bardzo ciemna Taki bia艂y granit doda scenie wi臋cej wytworno艣ci.

Edytowane przez Skyrush

Napisano
  • Autor

@Destroyer聽Prosz臋 Pana ot贸偶 nie bardzo, aktualnie poszukuj臋 jakiej艣 sta艂ej pracy, ale nikt nie chce mnie zatrudni膰 jako 3d/env/generalist, junior/mid level. Jest to strasznie demotywuj膮ce. Mam jedn膮 posad臋 na oku, ale na animatora i od jakiego艣 czasu ucz臋 si臋 animowa膰 w majce i ca艂ej teorii animacji, mo偶e wezm膮 na juniora.聽

Do艣wiadczenie zapytasz, 1 projekt w deep blue 9 miesi臋cy, i 2 lata modelowania mebli.

Ale scenka nie jest anulowana, bo nawet mi si臋 podoba na tym etapie, co jest rzadko艣ci膮聽馃槃

Napisano

@Skyrush聽No to buduj panie folio i wrzucaj! 艢mietanka polskiej bran偶y 3D i nie tylko tu jest! Niech bra膰 graficzna wska偶e cie kierunek... le膰 soskole le膰! 馃檪
A i 艣wietlana przysz艂o艣膰 ju偶 majaczy za rogiem 馃檪聽Wi臋c Don't give UP!聽

Napisano

@Skyrush聽ma艂o! Do majstruj scenk臋 tak膮 do jakiej aplikujesz roboty. Chcesz w Eviro robi膰? zr贸b tak膮 aby si臋 "popisa膰"! No i mo偶e w Unrealu co艣 do tego. Po艣wi臋膰 nawet i 2 tygodnie... ale wymiziaj na po艂ysk! 馃檪聽A przynajmniej tak mi si臋 wydaje.

Napisano

Jakbym mia艂 si臋 wymandrza膰, to bym si臋 zgodzi艂 z Mortomem, 偶e powiniene艣 dopie艣ci膰 2-3 prace do folio, bo obecne wygl膮da troch臋, jakby艣 przerobi艂 kilka tutoriali i to co Ci z nich wysz艂o od razu na artstation wlecia艂o.

A s膮dz膮c po szkicu Teapot Temple, umiesz i masz aspiracje na wi臋cej 馃檪

Napisano

@Skyrush聽wsp贸艂czuj臋 馃槙聽Wiem jak to jest i oby szybko si臋 sytuacja zmieni艂a.聽聽

I zgodz臋 si臋 z ch艂opakami, 偶eby co艣 do portfolio pocisn膮膰 偶eby by艂o fajnego do pokazania. Masz sporo enviro i moz臋 w tym kierunku i艣膰聽dalej i jak膮艣 scen臋聽zmajstrowa膰聽jak np @RaVirr聽robi, tak膮 gotow膮 ilustracj臋 i ju偶聽b臋dzie si臋聽to inaczej聽ogl膮da艂o. To co zacz膮艂e艣 tutaj jest bardzo dobrym pocz膮tkiem wi臋c te偶 mo偶na to poci膮gn膮膰聽dalej. Z folio bym wywali艂 satruna bo nie robi du偶ego wra偶enia, te mg艂awice z trapcoda te偶 nie specjalnie聽wymagaja膰e ale od biedy mog艂oby聽zosta膰 tylko bym je scali艂 w jeden post, na pocz膮tek da艂bym enviro a na ko艅cu reszt臋, passy w og贸艂u te偶 tak moim zdaniem聽艣rednio potrzebne bo niewiele聽wnosi czy to go艂y render czy compositing z 10 pass贸w, ma by膰 艂adny obrazek a jak zrobiony聽to ju偶 nie tak istotne chyba 偶e kto艣 zapyta聽馃檪

Napisano
  • Autor
Godzin臋 temu, Mortom napisa艂:

Po艣wi臋膰 nawet i 2 tygodnie... ale wymiziaj na po艂ysk

偶eby to 2 tygodnie zajmowa艂o xD nie w moim przypadku聽

14 minut temu, blood_brother napisa艂:

powiniene艣 dopie艣ci膰 2-3 prace do folio

czaj臋

4 minuty temu, Destroyer napisa艂:

mog艂oby聽zosta膰 tylko bym je scali艂 w jeden post

tak to s膮 stare rzeczy, mo偶e je wywal臋 do drugiego folio kt贸re mam na dysku googla

Dzi臋ki Panowie za rady b臋d臋 dzia艂a艂 dalej

Napisano
  • Autor

Praca powoli rusza do przodu, zmieni艂em wej艣cie, my艣l臋 偶e teraz lepiej pasuje do ca艂ej sceny. Jeszcze ca艂kiem sporo rze藕bienia ska艂 jak i wej艣cia.

Wyrenderowa艂em szybki prev animacji w blenderze, 偶eby stestowa膰 ruch kamery, ale finalny render b臋dzie w rendermanie.

Napisano

@Destroyer聽Suzana w ska艂ach to "wszystko widz膮ce oczy 艣w. Tona" wi臋c raczej na pewno to ho艂d dla Freedom Fighera walcz膮cego o darowe softy przysz艂o艣ci, gdzie w zalewie korporacyjnego ostojnikowego wyci膮gania $ z kiesze艅 melon贸w artyst贸w聽 聽on jeden cz贸wa nad r贸no艣ci膮 i dobrobytem nas wszystkich!聽
Albo to tylko placeholder i na si艂臋 szukam sensu 馃槃

@SkyrushTak czy siak fajnie, 偶e wreszcie ruszy艂e艣 scenk臋聽馃檪

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Destroyer napisa艂:

Suzana na 艣cianie zostanie jako ester egg czy robi za placeholder?

Zostaje jako ester egg, ale jeszcze bardziej j膮 zintegruje ze ska艂膮, no i jak b臋d膮 materia艂y to te偶 b臋dzie mniej widoczna.

8 godzin temu, Mortom napisa艂:

Suzana w ska艂ach to "wszystko widz膮ce oczy 艣w. Tona" wi臋c raczej na pewno to ho艂d dla Freedom Fighera walcz膮cego o darowe softy przysz艂o艣ci, gdzie w zalewie korporacyjnego ostojnikowego wyci膮gania $ z kiesze艅 melon贸w artyst贸w聽 聽on jeden cz贸wa nad r贸no艣ci膮 i dobrobytem nas wszystkich!聽

Dok艂adnie jak wybraniec utrzymuje r贸wnowag臋 mocy聽馃槃

Napisano
  • Autor

Witam wracam po przerwie do tego projektu聽馃檭
Nast膮pi艂a zmiana w rozmiarach sceny, powi臋kszy艂em ca艂膮 jaskinie, 偶eby nie by艂o tak ciasno i聽
Kompozycyjnie my艣l臋, 偶e jest ok i jakich艣 du偶ych zmian nie b臋d臋 wprowadza艂. Cz臋艣膰 asset贸w jest z quixela a cz臋艣膰 moja (chyba wida膰 kt贸re to kt贸re xD) jeszcze troszk臋 rze藕bienia i b臋dzie git.

szybki clay render w arnoldzie i prevka animacji聽

Mi臋dzy 艣wi臋tami planuj臋 troch臋 popracowa膰 i pchn膮膰 to dalej, wi臋c uwagi mile widziane.

Weso艂ych 艢wi膮t wszystkim!聽

image.png

Napisano

Ci臋偶ko mi na kom贸rce dobrze si臋 przyjrze膰 bo oczy ju偶 nie te ale wygl膮da ca艂kiem fajnie, render wygl膮da klimatycznie i chyba lepsza kompozycja ni偶 wcze艣niej

No i Weso艂ych 艢wi膮t!聽馃檪

Napisano
  • Autor

Update: Zdecydowa艂em si臋 nie texturowa膰 tego proceduralnie, 偶eby nie obci膮偶a膰 tym zbytnio sceny, bo arnold nie ma tak wygodnego systemu pieczenia procedurali jak renderman. Ska艂ki bezpo艣rednio widoczne w kamerze zosta艂y z uvmapowane i przy pomocy paintera oteksturowane (oczywi艣cie jeszcze nie wszystkie)

Popracowa艂em te偶 nad o艣wietleniem bo strasznie ciemno si臋 zrobi艂o po dodaniu tekstur i zwyk艂y GI nie wystarczy.

Zacz膮艂em te偶 ju偶 comp w nuke 艣wiat艂a docelowo b臋d膮 rozbite na sk艂adowe takie jak diffuse direct/indirect, specular聽direct/indirect, dla lepszej kontroli.

Aktualnie render trwa ok 11min na i5 13600k xD a ma by膰 250 klatek. My艣l臋 te偶 nad jakim艣 upscalingu ai.

TC_v009_lpe.png

Napisano

A na GPU nie byloby szybciej? Nie wiem czy uzyles jakichs shaderow ktorych GPU nie wspiera ale ogolnie smiga mi szybko Arnold na GPU z denoiserem. Tylko z jakichs przyczyn na ostatniej wersji nie dziala mi render sequence wiec uzywam poprzedniej (czyli w Mayi nie 5.3.5 tylko 5.3.4.1).

Renderek spoko, ale jest bardzo ciemno. Ten szybki renderek wigilijny byl spoko oswietlony, moze troche odwazniej ze swiatlem? A jak chcesz instant lepszy efekt tez to dodaj sobie atmosfere w renderze. Nie wiem czy ci sie spodoba ale dla mnie atmosfera jest jak rim light - wszystko z nia lepiej wyglada 馃槃 Oczywiscie nie az tyle jak na filmiku ale jak dodasz troche to fajne god rays sie moga pojawic i scena moze sporo zyskac.

Edytowane przez Nezumi

Napisano
  • Autor
Godzin臋 temu, Nezumi napisa艂:

Ten szybki renderek wigilijny byl spoko oswietlony, moze troche odwazniej ze swiatlem?

Dzi臋ki, tak by艂 lepszy, bo warto艣膰 albedo by艂a dosy膰 wysoka ~0.5,(clay render zawsze wygl膮da fajnie) przez co 艂adnie 艣wiat艂o odbite tak roz艣wietla艂o t膮 scen臋, jak wrzuci艂em na to tekstur臋, kt贸ra jest ciemniejsza to 艣wiat艂o odbite te偶 os艂ab艂o, ciemny kolor bardziej absorbuje to 艣wiat艂o (tak to przynajmniej dzia艂a w rzeczywisto艣ci). Jak bym zwi臋kszy艂 moc g艂贸wnego 艣wiat艂a to przepali mi pixele, a ju偶 s膮 bardzo jasne i trac臋 detale. Pomimo pracy w ACEScg gdzie tekstury albedo s膮 dosy膰 ciemne, za bardzo nie wiem jak to rozwi膮za膰 w dobry spos贸b.

Doda艂em kilka 艣wiate艂, kt贸re imituj膮 ten bounce light, bo z domy艣lnymi 艣wiat艂ami to by wygl膮da艂o tak jak w pierwszej klatce tego filmiku. Jeszcze w comp pewnie podbij臋 ekspozycj臋. Tak szuka艂em po internecie jakie s膮 warto艣ci albedo dla poszczeg贸lnych materia艂贸w, ale nic nie znalaz艂em. Gdzie艣 widzia艂em na YT go艣cia robi膮cego skany/photogramety jaki艣 miernik do sprawdzania koloru w艂a艣nie.聽

Volume te偶 b臋dzie dodany, ale na osobnej warstwie, nie renderuj臋 tego w jednym passie.

Problemem te偶 b臋dzie ten z艂oty dzban, jak go o艣wietli膰, 偶eby 艂adnie si臋 prezentowa艂 i 偶eby to realistycznie wygl膮da艂o...

Godzin臋 temu, Nezumi napisa艂:

A na GPU nie byloby szybciej?

Oczywi艣cie, 偶e by艂o by szybciej(ale nie wiem czy wszystkie aovs i lpe s膮 wspierane), problem polega na tym, 偶e w vramu mi nie starcza, scena aktualnie 艂yka do 30 GB ramu (sporo geometrii i jeszcze nie ma wszystkich tekstur) xD

Jeszcze jedn膮 drog膮 m贸g艂by by膰 deep render, ale nie jestem pewien, czy trzeba do niego renderowa膰 ca艂o艣膰 animacji, czy mo偶na jako艣 to oszuka膰 projekcj膮 w nuke. Przy takim ruchu kamery mog艂o by to zadzia艂a膰, ale nie znam tego ca艂ego deep composingu (jedna klatka deepexr ze wszystkimi aov wa偶y 1GB xD)

Jeszcze mam drugi PC i tam mam r9 7950x, ale tylko 64GB ramu聽

Napisano

Wiesz, to ty kreujesz ten swiat wiec moze po prostu sciany nie musza byc az tak ciemne? Nie musisz dawac realnych wartosci materialow przeciez. Pomagaja poznac jak to jest na prawde ale koniec koncow liczy sie jak wszystko wyglada na koncu. Nikt nie powie "o kurde niby fajne ale jak patrze na ta animacje to cos mi sie wydaje ze wartosc pochlaniania swiatla przez kwarcyt osadowy jest co najmniej o 0.02 wyzsza..." 馃槈 Mozna sie tez pobawic wielkoscia swiatla zeby nie przepalac. Ale to wszystko z pewnoscia wiesz wiec nie bede "madrowal" 馃槈

No, spora masz ta scenke.. Ja mam jednego kompa z 32GB na pokladzie wiec sobie musze radzic z tym co jest. Ale odnosze wrazenie ze to co robisz nie musi byc takie gigantyczne... Czy czasem nie wpadles w pulapke dawania tekstury 8k na schodku ktory jest 30 metrow od kamery i nigdy nie bedzie blizej? 馃槈 Cos jak w przypadku postaci robienie anatomicznie prawidlowego oka z tekstura 4k teczowki a na koncu render postaci z 2 metrow od niej. 30 gigasow to jednak troche kurde jest.

Zdecydowanie nie wszystko jest wspierane na GPU - zwykle dowiaduje sie o tym co nie jest wspierane jak odpalam render XD聽

A moze pomyslisz o dodatkowych elementach (tak jakbys mial za malo rzeczy w scenie juz 馃槃 ...) jak na przyklad jakies fluorescencyjne porosty/mchy/grzyby - ozywiloby to troche ta prawa strone pomoglo wydobyc troche detalu. Tak czy owak - powodzenia!

Napisano
  • Autor
W dniu 13.01.2024 o 22:22, Nezumi napisa艂:

Czy czasem nie wpadles w pulapke dawania tekstury 8k na schodku ktory jest 30 metrow od kamery i nigdy nie bedzie blizej?

Nie ju偶 tego nie robi臋 馃檪聽Korzystam z techniki pokazanej w tym tutorialu聽

W dniu 13.01.2024 o 22:22, Nezumi napisa艂:

Mozna sie tez pobawic wielkoscia swiatla zeby nie przepalac. Ale to wszystko z pewnoscia wiesz wiec nie bede "madrowal" 馃槈

Z tego co wiem wielko艣膰 艣wiat艂a wp艂ywa na ostro艣膰 cieni. U偶ywam directional light w mayi i tylko mog臋 zwi臋ksza膰 parametr "angle", ale wtedy trac臋 t膮 "ostro艣膰" 艣wiat艂a wpadaj膮cego do jaskini. B臋d臋 kombinowa艂.

Napisano

Czarny kolor ma to do siebie ze nei odbija za bardzo 艣wiat艂a 馃檪聽mo偶na u偶y膰 ray switch i nieco ja艣niejszy聽materia艂 da膰 do obliczania gi albo wrzuci膰 kilkas艂abszych聽mi臋kkich 艣wiate艂 偶eby artystycznie do艣wietli膰聽scen臋.

A co do tekstur to nie jest tak, 偶e teraz ju偶 chyba ka偶dy renderer konwertuje je na sw贸j format z drzewkiem mipmap wi臋c koniec ko艅c贸w jak co艣 zajmuje 2 piksle na ekranie to nie bierze tekstury 16k 馃檪

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Destroyer napisa艂:

wrzuci膰 kilkas艂abszych聽mi臋kkich 艣wiate艂 偶eby artystycznie do艣wietli膰聽scen臋.

tak w艂a艣nie zrobi艂em, w comp podnios艂em te偶 ekspozycj臋 na indirect diffuse bo domy艣lnie mam chyba tylko 2 odbicia 偶eby render zbyt d艂ugo nie trwa艂.

13 godzin temu, Destroyer napisa艂:

A co do tekstur to nie jest tak, 偶e teraz ju偶 chyba ka偶dy renderer konwertuje je na sw贸j format z drzewkiem mipmap wi臋c koniec ko艅c贸w jak co艣 zajmuje 2 piksle na ekranie to nie bierze tekstury 16k

musz臋 sobie poczyta膰 o tym wszystkim 馃檪

Napisano
  • Autor

Update. Prace trwaj膮 jeszcze trzeba dorobi膰 kilka materia艂贸w na ska艂ki i dopie艣ci膰. Przez ostatnie 2 dni robi艂em wodospady w bifro艣cie w mayi, og贸lnie sam bifrost (m贸wi臋 o tym bif 1.0 liquid itp, nie graph) jest spoko, ale implementacja tego w mayi i praca z tym, no tak 艣rednio bym powiedzia艂. Na razie mam jeden wodospad docelowo maj膮 by膰 jeszcze po lewej tak jak w koncepcie.

Doda艂em te偶 odbicia z lustra wody, ale trzeba jeszcze to poprawi膰 (animowana tekstura kaustyki, zrobiona przy pomocy聽https://www.cathalmcnally.com/news/free-caustics-generator/聽i gobo na spot light)

Atmosfera te偶 dodana, ale jeszcze nie ca艂a.

Og贸lnie rozdzieli艂em wodospady, otoczenie, z艂ote obiekty i atmosfer臋 na osobne warstwy, 偶eby ustawi膰 r贸偶ne sample dla tych rzeczy.

TC_v017_lpe.png

Napisano

A偶 si臋 prosi 偶eby tam w g艂臋bi by艂o mocno zarysowane 艣wiat艂o volumeryczne i jakie艣 paprochy w powietrzu bo jak na razie jest za bardzo sterylnie 馃檪 No i jaka艣 g艂臋bia ostro艣ci聽

Napisano
  • Autor

Tak jeszcze g艂贸wne god rays b臋d膮 dodane a w zasadzie jeden. No g艂臋bia ostro艣ci, tylko nie wiem czy to b臋dzie dzia艂a膰 bo skala sceny jest do艣膰 spora, ale zobaczy si臋.

Napisano
  • Autor

Wrzucam szybki test z pierwszych 90 klatek przed denoisem聽, bez 偶adnej korekcji w nuke, 偶eby sprawdzi膰 czy wszystko dzia艂a

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci