Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

M贸j intuos 3 kupiony w 2008 zacz膮艂 dziwnie lagowa膰, a 偶e robi to zar贸wno pod windowsem jak i pod linuxem, to pewnie jaka艣 g艂臋bsza mechaniczna usterka, albo 艣mier膰 ze staro艣ci
Mo偶e przez ostatnie 16 lat w tabletach si臋 pozmienia艂o i jestem zagubiony na rynku, mo偶ecie si臋 podzieli膰 opiniami? Potrzebny mi staroszkolny bez wy艣wietlacza, tylko 偶eby mia艂 czujniki wychy艂u i rozmiar powierzchni roboczej co艣 ko艂o kartki A4 i 偶eby dzia艂a艂 pod linuxem
Jakich sprz臋t贸w u偶ywacie obecnie?

• Odpowiedzi 39
  • Wy艣wietle艅 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Dzi臋ki za odzew! Bior臋 co艣 takiego bo mi polecono jako firm臋 z艂o偶on膮 z by艂ych pracownik贸w Wacom'a kt贸rzy rozkr臋cili konkurencyjny biznes: https://www.xencelabs.com/us/store/pen-tablets/xencelabs-

• Wiem, 偶e ju偶 po ptokach ale z potrzeby paplania napisz臋.. 聽 Ja zaczyna艂em w艂a艣nei z Pentagramem z pi贸rkiem na bateri臋. 512 poziom贸w nacisku czy jako艣 tak.聽 Nie widzia艂em wtedy w tym nic

Posted Images

Napisano

Jeszcze sprawd藕 na innym kompie, je艣li masz mo偶liwo艣膰.

Jak ma by膰 A4 bez wy艣wietlacza to chyba tylko Intuos Pro wchodzi w gr臋. Tylko, 偶e za jego cen臋 to mo偶na ju偶 kupi膰 niewacomowego ekranowca. Jednak tu r贸偶nie te偶 bywa ze wsparciem Linuxa.

U偶ywane Intuosy Pro L na OLXie zaczynaj膮 si臋 od 1400z艂. Nowy 2000z艂.

Napisano

Ja "u偶ywam" xp-pen z ekranem a od d艂u偶szego czasu聽Deco bez ekranu bo robi臋 nim prostsze prace, mi w zupe艂no艣ci wystarczy.聽Deco LW z bluetooth聽 ma tilt w wielko艣膰 10" x 6" na allegro 450 na amazonie 350 i masz 30 dni na testowanie i ewentualny zwrot聽

link

https://www.xp-pen.com/product/deco-l-deco-lw-bluetooth.html

ale pod linuxem nie maj膮 te tablety pe艂nej obslugi i niestety oficjalnie sterowniki wspieraj膮 tylko kilka tablet贸w. Czy da si臋 inne uruchomi膰 nie wiem聽聽

https://www.xp-pen.com/faq/how-to-install-xppen-linux-driver-in-ubuntu-16-10.html

xencelabs bardzo spoko, ich produkty wygl膮daj膮 bardzo porz膮dnie ju偶 o pierwszej wersji i jak maj膮 dobre wsparcie na linuxie to powinno 艣miga膰 a偶 mi艂o 馃檪

Edytowane przez Destroyer

Napisano
1 minute ago, EthicallyChallenged said:

Dzi臋ki, dzi臋ki, ale ju偶 nie szukaj, ju偶 po zawodach

Spoko, nie rzucam wszystkiego 偶eby poszuka膰 tabletu 馃檪 ale przy okazji podczas przerw na render patrz臋 co tam nowego powychodzi艂o 偶eby by膰 bardziej zorientowanym co aktualnie mamy na rynku 馃檪

Napisano
2 godziny temu, EthicallyChallenged napisa艂(a):

Dzi臋ki za odzew! Bior臋 co艣 takiego bo mi polecono jako firm臋 z艂o偶on膮 z by艂ych pracownik贸w Wacom'a kt贸rzy rozkr臋cili konkurencyjny biznes:

https://www.xencelabs.com/us/store/pen-tablets/xencelabs-pen-tablet-medium

jak przetestuj臋 to dam zna膰 jak si臋 sprawdza

Stary, reka bedzie musiala sie przyzwyczaic. Stare tablety mialy tylko 2k nacisku, moim zdaniem bylo to przyjemniejsze i latwiejsze do kontroli niz w przypadku tych nowych tabletow z 8k. Mozliwe ze to kwestia pamieci miesniowiej, ale ciezko mi bylo reke przyzwyczaic, do delikatnego muskania.

Napisano
1 minute ago, Kalberos said:

Stary, reka bedzie musiala sie przyzwyczaic. Stare tablety mialy tylko 2k nacisku, moim zdaniem bylo to przyjemniejsze i latwiejsze do kontroli niz w przypadku tych nowych tabletow z 8k. Mozliwe ze to kwestia pamieci miesniowiej, ale ciezko mi bylo reke przyzwyczaic, do delikatnego muskania.

A co by艣 powiedzia艂 na ten 16k? 馃槢

Ale tam przecie偶 masz ustawienia i mo偶esz tak krzyw膮 manipulowa膰 i inicjacj膮 kiedy zacznie rysowa膰, 偶e ustawisz sobie jak chcesz czy ma by膰 leciutko czy dopiero zacz膮膰 rejestrowa膰 jak tablet zacznie trzeszcze膰 a rysik si臋 gi膮膰 馃檪

Napisano
32 minuty temu, Destroyer napisa艂(a):

A co by艣 powiedzia艂 na ten 16k? 馃槢

Ale tam przecie偶 masz ustawienia i mo偶esz tak krzyw膮 manipulowa膰 i inicjacj膮 kiedy zacznie rysowa膰, 偶e ustawisz sobie jak chcesz czy ma by膰 leciutko czy dopiero zacz膮膰 rejestrowa膰 jak tablet zacznie trzeszcze膰 a rysik si臋 gi膮膰 馃檪

Krzywa jest owszem, jednak to nie to samo. Mam na koncie kilka tablet贸w przerobionych jednak najlepiej wspominam te z naciskiem 2k.
馃槃

Napisano
  • Autor

Ja u偶ywa艂em przez ostatni rok Wacom Intuos S, wi臋c mia艂em przeskok z 1k na 4k i nie odczu艂em tego wcale, a przyzwyczai艂em si臋 do powierzchni wielko艣ci d艂oni po przesiadce z A4, wi臋c dodatkowe 4k czu艂o艣ci nacisku mi nie straszne 馃槃

Edytowane przez EthicallyChallenged

Napisano
  • Autor

Jestem wniebowzi臋ty i zachwycony tabletem. Jako艣膰 jest bardzo dobra, jest solidny, dzia艂a pi臋knie, polecam. Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂 bo recenzji na necie du偶o, wi臋c tylko napisz臋, 偶e z tymi pozytywnymi si臋 zgadzam :)

Napisano
24 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Jestem wniebowzi臋ty i zachwycony tabletem. Jako艣膰 jest bardzo dobra, jest solidny, dzia艂a pi臋knie, polecam. Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂 bo recenzji na necie du偶o, wi臋c tylko napisz臋, 偶e z tymi pozytywnymi si臋 zgadzam 馃檪

A z negatywami? 馃槢

Napisano
8 minutes ago, EthicallyChallenged said:

a to odpowied藕 ta sama co zwykle: trzeba uwa偶a膰!

Image

Ok czyli nie bra膰 czarnego bo nie b臋dzie pracowa艂, got it 馃檪

Napisano
6 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Nie no ja mam czarnego i jest git, tylko musisz dobrego kabla u偶ywa膰.

A tak serio to z jakimi negatywnymi opiniami si臋 spotka艂e艣? Mog臋 je zweryfikowa膰.

Z 偶adnymi ale te偶 raz co艣 kiedy艣 o tym tablecie ogl膮da艂em i nie pami臋tam, mo偶e wysoka cena jak na now膮 firm臋 na rynku ale od strony technicznej nic sobie nie przypominam

Napisano
36 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Nom, mam cich膮 nadziej臋, 偶e b臋dzie to tablet na lata (na poprzednim ujecha艂em 16 lat), a je艣li tak to r贸偶nica w cenie w stosunku do ta艅szych nie b臋dzie mia艂a znaczenia.

16 lat to szmat czasu, w tamtych czasach to alternatyw膮 by艂y pentagramy z bateri膮 paluszkiem w pi贸rku 馃槈聽Du偶y skok technologiczny, teraz ju偶 pewnie takich nie b臋dzie bo pi贸rka podobne, nacisk czy 8 czy 16 tys to te偶 ju偶 ma艂o kto odczuje, wolne linie po skosie tez w miar臋 r贸wno wychodz膮 na kt贸rym by nie pr贸bowa膰, teraz jest w czym wybiera膰, i cena i dost臋pno艣膰 jest kolosalnie inna a nie jak kiedy艣 albo wacom albo jakie艣 dziadostwo dla biedoty 馃檪

Napisano
20 hours ago, bigworm said:

Chcia艂em popatrze膰 na tego xencelabs i znalaz艂em co艣 takiego

https://www.empik.com/xencelabs-tablet-graficzny-m-standard-xencelabs,p1410308971,elektronika-p

Czy to jest ten sam model? Cena cos podejrzanie niska 馃檪

Mo偶na zaryzykowa膰, empik chyba ma jakie艣 zabezpieczenia nawet gdy sprzedaj膮 partnerzy, to nie allegro lokalnie 馃檪聽(chyba, nie wiem jak jest naprawd臋)

Ja kupi艂em bia艂ego bo @EthicallyChallenged聽ostrzega艂, 偶e czarny mo偶e 藕le pracowa膰 i sprawia膰 problemy 馃槢聽No i wygl膮da na bardzo porz膮dny sprz臋t, nie wiem jak w dzia艂aniu ob nie potrzebuje, ostatnio z p贸艂 roku temu u偶ywa艂em tabletu ale warto go mie膰 bo 艂adny 馃槃

Napisano
18 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Lepiej mie膰 i nie potrzebowa膰, ni偶 potrzebowa膰 i nie mie膰. Ale sk膮d masz bia艂ego? Na stronie xencelabs widz臋 tylko czarne.

https://www.xencelabs.com/products/pen-tablet-medium-bundle-se

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/tablety-graficzne/tablet-graficzny-xencelabs-m-bundle-se

Napisano

Wiem, 偶e ju偶 po ptokach ale z potrzeby paplania napisz臋..

Ja zaczyna艂em w艂a艣nei z Pentagramem z pi贸rkiem na bateri臋. 512 poziom贸w nacisku czy jako艣 tak.聽

Nie widzia艂em wtedy w tym nic z艂ego 馃槈聽Ale jak potem zakupi艂em sobie Intousa M poczu艂em jakbym聽 z traktora przesiad艂 si臋 w nowoczesne auto, serio. 艢miga艂em na nim wiele wiele lat. Dzia艂a do dzi艣.

Potem, par臋 lat temu przeskoczy艂em na lcd xp-pen.聽 Fajnie maza膰 po tym na co si臋 patrzy ale r贸偶nicy mi臋dzy 2k a 8k poziom贸w nacisku bardzo nie zauwa偶am.聽

\Tablet dzia艂a i nie szwankuje te偶 ju偶 par臋 latek. Troch臋 tylko si臋 grzeje ale nie wiem czy tak ju偶 by艂o i mi zacz臋艂o przeszkadza膰 czy si臋 wyka艅cza powoli 馃槈

@KLICEK聽ty masz ten sam xp-pen. Grzeje ci si臋 na g贸rze przy wylocie powietrza i w prawym dolnym rogu?聽 Nie jako艣 masakrycznie ale odczuwalnie.

A najwa偶niejsze dla mnie s膮 chyba guziki przy tabletach. Z wacomem i xp-penem by艂o tak samo - jak mi si臋 m臋czy r臋ka na klawaiturze i chc臋 sobie jak najbardziej minimalistycznie popracowa膰, to w艂a艣nie u偶ywam samego tabletu i guzior贸w + klawiatura ekranowa. Dla mnie chyba must have.聽

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, Destroyer napisa艂:

Fajny szaraczek, jak b臋dzie okazja do u偶ycia za p贸艂 roku lub p贸藕niej, to daj zna膰 jak si臋 sprawuje ten pierdolnik z przyciskami. Mi do klawiatury blisko i uzna艂em 偶e mi to niepotrzebne wi臋c nie bra艂em.

Napisano
25 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Fajny szaraczek, jak b臋dzie okazja do u偶ycia za p贸艂 roku lub p贸藕niej, to daj zna膰 jak si臋 sprawuje ten pierdolnik z przyciskami. Mi do klawiatury blisko i uzna艂em 偶e mi to niepotrzebne wi臋c nie bra艂em.

No spoko, nawet wcze艣niej spr贸buj臋 u偶y膰 i w艂a艣niej na pilocie mi troch臋 zale偶a艂o, kiedy艣 kupi艂em klawiatur臋 do tego one hand gamingoow膮 ale co艣 mi nie chcia艂a dzia艂a膰 馃槃聽potem bia艂膮 z amazona z pokr臋t艂em ale te偶 co艣 by艂o z ni膮 nie tak, ju偶 nie pami臋tam co, pokr臋t艂o na pewno by艂o takie tanie w obej艣ciu a teraz mam tego pilota聽xencelabs i ju偶 w 艂apie czu膰, 偶e produkt innej klasy oby w u偶yciu tez by艂o na plus 馃檪

c4QnwFC.jpeg

Napisano
  • Autor
Godzin臋 temu, Destroyer napisa艂:

No spoko, nawet wcze艣niej spr贸buj臋 u偶y膰 i w艂a艣niej na pilocie mi troch臋 zale偶a艂o, kiedy艣 kupi艂em klawiatur臋 do tego one hand gamingoow膮 ale co艣 mi nie chcia艂a dzia艂a膰 馃槃聽potem bia艂膮 z amazona z pokr臋t艂em ale te偶 co艣 by艂o z ni膮 nie tak, ju偶 nie pami臋tam co, pokr臋t艂o na pewno by艂o takie tanie w obej艣ciu a teraz mam tego pilota聽xencelabs i ju偶 w 艂apie czu膰, 偶e produkt innej klasy oby w u偶yciu tez by艂o na plus 馃檪

c4QnwFC.jpeg

Napisano
42 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Pud艂o, mam tylko jednego fidget spinnera z funkcj膮 zaczepu, albo bardziej zaczep z funkcj膮 fidgetspinnera 馃槢

behhxV1.jpeg

Napisano
2 hours ago, EthicallyChallenged said:

To mia艂o by膰 w nawi膮zaniu do Twojej kolekcji pokr臋te艂 XD

Tak my艣la艂em, no ale to ju偶 nieaktualne bo posprzedawane i posz艂o dalej w 艣wiat teraz mam czy艣ciutko 馃槃

fgyY58T.jpeg

Napisano
2 minutes ago, EthicallyChallenged said:

niby koty w domu a myszy si臋 zal臋g艂o jak w m艂ynie XD

Bo to jak w pitstopie F1, jedna padnie to od razu chwytasz drug膮 i dalej robota idzie a nie jakie艣 przestoje w robocie i szukanie rozwi膮zania 馃槃聽Jak na olimpiadzie w strzelaniu z 艂uku zawsze maj膮 drugi gotowy do strza艂u jakby pierwszy pad艂 i w sumie pad艂 na poprzedniej 馃檪聽Bo ja podchodz臋 powa偶nie do swojej pracy, to jest wyczynowe siedzenie przed komputerem 馃槃

Napisano

Stwierdzi艂em, 偶e za t膮 cen臋 zaryzykuje i kupi艂em ten tablet z empiku. Przyszed艂 i dzia艂a 馃槃

image.png.15e9dd68348e8a6927c69692eaba4ba9.png

image.thumb.png.1eb5d7e484542c6f9e59a6e497ca7bca.png

Napisano
  • Autor

Stan prawny w Anglii (podobnie jak w Polsce )to takie Sparta艅skie Agoge - jest do wyboru albo przestrzega膰 wszystkich zasad i zdycha膰 powoln膮 艣mierci膮, lub post臋powa膰 wybi贸rczo w stosunku do paragraf贸w i jako tako 偶y膰. 馃檪

Shitopstuj臋 bez loicense, tylko trzeba pilnowa膰 偶eby dysk by艂 zaszyfrowany a aktywno艣膰 anonimowa i wi臋zienie mi nie grozi. 馃檪

Napisano
2 hours ago, EthicallyChallenged said:

wi臋zienie mi nie grozi.

Wielu w Anglii tak myslalo i teraz moga sie wymienic spostrzezeniami na spacerniaku 馃槃聽Jestem w szoku co sie tam teraz dzieje. Dziadkow jakichs zamykaja do wiezienia za posty na FB... Bylo oczywiste ze jak wygra Labour Party to bedzie gownianie ale wciaz udalo im sie mnie zaskoczyc skala absurdu.

--------------------

A patrzac na zdjecia waszych sprzetow spogladam na mojego Intuosa4 i kilkuletnia myche MX518 i... wcale mi nie jest przykro bo wszystko dziala :D. Dlugo sie naszukalem mychy ktora nie padnie po pol roku i nie bedzie klikala dwa razy za jednym nacisnieciem. Tej myszce niedawno stuknely 4 lata i dziala rownie dobrze jak pierwszego dnia. Tablet to juz nie wiem ile ma lat - spokojnie ponad 10 jak tak licze teraz 馃槷聽Nie sadze zeby mi skill wzrastal wraz z dodawaniem poziomow nacisku tak ze nie kupuje nic nowego 馃槃聽A jak juz kupie to i tak to bedzie Wacom pewnie 馃槃聽Ale to kiedys.

Napisano
  • Autor
Godzin臋 temu, Nezumi napisa艂:

Wielu w Anglii tak myslalo i teraz moga sie wymienic spostrzezeniami na spacerniaku

Ano prawda, og贸lnie to wi臋zienie zawsze grozi, bo za 2 lata mo偶e by膰 nielegalne co艣, co dzi艣 jest legalne i s膮 dowody, 偶e si臋 to powiedzia艂o, i retroaktywnie mo偶na dosta膰 wyroczek. Chodzi艂o mi 偶e na altualny stan rzeczy mi nie grozi, ale grozi zawsze 馃檪

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci