Skocz do zawartości

monitor - utrawide/ultrawide curved

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Chciałabym sobie kupić nowy monitor i myślałam o ultrawide o rozdzielczości 3440 x 1440. Nie potrafię się jednak zdecydować, czy chcę ekran prosty, czy zakrzywiony.

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Co byłoby lepsze? Czy jest między nimi jakaś różnica w trakcie użytkowania? A może darować sobie ultrawide i kupić jakiś 3840 x 2160, i w przyszłości dokupić drugi? Monitor do pracy (3ds, photoshop, marvelous designer) i przeglądania neta, nie gram.

Napisano (edytowane)

Mam jakieś 2 lata: Alienware AW3418DW (3440x1440), jest po lekkim łuku (jest jakiś parametr radius, jako określenie jak bardzo jest wygięty monitor). Dla mnie super. Chwilę musiałem się przyzwyczaić.

Jakbym miał teraz kupować to wziąłbym z lepszą rozdzielczością (8K) i z lepszym odświeżaniem (240Hz?), może OLED i może HDR, nie wiem czy mnie byłoby stać... ale i tak jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem 2 Eizo full HD obok siebie (ten ultrawide to jakby półtora monitora a nie dwa). Jeden został jako drugi monitor, ale praktycznie nie używam(jest wyłączony), na ultrawide mieszczę wszystko czego potrzebuję. Czasem przy grubszym temacie w afterku odpalam sobie eizo jako monitor podglądowy. Ale to się już ostatnio bardzo rzadko zdarza.

Ogólnie polecam, zwłaszcza zamiast dwóch monitorów.

Edit: najczęściej używam FancyZones z windows powertools i podziału na 2 obszary po lewej 2/3 główne okno np. przeglądarka a po prawej 1/3 np. spotify, albo okno terminala z WSL czy vimem. I dlatego na razie win11 odpada bo nie można belki windowsa po lewej w pionie mieć.

image.thumb.png.ca082c631fbe5220a3fdf70ba933d00f.png

Edytowane przez kengi
  • Mega! 1
  • Wow 1
Napisano

Osobiście miałem podobny dylemat, ale nie do grafiki, grafika sporadycznie - bardziej modyfikacje i przeglądanie. Ale do programowania. Wybrałem jednak nie ten wygięty.

Natomiast również bym patrzył na monitory >4K z lepszym odświeżaniem (ja odczuwam to mocno). 

Ale nie ukrywam, że budżetowo chyba takie monitory dwa są tańsze w lepszej konfiguracji niż taki jeden (chyba, że coś się zmieniło).

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi! Na większy niestety nie mam funduszy. Chciałam uniknąć kupowania dwóch mniejszych, bo zawsze jest kwestia ramek pośrodku i wygląda na to, że przekonaliście mnie do ultrawide.

Co do odświeżania, to chyba ma ono znaczenie głównie przy graniu  (tak przynajmniej sądzę po szybkim riserczu jako laik), a ja nie gram, choć może się mylę.

Napisano
25 minut temu, ewon napisał:

Co do odświeżania, to chyba ma ono znaczenie głównie przy graniu  (tak przynajmniej sądzę po szybkim riserczu jako laik), a ja nie gram, choć może się mylę.

Ja też nie gram, to po prostu uzależnia. Zero smużenia. Przesuwanie elementów, tekstu. Ogólnie jest inne odczucie. Choć jeśli nie jesteś do tego przyzwyczajona to nie musisz na razie tego zmieniać. 

• Like 1
  • +1 1
Napisano

Mam od 3 lat monitorek zakrzywiony ultrawide 34 cale. Bardzo polecam tą opcję zamiast 2 monitorów. Na początku po przesiadce z mniejszego i węższego wydawało mi się że będę potrzebował sobie jakoś dzielić tą OGROMNĄ przestrzeń na ekranie, ale okazało się że w ogóle z tego nie korzystam, do tego już myślę o większym 😛

Tego który ja mam już chyba nie ma na rynku, ale dla referencji daję link. Podobny albo lepszy można już myślę kupić za około 1400 zł  

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-led-xiaomi-34-mi-curved-gaming 

• Like 1
Napisano
20 hours ago, kengi said:

Edit: najczęściej używam FancyZones z windows powertools i podziału na 2 obszary po lewej 2/3 główne okno np. przeglądarka a po prawej 1/3 np. spotify, albo okno terminala z WSL czy vimem.

@kengi Co tam robisz ciekawego w Vimie na WSL? To chyba niezbyt popularna opcja w CGI.

• +1 1
Napisano

W sumie to nie potrzebujesz WSLa żeby dobrać się do Vima. Można go po prostu zainstalować w Windowsie albo jako plugin do edytorów tekstu jak np. VS Code. Oczywiście nie żebym odradzał z przechodzenia na ciemną stronę mocy (czyli z Linuksa jako OS).

Napisano

A ja nie napisałem "czy vima"... mam vima wszędzie i na widzie, i w linuxie, i na serwerze freebsd :D nawet terminal mam w vim mode... chociaż ostatnio podoba mi się helix, bo ma fajne defaulty.

Napisano

Ku przestrodze dla innych... Ale ze mnie kretyn!... 🤦‍♂️ okazało się, że do tej pory korzystałem z 50Hz tylko w moim monitorze... trzeba było zmienić kabelek na DP (HDMI w moim modelu jest 1.4, a ten nie obsługuje 120Hz w natywnej rozdzielczości) i w ustawieniach monitora zmienić na "overclocking" i mam teraz 120Hz. Kurde jakie się toto płynne zrobiło... że ja nawet nie spojrzałem na to wcześniej 😂

Ale dzięki temu wątkowi coś mi we łbie zatrybiło... dzięki.

• Like 1
Napisano
9 minut temu, kengi napisał:

Ku przestrodze dla innych... Ale ze mnie kretyn!... 🤦‍♂️ okazało się, że do tej pory korzystałem z 50Hz tylko w moim monitorze... trzeba było zmienić kabelek na DP (HDMI w moim modelu jest 1.4, a ten nie obsługuje 120Hz w natywnej rozdzielczości) i w ustawieniach monitora zmienić na "overclocking" i mam teraz 120Hz. Kurde jakie się toto płynne zrobiło... że ja nawet nie spojrzałem na to wcześniej 😂

Ale dzięki temu wątkowi coś mi we łbie zatrybiło... dzięki.

Jak zmieniałem monitor to mi to właśnie powiedziano, że prawdopodobnie będę potrzebował kabla USB-C, aby uzyskać 120Hz. I potrzebowałem. Na moich domowych - żaden nie wspierał większego odświeżania. 

Tak jak pisałem wcześniej. Dla mnie różnica jest kolosalna i naprawdę ciężko wrócić do tych 60Hz.

• Like 1
Napisano

Zadziwiająco dużo osób ma takie same doświadczenia z wysokim odświeżanie, ba czasem nawet ktoś zachwalał super odświeżanie i jaka różnica a nawet nie miał włączonego 😄 

• Haha 2
Napisano
27 minut temu, Destroyer napisał:

Zadziwiająco dużo osób ma takie same doświadczenia z wysokim odświeżanie, ba czasem nawet ktoś zachwalał super odświeżanie i jaka różnica a nawet nie miał włączonego 😄 

Czy ja wiem. Nie spotkałem się z tym (w moim otoczeniu). Bardziej z tym, że różnicy nie widać, a jak pytałem co widać w ustawieniach to było 50-60Hz 🙂 

Napisano
39 minutes ago, adek said:

Czy ja wiem. Nie spotkałem się z tym (w moim otoczeniu). Bardziej z tym, że różnicy nie widać, a jak pytałem co widać w ustawieniach to było 50-60Hz 🙂 

Ja już któryś raz o czymś podanym słyszę, chyba nawet @KLICEK tak zrobił kiedyś? Dobrze pamiętam? 😛 

• Haha 1
Napisano
20 minut temu, Destroyer napisał:

Ja już któryś raz o czymś podanym słyszę, chyba nawet @KLICEK tak zrobił kiedyś? Dobrze pamiętam? 😛 

nie nie 😄 u mnie dziala to tak ze na dp jest 144 a hdmi 100 🙂 jak mam ekran 60 hz to sie czuje jakby komputer lagowal 😄

• Like 1
Napisano
8 minutes ago, KLICEK said:

nie nie 😄 u mnie dziala to tak ze na dp jest 144 a hdmi 100 🙂 jak mam ekran 60 hz to sie czuje jakby komputer lagowal 😄

To może o kimś pisałeś bo coś tak kojarzę ktoś tutaj o tym tez jakiś czas temu pisał. Gdzieś na forum pclabu czytałem, na youtubie też się przewinęło więc nie taka unikalna przypadłość jak mogłoby się wydawać 🙂