Skocz do zawartości

Blender Conference 2024 - keynote, nagrania

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Blender Conference 2024 to rzeczywiście unikalna okazja dla fanów i twórców Blender – wydarzenie zgromadziło w Amsterdamie setki uczestników i specjalistów z całego świata, choć bilety wyprzedały się błyskawicznie.

Na szczęście dla tych, którzy nie zdążyli, wszystkie sesje są nagrywane i będą stopniowo udostępniane na oficjalnym kanale YouTube Blender. Warto zacząć od obejrzenia keynote’u Tona Roosendaala, który właśnie został opublikowany – świetna okazja, by dowiedzieć się, jakie są plany i wizja dalszego rozwoju Blender.

Playlista konferencji: 

Zobacz cały news

bardzo dobre porownanie do thunderbirda. "tak proste" narzedzie ktore nie jest konieczne wygrywa kasą z tak zaawansowanym softem jak blender, ktorego hobbystycznie jak i profesjonalnie uzywa mnostwo osob. takze wszelkie narzekania na blendera mozemy skierowac do tych uzytkownikow ktorzy nie daja kaski. i az dziw bierze z jak mala pula pieniedzy mozna zrobic takie dobry soft. @Nezumi spread your words and help to make blender better. :)

Ogólnie ciekawe liczby. Przyznam szczerze, że podoba mi się transparentność, ale "ciekawe" nie znaczy dobre. Faktycznie muszą popracować nad tym dlaczego tak mało osób "donejtuje" Blendera.

Przyznam szczerze, że akurat te liczby Thunderbirda mnie zaskoczyły (Kiedyś z niego korzystałem, w tej chwili jednak web wygrywa u mnie). Thunderbird nieźle sobie radzi. 

Kolejna sprawa - nie wiem skąd pracuje team Blendera, ale stawki dosyć niskie w porównaniu do rynku. Już samo brutto 10k Tona, któremu zostaje 1.5k EUR wydaje się dość niskie. 

Nie wiem czy to dobrze. Zresztą sam to powiedział, że ludzie w big techach zarabiają x2 - x3 więcej. 

Inna ciekawa kwestia to fakt, że tak naprawdę nie ma miernika na nawet przybliżoną liczbę uzytkowników. Sądziłem, że jest jakaś analityka w programie anoninmowa, za zgodą. Nie ma nic więc wszystko to szacowanie na podstawie pobrań bez adblocka 🙂

Nie chciało mi się słuchać całej tej wypowiedzi, ale co mi się rzuciło w oczy to fakt, że TB ma 18mln użytkoniwków a blender 2,5mln... nie wiem ile procentowo z nich donejtuje, ale sam ten fakt ma spore znaczenie. TB to jednak soft dla każdego, a nie niszowego jakby nie było zawodu/hobby jak Blender.

Tak. Ale tu nie chodzi o liczbę użytkowników, tylko jaki procent donejtuje. Zawsze się wydawało, że Blender ze względu na to, że jednak jest dla specjalistów, ci doceniają twórców. Ale super, że udało im się popracować nad boardingiem donejtowania i sama ta zmiana UX zwiększyła liczne użytkowników, którzy coś przesłali. 

Nie da się tego policzyć. Bo użytkownicy Blendera są ... szacowani. Pobrań Blender miał 20M. Ale to są tylko pobrania ze strony oficjalnej osób ... bez Adblocka. 

W zeszłym roku jednak liczba osób, która zrobiła donate to 10K. Bardzo mało. Ale tutaj mowa o DONATE - tym dla ludzi. Nie wliczani tutaj są sponsorzy.

W tym roku po zmianie UI/UX jest lepiej, proces to dwa kliknięcia i liczą, że dojdzie do 2%. 

Thunderbird ma też okoły tych 2%, ale to naprawdę dobry wynik (tyle, że oni mają 800M użytkowników - też dziwne szacowania). 

Ale dobrze, że wzięli się za ten proces bo naprawdę wydaje mi się, że te liczby mogą być lepsze. 

No i zarobki zespołu ... cholera, słabe (bo to są kwoty brutto, które on podaje). W jego przypadku to pewnie ma jeszcze coś dodatkowo może z wykładów, ale trzeba mu przyznac, że mocno się oddaje sprawie. 

Mnie też osobiście lekko rozbroiły koszty tej konferencji 🙂

Dobre. W ogóle polecam jego CV. To ex dev Unity i w CV ma ... 

Cytat

Not working anywhere! I am contributing a bit to Blender and several other open source projects. I quite like it so far and not looking for a “real” job 🙂

🤯

• Wow 1

3 hours ago, drakul said:

@Nezumi spread your words and help to make blender better. 🙂

Ja juz swoja sentencje na Blenderze odsiedzialem 😄 Czas na mlodych, preznych, community-oriented, ktorzy potrzebuja poczucia przynaleznosci do jakiejs grupy, poczucia ze wspolnymi silami cos buduja. Mnie samotnikowi wystarczy - jak mi to zostalo ostatnio wypomniane - te "kilka opcji" w Mayi ktore dzialaja dokladnie tak jak sobie tego zycze.

Niech sie rozwija Blender.

Poza tym tak jak od pewnego czasu przez lata  narzekalem na Blendera tak zawsze pozostal mi sentyment do Tona. Facet robi cos co chce i jak chce. Mimo tego ze na pewno mial wiele propozycji ktore uczynilyby go bogatym i gdyby chcial moglby spedzic swoja emeryture w jakims slonecznym kurorcie. Tyle, ze nie byloby juz Blendera pewnie. Ale trzyma sie swoich pryncypiow i za to ogromny respekt.

Jakies dwa-trzy lata temu pojawilo sie "ejaj". I dokonala sie rewolucja. Rewolucja mojego hejtowania 😄 Blender spadl na odlegla pozycje przez te wszystkie generatorki. Przynajmniej jest narzedziem dla kreatywnych ludzi a nie odczlowieczajacym generatorem nastawionym na wypluwanie byle czego - byle szybko.

Pojawienie sie AI sprawilo ze zmienilem swoja pozycje co do Blendera o tyle, ze wole widziec ludzi jarajacych sie czyms co sami zrobili od tech-brosow wpisujacych prompty. To raz. A dwa ze nie uzywalem Blendera na tyle dlugo i tyle sie w nim pozmienialo (w tym naprawili kilka rzeczy na ktore narzekalem) ze zeby moje narzekanie mialo nadal podstawy musialbym do niego wrocic. Na razie nie mam powodu ani czasu bo siedze na innym open source, community driven, free as in "freedom" sofcie - Godocie 😉 Moze kiedys sprawdze znow Blendera i sie nie odbije od niego? Nie stawialbym na to zlamanego grosza ale nigdy nie mow nigdy. Moze zatocze pelne kolo i zaczne znow nawijac jaki to Blender jest zajebisty. Stay tuned 😄