ArtCafe Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Cześć wszystkim ... to mój pierwszy temat, więc zacznę od przywitania się - Hello 😀 Chciałbym stworzyć efekt odsłaniającej się warstwy. Pierwsza warstwa, byłaby filmem lub grafiką a druga, prezentowałaby jakąś inną nową zawartość - niespodziankę. Efekt o jaki mi chodzi to zasłona w postaci np. belki, która przesuwałaby się z lewej do prawej, ODSŁANIAJĄC nową warstwę pod spodem. 1. Tą belkę, chciałbym zrobić w postaci jakiejś animacji i miałaby ona wygląd mniej więcej cieńszego prostokąta, przesuwającego się z lewej do prawej i ODSŁANIAJĄCEGO wcześniejszą warstwę. W sumie z tą "belką", byłyby trzy warstwy: 1. Pierwsza warstwa zawierałaby stary film z elementami grafiki PNG. 2. Druga warstwa byłaby tą animowaną Belką 3D 3. Trzecia warstwa byłaby nową zawartością, odsłaniającą się, jakby niespodzianką, nowością. Między innymi na tą okoliczność, zainstalowałem sobie Blendera. Nie używam Unreal-a, choć tam pewnie byłoby prościej. Nie pytam jak to zrobić, tylko proszę o jakieś wskazówki lub linki do materiałów, które to opisują. Błyskawicznie się uczę, mam trochę praktyki a anglojęzyczne menu, prawie wszędzie oznacza to samo ... choć nie ukrywam, że "przyjaźniej" jest po polsku. Edytowane 19 godzin temu przez ArtCafe Drobne poprawki
EthicallyChallenged Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 20 minut temu, ArtCafe napisał: Cześć wszystkim ... to mój pierwszy temat, więc zacznę od przywitania się - Hello 😀 Chciałbym stworzyć efekt odsłaniającej się warstwy. Pierwsza warstwa, byłaby filmem lub grafiką a druga, prezentowałaby jakąś inną nową zawartość - niespodziankę. Efekt o jaki mi chodzi to zasłona w postaci np. belki, która przesuwałaby się z lewej do prawej, ODSŁANIAJĄC nową warstwę pod spodem. 1. Tą belkę, chciałbym zrobić w postaci jakiejś animacji i miałaby ona wygląd mniej więcej cieńszego prostokąta, przesuwającego się z lewej do prawej i ODSŁANIAJĄCEGO wcześniejszą warstwę. W sumie z tą "belką", byłyby trzy warstwy: 1. Pierwsza warstwa zawierałaby stary film z elementami grafiki PNG. 2. Druga warstwa byłaby tą animowaną Belką 3D 3. Trzecia warstwa byłaby nową zawartością, odsłaniającą się, jakby niespodzianką, nowością. Między innymi na tą okoliczność, zainstalowałem sobie Blendera. Nie używam Unreal-a, choć tam pewnie byłoby prościej. Nie pytam jak to zrobić, tylko proszę o jakieś wskazówki lub linki do materiałów, które to opisują. Błyskawicznie się uczę, mam trochę praktyki a anglojęzyczne menu, prawie wszędzie oznacza to samo ... choć nie ukrywam, że "przyjaźniej" jest po polsku. Można to poskładać we viewporcie używając dwóch płaszczyzn z przypisanymi teksturami z tymi filmami, albo w edytorze video. Zrobić te przejście z lewej na prawą a na wierzch dać tę całą belkę. Belka? Taka drewniana, czy o co chodzi?
Destroyer Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Chyba najłatwiej by było coś takiego zrobić w afffter effects ale można w niemal każdym sofcie to brzmi jak super prsota robota na minutę pracy 🙂 Zwykłe zaanimowanie przesuwanie warstw? Na upartego to nawet w photoshopie w timelinie dałoby się to zrobić 🙂
ArtCafe Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, EthicallyChallenged napisał(a): Można to poskładać we viewporcie używając dwóch płaszczyzn z przypisanymi teksturami z tymi filmami, albo w edytorze video. W tym rzecz właśnie, że ciągle zastanawiam się, jak mógłbym to zrobić najszybciej. Słowo "najszybciej", jest sarkazmem, bo czas płynie i ciągle ucieka mi przez palce. Miałem pewne ograniczenia, bo kompletowałem sprzęt i musiałem kupić kilka programów. Przykładowo, Jest niby np. Adobe ze swoimi abonamentami itd., ale finalnie to nigdy nie będzie pewne oprogramowanie dla mnie, nawet jeśli jest dopracowane ... bo, co zrobię, jeśli któregoś dnia np. nie będę mógł opłacić abonamentu i stracę dostęp do zawartości? Zawsze zakładam najgorsze scenariusze i dzięki temu, jestem w miarę spokojny o teraźniejszość. Z tego m.in. względu, zdecydowałem się i udało mi się kupić niedawno, cały pakiet Affinity za ułamek ceny z dożywotnią licencją. Program do edycji filmów, jakiego używam to obecnie i niezmiennie Magix Movie Studio Suite 2025 w taniej wersji a wcześniej nr 12, 13 i 14. Tak, wiem, są lepsze itd. ... ale w nim wszystko działa, jest prosty i szybki. Pomijam pakiet efektów, które zdezaktywowały się po roku a miały być dożywotnio - chyba nie doczytałem małego druczku. Nie korzystam a Unreal Engine. Mam konto na Epic, ale nie potrafię go odzyskać - pomimo zapewnień Epic, że to nie jest problem. Trochę mnie rozbroiło, bo kupiłem sobie tam grę - a gier używam m.in. do obrazowania jakiś kwestii ... kupiłem sobie na swoim koncie Epic grę za 150 zł i nie mogę odzyskać konta! Zapłaciłem swoją kartą kredytową i wszystkie dane są dla nich dostępne. I teraz, miałbym robić na ich silniku Unreal swoje projekty do których mógłbym w przyszłości stracić dostęp? Cokolwiek by to nie było, to jest moje życie, MÓJ PRYWATNY CZAS, którego nikt mi nie zwróci! POWYŻSZE napisałem, celem ogólnego nakreślenia. Jaki konkretnie "Viewport" masz na myśli? Wybacz banalne zapytanie, ale jestem tu nowy. 2 godziny temu, EthicallyChallenged napisał(a): Zrobić te przejście z lewej na prawą a na wierzch dać tę całą belkę. Całość byłaby wizualizowana w taki sposób, że pierwsza warstwa jest odsłaniana od lewej do prawej zanikając a na krawędzi tej zanikającej i jakby przesuwającej się w prawo warstwy, byłaby osadzona ta animowana belka ... czyli warstwa zanika od lewej do prawej, odsłaniając trzecią warstwę. Wiem, że takie efekty są już dawno oskryptowane i gotowe do użycia, jako działający, gotowy efekt. Mam już wyraźny koncept na trzecią odsłanianą warstwę. Nie chcę już instalować żadnych triali lub dzikiego softu. Ewentualnie, zrobię to po staremu w starym Magix, klatka po klatce i renderując wcześniej gotowe pakiety na warstwę. 2 godziny temu, EthicallyChallenged napisał(a): Belka? Taka drewniana, czy o co chodzi? Określenie "belka" to oczywiście uproszczenie. Belka byłaby animowanym, nie za szerokim, długim owalem od góry do dołu, który przesuwałby się po ekranie z lewej do prawej. Tą belkę tworzyłyby ruszające się, animowane postacie ludzi, stojących na owalnej belce ... być może obracającej się wokół osi. Edytowane 16 godzin temu przez ArtCafe Drobne poprawki
Destroyer Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 8 minutes ago, ArtCafe said: Program do edycji filmów, jakiego używam to obecnie i niezmiennie Magix Movie Studio Suite 2025 w taniej wersji a wcześniej nr 12, 13 i 14. Jak masz ochotę to zainteresuj się davinci resolve, świetny od montażu i motion designu opartego na nodach , też łatwo zrobisz taką animację z warstwami w nim. Na początku może być przytłaczający ale nie musisz znać całego tylko podstawowe funkcje a możliwości ma ogromne i jest za darmo. 1 1
ArtCafe Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 11 minut temu, Destroyer napisał(a): Chyba najłatwiej by było coś takiego zrobić w afffter effects ale można w niemal każdym sofcie to brzmi jak super prsota robota na minutę pracy 🙂 Zwykłe zaanimowanie przesuwanie warstw? Na upartego to nawet w photoshopie w timelinie dałoby się to zrobić 🙂 Nie posiadam Photoshop-u, ani Affter Effect. Tak, wiem, że jest to bardzo proste, ale konta nie założyłem tutaj, tylko dla efektu zanikającej warstwy 😀 Najbardziej rozbrajają mnie te abonamenty dobrych programów. To jak z kupowaniem tańszego Windowsa, który po zmianie płyty głównej, woła natarczywie o nowy klucz licencji z linkiem do sklepu Microsoft. Nie wiem, czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale od "jakiegoś czasu", prawie wszyscy chcą numeru mojej karty kredytowej !!! 😵
Nezumi Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu @Destroyer dobrze gada. Davinci Resolve ma kapitalna, darmowa wersje. A to chcesz zrobic wyglada na tak proste ze mozesz to opedzic nawet w darmowej Kricie, ktora od jakiegos czasu obsluguje animacje. 1
Destroyer Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 24 minutes ago, ArtCafe said: Nie posiadam Photoshop-u, ani Affter Effect. Tak, wiem, że jest to bardzo proste, ale konta nie założyłem tutaj, tylko dla efektu zanikającej warstwy 😀 No właśnie napisz coś więcej o sobie, ile masz lat i czy chcesz się czegoś nauczyć i zajmować się profesjonalnie grafiką, montażem czy animacją czy tylko potrzebujesz zrobić ze dwa razy jakiś efekt to wtedy nie ma sensu się uczyć całych programów i pipelinów do tego ani inwestować w drogie programy 🙂 1
EthicallyChallenged Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Godzinę temu, ArtCafe napisał: Tą belkę tworzyłyby ruszające się, animowane postacie ludzi, stojących na owalnej belce ... Belka na belce, powiadasz... Mógłbyś zrobić jakiś prościutki szkic tego, bo jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić a nabazgrany szybki szkic jest wart 759 słów
ArtCafe Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Destroyer napisał(a): No właśnie napisz coś więcej o sobie, ile masz lat i czy chcesz się czegoś nauczyć i zajmować się profesjonalnie grafiką, montażem czy animacją czy tylko potrzebujesz zrobić ze dwa razy jakiś efekt Niezmiennie, nieustająco ... właśnie skończyłem szesnaście lat. Na co dzień zajmuje się utrzymywaniem stanu wewnętrznej równowagi, choć energia i hormony buzują we mnie aż kipi. Wcześniej, lata temu, używałem starego Photoshopa Corel-a, głównie do grafiki wektorowej. Robiłem sobie różne rzeczy w nich. Później nastała era koszmarnych cen dla zwykłych ludzi, cen, jak dla wielkich korporacji. A przecież, kupujemy tylko kopie programów - licencje. To nie jest fizycznie istniejący sprzęt. Najczęściej, doraźnie korzystam z Paint.Net, gdyż jest szybki i wręcz błyskawiczny. Co do grafiki i planów to robię to, co robi każdy porządny Polak, czyli wszystko na raz. Gotuje dzieciom, sprzątam często po nich, tworzę nowe koncepty graficzne i robię projekty dla swoich kont. Bardzo brakowało mi animacji. Parę razy już się tym parałem i coś tam zrobiłem. To nie jest żadna filozofia - coś bardzo trudnego. Przygotowuję się do nowej odsłony online, więc dodatki 3D, powinny bardziej zobrazować moje projekty. Mam też inne plany, więc i tak będę potrzebował Blendera. Mam nadzieję, że są jakieś gotowe projekty dostępne za darmo, jakieś uniwersalne, gdyż to co zrobię finalnie w Blenderze, zostanie u mnie a nie na serwerach np. Epic. Sami wiecie, jak to jest z tymi prawami autorskimi. Dzicz i roszczeniowość to największa plaga dla WOLNEJ TWÓRCZOŚCI. Nie mam zastrzeżeń do praw autorskich dla twórców. Należy im się to. A jednak, czasami to jest po prostu jakaś zgroza i absurd a nawet oszustwo, gdy jakieś prawa rości sobie kilka stron. Obłęd! Jedyną firmę - korporację, którą cenię za częściowy ukłon i pomoc dla wolnych twórców to Google. Tak, Google i przekonałem się o tym niejednokrotnie. --- Zainstaluje sobie dzisiaj Davinci Resolve ... dzięki wielkie za to, bo od kilku lat nie instaluje już niczego na kompie, co mogłoby okazać się wykastrowanym crap-em. Edytowane 14 godzin temu przez ArtCafe Drobne poprawki
Destroyer Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) @ArtCafe trochę uniasz odpowiedzi, ale pytałem bo jak byś miał te 16 lat to droga dłuższa ale pełniejsza żeby się nauczyć wszystkiego powoli i po bożemu, my tu teraz na forum mamy średnią wieku ok 40 lat więc wiemy, że teraz to się nie chce i czasu nie ma tylko najkrótszą drogą do celu 🙂 Davinci i Blender i będziesz mógł zrobić z 90% tego co sobie wymarzysz za darmo tylko z wysiłkiem 🙂 Bledner akurat ma masę gotowców darmo i płatnych ale i tak trzeba poznać podstawy zęby jako tako się w nim poruszać bo bywa momentami nieintuicyjny zwłaszcza jak otworzysz czyjeś sceny gdzie UI jest tak powykręcane,, że nie wiesz co otworzyłeś 😄 Edytowane 14 godzin temu przez Destroyer
Nezumi Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 2 hours ago, ArtCafe said: właśnie skończyłem szesnaście lat 2 hours ago, ArtCafe said: Gotuje dzieciom, sprzątam często po nich 🧐 Hmmm...
Skyrush Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 4 godziny temu, Nezumi napisał: 🧐 Hmmm... no co? odpowiedzialny młody tata xD
Nezumi Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) 11 minutes ago, Skyrush said: no co? odpowiedzialny młody tata xD Odpowiedzialny nie ma dzieci w wieku 16 lat 🤭 Cos krecisz ale w zasadzie co za roznica. Chwytaj Davinci i powodzenia z belka 😉 Edytowane 7 godzin temu przez Nezumi
EthicallyChallenged Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 7 godzin temu, ArtCafe napisał: Jedyną firmę - korporację, którą cenię za częściowy ukłon i pomoc dla wolnych twórców to Google. Tak, Google i przekonałem się o tym niejednokrotnie. chyba żartujesz...Google? pomoc dla wolnych twórców?
Nezumi Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 12 minutes ago, EthicallyChallenged said: chyba żartujesz...Google? pomoc dla wolnych twórców? Mlody jest jeszcze 😉
Skyrush Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 17 minut temu, EthicallyChallenged napisał: chyba żartujesz...Google? pomoc dla wolnych twórców? no i wiemy z czyjego modelu korzysta xDDD
Destroyer Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Niue no po postach to ja bym stawiał na końcówkę opłacania kredytu hipotecznego a nie zastanawianie się z kim pójść na studniówkę 🙂 Może być i jakiś eksperyment bota ai, teraz to nie wiesz 🙂
Nezumi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) No calosc sie srednio klei - wlasnie skonczylem 16 lat, normalne zycie - gotuje dzieciom, sprzatam czesto (?) po nich. eee... Mnie to nie pasuje ani do 16 latka ani do 40 latka. Jaki 16 latek ma swoja karte kredytowa i dzieci? 😄 Ja tam nie wiem jak dzieciaki teraz mowia w Polsce - ale co to ma znaczyc niby?: "bo od kilku lat nie instaluje już niczego na kompie, co mogłoby okazać się wykastrowanym crap-em. " Od kilku lat? Co - zaczal powazna prace na kompie jak miel 13 lat? Ojcem (wielokrotnym - bo mowi o wielu dzieciach a nie jednym) zostal w wieku lat 14..? W najlepszym wypadku jakis sciemniacz, a w najgorszym jakies "ejaj". Ktore za chwile napisze ze "wcale ze nie ejaj hehe". Edytowane 1 godzinę temu przez Nezumi
EthicallyChallenged Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W innym wątku pisał, że jego syn też zajmuje się grafiką komputerową, więc został ojcem pewnie w wieku około 12 lat, albo się pomylił i napisał 16 mając na myśli 26 na przykład.
SebastianSz Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu 27 minutes ago, EthicallyChallenged said: W innym wątku pisał, że jego syn też zajmuje się grafiką komputerową, więc został ojcem pewnie w wieku około 12 lat, albo się pomylił i napisał 16 mając na myśli 26 na przykład. Heh, no pomylić "szesnaście" pisane słownie z "dwadzieścia sześć" to jednak spora literówka, nawet cała litera bym powiedział xD 1
Nezumi Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowane) Nie no przyjrzyj sie tym tekstom: "Bardzo brakowało mi animacji. Parę razy już się tym parałem i coś tam zrobiłem. To nie jest żadna filozofia - coś bardzo trudnego. " To nie jest zadna filozofia - cos bardzo trudnego? 😄 Acha. I tak co chwile jakies kwiatki. To co "on" pisze nie ma sensu: " Dzicz i roszczeniowość to największa plaga dla WOLNEJ TWÓRCZOŚCI." Albo ktos wkleja teksty z ejaja albo bot sam wypisuje. [edit] (tutaj odkrywa Davinci Resolve i dziekuje za polecenie a w innym watku pisze: "dałem synusiowi, bo też grafiką się para. Zamiast grać, robi modele i nowe postacie m.in. w Davinci Resolve " Super program do modelowania i postaci ten Davinci Resolve 🤣 I co - szesnastolatek ma syna ktory robi modele juz? 😄 I robi "nowe postacie"? A myslalem ze stare... Mega smierdzi ejajem. Edytowane 7 minut temu przez Nezumi 1
Rekomendowane odpowiedzi