Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 200
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Houdini 22 Powerpoint :)

• W końcu obejrzałem i god damned! Znowu to zrobili i dowieźli wielki wóz dopchany ficzersami aż się usypuje :D Jeszcze jedną wersję odpuszczę i będzie trzeba się uczyć od początku wszystkiego bo tak si

• Na początku powiem tylko że od 2 lat z konieczności pracuję na Blender/Unreal, takie okoliczności po prostu. Houdiniego dotykałem parę razy ale ostatnio bardziej się nim zacząłem interesować kiedy zac

Napisano

To na trzy-cztery wszyscy razem, jak za kazdym releasem...

trzy... czte... ry!

"No, musze sie przyjrzec temu Houdiniemu!"

😜

Spoko ze nie ma zadnych pierdol ejaj, chyba ze cos pominalem. Tylko konkretne rzeczy. Najdalej jak doszedlem w nauce Houdiniego to sciagniecie instalki.

Napisano
  • Autor
16 minutes ago, Nezumi said:

trzy... czte... ry!

"No, musze sie przyjrzec temu Houdiniemu!"

First things first, najpierw trzeba wysłać pierwsze CV a potem się pomyśli :)

Napisano

Nowe uji... teraz to już trzeba się przyjżeć, nie ma co czekać! 🤣

Napisano
  • Autor

W końcu obejrzałem i god damned! Znowu to zrobili i dowieźli wielki wóz dopchany ficzersami aż się usypuje :D Jeszcze jedną wersję odpuszczę i będzie trzeba się uczyć od początku wszystkiego bo tak się zmienia ten soft. Jak kosmici w dzisiejszych czasach i pomyśleć, że ponad dekadę temu każdy główny soft 3d dostawał podobnie grube updaty a nie jak teraz te bździny na wietrze :)

Napisano

Na początku powiem tylko że od 2 lat z konieczności pracuję na Blender/Unreal, takie okoliczności po prostu. Houdiniego dotykałem parę razy ale ostatnio bardziej się nim zacząłem interesować kiedy zaczęli wprowadzać RIGI i rzeczy postaciowe. Natomiast ten Keynote pokazał taki poziom jeśli chodzi o narzędzia do character art że aż zapachniało mi to doliną niesamowitości. Zupełnie jak bym się przeniósł w przyszłość. Mega interesujące rzeczy. Każda jedna rzecz do postaci którą pokazali jest mega przemyślana. Guidesy do rigów, retargety, fizyka, symulacje tłumów, animacje deformacji skóry, fizyka mięśni. Nawet taki Mixer animacyjny, przypomina pionierskie narzędzia z Softimage a jednak jest to jeszcze bardziej dokoxowane. Możliwości w łączeniu tych klipów, pasowaniu ich, odwracaniu. To jest po prostu genialnie zaprojektowane.

To wygląda bardzo solidnie, zupełnie tak jak by komuś naprawdę zależało na stworzeniu nowoczesnych narzędzi do projektowania takich skomplikowanych rzeczy jakim są postacie. Brakuje tego w takim molochu jak Autodesk. I dobrze że taki stan rzeczy się dzieje, bo moim zdaniem tej branży potrzeba transformacji. Niech to w końcu wyjdzie z tych mroków średniowiecza w nową przyszłość.

Napisano
  • Autor

@gryzon dokładnie, to co robią to jest bajka, ja ostatnio testowałem jak był tylko kineFX i od tego czasu to skok w jakości i user friendly jest niesamowity. I wszystko out of the box, nie potrzebujesz 10 dodatków i pluginów do ui picekra, do ragdoli, do biblioteki póz czy animacji, do autorigowania, retargetowania, transferowania animacji miedzy rożnymi rigami czy szkieletami, jakiejś innej gimnastyki, wszystko już masz dobrze zintegrowane, gada ze sobą i z tego co widać bardzo przemyślane a nie byle było, minimalna funkcjonalność jak w autodesce i fajrant.
Nawet to nowe Ui i coś takiego jak ustawianie kolorów czy gradientów to dopakowali też do oporu, jak wybieranie harmonicznych kolorów czy przestrzeń od rgb, hex, html i co tam jeszcze, wszystko bardzo przemyślane i aż za dużo ale gdy potrzebujesz nawet raz to nie musisz szukać specjalne jakiegoś narzędzia czy strony w internecie do przeliczania jednej wartości na inną czy wybierania kolorów komplementarnych tylko masz pod ręką od razu.
A to rigowanie to już w 21 było widać, że ostro się za to zabrali a teraz jeszcze dorzucili do pieca i jak już umęczysz jakiś rig to robisz sobie przepis i transferujesz na inne modele. Możesz przekombinować jakieś dodatkowe jointy na każdy knykieć palców czy łokieć i kolano żeby deformacje była poprawna bez zapadania a potem sobie to przemielić przez machine learning i działać dalej na uproszczonym rigu. Albo Potrzebujesz jakieś proste symulacje czy ragdola czy włosów czy mięśni to robisz sobie wranglera na randomizacja różnych ustawień zapuszczasz na noc i potem wybierasz która opcja jest najbliżej tego co oczekujesz bez ręcznego szukania magicznych liczb które akurat zadziałają tak jak chcesz i wszystko bez kombinowania korzystając z gotowych nodów i rozwiązań.

Albo to jak teraz rozbudowali tego copernikusa i dodali opcję malowania tekstur z ręki i rysowania a maya dalej ma tego niepełnosprawnego artisana ostatni raz poprawionego w wersji 4,5 20 lat temu :D To, że tekstury proceduralne gadają bez problemu z modelami 3d i można dowolnie skakać między 2d i 3d korzystając ze wszystkich narzędzi jakie są dostępne to też coś niesamowitego i spokojnie mogłoby to zastąpić substance designera.

Houdini ostatnio bardzo się rozwinął w działach których trochę kulał jak rugowanie i animacja postaci i można pokusić się o stwierdzenie, że bardzo szybko przeskoczył skostniałe "industry standard" które "rozwija" się prawie jak mudbox :) i do tego stał się bardzo user friendly a był dość surowy w tej kwestii :)

Teraz pozostaje mu tylko przebić beton piplelinów i się szerzej rozlać na "industry" :)

Napisano
34 minutes ago, Destroyer said:

które "rozwija" się prawie jak mudbox :)

🤣

No wyglada to zajebiscie nie ma co. Tylko te nody... Obawiam sie ze za glupi jestem na nie... A moze nie? Teraz na bezrobociu jest czas... Czyzby przyszedl czas zeby na prawde sprobowac, czy znow sie skonczy na deklaracji..? Lepiej nic nie powiem ;)

Napisano
  • Autor
1 minute ago, Nezumi said:

🤣

No wyglada to zajebiscie nie ma co. Tylko te nody... Obawiam sie ze za glupi jestem na nie... A moze nie? Teraz na bezrobociu jest czas... Czyzby przyszedl czas zeby na prawde sprobowac, czy znow sie skonczy na deklaracji..? Lepiej nic nie powiem ;)

Początek jest specyficzny ale potem już idzie ale też pytanie do czego potrzebujesz bo jak modelowanie i szybko lookdev to może niekoniecznie najlepsza droga to houdini :)

Ale jak masz coś co poprawiasz 20 razy bo klient raz chce tak a raz inaczej i da się to robić w jakimś stopniu proceduralnie to może uratować zszarganą psychikę i do tego jak zrobisz fajne narzędzie to jest satysfakcja jak rozwiązanie zagadki a nie klepanie jak małpa bez pomyślunku byle dopchnąć jako tako do celu :) No i jak już masz to narzędzie na nodach do możesz bardzo łatwo bez żadnego skryptowania czy programowania wyciągnąć najważniejsze parametry na wierzch do jednego noda i całość zamknąć w containerze i używać łatwo do innych projektów to to może być coś super prostego złożonego z 2 nodów i jakichś parametrów jak i całe rozłożyste drzewo z dziesiątkami parametrów prawie jak osobny system operacyjny :)

A jak już modelowanie to warto też zerknąć ta taki dodatkowy ale płatny plugin dodający sporo funkcjonalności.

Jedyne czego brakuje w houdinim to suplowania jak w zbrushu ale jak już teraz dodali ręcznie malowanie tekstur i cały copernicus fajnie siedzi w hudym tak, że cześć terrain tools do niego przenieśli to sądzie że tylko kwestia czasu jak rozbudują i sculptowanie, teraz można jak w majce robić szybkie korekty geoemtrii czy blendshapy a kto wie czy i tego nie rozbudują bo w sumie to łatwo im będzie dogonić mudboxa jak tak sobie stoi w miejscu :)

Edytowane przez Destroyer