Napisano 6 Marzec 200520 l Witam! W przerwie od juz poma艂u denerwuj膮cego mnie robota postanowi艂em wykona膰 pok贸j z kominkiem. Oto efekty skrobania przez ok. 2 godziny. Planuj臋 tu jeszcze wstawi膰 telewizor, stolik, mo偶e dywanik, i jeszcze na pewno zmieni臋 og贸lne otoczenie(drzwi, okna, tekstura 艣cian, itp.) Prosz臋 o komenty i porady. Je艣li kto艣 zna morze tutorial w kt贸rym pisz膮 jak wykona膰 realistyczny ogie艅, to prosi艂bym o linka. Dzi臋ki za wszystko.
Napisano 6 Marzec 200520 l troche tu pusto i tak... monotonnie, a tutek do ognia o ile pami臋tam by艂 tu na stronie g艂uwnej max, poszukaj tam, og贸lnie dobre wra偶enie - tyle 偶e ja sie nie znam :)
Napisano 6 Marzec 200520 l no ja tez sie nie znam ale z tego co widze to : 1. ten materia艂 na pod艂odze i na nie wiem co to chyba szafka (to na czym stoi kamera), jest za gesty za czesto sie powtarza , 2.p艂ytki na kominku kazda w tym samym miejscu ma reflex 3 materia艂 tych podusek mi sie nie podoba (za bardzo podobny do scian 4. ten kocyk co lezy ko艂o kominka to w nim sie odbija sciana i okno?? 聽 i to chyba tyle :) ale sie nie znam :D
Napisano 6 Marzec 200520 l Autor Aha, i jeszcze jedno, robi臋 to w Cinemie 4d, wi臋c ten tutek jak kto艣 ju偶 znajdzie to by艂bym wdzi臋czny gdyby by艂 do Cinemy. A co do dotychczasowyc koment贸w, to to co jest pod kominkiem to s膮 kafelki,a materia艂 pod艂ogi poprawi臋
Napisano 7 Marzec 200520 l Autor Update: Doda艂em zestaw TV i stolik z wazonikiem (kwiatki b臋d膮 raczej poprawione), teksturki r贸wnie偶 poprawione. Dodaj臋 render samego zestawu TV. Prosz臋 o dalsze rady. Jak ju偶 m贸wi艂em to co jest pod kominkiem to s膮 kafelki. Kamera na niczym nie stoi, wisi w powietrzu, a to co dawa艂o z艂udne wra偶enie szafki, to s膮 po prostu schodki. 聽 http://members.lycos.co.uk/spliner/wipkomin/wip1.jpg http://members.lycos.co.uk/spliner/wipkomin/tv.jpg
Napisano 9 Marzec 200520 l Autor Znowu troch臋 poskroba艂em, doda艂em kwiatek i w艂ucznie na 艣cian臋 (takie ozdoby), pianino, i jeszcze poprawi艂em pare szczegu艂贸w. Efekt w za艂膮cznikach. Niech kto艣 to w ko艅cu skomentuje.
Napisano 9 Marzec 200520 l jak dla mnie to wszystko jest za sterylne, gladkie, idealne, i troche monotonne. Na fortepianie ten material drzewa dziwnie wyglada
Napisano 9 Marzec 200520 l 艢wiat艂o>cienie=lepszy efekt. Z jedengo screenu wynika, i偶 pianina rosn膮 na drzewach;)
Napisano 9 Marzec 200520 l Nie no full wypas na maxa! Ja ju偶 bym sko艅czy艂. A to lustro na pod艂odze po prostu wymiata ;)
Napisano 10 Marzec 200520 l Autor Kolejny UPDATE: Doda艂em tarcz臋 nad kominek (do w艂uczni, 偶eby 艂adniej wygl膮da艂o;) , dywanik (wersja Alpha, jak sie nie podoba to pisa膰), i szafki. Materia艂贸w narazie nie poprawiam, ale raczej na pewno b臋d膮 zmieniane. Okna te偶 mi si臋 przesta艂y podoba膰, zmieni臋 je, i to raczej ju偶 przy nast臋pnym updacie. Jak co艣 si臋 nie podoba to pisa膰.
Napisano 10 Marzec 200520 l imho za wiele sie tu dzieje ... i jakos malo realistycznie to wyglada a tak blyszczacej podlogi to nigdzie nie widzialem :)
Napisano 10 Marzec 200520 l Te chmury s膮 dziwne. To wygl膮da jakby dom unosi艂 si臋 w powietrzu, nie dodawaj ju偶 grat贸w bo z tego salonu wyjdzie ci kom贸rka na rupiecie. We藕 si臋 lepiej za materia艂y i za o艣wietlenie, bo bo tylko przez te dwa czynniki uzyskasz jaki艣 przyzwoity efekt a nie przez dodawanie mebli itd.
Napisano 11 Marzec 200520 l no tak moim skromnym zdaniem to jest typowa praca z podstaw maxa, nie wim mo偶e u偶ywasz 3ds Max r3 albo innej bo render to standardowy i popracowa艂by艣 troche wi臋cej nad 艣wiat艂ami oraz jak by艣 u偶y艂 np.Vrey'a a;bo MentalRey'a to by wszystkowygl膮da艂o z ciut lepiej.
Napisano 11 Marzec 200520 l na starcie propozycja: linijka w rece i obserwacja otoczenia, proporcje. materialy zostaw sobie na deser
Napisano 11 Marzec 200520 l Moim zdaniem 艣wiat艂o z okien jest nierealistyczne tzn. nie wida膰 偶eby pada艂o z okna a wr臋cz przeciwnie 艣wiat艂o bije na onko a nie powinno. Og贸lnie je偶eli to twoja pierwsz wizualka to looz. Wbijaj cz臋sto na http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=10885 du偶o sie nauczysz
Napisano 12 Marzec 200520 l Autor Troche pozmienia艂em, nie wiem czy na lepsze czy na gorsze, sami oce艅cie...
Napisano 12 Marzec 200520 l Moim zdaniem 1) wszystkie okna powinny byc na jednej wysoko艣ci 2)nie wysz艂y ci materia艂y na fortepianie (drewno powinno wygl膮da膰 na lakierowane - np. raytrace, klawisze - na drugim renderze w porz膮dku, ale na pierwszym kiepsko) 3) musisz doda膰 cienie, bez nich wszystkie obiekty wisz膮 w powietrzu.
Napisano 12 Marzec 200520 l ponowie apel o zachowanie proporcji, to one wlasnie decyduja o realizmie w najwiekszym stopniu. przyklad : okno -> kanapa(siedzisko?) , okno->rama okienna. rozmowy o swietle i materialach przedwczesne imho
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto