Napisano 8 Kwiecień 200519 l witam, - model do gry, wciaz tej samej >>> (B3 TEAM)(! p.s zapraszamy do wspolpracy !)
Napisano 8 Kwiecień 200519 l niom mi sie podoba jak do gry to moim skromnym zdaniem jest fajnuchna :) powodzenia pozdro P.S. wiekszego foto nie dalo sie wstawic :>? :D
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Nooo...moze byc.. tylko jak na tak duza texture to texturki moglyby byc duzo lepsze...Wyglada jakbys wzial je z rozmazanych fotek :D... pozatym niby po co 640x640?? No i pokaz siatke :) Aha i te plaskie polygony wokol spustu wszytsko psuja.. jak robisz juz szczegoly to tam tez by sie przydalo..
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Z texturki powinieneś wyciągnać dużo więcej. Dołączę się do pytania MaggeM'a, co to za rozdzielczość 640x640?
Napisano 8 Kwiecień 200519 l hmm model ma byc pokazany fps ? jezeli tak to owiele za malo poly moim zdaniem i texturka troche dziwna
Napisano 8 Kwiecień 200519 l To ma byc model osoby ktora tak wszystkich ostro krytykuje?? Nie no nie rozbawiajcie mnie. Toc Kurt, Ty nie masz podstaw aby kogokolwiek krytykowac. Nie masz bladego pojecia o tym jakie textury sie stosuje(rozdzielczosc), potem zrzynasz prosto ze zdjecia, nawet go nie podkrecajac i mapujesz plane'm?? Zarty sobie stroisz "fachowcu od low poly"?? Na Twoim miejscu proponowal bym pocwiczyc mapowanie jak i "malowanie" textur. I zajzal do slownika wyrazow obcych pod haslem "pokora". A tak na marginesie ... textura ... sporo pracy ... mapowanie ... sporo pracy. A z 500 poly mozesz wycisnac o wiele wiecej niz tutaj pokazales. Mile widziana siatka. Cu
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Autor Por@szek .lol > prawie w niczym nie masz racji! >640 =512+128 > nie wiem o co wam chodzi...poza tym nie texturowalem planem :P a z reszta : macie , moze sie zdziwicie :P , poza tym > pobawilem sie z textuta i..... nie wiem czy dobrze : ocencie pliz : -p.s zatkalo :D ? - planem - hahahahahhaha p.s2 - wiem , ze spokojnie mozna bylo zrobic to w 512-512 --> ale moglem sobie pozwolic na takie marnotractwo miejsca jakie widzicie. ps3 - to nie poly! - tam masz tri! - poly jest z 340 ! ( |_()|_ ) :P , cya, 1sza , ide spac.
Napisano 8 Kwiecień 200519 l sorry, ale co to za rozmiar tekstury? 649x640? WTF... 640 =512+28 jesteś pewien? start->uruchom->"calc" dalej lecimy:> Sposob w jaki zamapowałes mp5 rzeczywiscie zatyka. 1/3 powierzchni tekstury jest jednolicie szara. Brawo. Szkoda też, że wykorzystałes fotki o marnej rozdziałce. Pokaż siatke.
Napisano 8 Kwiecień 200519 l a) Por@szek ma (we wszystkim) rację. Dla Twojej informacji, prawidłowe wymiary textur to: (...) 32x32; 64x64; 128x128; 256x256; 512x512; 1024x1024; 2048x2048; 4096x4096 (chyba karty Ati nie supportują tej najwyższej rozdzielczości, ale nie jestem pewien), czyli potęgi dwójki. Tych wielkości się _NIE SUMUJE_. b) Na takie marnotrawstwo nie należy sobie pozwalać, jeżeli ja byłbym klientem to za samo mapowanie model byłby do poprawki. c) po co ja to w ogóle piszę? aha, no i siatkę bym z chęcią zobaczył.
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Autor Tych wielkości się _NIE SUMUJE_. - a tego to nie wiedzialem . thx, c) po co ty to w ogóle piszesz? aha, no i siatkę bym z chęcią zobaczył. - dlaczego >? i jeszcze jedno... jak pisze cos np. o 1szej w nocy ... to podchodzcie do tego z dystansem , pleas > tak na przyszlosc
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Aby móc ją kontemplować. Prawda, empeck? ;) btw, jesli chodzi o modele do gier, to nikogo nie interesuje liczba powierzchni innych niz trójkątne, wiec przyjmuje sie ze poly=face=tri. ok, pisze tutaj, zeby sobie postow nie nabijac (hrhrhr): widac, ze używałes modyfikatora symmetry (albo robiles tylko polowke broni i scalałes). I dobrze, tylko po co zostawiales to łączenie na srodku? Masa niepotrzebnych scianek.
Napisano 8 Kwiecień 200519 l Nie wiedziałeś? Przecież Ty wiesz wszystko :) kozioo, owszem, właśnie dlatego :)
Napisano 9 Kwiecień 200519 l Wszystko jasne.. jakosc textur do D. na drugi raz jesli wykorzystujesz tylko skany nieprzerabiane wyszukaj w necie lepszych zdjec...napewno jest ich cala masa.. I zeby nie bylo niejasnosci oprocz proporcjonalnych textury typu 256x256 ...512x512... itp.. mozesz tez wykorzystywac np 256x128 .... 512x128 itp..albo inne kombinacje ale nigdy nie dodawac :) A co do polygonow to raz na zawsze! ...wszedzie uzywa sie polygonow.. i mowic ze np w grze masz iles tam poly chodzi zawsze o trojkaty/face....tak wiec normalnym jest mowic poly :) Nikt nie uzywa tego myslac o polygonach wiekszych niz skladajacych sie z trzech punktow bo jak sam wiesz polygon moze miec ich nawet 100 i ilosc polygonow moze byc rozna...dla roznych obiektow..(kazdy obiekt ma conajmniej 2x mniej polygonow nietrojkatnych niz trojkatnych - po zamienieniu) No i tyle tak wiec bierz sie do roboty..powodzenia!
Napisano 9 Kwiecień 200519 l a) Dla Twojej informacji, prawidłowe wymiary textur to: (...) 32x32; 64x64; 128x128; 256x256; 512x512; 1024x1024; 2048x2048; 4096x4096 (chyba karty Ati nie supportują tej najwyższej rozdzielczości, ale nie jestem pewien), czyli potęgi dwójki. Tych wielkości się _NIE SUMUJE_. Empeck masz całkowitą rację. Dodam od siebie także, że openGL może wyświetlać nie tylko kwadratowe powierzchnie textur ale także prostokątne jednak z tym że podstawą musi być zawsze wielokrotność liczby 2. Czyli: 256x128, 512x128, 512x256, 256x512, 1024x128 itp. Na takie marnotrawstwo nie należy sobie pozwalać, jeżeli ja byłbym klientem to za samo mapowanie model byłby do poprawki. Jeśli chodzi o mapowanie owszem wszyscy macie racje-dobre rozmieszczenie kordynatów uvw to podstawa! Jednak chciałbym zaznaczyć że w sumie kurt zmarnował tylko przestrzeń dyskową robiąc tą texture, ponieważ informacje które nie obejmują kordynaty uv nie są przesyłane do pamięci karty graficznej. Podam przykład: można zatem zrobić kosmiczne marnotractwo robiąc texture 1024x1024 a zakres przychodzący na model wynosił by 512x512- i to wcale nie spowolni wydajności ponieważ reszta obrazka jest ignorowana-karta nie przyjmuje elementów poza kordynatami. Tylko pytanie brzmi po co tak robić :P ? jest jeszcze jedno o czym nie wspomniałem: uvw trzeba umieć rozmieszczać a nie korzystać z automatu w body paincie:] Jeśli chodzi o prace: podoba mi się - tylko cholernie mało poly a to da zły shading na modelu jesli korzystać będziecie z standardowego oświetlenia GL. MaggeM: owszem. Liczy się liczba triangles. Koderzy bardzo często mylą się i używają poly na triangles i na odwót co jednak jest błędem:/ Jeśli mówimy o tworzeniu pod silnik używajmy liczb trójkątów nie nazywając ich polygonami bo na to pozwolić sobie niestety nie możemy:( Właściwie to powiedziałbym że nawet nie triangles a liczba vertexów sie liczy ponieważ to ona odgrywa zasadniczą role. W dodatku optymalizacji dokonuje się także na vertexach(Vertex_buffer). - U nas programista postarał się o referencje modeli co zasadniczo przyspiesza działanie enginu oraz szybciej ładuje wszystkie pierdoły:] - Jeszcze jedna uwaga dla kurta: proszę nie bluzgaj na prawo i lewo ludzi o jakość ich prac(rendering, liczba ścianek i textura). Wyrażasz swoją opinie-dobrze, tylko że każda opinia ma ten sam schemat renderek cienki, textura cienka-popraw to
Napisano 9 Kwiecień 200519 l Sadze ze krytyka tego modelu nadal sie ogranicza do hasla, "za duzo poly" a napewno "za duza textura". Prawde mowiac to Twoje prace przedstawiaja moj poziom sprzed dwoch lat, tylko sie troche roznimy. Ja slucham madrzejszych i bardziej doswiadczonych, wiec sie roziwjam. Ty natomiast bluzgasz wszystkich na forum oficjalnie, a na provach i gg prosisz ich o ich modele aby sie czegos nauczyc. Nie badz taki chojrak. Tak samo nie ma sensu proszenie przez Ciebie o konstruktywna opinie skoro Twoja krytyka wzgledem innych jest infantylna(za trudne -> slownik wyrazow obcych w najblizszej bibliotece miejskiej). To jest FORUM!! tutaj ludzie skladaja swoje prace aby poznac opinie lepszych i czegos sie naczyc. I szczerze musze powiedziec, ze przez takich "bobkuf" jak Ty stracilem serce do maxa i wiekszosc moich prac nigdy na nim nie ywladowla, a i nie wiele wiecej wyladuje. Chcialem sprawdzic czy forum sie zmienilo, pomylilem sie. Ale powiem Ci, ze wspaniale czyta sie Twoja blzenska krytyke, ktora brzmi jak herezja w uszach kogos kto mial troche wieksza stycznosc z produkcja gier niz forum. Sadze, ze Maggem, Christian oraz eMPeck (kilku innych ktorych pominalem , sorry) zgodza sie ze mna w 100%, ze POWINIENES ZAMKNAC DZIUB NA KLODKE I ZACZAC SLUCHAC, A NIE ZACHOWYWAC SIE JAKBYS POZJADAL WSZYSTKIE ROZUMY.PO PROSTU PRZESTAN BYC SMIESZNY. Nara.
Napisano 9 Kwiecień 200519 l |Por@szek zgadzam sie z tobą w 100%.| Textury jak wyciągnełeś z neta i sa do D*** to zam zrób. A po drugie to w niekturych miejscach dał byś mniej faców a wniektórych byś dodał pare. A pozatym znalazł się wielki mistrz tworzenia gier. Tu wogóle powinienieś siedzieć cicho bo jak ja bym miał takie pracki to bym OSTRO NIE KRYTYKOWAŁ innych jak w niekturych postach pisałeś!!!!!!!!!!!!!!
Napisano 9 Kwiecień 200519 l No moze nie do konca cicho... kazdy moze mowic i nie zawsze krytykowac...ktytyka zawsze sie przyda ale sensowna (no chyba ze ktos pozjadal wszystkie rozumy to powinna byc i konstruktywna) Ok na tym chyba zakonczymy :) ...Jesli ktos chce porozmawiac z panem kurtem czy powchodzic sobie na ambicje to prosze na piva. Mysle ze jesli ktos mial cos wyniesc z tych postow to to zrobi...zarowno od strony technicznej jak i egzystencjonalnej na forum... Tematem jest model mp5.
Napisano 9 Kwiecień 200519 l faktycznie na teksturce mozna bylo bardziej upchac te malutkie elementy.Zaoszczedzil bys troche miejsca.Jednak jako laik w modelowaniu low-poly uwazam ze mi sie podoba model.
Napisano 9 Kwiecień 200519 l wiedzialem ze to tak sie skonczy ahahahahah kocham to forum :) modelik ujdzie oprocz krechy na srodku przez caly model :) co do texturki jednak popracuj