Napisano 18 Kwiecień 200519 l Witam. Wiem że ten temat był wiele razy poruszany ale nie mogłem wyszukać informacji jak, i czy wogóle da się zrobić efekt barwienia światła kolrem(a raczej wieloma barwami, bo to witraż) w v-ray??
Napisano 18 Kwiecień 200519 l da sie ... daj kolorowe szklo... i przepusc przez to fotony ... powinno dzialac pozdro
Napisano 21 Kwiecień 200519 l Autor Nom to, to ja wiem, ale jeżeli ta szybka jest wielokolorowa? Mam na mysli teksture.
Napisano 2 Maj 200519 l Autor Eh widze że jednak sie nieda tego zrobic. Szkoda ale jak ktos jednak znajdzie rowziązanie proszę o odpowiedź.
Napisano 2 Maj 200519 l teksture z diffuse wrzucasz w slot "refract", przy parametrach FOG zaznaczasz "affect shadows". Włala ;)
Napisano 4 Maj 200519 l A oto inne rozwiazanie .. JAK masz swiatlo.. to w zakladce ADVENCeD settings - projector map dajesz obrazek np. wczesniej wyrenderowany witraz z przodu..tam gdzie sa czarne kolory swiatlo nie przechodzi ..tam gdzie sa jakies kolory takie kolor swiatla otrzymujesz.. dalej idac..jak swiatlo pada na ziemie dostajesz odwzorowanie witraza na ziemi (chyba o to chodzilo)..a jak chcesz lepszy efekt..dodajesz do swialta volumetryczne swiatelko i powstaja ci magiczne krechy..czyli tzw(tak zawane) promienie swietlne .. :) to tyle :D... i takie cudo znacznie bedzie sie szybciej renderowalo niz za pomoca REFRACTA
Napisano 5 Maj 200519 l tylko trzeba jeszcze dopasować źródło światła do witraża. Inaczej będzie spot walił dookoła barwnymi plamami, więc trzeba dodać jeszcze jedno światło które zastąpi wcześniejsze dla oświetlenia całej sceny itd.
Napisano 5 Maj 200519 l Autor opoprobuje dzieki. Narazie sprawdzałem przez refracta. Nie jest tak źle z szybkością:P A tak przy okazji jak załączyć wolumetryczne światło?? Jak biore np w direct light, na zakładce atmosphere&effects-> volume light to nic się nie dzieje(A raczej dzieję sie za durzo, bo cała scena w mleku a nie tylko tam gdzie światło przechodzi przez okno->tak jakby nie bylo cieni).
Napisano 6 Maj 200519 l cs za ostre te obrazki na scianie :) BYW. czy jest jakiś render co potrafi odwzorować rozszczepienie światła?? np. na pryzmacie, albo na kropelkach deszczu zrobi nam tęcze :D heheheh
Napisano 6 Maj 200519 l Autor HEHE. Specjalnie dałem z duza przezroczystoscia:P Ale chodziło mi głównie o to że volume light nie przechodzi tylko przez okno ale przez wszystkie ściany.
Napisano 6 Maj 200519 l ciapaty --> tak Vray potrafi potrzebujesz tylko odpowiedni IOR Pawkiller --> z volumem to Ci niestety nie moge pomudz, ale co do cieni to na przyszłość rozmywaj je dosc pożądnie
Napisano 6 Maj 200519 l Autor A ja nadal nie wiem co z tym volume light:P A nie chce nowego watku zaczynac.
Napisano 6 Maj 200519 l oto moje ustawienia glowa może pomogą:D A światło ma na pewno włączone obliczanie cienia? I na pewno wybrałeś volume light i na pewno dodałeś tylko do tego jednego światła?
Napisano 6 Maj 200519 l Autor A światło ma na pewno włączone obliczanie cienia? Jeśli chodzi o zakladke cieni:P to dałem vray schadow Dodatkowo sprawdzałem na shadow map i odziow wszystko śmiga... Ale chyba trzeba z vray shadow. (Nie wiem jak Ty to zrobiłeś)
Napisano 8 Maj 200519 l Nadchodzi odpowiedz..Z tego co napisales to mowisz ze ci volume przechodzi przez sciane a nie chcesz... wiec zrob tak..swiatlo direct musisz ustawic tak zeby przechodzilo centralnie przez powiedzmy okno..jutro pokaze na przykladach ..bo teraz mi sie scenka renderuje..dokladnie jak to trzeba zrobic..a jezeli chodzi o te mleko.. to musisz sie pobawic w ustawienia..zmniejsz np. moc swiatla do 0,2 ..zmniejsz density itd..ok ostatnio robilem taka rzecz na zamowienie..i powiedz czy ci chodzi m.w. o taki efekt ?
Napisano 8 Maj 200519 l HAHA..a tutaj znalazlem jedna z moich pierwszych prac..chyba z przed 5 lat!! ale z podomnym ekektem chyba taki chcesz uzyskac!!
Napisano 8 Maj 200519 l niestety musze Cię zmartwić, ale volume light wspólpracuje dobrze jedynie z shadow map i tylko przy shadow map obiekty "zatrzymują" efekt...trzeba kombinować i np. użyć mapy projekcji, stosując nie jedno, a dwa światła jedno z cieniami typu shadow map i z mapą projekcji, a drugie dla całej reszty
Napisano 8 Maj 200519 l Autor OK dzięki. Ide teraz sie troche tym pobawic:P Dałem 2 directy jeden na drugim. Jeden z vray schadow mam a drugi zwykly. I wyszło. A mam pytanie jak uzyskac efekt zanikania promieni.
Napisano 8 Maj 200519 l tam masz taka funkcje w intensity ... near attenuation i far ..zaznacz obie funkce use i show.. pojawia ci sie takie rameczki...dla far attenuation ustawiasz w ktorym miejscu ci beda zanikac promienie - czyli beda juz niewidoczne...czyli near-atte.. powinienes ustawic "rameczki" przy styku ze szklem pierwsza a druga troche dalej..przy far-atte.. ustawiasz ostatnia powiedzmy przy styku z podloga i tam juz nie beda widoczne te promienie
Napisano 10 Maj 200519 l Autor AAAA.Dzięki. Wstyd się przyznać ale ja tego szukałem w zakladce volume light:P
Napisano 10 Maj 200519 l Autor Kurcze albo mi się wydaje albo te promienie są ucinane przy "rameczce" far-att. I chyba nie ma tam płynnego przejścia. Jeżeli się mylę to prosze mnie poprawic.
Napisano 10 Maj 200519 l nie pamietam dokladnie, ale wydaje mi sie, że jeżeli ustawisz Twoim vlolume light wykładnicze zanikanie to ten problem zniknie, wystarczy zaznaczyć exponential we właściwościach volume light
Napisano 12 Maj 200519 l ciapaty --> tak Vray potrafi potrzebujesz tylko odpowiedni IOR a ile ten odpowiedni IOR wynosi ?
Napisano 12 Maj 200519 l a wynosi ono... a nie pamiętam ale na myart.pl w spisie tutków do vraya (nie ma ich wiele) jest właśnie tutek o robeniu diametu.