JohnZi Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Witam, ostatnio widzialem, ze dosc duzo samochodow sie przewija na forum, dlatego tez chcialem sprobowac swych sil. Wykorzystalem do tego tutorila, ale jak zajazylem technike to pozniej robilem go sam, jest to moj pierwszy samochod. Tak zeby nie bylo pusto to juz zaplanowalem sobie do niego mala scenke, mam nadzieje ze to dojdzie do skutku i sie uda. Prosze o komenty lub ewentualne rady. Powoli tez nalezaloby myslec o material, a nie powiem u mnie z tym ciezko, zobaczymy w trakcie. Postaram sie o czeste update'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fargate Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 z tego co widze modelik jest swietny (5+/6) powodzenia! pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2005 juz wszystko jest, dodawalem tylko rendery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Witam, jak na pierwszy samochod to super ! a co do lakieru to jeszcze zalezne jest w czym renderenujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 ja tam narazie zandych wad nie widze. teraz tylko ufajdana textura w blocie i bedzie super ! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xMark Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 zawsze mnie ciekawilo jak sie renderuje taka siatke z modelem, tak jak tu masz :D a co do modelu to calkiem calkiem. spoko ci wyszedl. no ale powiedz jak ta siatke wyrenderowac. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Bardzo ladnie przesledzony tutek. Widac, ze sie przykladales do pracy [jest pare bugow]. Oby tak dalej :). Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2005 jesli chodzi o ta siatke, to nie ma nic prostrzego, to jest poprostu printscreen z view porta i zaawansowana obrobka w paintcie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curka Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 powiem tak: jak bede kiedys modelowac moj pierwszy samochod to jesli wyjdzie mi tak jak tobie to bede zachwycona :) jest naprawde fajnie i samochod fajny tez. jedyne co moje oczy dostrzegly to chyba costam nie do konca pasi na bocznych szybach. ogolnie czekam na renedery konkrety ;) xMark, sadze ze to nie sa rendery a jedynie screenshoty z viewportu. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 no bardzo ladnie jak na poczatek .. Oby wiecej bylo osob ktore koncza to co zaczely :)... No wiec gratuluje i zapraszam do renderingu i materialow :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobi_k Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Świetny model. Teraz tylko (aż) teksturki, render i bedzie wypas. Nie wiem jaki bieżnik jest w oryginale, ale tem mi nie pasuje. To tylko kwestia gustu. Ile to ma poly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinki Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 hmm.. swietny model :) mam prosbe.. mozesz dac linka do tego tutoriala (?), bo az jestem ciekawe jak on wyglada :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 wszystko fajnie, ale chamfer na krawedziach jest za duzy. Tworzy to efekt ciasta. Ale i tak jestem nastawiony pozytywnie. :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ultima Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Naprawde fajny, czekam na nowe renderki, zajebista siatka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 gratuluje ukonczenia tutoriala :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 lol :P, ty masz jakis problem z ta pracka czy tylko chciales sie popisac :P . nie dawaj pracek do wipa, tylko od razy do gallery ... a tak na marginesie , jak juz koniecznie jaka krytyke chcesz uslyszec : moim zdaniem pod maska robi sie strasznie dusy cien, ktory sprawia, ze maska jest strasznie nie integralna z reszta modelu > albo zmniejsz smootha, albo jakos bardziej maske oposc. tyle. pa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 mi sie kompletnie nei podoba ... rowki sprawiają efekt pulchnosci jak by twoj model przybral na wadze ... i to sie tyczy prawie wszystkich elementow ... przy czym poprostu jest ble ;] jak nalozysz lakier bedize jeszcze gozej ... no coż ... zycze powodzenia w nastepnych modelach ... popatrz jak wygladaja rowki na zdjeciu ... : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Hehe Marcin ty to potrafisz zdolowac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 No Marcin ma racje, auto przybralo na wadze(efekt pulchnosci), ale jak na pierwszy raz to wypas, poniewaz duzo sie napewno nauczyles ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2005 kurt hectic dlaczego mialnym dawac te pracke do gallery jak jest jeszcze nie skonczona, musze nalozyc teksturki i zrobic otoczenie? Marcin poczatkowo mialem zaostrzone rowki ,ale jak renderowalem to praktycznie nie bylo widac granicy pomiedzy drzwiami, dlatego tak jest jak teraz, moze to i duzy blad, ale w nastepnym modelu ( jesli bedzie) postaram sie to zmienic Pinki http://www.evermotion.org/tutorials/modeling/car_modeling_max/ Zabieram sie za otoczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Ra i marcin maja pracje rowki sa za "pulchne" nie wyglada to za ciekawie hehe ale jak te rowki poprawisz to bedzie 5/5 teraz jest wedlug mnie 3/5:) bo to naprawde przeszkadza pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Po szkole wzialem sie za pewne elementy otoczenia, ale na razie z tym przystopuje bo widze ze jednak trzeba poprawic te rowki. Jak dobrze pojdzie to updacik bedzie jeszcze dzis, w samo polnoc:). A jesli chodzi o otoczenie to doszedlem do wniosku ze jeszcze mi troche elementow brakuje(chce dorzucic jakies slupki z lancuchami, rynienki no i jakis smietnik_ jeszcze sie zobaczy). A na razie to co udalo mi sie zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shi Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 wyzszy ten kraweznik i dwa kola na nim wkoncu to land rover :) ej a czy to prosto z tutka ? jesli tak to niech mi ktos da linka tez chcialem zrobic landrovera bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ultima Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Shi zanim napiszesz przeczytaj topic ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Zamieszczam poprawiony (moim zdaniem) render. Troche sie w tym zamieszalem bo maly chamfer niezle mi zjechal siatke. Musialem duzo elemento recznie poprawiac, mam nadzieje ze teraz wyglada lepiej. No teraz moze zabiore sie za dalsze otoczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Lepiej, ale na masce wciaz jest efekt ciasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamillM Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Nie podoba mi się: - łączenie między drzwiami przednimi i tylnymi - tylne nadkole - klamki - szyby boczne i ta maska (krawędzie) A tak to ładny modelik :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 RA moglbys powiedziec gdzie dokladnie jest jeszcze ten efekt? chcialbym to sredulowac w calosci, ale wydawalo mi sie ze juz wszystko poprawilem. KamillM jesli chodzi o laczenie miedzy dzrzwiami to jest dziwna sprawa, bo jest tam dosc duza szczelina, ale chyba swiatlo daje taki efekt, no nie wiem... Jesli chodzi o klamki to te tez mi sie nie podobaja i jak bede mial wiecej czasu to cos pokombinuje innego Wielkie dzieki za komenty, dzieki nim mozna sie naprawde zmobilizowac musze przyznac ze przy tym modelu wiele sie nauczylem i mam nadzieje ze jeszcze wiecej sie naucze, PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim mee Napisano 22 Kwiecień 2005 Share Napisano 22 Kwiecień 2005 wydaje mi się że szyby są powklęsłowywane na rogach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marcin_mocny Napisano 22 Kwiecień 2005 Share Napisano 22 Kwiecień 2005 koniecznie popraw bieżnik tzn przełóż koła z lewej na prawą i z prawej na lewą bo tak jak teraz założyłeś koła to tylko i wyłącznie do jazdy w tył bo to są opony kierunkowe i ich budowa narzuca sposób montażu na feldze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 22 Kwiecień 2005 Share Napisano 22 Kwiecień 2005 Lonek16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 22 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2005 marcin mocny na to nie zwrocilem uwagi, czyli wystarczy obrocic je o 180*?? Kurcze jeszcze mecze te rowki, ale mowie dopne swego, nie dajecie mi szans na zrobienie otoczenie, kurcze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 no troche mnie nie bylo, jakos czasu nie mialem na maxa, ale przedchwila probowalem cos z otoczeniem i wyszlo cos takiego. Jeszcze cos chce dorzucic szczegolnie na ta sciane, bo taka pusta. A jesli chodzi o rowki to mysle ze z nimi sprawa skonczona, tak w ogoe to dziwna sprawa z nimi, bo na kazdej krawedzi jest taki sam chamfer i sa te same odleglosci miedzy nimi(uwierzcie na slowo, albo rzuce siatke z bliska), a jedank widac jakies niedociagniecia jak przestawiam kamere. Mysle ze jest to wina jeszcze prowizorycznego oswietlenia, ktore rzuca debilne cienie. A jak macie jakies propozycje co dac na ta sciane, to walcie smialo, ja osobiscie myslalem nad jakims oknem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curka Napisano 27 Kwiecień 2005 Share Napisano 27 Kwiecień 2005 a moze taka stara odrapana sciana z jakims kolorowym poprzedzieranym plakatem-wiesz co mam na mysli? (musialbys juz cos fajnego dobrac no i ta sciane odrapac ;])...hm? tak mi do glowy przyszlo :] ogolnie jest niemal pieknie i bardzo czekam jak to sie wszystko skonczy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2005 curka dzieki, ty jako jedyna na tym forum potrisz motywowac i takich ludzi potrzeba wiecej. A z ta sciana to wiem o co chodzi, ale obawiam sie, ze sama teksturka tu nie wystarczy, hmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamillM Napisano 28 Kwiecień 2005 Share Napisano 28 Kwiecień 2005 No modelik mi się podoba :D Widzę, że tam trochę rzeczy popoprawiałeś, min. szbyby boczne ;) Scenka fajnie się zapowiada, pracuj dalej ;) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 4 Maj 2005 Autor Share Napisano 4 Maj 2005 siema po krotkiej przerwie, przez ten sloneczny weekend to nic jak tylko sie wylegiwac i saczc browara, wiec malo co udalo mi sie zrobic. Zabralem sie niedawno znowu do pracy i wyszlo cos takiego. Mysle, ze to bedzie juz ostateczna scena, chociaz kto wie. Troche sie tego nazbieralo i nie wiem czy podolam teksturowaniu, ale od czego sa forumowicze;) PS chyba kurcze musze sobie RAM-u dokupic(dlugo nie pociagne na 256) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 uuuu... bardzo dobra scena sie szykuje widze. Szczegolnie przypadla mi do gustu ta klapa (?) od kanalizacji. :) Proste a cieszy. Widze ze postawiles na szczegoly. Chyba w finale bede sie bardziej zachwycal otoczeniem niz samochodem. :D BTW: Pifko... ehhh :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim mee Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 mam 2a pytania : -w czym rendery i ad1:) krawężnik .. czy nierówności na nim to displace czy jak zrobiłes możesz powiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 4 Maj 2005 Autor Share Napisano 4 Maj 2005 renderuje w v-rayu, a jesli chodzi o nierownosci to owszem zastanawialem sie nad displacem, ale wolalem pokombinowac z siatka. Tutaj masz zrzut z viewporta bez meshsmotha. Jak widzisz Jim Mee zrobilem troche balaganu w tej siatce, a pozniej tylko chamfer i extrude. RA - nawet nie wiesz ile sie naszukalem ma necie jakiejkolwiek klapy, okazalo to sie bardzo proste, nalezalo wpisac poprostu "menhole" PS. az sie bije tego texturowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonVito Corleone Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 oooo nice. Widze ze bardzo szczegolowo, naprawde mi sie podoba. czekam na "texturowe samobojstwo" hehe :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 4 Maj 2005 Autor Share Napisano 4 Maj 2005 DonVito Corleone przynajmniej moglbys stwarzac pozory :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim mee Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 chyba na forum kiedyś znalazłem ten link i bodajrze wrzuciła go któraś z lasek z forum.... http://manhole-covers.net/galerie/slide.php3?f=0 dzięki za obrazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 24 Maj 2005 Autor Share Napisano 24 Maj 2005 Niestety po dlugiej przerwie bylem zmuszony wznowic prace dopiero teraz i juz mam problem, chodzi o moja maszyne, ktora juz nie wyrabia i strasznie zamula. Chodzi o to, ze jak chce sprawdzic jak mi dana teksturka lezy(nie zawsze widac w view porcie) i dlatego trzeba szczelic renderka, ale zaraz mi cal scena sie renderuje co dlugo trwa. Prosze mi powiedziec jak zrobic aby tylko dany obiekt byl renderowany, niestety samodzielnie nie moglem znalesc tej opcji... A juz za niedlugo kolejny problemik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZiBi_PL Napisano 24 Maj 2005 Share Napisano 24 Maj 2005 opcja HIDE ? ja tam zawsze chowam co sie da i zostawiam co mnie intresuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 24 Maj 2005 Autor Share Napisano 24 Maj 2005 zibi_pl ta opcje daje ale to znika tylko z view porta, przy renderingu nadal wszystkie elementy zostaja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WToreK Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 Jezeli renderuje ci takze ukryte obiekty to wylacz opcje ktora za to odpowiada, w max 5.1 jest to w ustawieniach renderingu, okolice tego gdzie wybiera sie rozdzialke. Ew. mozesz spobowac dzialania takiej ikonki reprezentowanej przez czajnik ;] A dokladniej, mozesz tam wybrac "selected" sposrod wielu innych mozliwosci, jak blowup, czy region. Tyle wiem co w maxie 5 bo na tej wersji pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 WTorek tak sie sklada ze ja tez na tej wersji pracuje... dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 27 Maj 2005 Autor Share Napisano 27 Maj 2005 to co widzicie troche mi zajelo, wiem ze malo, ale to jest moje pierwsze powazniejsze teksturowanie. Sciany obok beda podobne, nie dalem ich teraz bo to co juz jest dosc dlugo sie renderuje(samobojstwo z 384MB ram:D). Mam pytanko jak uzyskac jakosc teksturki, ta z edytora materialow, cos ze swiatlem czy moze ustawienia v-raya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 27 Maj 2005 Share Napisano 27 Maj 2005 na tej podmurowce widać rozciągnięta texturę. dałbym też tam większego bumpa. pracuj dalej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi