KamillM Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Witam, Dawno mnie tu nie było :D Wziąłęm się znowu za modelowanie - tym razem Concept Car własnego pomysłu. Screeny poniżej. Nie patrzcie na wykonanie (muszę trochę poprawić, i wyciąć boczne szyby), tylko na pomysł, czyli wygląd ;) pozdrawiam PS. Mam nadzieję, że tym razem szczeliny/rowy są dobre ;> PS2. Autko jest dość 'świeże', zacząłem je modelować 2 dni temu. PS3. Oczywiście czekam na komentarze (również te negatywne) :>
hkropinski Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 pomysł ciekawy, ale strasznie to nierówne i jak możesz to daj siatkę, pozdrawiam
piotrek Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Ja tam nie znam się na autach - model nawet podoba mi się, a wykonanie...ale to WIP, więc powodzenia.
hkropinski Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 ale czemu to takie krzywe? mógłbys to wyprostować viev alginem itp.
KamillM Napisano 1 Sierpień 2005 Autor Napisano 1 Sierpień 2005 Tzn. tam niektóre mają być krzywe, żeby zachować kształt, ale kilka krawędzi rzeczywiście mogę wyprostować.
Gość marcin_mocny Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 bardzo ciekawa koncepcja ze stylistycznego punktu widzenia... tył jak najbardziej choć jest trochę kanciasty, ale ten przód coś nie trzyma się całości... niezachowane proporcje zwłaszcza dziwnie wyglądałaba szyba z przodu dach powinien iść bardziej do góry i dach idąc w kierunku tyłu wtedy ładnie opada powodzenia
ReflectVision Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 chyba gubisz sie po mału, uporządkuj siateczke. I taka rada na przyszłość wypróbuj sobie na jakis wnękach uzycie chamfera, zobaczysz jak sie zachowuje w pewnych sytuacjach, bo tutaj Ci psuje w niektórych miejscach model. Pozdrawiam.
miwt Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 do mnie concept nie przemawia:(niestety:p...ale pracuj
Kakrotto13 Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 tak problemy z szyba sa dyz nie widac jak szyba przechodzi w dach , no chyba ze dach jest caly ze szkla bo to jedyne wytlumaczenie , po drugie te dwie wypukle linie troche psuja caly wyglad znaczy linie by tam pasowaly tylko zeby je inaczej wykonac....... poza tym koncept ciekawy mczekam na dalsza czesc pozdro
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 miwt, rozumiem, wszystkim nie da się dogodzić ;) Kakrotto13, dachu jak takiego nie ma, za to jest panoramiczna szyba. Ale już mam pomysł jak ją 'podkreślić' ;) pzdr || added: Mały update: -poprawiłem trochę bugów -dodałem miejsce na znaczek z przodu -wyciąłem boczną szybę (jeszcze będą drzwi) -trochę pozmieniałem kształty wytłoczeń Mam nadzieję, że się podoba ;) Czekam na opinie :> pzdr || edit: Zapomniałem o załącznikach :D
Gość marcin_mocny Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 na pewno nie poprawiłeś kształtu przedniego nadkola, które nie trzyma spójności z tylnym nadkolem poza tym jak już pisałem chyba lepiej by było gdyby dach na przodzie był wyżej niż w tylnej części
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Tzn. przednie nadkole ma właśnie mieć taki kształt ;) Na rzuczie w załączniku może lepiej będzie widać o co mi chodziło z kształtem ;) Co do dachu to zobaczę jak to by wyglądało... ;] pzdr ||edit: No rzeczywiście lepiej wygląda, wóz jest bardziej aerodynamiczny, zapodam później screeny ;) BTW) Thx za radę
Batou Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 Bryła nadwozia wygląda trochę pokracznie. Nie wiem czy zasiadając do modelowania miałeś jakieś szkice, koncepcję... model wygląda na czystą improwizację. Krzywizny nadwozia wyglądają na przypadkowe i nijak się ze sobą nie komponują. Każdy łuk jest inny, do tego niektóre są mocno falujące. Chwała ci za próbę zrobienia czegoś swojego, ale radził bym trochę pomyśleć nad koncepcją. Co do nadkoli. Po pierwsze z przodu będziesz musiał dać maluśkie kółka żeby auto mogło w ogóle skręcać. Z tyłu będzie podobnie. Trudno ci będzie wpasować okrągłe koła do przekrzywionego, połamanego łuku nadkola, chyba że będą one od nich większe i tym samym mocno wepchnięte do środka. Po drugie wyglądają one trochę jak z kreskówek. Nie wiem co chciałeś osiągnąć projektując taki ich kształt, ale w połączeniu z masywną bryłą auta pochylone nadkola wyglądają komicznie... i będzie jeszcze śmieszniej jak dorobisz malutkie kółka.
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Batou, rzeczywiście, co do nadkoli muszę się zgodzić, w najbliższym czasie zmienię ich kształt na standardowe.
miwt Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 no te nadkola sa za bardzopochylone..zrob sandardowe:p pozdr...
Vorek Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 pewnie marudzę, ale jeżeli to jest koncept car to bardzo bym chcial zobaczyć ów koncept :) trochę mało przemyślany mi się wydaje Pozdrawiam
Gość marcin_mocny Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 zrób może tak -- stwórz sobie takie cylindry imitujące koła i według nich pociągnij wnęki kół bo oprócz tego że ciągną się w tył to faktycznie trochę krzywe może dobrze że zrobiłeś ten rzut od boku możesz się teraz dokładnie przyjrzeć swojej robocie blacharskiej, nad którą trzeba posiedzieć i poprostować ale na pewno końcowy efekt będzie SUPER ponieważ masz bardzo dobrą koncepcję tylko popracuj nad tą blacharką
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Dzięki wszystkim za rady ;) W międzyczasie zrobiłem takie proste logo do woza, pewnie ulegnie jeszcze zmianie... ale jest ;) Biorę się teraz za poprawienie tych nadkoli i blach... ;]
nielot007 Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 logo ma bledy tam gdzie jest chamfer pozdro
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Tzn. chodzi Ci pewnie o ten jeden punkt na tej 'obreczy'? Bo tam właśnie nie wiem czego wyskakuje ten bug :\ Siatka jest w pozradku w tym miejscu... pzdr
ReflectVision Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 daj zblizenie na ten punkt gdzie jest ten bug i moze poodciągaj vertexy troche od siebie na ten czas co bedziesz siatke zamiaszczac zebysmy cos zobaczyli ;)
Ardeni Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 Tam na środku to chyba jakieś wertexy nie są połączone, lub jeden jest niewłaściwie ustawiony (czyt. ten co powinien być po prawej jest po lewej lub odwrotnie)ale ja się nie znam.Nie można zrobić tego fragmentu od nowa?
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 ---- ||edit: Ardeni, pomogło zbudowanie fragmentu od nowa ;) Dzięki ;) Jak to czasem najprostsze rozwiąanie działa :P
ReflectVision Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 zwelduj vertexy bo pewnie którys jest podwojny :) pozdrawiam
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 No zmieniłem już nadkola z przodu i poprawiłem kilka bugów i nierówności z przodu. Jeśli widzicie, że jeszcze jest gdzieś krzywo to krzyczcie (tlyko nie za głośno ;) )
ReflectVision Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 szyba jest krzywo.. chyba ze ma byc taka wgnieciona
KamillM Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Rozumiem, że chodzi Ci o boczną szybę? ;) Jeśli tak to ona musi być taka krzywa, bo tak idzie kształt blachy. Ale o to proszę się nie martwić, bo dojdą jeszcze drzwi (jedna para), więc szyba będzie musiała być podzielona i zarazem wyprostowana ;) pzdr
KamillM Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Pierwsza próba lakieru :D Mam nadzieję, że się ładnie prezentuje ;) pzdr
nielot007 Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 mam pytanie ten koncept to robisz z glowy?? mi sie model(concpet) jak i render wogole nie podobaja..... pozdro
KamillM Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Tak, całkowicie z głowy ;] No, szkoda, że Ci się nie podoba, ale jak już pisałem nie wszystkim da się dogodzić ;) pzdr
Vorek Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Tak, całkowicie z głowy ;] pzdr Myślę że to jest Twój podstawowy błąd. Model na boku i przy nadkolach do wyklepania Pozdrawiam
KamillM Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Vorek, błąd w jakim sensie? Powinienem się opierać na jakimś innym aucie?
miwt Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 no tyl jest wmiare...nawet mi sie podoba ...gorzej z przodem....no i szkoda ze z głowki...:(...przydały by sie jakies szkice:)..pzodro
KamillM Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Napisano 30 Sierpień 2005 W wolnym czasie zrobiłem felgi, oczywiście wg mojego pomysłu :D Mogą być?
[MaTRiX] Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 jakies takie bardzo delikatne te łączenia "szprych" z pierscieniem zewnetrznym i tym wewn. co sie go do piasty przykreca, - felga do poprawy :P ale jako zarys pasuje do auta ;)
javor Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 obręcz felgi ma za mały profil przez co wygląda niezbyt solidnie i nie było by nawet gdzie opony zaczepić, pozatym może potestuj różne wygięcia tych szprych bo płaskie średnio się prezentują a co do nadwozia to zupełnie nie w moim guście :/ no ale podobno o gustach się nie dyskutuje ;]
Rekomendowane odpowiedzi