Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, postanowiłem zacząć drugi projekt, żeby nie tracić kontaktu z modelowaniem (bo w laboratorium zostały tylko materiały). Padło na samochód który zobaczyłem w Top Gear ;]

img01pop.jpg

img02pop.jpg

A dokładnie tobię ten model.

Jak na razie zrobiłem przód w jeden dzień, żeby zobaczyć czy będzie ciężko (no i trochę jest bo nie mam do niego blueprintów...):

WIP1_thumb.jpg

WIP2_thumb.jpg

Znając wasze zamiłowanie do oglądania siatek samochodów daję wam dwie ;P

http://members.lycos.co.uk/xpand/modele/wiesmann/WIP1-wf.jpg

http://members.lycos.co.uk/xpand/modele/wiesmann/WIP2-wf.jpg

Od razu przepraszam za brak update'ów laboratorium i chcę podkreślić że nie zamknąłem tamtej scenki.

Czekam na opinie i pozdrawiam

• Odpowiedzi 31
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tez go widzialem w top gear :D

dodaj jeszcze siatke na okolo swiatel bo jest brzydkie przejscie (jak nie rozumiesz narysuje..) :)

Napisano

Kronos, powodzenia, aczkolwiek ja wole skonczyc jedno zeby zaczac drugie ;)

Napisano

ee tam purytański tvr jest lepszy ;]. w top gear bylo carbio jeśli dobrze pamiętam. coupe rózni sie detalami. modelujesz z printów? jeśli tak to skąd je masz?

Napisano

a ja nie widzialem akurat tego odcinka..czy to autko bylo prezentowane w tejnowej serii programow?:D...a tak po za tym bardzo ciekawy projekt...i bardzo ladnie poki co wykoanany..praktycznie nawet krzywizny sie nie moge dopatrzyc nie mowiac o bugach:p

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim

ee tam purytański tvr jest lepszy ;]. w top gear bylo carbio jeśli dobrze pamiętam. coupe rózni sie detalami. modelujesz z printów? jeśli tak to skąd je masz?

Tak w Top Gear był Wiesmann Roadster który jest kabrioletem i nawet mi się bardziej podoba od wersji GT ale:

a) nie mam dobrego zdjęcia z boku Roadstera

b) kabrio = modelowanie wnętrza (a tak to mogę, ale nie muszę ;P)

Co do printów to korzystam ze zdjęć z tego PDF'a i ze zdjęć przodu i tyłu z tego forum + do oceny wyników i wprowadzania poprawek innych zdjęć z sieci (google powered). Standartowych printów nie mam :(

a ja nie widzialem akurat tego odcinka..czy to autko bylo prezentowane w tejnowej serii programow?:D

Nic straconego ;P na TVN Turbo przez cały tydzień powtarzają jeden odcinek, a zmiana następuje w sobote o 10tej chyba więc masz jeszcze trochę czasu żeby obejrzeć ;]

pozdrawiam

PS. najbardziej w tym autku (szczególnie w wersji roadster) mi się podoba stosunek wielkości kół do reszty... są wielkie ! :P

Napisano

no widziałem te autko w Top Gear fajny wozik, ale masz poważny błąd a chodzi o twoja maskę ona powinna mieć inny kształt zaraz za tym grilem przyjrzyj się a zrozumiesz o co chodzi

Napisano
  • Autor
no widziałem te autko w Top Gear fajny wozik, ale masz poważny błąd a chodzi o twoja maskę ona powinna mieć inny kształt zaraz za tym grilem przyjrzyj się a zrozumiesz o co chodzi

Mam nadzieję że chodziło o to żeby bardziej pochylić gril.

WIP3_thumb.jpg

WIP3_2_thumb.jpg

pozdrawiam

Napisano

Wedlug mnie przednie swiatla i karoseria bezposrednio do nich przylegajaca sa krzywe. :/

Napisano

nom Ra pisalem o tym w pierwszym poscie :) ale nikt tu nie "slucha" moich postow :(

:D :D

jak to poprawisz bedzie super;)

Napisano

ups... przepraszam.

Jeszcze krzywo jest wokol wlotu, zwlaszcza od gory. :)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor
nom Ra pisalem o tym w pierwszym poscie :) ale nikt tu nie "slucha" moich postow :(

:D :D

jak to poprawisz bedzie super;)

Słucham wszystkich ;) Jednak co do tych świateł to moglibyście zaznaczyć o co wam chodzi ? Ogólnie wolałbym jakbyście zaznaczali, bo jeśli coś sam widze to staram się poprawić to przed pokazaniem rendera na forum ;)

dzięki i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czas spać więc trzeba dać update ;] Zrobiłem prawie całą felgę (zostało pare drobiazgów w stylu dziur) i przy okazji stestowałem mój chrom czy pasuje do felgi... trzeba go chyba trochę rozjaśnić i osłabić odbicia...

WIP4.jpg

WIP4_2.jpg

pozdrawiam

Napisano

tym wózkiem bodajże Tony Hawk posuwał w GUMBALL3000 ;]

narazie wozik ładny ;)

Napisano
  • Autor
Vray?

Nie, jak zwykle Mental tylko, że teraz znalazłem zbiór bardzo dobrych i darmowych HDRI, więc oświetlenie też wyszło takie gładsze (a la vray) ;]

Napisano
  • Autor

Po zabawie materiałem na felgę doszedłem do takiego i nie wiem co jeszcze w nim poprawiać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwiększenie dolnej wartości w fallofie od odbić, żeby nie było tak szaro z przodu ale nie wiem czy to potrzebne...

WIP4_3.jpg

Napisano
  • Autor

Mapki HDRI można znaleźć tutaj.

A teraz czas na jakiś mały update. Skończyłem felgę:

WIP5.jpg

WIP5_mat.jpg

I razem z karoserią ;]

WIP5_2_thumb.jpg

WIP5_3_thumb.jpg

pozdrawiam

Napisano

Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Liczę na piękny końcowy efekt. Piękny wóz wybrałeś na modelowanie... Pozdro i powodzenia ;)

Napisano

światła bedą za kloszem, czy takie jak w pierwszym załączniku ? narazie wygłada nieżle, ale boje się że po renderze z carpaintem będzie widać że jest krzywo ( szczególnie w okolicy świateł).

Napisano
  • Autor
światła bedą za kloszem, czy takie jak w pierwszym załączniku ? narazie wygłada nieżle, ale boje się że po renderze z carpaintem będzie widać że jest krzywo ( szczególnie w okolicy świateł).

Światła będą tak jak w pierwszym poście. A krzywizn nie widzę więc jakby mi ktoś ładnie na czerwono zaznaczył gdzie to bym był wdzięczny ;]

Teraz probowałem trochę "coś" wyrownać ale chyba jest jeszcze gorzej, a przynajmniej pojawiły się jakieś plamki przy światłach :(

A teraz update (z wyżej wymienionymi plamkami):

WIP6_thumb.jpg

WIP6_2_thumb.jpg

WIP6_3_thumb.jpg

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Po braku odpowiedzi na poprzedni update wnoszę, że wszystko jest ok więc jadę dalej. Zacząłem robić światła z przodu i z tyłu:

WIP7_thumb.jpg

WIP7_2_thumb.jpg

WIP7_3_thumb.jpg

PS. ale jednak wolę jak ktoś tu pisze oprócz mnie ;]

Napisano

Hehe ja napisze ;) Bardzo ładnie to wykonujesz :) A jeszcze taki ładny samochód. Ja se nie moge nigdzie bugów dopatrzyć. Pozdro i powodzenia ;)

Napisano

ładniusio...mam wrażenie że ta dziura za przednim nadkolem jest krzywa a pozatym to miejsce na wlocik (patrz fotka) jest za wysoko ;]

Napisano

no tak :) - trzeba siatex nieco rozluznic zeby to jakos gladko wygladalo...