ramzess Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Ile jest złotych warte w tej chwili w 3d STUDIO r3 ???
kozioo Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 afaik nie ma zadnej wartosci, autodesk sprzedaje tylko najnowsze wersje, a umowa nie pozwala na odsprzedaz.
ramzess Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Moge kupic 3d studio max r3 od kogos, i nie bede mogl go urzywac jako legalnego, komercyjnego softu ? w takim razie ile on jest w tej chwili wart, gdyby byla mozliwosc odsprzedazy ? bo chce kupic,a nie chce przeplacic. Pozdrawiam Ramzess
KLICEK Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 mysle ze wartosc lizaka czupa czups lub plytki cd
ramzess Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64879644 - chcialbtm to kupic i uzywac do tworzenia pewnych projektow na umowe. czy to będzie legalne ?
Chalek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Z tego co wiem: nie bedzie. Zeby program byl legalny musisz miec licencje, a licecji nie da sie odsprzedac, mozesz ja kupic tylko od autodesk. Tak wiec kupienie tego maxa na allegro to tak na prawde kupienie plytek z programem, na ktory i tak nie bedziesz mial licencji.
Tomek Kosiorek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 nie ma co dociekac: trzeba spytac go czy dostal zgode na odsprzedanie licencji od producenta-takie rzeczy sie zdarzaja(ze producent sie zgadza) ale w tym wypadku bym w to watpil.
Marcin Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 hmm bo R3 to jeszcze Kinetix a nie discreeta ... nie wiem jak bylo kiedys i czy w umowie od R3 jest taka wzmianka ... w nowych chyba od r4 jest ale co do 3 to nie wiem
ramzess Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Mialem juz kilka sutyacji, w ktorych kupowalem program z licenacja na kogos, np. delphi. Wyhglada to tak, ze mam papier, podpisem kolesia i swoim, i ten kolo tez, gdzie jest tresc: ja......sprzedalkem program komus tam i zrzekam sie wszystkich praw do niego i zobowiazuje sie skasowac wszystkie kopie tego programu itd... wiec moze w tym przypadku tez tak bedzie ? a jesli bedzie, to ile moge za to dac, zeby nie przeplacic ? podrawiam Ramzess
Tomek Kosiorek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 nie nie bedzie tak-musi sie zgodzic autodesk a robi to niechetnie a cena 300 zl swiadczy o tym ze sprzedawca takiej zgody nie uzyskal i chce podejsc klientow
ramzess Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Ok, w takim razie jesli koles bedzie mial licencje, to musze sie skontaktowac z autodeskiem, i zlozyc jakies pewnie stosowne pismo, tylko z ktorym? moze byc jakis przedstawiciel w Polsce ?
Tomek Kosiorek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 http://www.jr-pvp.pl -Janusz Rupik-tam Ci we wszystkim pomoga tyko wydaje mi sie ze cena wzrosnie (bedzie niejako narzucona) po zgodzie Autodeska. ps. to ten koles powinien zalatwic sprawe z licencja
ramzess Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisałem już do jr, bede czekał na odpowiedź, czy takie rozwiązanie jest możliwe, zalezaloby mi na tym, poniewaz nie za bardzo chcę wydawać kupe szmalu na najnowszą wersję, do prostych zastosowań Pozdrawiam Ramzess
SUPER_OkO Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 a ja slyszalem ze normalnie mozna przepisac licencje za dodatkowa oplata dla autodeska
flesz_gordon Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 do prostszych zastosowan jest blender :) pewnie obecna odslona tego programu za duzo nie odbiega od wersji 3 maxa - ale ja sie nie znam
Gość eax Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 nie pamietam kiedy max 4 zostal wydany ale z tego co wiem to licencja max'a 3(oczywiscie mam na mysli tez kazdy inny soft) traci na waznosci po uplywie 5 lat od ZAKONCZENIA sprzedazy, a wiadomo ze discreet praktycznie odrazu po wprowadzeniu nowej wersji wycofywal stara. Ten myk nie zawsze sie sprawdza ot chociazby windows 98 oficjalnie sprzedaz zakonczyla sie chyba pod koniec zeszlego roku(OEM pakiety etc) ...
Tomek Kosiorek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 nie wiem do czego zmierzasz.... np. do tego ze za piec lat nie bede mogl na swoim maxie robic komercji?(to chyba nie prawda). czy do tego ze mozna nabyc trojke i pracowac komercyjnie na niej bez licencji?(tu chyba tez nie prawda). 5 lat temu gosc kupil program za ok 10kzl i po pieciu latach musi kupic nowy? za tyle samo bo nie odnawial licencji upgradeami? czy chodzi o to zeby nie zawracac sobie glowy licencja bo mozna juz robic co sie podoba ale to chyba tez nieprawda...nie kumam edit: tak na prawde to kupuje sie wlasnie licencje nie nosnik z nadruczkiem za 10zl. licencje na wykozystywanie wlasnosci inteletualnej edit2:to by bylo bardzo ale to bardzo nie na reke producentom ale moze tak jest chociaz ja nie wierze
Gość eax Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 chodzi o to ze mozesz sobie do woli uzywac programu ktory zostal wycofany ze sprzedazy 5 lat temu.. ale pewien nie jestem musze po kodeks siegnac.. :)
Chalek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Idac dalej tym tropem, po 5 latach od wydania kazdy program bylby freewarem? Oj nie wydaje mi sie.
Shogun 3D Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Heh, wiem jedno: obecna cena maxa, wynosi circa about 20 000 zł. 3500$ to kosztuje w USA, ale za to Discreet wymyślił sobie taką fajną klauzulę, że maxa nie można używać poza krajem, w którym sie go nabyło. To eliminuje mi korzyści z posiadania wujka w USA. O ile wiem jako kraj nabycia można interpretować UE.
Gość eax Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Chalek specjalnie podkreslilem od daty WYCOFANIA ze sprzedazy, dlatego tego nie mozna robic z pakietami microsofta ktore sa sprzedawane przez dlugi czas(office 97 do tej pory sprzedaja chyba w MOLPAch jeszcze sa) a wina 98 wycofawli w zeszlym roku...
ramzess Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Czyli na dobra sprawe jak chce zrobic cos na legalu, to najlepiej kupic 3d max 7 i od razu zrobic model, zeby mi licencja sie nie ulotnila ? :):) Pozdrawiam Ramzess
Tomek Kosiorek Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 spytaj sie lepiej kogos KOMPETENTNEGO- tu tylko zdobedziesz informacje o co:)
Marcin Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 zadzwon do Rupika lub gdzies tam i jka co przedstaw informacje i tu ... wielu osobom napewno sie przyda ...
illy Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Idac dalej tym tropem, po 5 latach od wydania kazdy program bylby freewarem? Oj nie wydaje mi sie.Po 50 latach to moze tak (przynajmniej tak jest z prawami autorskimi do muzyki itd ale czy do softu?) spytaj sie lepiej kogos KOMPETENTNEGO- tu tylko zdobedziesz informacje o co http://forumprawne.org/
Rekomendowane odpowiedzi