Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

otóż mam problem, bo robię animację której akcja dzieje się na trawce (jest to dość duży plane z noisem) no i narazie zrobiłem trawke z tutka na max3d.pl pt. "TRAWA(SUPER)" no ale żeby wypełnić tego plane trza było walnąć 4x100 tys. w scatlerze (a i tak są dziury i beznadziejnie wygląda) - możecie sobie wyobrazić mój procesor renderujący taką trawkę :) - tak więc pytam o inne metody zrobienia trawki (tylko błagam nie żaden vray bo boję się tego nie mam i narazie nie chcę mieć :) - ktoś coś powiedział o tym żeby zrobić mesha np. z 30 źdźbłami i to porozstawiać ale nie wiem czy to dobry pomysł i nie wiem czy to będzie fajnie wygladać i działać - co polecacie?

aha i jeszcze czy znacie jakiś dosyć dobry DARMOWY plugin do maxa do robienia drzewek? albo moze wiecie skąd ściągnąć jakieś gotowe modele drzewek? (bardzo, bardzo ich potrzebuje)

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

do drzewek to był nie tyle plugin co skrypt robiący całkiem przyjemne drzewka. Nazwy nie pamietam. A trawę ostatnio udało mi się zrobić dzięki hair and fur z maxa 7.5 lub teraz z maxa 8.

Napisano

Hmmm... dużo zależy też od tego, jakie ujęcia znajdą się w animacji. Chodzi mi o to, że możesz np. wyrenderować animację tylko bliskiego planu (z niewielką ilością trawy) a dalsze plany renderować i dodawać osobno w post produkcji np. w After Effects (gwarantuję, że nie jest to trudne).

Jeżeli jednak ci zależy na całościowym ujęciu, to spróbuj się pobawić z LOD (Level Of Detail) czyli efektem zmniejszania ilości szczegółów modelu w miarę oddalania się od kamery. Nie wiem jak by to działało ze scatterem. Mogę tylko odesłać do dokumentacji i tutoriali.

Napisano

do trawy na duzej powierzchni to polecam hair and fur z maxa 7.5, tak jak Bacry wspomniał a plugin do maxa do drzew to tree maker 5.0 ! darmowy i przyjemny:http://www.scriptspot.com/start.htm

Napisano

Gromateist te drzewka sa masakrycznie duze, ledwo co mi max je udzwignal a na renderze w ogole inaczej wygladaja niz na zdj (duzo gorzej) - to tak tylko dla informacji;)

a do drzew jest jeszce programik (nie plugin) Onyx: TREE STORM (np. 6) potrafi zapisac drzewka jako .3ds, prosty programik i duzo mozliwosci, ale te drzewa raczej niezbyt "pieknie" wygladaja:P

Napisano

Leleń Tree storm jest zarąbisty tylko trzeba mieć plugin do maxa a nie zapisywać jako 3ds. Do trawy był fajny plugin Druid Grass-o-matic.Potrafi też robić drzewka ale one są już płatne. Natomiast sama trawa jest free. Efekt jest zarąbisty. Niestety skończyli go na maxie 5.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności