Napisano 19 Listopad 200519 l Szukam informacji o plusach i minusach finala , moze są jakieś testy z porównanie jakości vrayem , szukam opini od zagożałych urzytkowników , czegoś dla czego warto by było na nim reddzić ,? mam tez pytanie bardziej ścisłe czy jest sens instalować SP2 , na razie testuje na SP1 ?
Napisano 20 Listopad 200519 l Witam, znam oba renderery. Mogę śmiało powiedzieć , że vray jest lepszy: można uzyskać lepsze efeky, często w krótszym czasie renderingu. Ma dużo bajerów których nie ma final: lepsze materiały i światła. Różnica w jakości nie jest wielka i przy niektórych pracach w ogóle jej nie będzie, najbardziej ją czuję przy próbie fotorealistycznego zrenderowania sceny oświetlonej światłem naturalnym. Final robi bardziej ziarniste rendery, bardziej rozmyte i jakby "bajkowe", z kolei Vray bardziej ostre. Do wnętrz vray też daje więcej możliwości. Plusy finala to prosta obsługa, jakością nie odbiega bardzo od vraya, ale wymagający użytkownik w końcu poczuje niedosyt.Final jest też tańszy w zakupie.
Napisano 21 Listopad 200519 l amok - jak dla mnie opinia siwego jest nieco kontrowersyjna, wlasciwie to do wiekszosci jego wypowiedzi moglbym zamienic slowka vray i final ;) na pewno sie nie zgodze co do tego ze final daje mniejsze mozliwosci, jest wolniejszy i prostszy w obsludze... bo jak finala nauczysz sie ustawiac do konkretnych scen to daje bardzo szybie i ladne renderki, za to co do vraya to imho jest zdecydowanie prostszy w obsludze(wlasciwie sprawa sprowadza sie do wlaczenia gi i ewentualnie zmienienia kluczowych elementow. render wyjdzie ladny choc bedzie bardzo podobny do innych vrayowych ;) do vizek vray jest jak znalazl, co do "klimatycznych" scen to bym dyskutowal.
Napisano 21 Listopad 200519 l zgadzam się całkowicie z GRiPim napewno final ma większe możliwości od vraya i wcale nie daje gorszych renderów, vray napewno jest bardziej popularny wystarczy spojrzeć na wyniki sondy w Caustics Contest no i troche szybszy ( chociaż i z tym bym polemizował )...
Napisano 12 Grudzień 200519 l Moje doswiadczenie z FR: + blur dla reflect refract + GI i HGI + bardziej wydajny sky light bez potrzeby dodawaniaswiatla + mozliwosc podgladniecia kaustyki i GI w oknie pracy co umozliwia unikniecie bledow + prostota obslugi materialow - wszystko w jednym materiale - antyanalising - dosc kiepskiej jakosci i dlugo sie liczy - blad poprawiaktorys serwis pack - czasami bywa nie stabilny i sie wywala Ps Ziarno usuwa alboantyanalising albo ustawienia SL
Napisano 14 Grudzień 200519 l Ziarno ?? w finalrenderze są 3 Tryby renderowania w GI, i tylko jeden z nich jest tzw. Procesem ziarnistym, w którym zmienia się większe samplowanie dla lepszego efektu "ziarna"... Osobiście sie nie zgadzam, fR jest bardzo dobrym pluginem Renderującym, i jak dla mnie jest szybszy od V-Ray, i to nawet dużo... napewno jest szybszy w GI, bo juz testowałem wszytsko i trakich osiągów jak fR to V-Ray nie miał... fR ma dużo opcji i jest dość otwarty, nie trzeba nigdzie szukać jakiś zaawansowanych opcji, Osobiście polecam fR, nie jest tak popularny jak V-Ray... no ale tu nie chodzi o popularność... Pozdro :)
Napisano 14 Grudzień 200519 l polecam http://www.finalrender.com/products/gallery.php?UD=10-7888-35-788&PID=36, dokładny pokaz umiejetności finalRendera ;]
Napisano 15 Grudzień 200519 l Prosze, oto prezentuje tu 2 z 3 sposobów renderowania w fR: (nie dodaję 3, ponieważ jest to system do Animacji w GI) 1. finalRender: Image (Uwaga !! Zrobiony metodą SizeRatio 1/8, wiec jakosć nie jest za dobra tego GI ;/ ) 2. Quasi Monte-Carlo Obydwa są na standardowych ustawieniach, nic nie zmieniane... Ustawienia: 1. Bounces: 2, Rays: 256 2. Samples: 64 Jedno Światło - SkyLight Poligonów 800 000 Czas renderungu był kruciutki, dla fR to jest nic...
Napisano 17 Grudzień 200519 l GI Test: V-Ray vs. finalRender Obydwie scenki są takie same Ustawienia: V-Ray - Ustawienia GI na Medium finalRender - Ustawienia GI na 256 V-Ray: finalRedner: Rendering w finalRenderze był troszke krutszy niż w V-Ray'u.
Napisano 17 Grudzień 200519 l no nie są takie zupełnie takie same bo już widać ze oświetlenie jest inne :) mom zdaniem wszystkie wątki typu co jest lepsze -bułka z bananem czy kaszanka z grila - powinny byc kasowane.
Napisano 17 Grudzień 200519 l Światła sa takie same - SkyLight, ale w V-Rayu skulight jest ze wszytskich stron a w finalRenderze jest tylko z góry, no ale za to w fR dałem większy Multipler ;]
Napisano 17 Grudzień 200519 l Takie porownania nie maja za bardzo sensu moim zdaniem. Nie da sie dokladnie-tak-samo ustawic 2 roznych rendererow zeby porownac szybkosc lub jakosc. Z takich porownan po prostu niewiele wynika.
Napisano 18 Grudzień 200519 l No cóż, macie racje, nie warto porównywać czasami, bo tak naprawde to moze wyjść wogole coś innnego... może być coś lepsze a nie jest.. no ale to takie proste porównanie, nic szczególnego... Pozdro :))
Napisano 18 Grudzień 200519 l omg , ty uzyles maxowego skylighta z vrayem ? ;] a szczerze mowiac z tego co pokazales z finala nie zachwyca :/
Napisano 18 Grudzień 200519 l no właśnie.. porównujesz render nie znając go :) default lights, z tym nie wyrenderujesz skylighta samego..
Napisano 20 Grudzień 200519 l Ludzie Spokojnie !! JA nie znam tak dobrze V-Raya, bardzo dobrze fR ale nie V-Ray... sorkli to tylko taki tescik dla jaj ;P Sam Skylight :) z resztą czym by sie tu zachwycać... Mojim zdaniem Obydwa pluginy są dobrze, nie ma groszych ani lepszych, bo takie porównywanie nie ma sensu... Obydwa mają masę opcji i udogodnien i na obydwóch mozesz zorbić takie zeczy że głowa boli... Pozdro ;] P.S. Jeszcze raz sorki z tym renderem... ehhh :) Robie w Maxi'e już z 5 lat ale V-Ray'em bawiłem sie nie długo ;P jestem miłośnikiem finalRendera...
Napisano 20 Grudzień 200519 l Robie w Maxi'e już z 5 lat ale V-Ray'em bawiłem sie nie długo ;P jestem miłośnikiem finalRendera... 0_o 5lat temu to ja na komputer mowilem "boo" :D i tak mr jest the best [joke]
Napisano 23 Grudzień 200519 l No Co :D Ehhh, pamiętam jak zasiadłem do 3desa... i zrobiłem pierwszego Ludka... na Max'ie 4... (4 generacje max'a temu :D )
Napisano 4 Styczeń 200619 l No ja na VRay`u nigdy nie robiłem. Od zawsze siedzę na fR i jak na razie nie zamierzam się przesiąść dlatego, że panuje powszechna opinia, że fR ma o wiele większe możliwości od VRaya, jest szybszy, robi ładniejsze rendery (jak się umie go obsługiwać) i trochę trudniejszy (co będę szedł na łatwiznę ;) )