Napisano 18 Lipiec 200321 l Witam Temat oklepany - modelowanie samochodu - ale to mój pierwszy obiekt takiego typu i do tego pierwszy post . Muszę więc potrenować . Wszelkie uwagi mile widziane. Zamierzam zrobić model fiata 126p po małych przeróbkach . Nie chcę koncentrować się na \"śrubkach\" ,tylko na technice modelowania .:)
Napisano 18 Lipiec 200321 l Narazie na pierwszy rzut oka to ładnie - możw daj rzut z jakąś teksturką. Widzę, że wybrałeś jedną z ciężejszych technik modelowania!! Pozdrawiam i życzę powodzenia w modelowaniu.[piwo]
Napisano 18 Lipiec 200321 l znowu splajny, hehe... i dobrze :D daj render z surface i meshsmooth, trzym się [piwo]
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor Dorzucam auto po dodaniu surface i meschsmooth . Koledzy z pracy mówią , że \"nawet zaczyna to przypominać \"trabanta\" !!!\" :D Jaką metodą robicie np drzwi , ja chcę wyciąć za pomocą operacj9i bolowskich .
Napisano 20 Lipiec 200321 l ja nie moge pojac tych splajnowa, jak sam robie to mi nic nie wychodzi, jakie dziwne w przestrzeni, moze dlatego ze robie je w przestrzeni a nie w rzucie z boku lub z gory ??
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor Ja podchodziłem do tematu 3 razy , aż w końcu coś zaczeło wychodzić . spelajny rysuję w rzutach prostopadłych i w perspektywach. Na www jest pare tutoriali jak to robić .
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor Pierwsze renderingi , alusy trochę mi nie wyszły , podejdę do tematu jeszcze raz . Renderingi za pomocą FR - na razie ze słabymi parametrami . Lampa - standardowo teksturka z fotki. [dresik]
Napisano 21 Lipiec 200321 l Originally posted by Wesołek ja nie moge pojac tych splajnowa, jak sam robie to mi nic nie wychodzi, jakie dziwne w przestrzeni, moze dlatego ze robie je w przestrzeni a nie w rzucie z boku lub z gory ?? Zgadzam się. Tez nie moge ich opanować(ale poruta) pozdro KAIN
Napisano 21 Lipiec 200321 l Autor Mały updacik - zderzak i lusterka . Czy ktoś mi da wskazówkę jak robicie rowki /wcięcia, szpary/ np kształt drzwi .
Napisano 21 Lipiec 200321 l hmmm a moze bys zakonczyl ta cala bryle tzn ja zamknal..bo wszedzie cieniutke blachy widze... pzodr
Napisano 21 Lipiec 200321 l Autor Dzięki PABLO za posta. Faktycznie blachy jak z bibuły ,umknęło to mojej uwadze.
Napisano 27 Lipiec 200321 l Autor Nowy update - nie moglem doczekać się więc zrobiłem trochę środka - fotele . Wiem klamka do wymiany . Obecnie pracuję nad pogrubieniem karoserii . Efekty już w krótce.[dresik]
Napisano 27 Lipiec 200321 l hmm...zrob cos jesczer aby w felgach nie bylo widac pustej przesterzeni...daj hamulce itd...oraz chyba jakies zagiecia sa przy klamce... a tak poza tym moze byc:) pozdr P.S. zmneijsz Avatara do 100x100
Napisano 27 Lipiec 200321 l no no, chciałbym mieć takiego Boba :D tylko nie żółtego :| P.S. jakoś dziwnie mi wygląda tył karoserii, czemu to jest takie dziwnie ścięte...
Napisano 29 Lipiec 200321 l ladny model ;) ale co z tymi opanami jakis dziwny material dales zrub bierznik i bedzie wypas
Napisano 5 Sierpień 200321 l Autor Zaniedbałem trochę tył samochodu. Oto pierwsze efekty . zderzak do wymiany.
Napisano 6 Sierpień 200321 l Faktycznie wyglaja jakby mu ktos niedawno w dupe wjechał :-) Ale tak to bardzo fajny modelik ;)
Napisano 7 Sierpień 200321 l Autor A teraz fura od frontu . Po uwagach formowiczów , popracowałem nad grubością karoserii. Widać to na zderzaku , reszta jeszcze do poprawki. Niedługo zajmę się detalami jak wycieraczki itp.
Napisano 7 Sierpień 200321 l ladnie ladnie :)) ale ja bym troche poszerzyl oponki i je troszke wysunal w bok :)..jak tuning to tunig :)..poza tym swiatla...cezmu daltes texturke? nie lepiej wymodelowac komor? bedzie lpiej wygladalo:) pozdr
Napisano 8 Sierpień 200321 l Fajny maluch, tylko czy nie jest on troche z nisko zawieszony??!! Wydaje mi się, że powinien mieć większy prześwit bo u nas takie koleiny:)
Napisano 8 Sierpień 200321 l Fajnie fajnie, ale tak jak Loozack mowil tyl dalej wydaje sie dziwnie sciety. Odbicie w tylnej szybie... dziwne... jakby plain jakis wystawal z \"boba\" :) No i jakis smieszny zolty kwadracik w gornym prawym rogu za tylna szyba (widzicie ?) , co to ? Poza tym (dla lepszego efektu) proponowalbym popracowac nad materialem do felg. Pozdrawiam [dresik]
Napisano 8 Sierpień 200321 l Autor Dziwne odbicie w szybie z tyłu to krzywy surface . Felgi i koła - w produkcji . Żółty Kwadracik to początek zamocowania uchylnej szyby z tyłu - zapomniałem wyłączyć [rotfl2]. Nad ścięciem popracuję :D
Napisano 8 Sierpień 200321 l Autor No i oponka - bieżnik teksturka . przy następnym wipie bieznik wymodeluję . Tutaj miałem za cel przypomnienie sobie o mapowaniu unwarp uvw itp.
Napisano 10 Sierpień 200321 l \"nad ścięciem popracuję\" - hmm, nie znam sie na splajnach ale to pewnie duzo roboty, bo w poly [REKLAMA: Poly rządzi !] ciach ciach i już :)
Napisano 15 Sierpień 200321 l Ja to bym mu dał przyciemniane szyby iwielką białą naklejkę nike na tylniej szybie a na przedniej blau punkt a felgi dał coś w stylu OZ racing - takie białe i kanciate- ale to tylko moja fantazja więc weź z tego co chcesz.
Napisano 16 Sierpień 200321 l Autor No i kolejny updajt . 1. Teraz maluchowi deszcz niestraszny - wycieraczki /do poprawy materiał i coś za ciężkie i \"sztywne\" 2. \"SKOSIK\" z tyłu - już nie ma 3. oponki chyba trochę lepsze 4. felgi też lepsze 5. początki spojlera z tyłu 6 spryskiwacze na szyby 7. lakierek ma bardziej zbliżony do oryginału 8. poprawiony rendering itd. :cool:
Napisano 16 Sierpień 200321 l a niezrobisz reflektorow jeszcze w 3D ? bo model jest super. noi tec kierunkowskazz czy on nie powinnien byc pomaranczowy ? :)
Napisano 16 Sierpień 200321 l Autor Loozack - ale masz oko . [spox] Ale wiedziałem , że zobaczysz ten bieżnik . Nad światełkami 3d pracuję ;)
Napisano 30 Sierpień 200321 l no fajniusi ten maluszek(prznajmniej wiem jak powinien wygladac :)) )... nie wiem, ale wydaje mi sie ze maska powinna byc troche bardziej pochylona?! i jakis dziwny przod?
Napisano 23 Listopad 200321 l Autor Dawno nic nie robiłem dla zabawy . No to mały updacik malucha . Zrobiłem \"okulary\" w 3D Z tyłu poprawiona szyba , spoiler i zderzak . Dalej nad nimi pracuję .
Napisano 23 Listopad 200321 l fajny ten 126p, miły rodzinny samochodzik :) przód jest spoko a jak jescze dopracujesz spojler to będzie miodzio
Napisano 20 Grudzień 200321 l Autor Gdzieś się zapodziały moje poprzednie obrazki. Dodaję jeszcze raz ostatnie.
Napisano 21 Grudzień 200321 l Ale coś ten maluszek z tyłu daki jakiś za ostro zakończony. Chodzi mi konkretnie o to zgięcie na klapie od silnika. Przód bardzo ładny :)
Napisano 21 Grudzień 200321 l Ostro zakonczony? Przecie to tuning! :D lol... A tak serio to przydalo by sie go zalagodzi
Napisano 21 Grudzień 200321 l Ładne są te renderki :). Miałbym pewne zastrzeżenia co do samego tuningu, ale jest to kwestia gustu.
Napisano 22 Grudzień 200321 l Chris: Ok, może to i tuning no ale na pewno lekko przesadzony. Teraz ten maluszek wyglądą z tyłu jak Trabant albo jakaś 30-letnia Skoda. :)
Napisano 23 Grudzień 200321 l zgadzam się z Fafexem, przede wszystkim tył malucha jest raczej pionowy, a nie taki \"wbity\" pod zderzak :) [piwo]