Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Temat oklepany - modelowanie samochodu - ale to mój pierwszy obiekt takiego typu i do tego pierwszy post . Muszę więc potrenować . Wszelkie uwagi mile widziane. Zamierzam zrobić model fiata 126p po małych przeróbkach . Nie chcę koncentrować się na \"śrubkach\" ,tylko na technice modelowania .:)

• Odpowiedzi 49
  • Wyświetleń 6,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Narazie na pierwszy rzut oka to ładnie - możw daj rzut z jakąś teksturką.

Widzę, że wybrałeś jedną z ciężejszych technik modelowania!!

Pozdrawiam i życzę powodzenia w modelowaniu.[piwo]

Napisano

znowu splajny, hehe... i dobrze :D daj render z surface i meshsmooth, trzym się [piwo]

Napisano
  • Autor

Dorzucam auto po dodaniu surface i meschsmooth . Koledzy z pracy mówią , że \"nawet zaczyna to przypominać \"trabanta\" !!!\" :D

Jaką metodą robicie np drzwi , ja chcę wyciąć za pomocą operacj9i bolowskich .

Napisano

ja nie moge pojac tych splajnowa, jak sam robie to mi nic nie wychodzi, jakie dziwne w przestrzeni, moze dlatego ze robie je w przestrzeni a nie w rzucie z boku lub z gory ??

Napisano
  • Autor

Ja podchodziłem do tematu 3 razy , aż w końcu coś zaczeło wychodzić . spelajny rysuję w rzutach prostopadłych i w perspektywach. Na www jest pare tutoriali jak to robić .

Napisano
  • Autor

Pierwsze renderingi , alusy trochę mi nie wyszły , podejdę do tematu jeszcze raz .

Renderingi za pomocą FR - na razie ze słabymi parametrami . Lampa - standardowo teksturka z fotki. [dresik]

Napisano
Originally posted by Wesołek

ja nie moge pojac tych splajnowa, jak sam robie to mi nic nie wychodzi, jakie dziwne w przestrzeni, moze dlatego ze robie je w przestrzeni a nie w rzucie z boku lub z gory ??

Zgadzam się. Tez nie moge ich opanować(ale poruta)

pozdro

KAIN

Napisano
  • Autor

Mały updacik - zderzak i lusterka .

Czy ktoś mi da wskazówkę jak robicie rowki /wcięcia, szpary/ np kształt drzwi .

Napisano

hmmm a moze bys zakonczyl ta cala bryle tzn ja zamknal..bo wszedzie cieniutke blachy widze...

pzodr

Napisano
  • Autor

Dzięki PABLO za posta. Faktycznie blachy jak z bibuły ,umknęło to mojej uwadze.

Napisano
  • Autor

Nowy update - nie moglem doczekać się więc zrobiłem trochę środka - fotele . Wiem klamka do wymiany . Obecnie pracuję nad pogrubieniem karoserii . Efekty już w krótce.[dresik]

Napisano

hmm...zrob cos jesczer aby w felgach nie bylo widac pustej przesterzeni...daj hamulce itd...oraz chyba jakies zagiecia sa przy klamce... a tak poza tym moze byc:)

pozdr

P.S.

zmneijsz Avatara do 100x100

Napisano

no no, chciałbym mieć takiego Boba :D tylko nie żółtego :| P.S. jakoś dziwnie mi wygląda tył karoserii, czemu to jest takie dziwnie ścięte...

Napisano

ladny model ;) ale co z tymi opanami jakis dziwny material dales zrub bierznik i bedzie wypas

Napisano
  • Autor

Zaniedbałem trochę tył samochodu. Oto pierwsze efekty . zderzak do wymiany.

Napisano

Faktycznie wyglaja jakby mu ktos niedawno w dupe wjechał :-)

Ale tak to bardzo fajny modelik ;)

Napisano
  • Autor

A teraz fura od frontu . Po uwagach formowiczów , popracowałem nad grubością karoserii. Widać to na zderzaku , reszta jeszcze do poprawki.

Niedługo zajmę się detalami jak wycieraczki itp.

Napisano

ladnie ladnie :)) ale ja bym troche poszerzyl oponki i je troszke wysunal w bok :)..jak tuning to tunig :)..poza tym swiatla...cezmu daltes texturke? nie lepiej wymodelowac komor? bedzie lpiej wygladalo:)

pozdr

Napisano

Fajny maluch, tylko czy nie jest on troche z nisko zawieszony??!! Wydaje mi się, że powinien mieć większy prześwit bo u nas takie koleiny:)

Napisano

Fajnie fajnie, ale tak jak Loozack mowil tyl dalej wydaje sie dziwnie sciety.

Odbicie w tylnej szybie... dziwne... jakby plain jakis wystawal z \"boba\" :)

No i jakis smieszny zolty kwadracik w gornym prawym rogu za tylna szyba (widzicie ?) , co to ?

Poza tym (dla lepszego efektu) proponowalbym popracowac nad materialem do felg.

Pozdrawiam [dresik]

Napisano
  • Autor

Dziwne odbicie w szybie z tyłu to krzywy surface .

Felgi i koła - w produkcji .

Żółty Kwadracik to początek zamocowania uchylnej szyby z tyłu - zapomniałem wyłączyć [rotfl2].

Nad ścięciem popracuję :D

Napisano
  • Autor

No i oponka - bieżnik teksturka . przy następnym wipie bieznik wymodeluję .

Tutaj miałem za cel przypomnienie sobie o mapowaniu unwarp uvw itp.

Napisano

\"nad ścięciem popracuję\" - hmm, nie znam sie na splajnach ale to pewnie duzo roboty, bo w poly [REKLAMA: Poly rządzi !] ciach ciach i już :)

Napisano

Ja to bym mu dał przyciemniane szyby iwielką białą naklejkę nike na tylniej szybie a na przedniej blau punkt a felgi dał coś w stylu OZ racing - takie białe i kanciate- ale to tylko moja fantazja więc weź z tego co chcesz.

Napisano
  • Autor

No i kolejny updajt .

1. Teraz maluchowi deszcz niestraszny - wycieraczki /do poprawy materiał i coś za ciężkie i \"sztywne\"

2. \"SKOSIK\" z tyłu - już nie ma

3. oponki chyba trochę lepsze

4. felgi też lepsze

5. początki spojlera z tyłu

6 spryskiwacze na szyby

7. lakierek ma bardziej zbliżony do oryginału

8. poprawiony rendering

itd. :cool:

Napisano
  • Autor

Loozack - ale masz oko . [spox] Ale wiedziałem , że zobaczysz ten bieżnik .

Nad światełkami 3d pracuję ;)

Napisano

no fajniusi ten maluszek(prznajmniej wiem jak powinien wygladac :)) )... nie wiem, ale wydaje mi sie ze maska powinna byc troche bardziej pochylona?! i jakis dziwny przod?

Napisano
  • Autor

Dawno nic nie robiłem dla zabawy . No to mały updacik malucha .

Zrobiłem \"okulary\" w 3D

Z tyłu poprawiona szyba , spoiler i zderzak .

Dalej nad nimi pracuję .

Napisano

fajny ten 126p, miły rodzinny samochodzik :) przód jest spoko a jak jescze dopracujesz spojler to będzie miodzio

Napisano
  • Autor

Gdzieś się zapodziały moje poprzednie obrazki. Dodaję jeszcze raz ostatnie.

Napisano

Ale coś ten maluszek z tyłu daki jakiś za ostro zakończony. Chodzi mi konkretnie o to zgięcie na klapie od silnika. Przód bardzo ładny :)

Napisano

Ostro zakonczony? Przecie to tuning! :D lol... A tak serio to przydalo by sie go zalagodzi

Napisano

Ładne są te renderki :).

Miałbym pewne zastrzeżenia co do samego tuningu, ale jest to kwestia gustu.

Napisano

Chris:

Ok, może to i tuning no ale na pewno lekko przesadzony. Teraz ten maluszek wyglądą z tyłu jak Trabant albo jakaś 30-letnia Skoda. :)

Napisano

zgadzam się z Fafexem, przede wszystkim tył malucha jest raczej pionowy, a nie taki \"wbity\" pod zderzak :)

[piwo]