Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak juz wiekszosc zauwazyla , dział FAQ poszerzył sie o kilka tematów

od tej pory bedzie na bieżąco uzupełniany o nowe czesto pojawiające sie problemy

oczywiscie mozecie skladac swoje propozycje , pisząc do mnie lub do Hindusa i VGT

i tu chcial bym podziekować VGT i Hindusowi w pomocy przy modernizacji ;] mam nadzieje ze juz w przyszlosci dzial ten bedzie tak obszerny ze malo na ktore pytanie bedzie trzeba odpowiadac :>

zapraszam do komentowania i dalszych propozycji

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Gratulacje panowie za działanie :) Moja propozycja jest tylko taka żeby bardziej dział "uwidocznić" tzn żeby był do niego bezpośredni link (na głównej ? )

Napisano
FAQ? Glupi pomysl.

Podaj jakieś konkretne argumenty bo ja nie widzę w tym nic głupiego, wręcz odwrotnie :)

edit - post niżej

---------------

hehe, załapałem ;)

Napisano

Ja bym jeszcze każdemu po rejestracji przez tydzień pozwalał odwiedzać tylko FAQ.

Napisano

macie jeszcze jakies propozycje :) co by można wrzucić co by ułatwiło świeżakom ;)

Napisano

pomysł z FAQ dobry ale żeby była zachowana zasada frequnetly asked questions z naciskiem na frequently

Napisano
proponuję jeszcze zamieścić wątek z linkiem do aktualnego helpa maxa :)

heheh czyli magiczne F1 lub jakze magiczną skarbnice wiedzy :D http://www.google.pl ;)

A tak na serio to dopiero ostatnio dowiedziałem sie ze taki faq istnieje i bardzo sie ciesze ze jest uaktualniany ! :)

Powdzenia :)

Napisano
  • Autor

zaraz zamieszcze ;] w sumie nie wiem czemu tego jeszcze nie zrobilem ;]

Napisano
chodzi mi o plik z helpem który ostatnio nie jest powszechnie dystrybuowany ;)

hehe tak tak mi o to samo chodzi tylko dlamnie ten help ma nieoficjalną nazwe F1 :D

Napisano

Może coś typu:

"FaQ:

I.Zasadny Prorytetowe bycia członkiem Forum Max3D.pl

1.Przeczytaj 3 razy Helpa (F1)

2.Ponownie przeczytaj Helpa

3. jeszcze raz...

II. Zasady postepowania na Forum

1. Nie zadawaj głupich pytan na które odpowiedz jest w helpie"

;))

Napisano
Może coś typu:

"FaQ:

I.Zasadny Prorytetowe bycia członkiem Forum Max3D.pl

1.Przeczytaj 3 razy Helpa (F1)

2.Ponownie przeczytaj Helpa

3. jeszcze raz...

II. Zasady postepowania na Forum

1. Nie zadawaj głupich pytan na które odpowiedz jest w helpie"

;))

II.2 Jeżeli chcesz zadać pytanie, to tylko takie, na które prawie nikt nie zna odpowiedzi.

II.3 Jeżeli absolutnie nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytanie, to najlepiej go nie zadawaj wcale.

;))

Napisano

Na takie coś jest tylko jedna rada (kiedyś ktoś coś takiego napomknął):

przed zadaniem pytania na np. forum 3ds maxa należy przejść test na zaliczenie z pytań znajdujących sie w FAQ'u.

Ustrzeglibyśmy się przed ciągłymi pytaniami o "znikające strzałki" czy "brak cieniowania podczas tranformacji obiektów". ;)

Napisano
  • Autor

no nie przesadzajcie , nie bedziemy przeciez wprowadzac az takiego rygoru

co prawda jest juz znacznie mniej wątkow na ktore trzeba przekierowywac do FAQ i helpa , ale jeszcze nie jest idealnie :>

jak ja pamietam w swieta jest sporo nowych osob ktore zaczynaja 3d , czesc z nich dostanie nowego kompa i troche wolnego czasu ...

narazie skupimy sie na FAQ

ps. ktos zna linka do tego pliku helpa na discreet`owskim ftp ? bo cos mi sie zdaje ze po zmianach na autodeska pusto sie tam zrobilo

na ftp autodeska tez nic nie moge znalesc

Napisano

A może by zrobić oddzielny dział na forum, jakoś wyróżniony (tak, żeby nowy member szybko zauważył), zatytułowany np. "Pytania początkujących" (albo jakoś podobnie...)? Tam by można też przenosić wątki z takimi pytaniami, a jak się nieco nazbiera - wrzucać do FAQ i niepotrzebne wątki kasować.

Napisano

patrze na faq i co widze:

1) podzial na soft - nie! mozna bylo przed nazwa dac [rhino] jak polaczyc curves

019. Jak wprawić kamere/obiekt w ruch wzdłuż krzywej ?

2) to jest freq asked question? malo sie widuje

020. Dlaczego nie mogę otworzyć pliku *.max z 3dsmax7 w moim 3dsmax6

3) jw

itd itp

wogole faq to powinna byc jedna strona i na niej pytania i odpowiedzi a nie kolejne tutorialo-watki

powinno byc szybko latwo i przyjemnie

wiekszosc tych odpowiedzi nie jest tak czesta jak inna

zrobcie faq na zasadzie postow a nie kolejnych dzialow

pierwszy post

Faq max

Faq Rhino

Faq Maya

Pozatym wywalcie te innosoftowe faq'i skoro sa under construction

to tyle odemnie, lubilem faq takim jaki byl wczesniej

Napisano
  • Autor

a ktore sa under construction ? ;]

moim skromnym zdaniem taka forma FAQ jest jak najbardziej zrozumiala i łatwiej w niej cos znalesc

juz nie mowiac o wyszukiwarce

czy naprawde teraz gdy bedzie uzupełniane o nowe tematy (no nie koniecznie super freq. ale tez te mniej freq.) bedzie az tak strasznie ? nie bardzo cie rozumiem , podzial na działy tez moim zdaniem sie przyda

nie wiem co te inowacje zmienią w dotychczasowym dzialaniu FAQ . napewno nie na gorsze

[+]Edit

omg , DruG wrocil z podziemi ;] dzieki ci o legendarny :D

Napisano

podział na dział zostanie bo to bardzo fajny pomysł - po co user który ma problem z rhino ma szukac i przetrząsac pytania dot. 3dsmax ?

druga sprawa - otwieranie plikow z nowszego 3dsmax w starszym było juz poruszane wiele razy - zazwyczaj przy okazji innych watkow albo nie mozliwosci otworzenia pliku. Ogólnie rzecz ujmujac jak nazbiera sie innych czesciej zadawanycyh pytan to bedzie mozna zrobic exchange ;P

A tym czasem spadaj do rzeczy interesujacych szlifowac watek ;)

Napisano

Fuck Faq:] Cóż...zadne zmiany tu nie pomoga jeśli (nie ublizając nikomu) bendą się logować uzytkownicy-idioci...:| Ja jakoś sobie sam znalazłem odpowiedz na pytanie..."czemu max6 nie otwiera plików z 7" Opcjie szukaj też jakoś sam znalazłem...No ale na ludzi nie wpłyniemy niestety.

Napisano

echhhh powinny przy rejestracji być sprawdziny ze znajomości faq:P joke

ale serio fajnie że się to rozwija