Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Oto mój pierwszy samochód modelowany bez żadnego tutka czy innych takich pomocy. I właśnie z tego powodu prosze o pomoc na forum. Podstawowa siatka jest w sumie skończona. Chodzi mi o ocene, czy jest poprawna, czy nie ma żadnych bagów i czy moje już przystąpic do modelowania szczaegółów. Bede wziecznyz za wszystkie oceny.

Pozdro

>

Oto kilka ujęc obecnej siatki:

• Odpowiedzi 49
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tam gdzie masz ta dziure kółkata :D na przodzie blotnika tam napewno po ms bedzie byg bo jest krzywo :) ale ogolnie fajna siata :D

Napisano

Czekamy na rendery, bo teraz jest ok jesli by to miałoby być zagęste lowpoly:P

Napisano

hej spokojnie - ziomek dał siatki bo wiedział że będziecie truc o nie dupe - jak sie pojawi to napewno da jakis renderek/model z meshsmooth :>

Napisano

hindus ->dobrze gada . Chłop zaczął od siatki a wersja z MS będzie potem.

Szampek 7 -> Modelik super. Jestem pełen uznania ponieważ ja nie potrafię dalej wymodelować auta a korzystam z wielu tutków. Oby tak dalej...

Napisano

skąpa ta siatka. pokaż z meshsmoothem, wtedy będzie można powiedzieć czy jest poprawna czy nie.

Napisano

mentaller--> hmmm tu sie nie zgodze :D poniewaz siatka moze wygladac super dobrze a beda bugi :D wszystko zalezy od chamferow........itp.

Napisano
  • Autor

Na Gwaizde życzenia sie spełniaja. Popracowałem trochę wczoraj w nocy i dzisiaj :D a oto rezulaty mojej pracy:

Przesyłam siatke podstawowa, siatke z MS oraz rendery. Przypominam, że jest to wersja robocza, tak że za bardzo nie musicie mnie karcic ;p

Aha, a potem to trza będzie oteksturowac. Ma ktos jakiegoś fajnego tutka o lakierze, ale do BRAZILA!!! - będę bardzo wdzięczny.

No to by było tyle. Wesołych świat i SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

Napisano

Hmmmm... Siatka jest "w miare" dobrze zaplanowana zeby przeprowadzic "operacje chamfer"... Jednak jestem zwolennikiem modelowania na biezaco - tzn. stworzyc najpierw np maske samochodu (juz z chamferami) z zagieciami, otworami itp a nastepnie np dopasowywac nadkole (tez go zrobic na gotowo) a do nadkola np drzwi itd itd... Tutaj bedziesz musial troszke przerabiac siatke podczas chamferowania - tak na moje oko... ;) Bo w niektorych miejscach jest "ten teges" krzywo... Ale dasz sobie rade!

Napisano

Przy tym wozie mysle, ze lepiej zainteresowac sie zakladka Local Control w opcjach MeshSmooth'a. Po tym jak sie juz zainteresujesz ta zakladka, konwertujesz model (z MS) do Editable Poly i zaokraglasz krawedzie malymi chamferami. ;)

Napisano
  • Autor

THX za wszystkie uwagi :D

Do ..::Wiktor::..'a - modeluje tak, bo troche wcześniej robiłem słynnego tutka Audi A4 Sportback i po prostu, przy pierwszym samodzielnym samochodzie wolałem za nadto nie eksperymentowac :D

RA dzięki za rada, zainteresuje się tą zakładką!!!

Nawiedzony pytał o softa - standardowo: 3ds max 7 + Brazil R/S, ale to przy renderze końcowym odpiero - aha, ponawiam prośbe o jakiś fajny lakier pod Brazila, nara!!

Napisano
  • Autor

Update :D Zaznaczam opony do wymiany, paru elementów jeszcze nie ma..

Aha, jeżeli tkoś uważa, że to dobry model i że szkoda go zmarnowac złymi teksturami to niech... --> mi pomoże!!! :D

Pozdro i wszystkiego najlepszego w roku 2006 :p

Napisano

model ciekawy aczkolwiek chetnie zobczyłbym go na leprzym renderze. no i tekstury ciekawe tezby sie przydaly, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

W naszym programie spełniamy twoje marzenia :D

Oteksturowana karoseria i falgi. Musze jeszcze troche nad tym popracowac, albo przerzuce sie na V-ray'a bo pod Brazila tutoriali fajnych brak :-(

Narka

Napisano

Model ładny a jeśli chodzi o materiały to dobrze zrobisz jak się przeżucisz na Vraya :)

Napisano

Model ładny a jeśli chodzi o materiały to dobrze zrobisz jak się przeżucisz na Vraya :)

Napisano

ojoj... z teksturamy w scanlinie słabiutko, całkowicie nie pasują i są very sztuczne, lepiej przenieś się na vraya bo szkoda marnowac taki fajny model, pozdr

Napisano

widze ze speedster z felgami od dodge'a vipera:] fajny modelik tylko felgi powinny byc chyba nieco głebsze....( moze sie nie znam:] )

Napisano

No popraw te "textury", żeby nie było i zapodawaj jakieś renderki troche jaśniejsze, bo nie chcę mi się domyślać co tam jest jeśli mam to komentować i pomagać:)

Napisano

noo fajny modelik tez kiedys sie za nie zabralem ale niewystarczylo mi cierpliwosci /umiejetnosci/ pracuj dalej....

Napisano
  • Autor

THX za uwagi i opinie. Testowałem ostatnio V-ray'a - nie podoba mi sie - jedyna jego zaletą, że jest pod niego w multum tutków..

Ale damy rade... Przygotowuje się do OF, tak ze na jakis czas pewnie odstawie samochód, ale: "I'll be back!" :D

Napisano
  • Autor

Nowy render :p a ma ktos pomysł na senke, bo kce to zrobic takie inne cusik. Nie jakis samochód i jakas tapeta w tle. kce z tego zrobic arcydziało (oczywiscie na miare swoich mozliwosci ;p)

Napisano
  • Autor

Kciałem dyskretnie zauważyc, że finalny materiał jest tylko na karoserii względnie na szybie, inne to oczywiscie tylko bardzo robocze wersje robocze ;p

Napisano
  • Autor

Panie i panowie. Mam zaszczyt zaprezentowac efekty mojej dalszej pracy.. ;p

Napisano

Ja na nic nie czekam bo mi się strasznie podoba...Super dobrałeś kolorek samochodzika... Daj może jeszcze jakieś ciekawe otoczenie to podkreślisz nastrój całej scenki...

PoZdRoO...

Napisano
  • Autor

Heyah... Troche większe rendery, z logiem Opla ;-). No i jeszcze zmeniłem kolor rury wydechowej i felgi całkiem nowe są. Może te się wam spodobają :D

Pozdro!

Do Mentaller ---> musze cie zasmucic, bo wnętrza niestety nie będzie... :-(

Napisano

A mi sie nie widzi - te ciemne plastikowe szyby az kluja w oczy, na dodatek felgi... one maja jakis material w ogole? Bo wygladaja jakby nie :] Pozdrawiam

Napisano

Bardzo ladny model. Beznadziejny render. Popracuj nad otoczeniem, a przedewszystkim nad materiałami (lakier, szyby etc.)

Napisano
  • Autor

THX za opinie, ale ma troche mieszne uczucia co do wypowiedzi. Niektórzy mówią że fajny, inny, że materiały do wymiany. Pytałem znajomych - zdania tez podzielone :-( Nie bardzo wiem, co mam z tym zrobic..

Niech się ktoś tak konkretnie wypowie, co jest źle, a nie to co mu sie podoba, bo takie doznania są subiektwyne, a ja raczej wolałbym sie opierac na konkretach. Czyli coś typy jak powedział mój kolega: "W felgach brakuje ci na krańcach zagięcia >>czy cos w tym stylu

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się, co jest przyczyną braków postów :( Nie kciałem nikogo obrazic w swojej wypowiedzie, jeżeli tak zrobiłem to Przepraszam Bardzo. Ale ja na prawde kce wiedziec, co jest w istocie nie tak, bo jak sami przeglądniecie forum, to jest, że tak określle 3:2. I troche trudno powiedziec, kto ma racje... Na swoja obrone mam tyle, że materiały mogą wygladac z deka dziwnie, co w scenie nie ma światła punktowego, jest tylko skylight z Brazila. Ale przecież takie karoserie sie też spotyka .. :/ To chyba tyle...

Narka

Napisano

Hyhy, nikt sie nie obrazil zapewne, ale pytasz o konkrety a ja w odpowiedziach konkrety widze :)

Anyway :]

Tak jak juz pisalem, mi sie nie podoba z powodu materialow przede wszystkim.

1. Felgi - na jakich sie wzorujesz? Bo moze sie nie znam i one wygladaja tak "niemetalicznie" ? Zero w nich odbic co powoduje ze wygladaja jak primitive material tylko z kolorem ustawionym.

2. Szyby - the same, IMO ten odblysk w nich jest taki.. dupny ;P To pewnie dlatego ze tylko ten skylight w scenie.

3. Swiatla przednie wygladaja jakby nie bylo w nich kloszy (tej takiej zewnetrznej szybki) ;]

Na twoim miejscu zmienilbym ten skylight i pokusil sie o oswietlenie studyjne. Czyli wiecej kontrastu, swiatlo-cieni, "powierzchnie" swiatla. Mniami :]

Napisano
  • Autor

O widzisz, teraz to przynajmniej wiem, o co loto :D Tak więc "Rendera czas zacząć". Postaram się to wszystko poprawić, tylko że czas renderingu będzie zabójczy :-( Ale poradzimy sobie - myśle.

THX WToreK.

Napisano
  • Autor

Zapodaje nowy render. Dwa omni w scenie + skylight. Czas renderingu troche się wydłużył - 3-krotnie :-( Czy ide w dobrą strone??

Napisano

O nie - srebrny to bylaby przy tym tle padaka - zlal by sie w jedno.

Szampek - obadaj sobie renault fluence Bzyka i na taki styl ja bym sie kierowal

Napisano

Szampek mógłbyś mi dać link do tego tutka z Audi A4 Sportback? Byłbym niezmiernie wdzięczny jako że nie mogę znaleźć nic ciekawszego w Necie. A tak w ogóle to model spox. Czekam na final rendery. :-)

Napisano
  • Autor

Parabol nie zapodam ci dokładnego adresu, bo nie mam, a te strony coś mi się nie kcą załadowac :-( W każdym razie szukaj na stronach http://www.3d-palace.com o ile dobrze pamiętam. Dział z Video-Tutorialami. Życze owocnej pracy :D

Napisano
  • Autor

Cos powiem wam wszystkim... Na razie sprawe lakieru odkadam na bok. Wzięło mnie co, żeby popracowac jeszcze nad modelem. W sumie to moim zdaniem spaskudziłem światła przednie. Co panstwo na to, zeby mały tiuning zrobic?? Tylko jest jedno ale... Nie mam pojęcie o tuiningu. Ani me, ani be :-( Aeżeli się ktos na tym zna, albo zna jakies adresy stronek, prosze o pomoc. Zresztą za tydzien mam ferie, tak że grzechem byłoby nie wykorzystac tego czasu na 3ds max'a. pozdro :d

Napisano

No i slusznie ;]. Popracuj jeszcze nad modelem. Co do tuningu - poszukaj po roznych stronach - zdjec tuningowanych aut jest zatrzesienie :)