Napisano 13 Styczeń 200619 l tego pojazdu chyba nikomu nie trzeba przedstawiac :) 985 tri, pewnie jeszcze wprowadze jakies zmiany lub cos, ale narazie imho jest spoko teraz bedzie wielkie meczenie teksturek ;)
Napisano 13 Styczeń 200619 l ej, masz jeszcze 1000 tri do wykorzystania! teraz limity to 2000 tri i 512x512 tekstura :) ja bym na twoim miejscu wykorzystał. model jak na razie ok. (pokaż siatkę ;)) pzdr.
Napisano 13 Styczeń 200619 l Autor aaa no racja, 2k limit... a ja takiego wała... hehehe, dzieki za pomoc :D ---edit---- ok po korekcie 1000trisowej wyglada to tak... (dokladnie 1995 tri)
Napisano 14 Styczeń 200619 l bardzo ladny model powiedz mi jedna zecz(bo nigdy nierobilem czolgu na potrzeby gindustry) - czy normalnie animuje sie gąsienice - czy jakos innaczej to jest rozwiazywane ?
Napisano 14 Styczeń 200619 l no no, gdybym dzialal na swoja niekozysc to bym Ci powiedzial, ze na http://www.cgtalk.com w dziale rel time byl wlatek... jakis miesiac temu gdzie koles krok po kroku pokazywal jak robi model czolgu z wszystkimi bajerami,,,
Napisano 14 Styczeń 200619 l Autor kurt - eee nie zrozumialem aluzji... tzn ze cos mam zle? co do gasienicek... szczerze sam nie wiem, wiec się nie wypowiem ;D
Napisano 14 Styczeń 200619 l kurt ->zapodaj dokladnego linka bo zanim sie dogrzebie to dziadkiem zostane ognisty - mysle ze to wazna kwestia - bo jesli gasienica miala by byc animowana to siatka tez musi byc inna :)
Napisano 15 Styczeń 200619 l nie wiem gdzie to jest... mi tez sie nie chce szukac :o , ale gdym robl tanka to bym poszukal...
Napisano 15 Styczeń 200619 l Autor kurt, ale powiedzże co Ci się tu w moim nie podoba to cos moze zmienie ;)
Napisano 15 Styczeń 200619 l http://www.3dkingdom.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=494 animuje się za pomocą path deform... jedyny problem to taki że segmenty gąsienicy muszą być odpowiednio małe trzeba by przetestować :)
Napisano 16 Styczeń 200619 l Autor uh, nie wiem czy to by przeszlo na potrzeby game artu ;) tak jakoś mi świta... grajac w call of duty zdaje mi się że w przypadku gąsienic animuje się sama tekstura bez modelu... a co do mojej 'maszyny bojowej' - wlasnie koncze mapowac, wprowadzilem tez kilka zmian w modelu natury kosmetycznej, jak bedzie widac jakies poważniejsze rezultaty to oczywiscie zarzuce coś :)
Napisano 18 Styczeń 200619 l Autor zeby nie bylo ze sie obijam... ostateczną (mam nadzieje) wersję modelu macie w załączniku, a rezultat zabawy z mapowaniem i calym tym maxowym bałaganem tu... no i zabieram siem za teksturkim ;)
Napisano 19 Styczeń 200619 l co do "kół" to równiez doradzam trick z mafii, czyli zostawaisz tzw "bieznik" sirodek wywalasz i w to miejsce wstwiasz plana z 2 trisów na tym malujesz kolo z alfą i masz elegancki okrągłe kólko, na "bieznik" mozna wrzucic te trisy co ci zostaly coby podokrąglic calosć
Napisano 19 Styczeń 200619 l imo jest ok, przy takim polycouncie i obiekcie mozna sobie na kola pozwolic, przynajmniej tak mi sie wydaje, zwlaszcza, ze maja niewiele kontow, poza- to konurs, jesli cos sie miesci w ramach rozsadku- dzialac ;P ladny, schludny czolg, congrats
Napisano 22 Styczeń 200619 l Autor ok zeby nie bylo ze sie obijam :) ostatnimi czasy męczę tą teksturkę... to moja druga teksturka ktora mam zamiar zrobic porządnie ;) ... a więc oto kupa stali w trakcie 'wytapiania' - wieza juz skonczona (nie ma tylko napisu - numeru seryjnego czy co tam mieli ;) ), korpus lekko zaczety... aha, i teksturka lekko wieksza (6xx na 6xx, po zeskalowaniu na 512x512 lekko straci jakośc ;) ) ps... coś ostatnio słyszałem o wypalaniu GI, jakbyscie byli tak mili i jakiegos linka tu zarzucili, bo z gi wyglada to o niebo lepiej... a jak nic nie zarzucicie to bede zmuszony poszukac.. ;) nie zebym byl leniwy, ale jak macie pod reka.. hehe no wiecie...
Napisano 22 Styczeń 200619 l no model z texturką wyglada ciekawie jedynie dodalbym moze intenswyniejszej barwy bo troche monohromatycznie to wyglada, co do wypalania to chiba jak sie nie myle Por@aszek mial cos na ten temat na swojej stronie
Napisano 23 Styczeń 200619 l Autor tutaj pokazuje jak to wyglada na light tracerze... mario don - dzieki za dobre słowa ;) pozniej jak juz skoncze cala teksturke postaram się dodać trochę głębi... szukałem tam gdzie mówiłeś ale nadal nic nie znalazlem na temat tego wypalania ;|
Napisano 23 Styczeń 200619 l coś kiepsko szukałeś... http://www.abandonedland.net/test/index.htm (Por@szek) sprawdź też to: http://www.poopinmymouth.com/process/character_tutorial/character_process_page_5.htm (Poopinmymouth). Por@szek w swoim tutku pokazuje przede wszystkim umieszczanie light mapy na innym kanele tekstury, dla Ciebie nie jest to konieczne... Po prostu wygeneruj czarno - białą mapę światła a potem nałuż ją jako warstwę "multiply" w PSP - przynajmniej ja tak robię... (możesz trochę pomiksować żeby wyglądało). Jeżeli to Ci nie pomaga, to sprawdź jeszcze helpa "render to texture". Co do tekstury to trochę monohromatyczna i przez to nudnawa. IMHO powinieneś pododawać trochę koloru i to nie tylko jednego ;) pozdrawiam.
Napisano 23 Styczeń 200619 l Autor o hehe akurat niusów nie czytałem, a tam jak byk, dzięki ;D a co do koloru to takie mialem założenie, czołgi miały to do siebie że nie 'lubiały' się rzucać w oczy ;) stąd ten szary kolor... ale zobacze co sie da zrobic... odrazu mówie że maskowanie różnokolorowe odpada bo za duzo roboty by mi to zajęło :D
Napisano 25 Styczeń 200619 l Autor kurt, no ładnie ładnie, ale nie zapominajmy że to minibitwa, 2k tri i 512x512
Napisano 26 Styczeń 200619 l Autor dobra, teksturka skończona, zrobiłem co mogłem :D ale teraz dopiero obadałem kilka tutków które mogły być bardzo pomocne... no cóż, następnym razem będzie (mam nadzieję) jeszcze lepiej 1977 (jakoś na samym końcu udało mi się tu i ówdzie obciąć, nie ma sensu teraz uzupelniać lukę do 2k) 2x512x512 (diffuse i alpha)... probowalem troche bumpa ale jeszcze nie bardzo wiem 'z której strony' się za to zabrać, ze spectacularem nawet sie nie bawiłem, może nastepnym razem. (wiem że termin do 1 ale niebardzo znajde czas na to ;/... no ale może.. może) ps. bumpa lepiej robić 'w trakcie' teksturowania, po czy przed?
Napisano 26 Styczeń 200619 l Mi się bardzo podoba. Szkoda że cyferki na burcie rozmazane, ale rozumiem wielkosc tekstury (ale możesz jeszcze powalczyć :P). Bardoz lubie te przertarcia na kantach, któcyh nie potrafię zrobić na swojeje teksturze :]. Poza tym troszke jednolicie, ale to akurat kiepski zarzut. ps. Jak jakieś wypasione ne tutki to zapodaj linki he he
Napisano 26 Styczeń 200619 l Bumpa i speca robisz po diffusie. CZarny w bumpie to wklesly, bialy wypuklu, w specularze, bialy odbija, czarny to mat. Sprobuj tutaj zrobic speca i bumpa, moze byc fajnie.
Napisano 26 Styczeń 200619 l no czołg wyglada całkiem dobrze, jedynie co mi nie pasi to to że textuka sprawia wraznie czarno bialej, brak w niej koloru, a co do moejgo posta z czołgiem to własnie o to mi tylko chodzilo, nie o jakieś tam modelingi sringi i wyglądy, bajery itd, tylko o kolor wyłącznie, sprobuje dodac mzoe jakis kolor np w trybie mieszania warstw, na koniec lub w trakcie jesli uzywasz shopa mozesz tez pokobinowac z warjacjami ktore tez nie sa zle i daja od razu iles tam wariantow kolorystycznych do wyboru
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor ok kosmetyczne zmiany, rdzawego kolorku dodałem, dorobilem jakotakiego bumpa i speca (speca niewiele, bo co tu ma sie swiecic) sam juz nie wiem czy lepiej czy gorzej to wyglada ;D
Napisano 27 Styczeń 200619 l nie wyglada gorzej , lepiej w zasadzie tez nie w porwnaniu z poprzednim skrinem, teraz wpadł w tonację lekko zblizoną do sepii : ), nadal brakuje koloru, gdyby nie ten brak barwy to byłby w sumie swietny czołg jak na ten polycount i wielkosc textury
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor ok, zmienilem maskowanie, zwiekszylem kontrast i rozjasnilem, teraz wydaje mi sie ze jednak jest lepiej :D ps. thx mario za odpowiedzi, bo widze ze ludzie cos niechetnie w dzisiejszych czasach coś piszą :D
Napisano 27 Styczeń 200619 l no i oto chodziło ognisty o to chodziło :D , teraz wygląda świetnie, wreszczcie widzę na nim kolor, daj takie skriny jak poprzedznie, chodzi o wielkosc i zblizenie, jesli możesz : )
Napisano 27 Styczeń 200619 l No to jak malo, to ja Ci tez napisze, ze teraz jest super. Jesli ktos nie wyczaruje jakiegos cuda, to masz zwyciestwo w kieszeni ;) Kawal dobrej roboty, gratuluje wytrwalosci! Acha jedna sprawa, chcialem juz to wczesniej napisac, ale mi nie wyszlo. Kola maja sie obracac, a zrobiles na nich efekt trojwymiarowosci, jak dla elementu statycznego. troche to bedzie dziwnie wygladac, ze swiatlo bedzie sie krecic wraz z kolami ;) Ale modelik wypasik!
Napisano 27 Styczeń 200619 l bobmba - bardzo sie podoba - sayonerka dobrze mooowi - na animowanych elementach uwazaj ze swiatlocieniem bo potem moze sie zrobic smiesznie :D pozdroa
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor No to tym razem to juz chyba ostatnia wersja :) 1977 tri 4x512x512 (diffuse, spectacular, bump, alpha) lekko poprawiłem te koła (tu dzieki dla was bo zupelnie nie zwrocilem na to uwagi) no i tekturka, totalny chaos, burdel i w ogole niezbyt dobrze to rozplanowalem - nastepnym razem bede uwazal ;) dzieki wszystkim za pomoc i w ogole wszelkie komentarze ;p :D
Napisano 27 Styczeń 200619 l klasa modelek, sliczny z kazdej strony :) az niema sie do czego przyczepic na pierwszy rzut oka :) bardzo dobra robota!
Napisano 28 Styczeń 200619 l Generalnie ładny model - szkoda że tekstura nie jest "histoyczna". Dla ciekawych jak robią to inni - strona moda do Battlefield 1942. Najlepsze modele z wielu krajów. Nie mają wiele trójkątów - za to zazwyczaj bardzo rozbudowane tekstury. Ciekawostką jest że to projekt non-profit, który przyciąga wciąż nowych modelarzy i miłośników sprzętu z 2WŚ. http://forgottenhope.bf1942files.com/main.php?module=vehicles&lang=english
Napisano 28 Styczeń 200619 l Hynol no wszystko pięknie fajnie tylko tutaj obowiązuje textura 512x512, a na takiej powierzchi zapomnij zebys uzyskal taki efekt jak modele z Twojego linku :cool: , widzlaem gdzies juz tez skriny z jakiego moda do tej gry gdzie textury mają 2048x2048, więc pomysl ile tam mozna i jakiej jakosci zapakowc rzeczy a ile na 512x512, obejzałem kilka skrinów z tego linka i tam jest 1024 w górę lub w ilość...