ognisty Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 tego pojazdu chyba nikomu nie trzeba przedstawiac :) 985 tri, pewnie jeszcze wprowadze jakies zmiany lub cos, ale narazie imho jest spoko teraz bedzie wielkie meczenie teksturek ;)
arcade Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 ej, masz jeszcze 1000 tri do wykorzystania! teraz limity to 2000 tri i 512x512 tekstura :) ja bym na twoim miejscu wykorzystał. model jak na razie ok. (pokaż siatkę ;)) pzdr.
ognisty Napisano 13 Styczeń 2006 Autor Napisano 13 Styczeń 2006 aaa no racja, 2k limit... a ja takiego wała... hehehe, dzieki za pomoc :D ---edit---- ok po korekcie 1000trisowej wyglada to tak... (dokladnie 1995 tri)
bartonfink Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 bardzo ladny model powiedz mi jedna zecz(bo nigdy nierobilem czolgu na potrzeby gindustry) - czy normalnie animuje sie gąsienice - czy jakos innaczej to jest rozwiazywane ?
kurt_hectic Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 no no, gdybym dzialal na swoja niekozysc to bym Ci powiedzial, ze na http://www.cgtalk.com w dziale rel time byl wlatek... jakis miesiac temu gdzie koles krok po kroku pokazywal jak robi model czolgu z wszystkimi bajerami,,,
ognisty Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 kurt - eee nie zrozumialem aluzji... tzn ze cos mam zle? co do gasienicek... szczerze sam nie wiem, wiec się nie wypowiem ;D
bartonfink Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 kurt ->zapodaj dokladnego linka bo zanim sie dogrzebie to dziadkiem zostane ognisty - mysle ze to wazna kwestia - bo jesli gasienica miala by byc animowana to siatka tez musi byc inna :)
kurt_hectic Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 nie wiem gdzie to jest... mi tez sie nie chce szukac :o , ale gdym robl tanka to bym poszukal...
ognisty Napisano 15 Styczeń 2006 Autor Napisano 15 Styczeń 2006 kurt, ale powiedzże co Ci się tu w moim nie podoba to cos moze zmienie ;)
arcade Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 http://www.3dkingdom.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=494 animuje się za pomocą path deform... jedyny problem to taki że segmenty gąsienicy muszą być odpowiednio małe trzeba by przetestować :)
ognisty Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 uh, nie wiem czy to by przeszlo na potrzeby game artu ;) tak jakoś mi świta... grajac w call of duty zdaje mi się że w przypadku gąsienic animuje się sama tekstura bez modelu... a co do mojej 'maszyny bojowej' - wlasnie koncze mapowac, wprowadzilem tez kilka zmian w modelu natury kosmetycznej, jak bedzie widac jakies poważniejsze rezultaty to oczywiscie zarzuce coś :)
ognisty Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Napisano 18 Styczeń 2006 zeby nie bylo ze sie obijam... ostateczną (mam nadzieje) wersję modelu macie w załączniku, a rezultat zabawy z mapowaniem i calym tym maxowym bałaganem tu... no i zabieram siem za teksturkim ;)
Gość Marioza Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 co do "kół" to równiez doradzam trick z mafii, czyli zostawaisz tzw "bieznik" sirodek wywalasz i w to miejsce wstwiasz plana z 2 trisów na tym malujesz kolo z alfą i masz elegancki okrągłe kólko, na "bieznik" mozna wrzucic te trisy co ci zostaly coby podokrąglic calosć
ognisty Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 taa, wiem, miałem nawet tak robić ale 'coś' mnie powstrzymało ;)
madman1987 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 imo jest ok, przy takim polycouncie i obiekcie mozna sobie na kola pozwolic, przynajmniej tak mi sie wydaje, zwlaszcza, ze maja niewiele kontow, poza- to konurs, jesli cos sie miesci w ramach rozsadku- dzialac ;P ladny, schludny czolg, congrats
ognisty Napisano 22 Styczeń 2006 Autor Napisano 22 Styczeń 2006 ok zeby nie bylo ze sie obijam :) ostatnimi czasy męczę tą teksturkę... to moja druga teksturka ktora mam zamiar zrobic porządnie ;) ... a więc oto kupa stali w trakcie 'wytapiania' - wieza juz skonczona (nie ma tylko napisu - numeru seryjnego czy co tam mieli ;) ), korpus lekko zaczety... aha, i teksturka lekko wieksza (6xx na 6xx, po zeskalowaniu na 512x512 lekko straci jakośc ;) ) ps... coś ostatnio słyszałem o wypalaniu GI, jakbyscie byli tak mili i jakiegos linka tu zarzucili, bo z gi wyglada to o niebo lepiej... a jak nic nie zarzucicie to bede zmuszony poszukac.. ;) nie zebym byl leniwy, ale jak macie pod reka.. hehe no wiecie...
Gość Marioza Napisano 22 Styczeń 2006 Napisano 22 Styczeń 2006 no model z texturką wyglada ciekawie jedynie dodalbym moze intenswyniejszej barwy bo troche monohromatycznie to wyglada, co do wypalania to chiba jak sie nie myle Por@aszek mial cos na ten temat na swojej stronie
ognisty Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 tutaj pokazuje jak to wyglada na light tracerze... mario don - dzieki za dobre słowa ;) pozniej jak juz skoncze cala teksturke postaram się dodać trochę głębi... szukałem tam gdzie mówiłeś ale nadal nic nie znalazlem na temat tego wypalania ;|
arcade Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 coś kiepsko szukałeś... http://www.abandonedland.net/test/index.htm (Por@szek) sprawdź też to: http://www.poopinmymouth.com/process/character_tutorial/character_process_page_5.htm (Poopinmymouth). Por@szek w swoim tutku pokazuje przede wszystkim umieszczanie light mapy na innym kanele tekstury, dla Ciebie nie jest to konieczne... Po prostu wygeneruj czarno - białą mapę światła a potem nałuż ją jako warstwę "multiply" w PSP - przynajmniej ja tak robię... (możesz trochę pomiksować żeby wyglądało). Jeżeli to Ci nie pomaga, to sprawdź jeszcze helpa "render to texture". Co do tekstury to trochę monohromatyczna i przez to nudnawa. IMHO powinieneś pododawać trochę koloru i to nie tylko jednego ;) pozdrawiam.
ognisty Napisano 23 Styczeń 2006 Autor Napisano 23 Styczeń 2006 o hehe akurat niusów nie czytałem, a tam jak byk, dzięki ;D a co do koloru to takie mialem założenie, czołgi miały to do siebie że nie 'lubiały' się rzucać w oczy ;) stąd ten szary kolor... ale zobacze co sie da zrobic... odrazu mówie że maskowanie różnokolorowe odpada bo za duzo roboty by mi to zajęło :D
Gość Marioza Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 nie wiem moze to jakos będzie pomocne, zawsze to jakies porównanie
kurt_hectic Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 chcesz zleciec z krzesla ._o ? lookaj na to :
ognisty Napisano 25 Styczeń 2006 Autor Napisano 25 Styczeń 2006 kurt, no ładnie ładnie, ale nie zapominajmy że to minibitwa, 2k tri i 512x512
ognisty Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Napisano 26 Styczeń 2006 dobra, teksturka skończona, zrobiłem co mogłem :D ale teraz dopiero obadałem kilka tutków które mogły być bardzo pomocne... no cóż, następnym razem będzie (mam nadzieję) jeszcze lepiej 1977 (jakoś na samym końcu udało mi się tu i ówdzie obciąć, nie ma sensu teraz uzupelniać lukę do 2k) 2x512x512 (diffuse i alpha)... probowalem troche bumpa ale jeszcze nie bardzo wiem 'z której strony' się za to zabrać, ze spectacularem nawet sie nie bawiłem, może nastepnym razem. (wiem że termin do 1 ale niebardzo znajde czas na to ;/... no ale może.. może) ps. bumpa lepiej robić 'w trakcie' teksturowania, po czy przed?
Woznkt Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Mi się bardzo podoba. Szkoda że cyferki na burcie rozmazane, ale rozumiem wielkosc tekstury (ale możesz jeszcze powalczyć :P). Bardoz lubie te przertarcia na kantach, któcyh nie potrafię zrobić na swojeje teksturze :]. Poza tym troszke jednolicie, ale to akurat kiepski zarzut. ps. Jak jakieś wypasione ne tutki to zapodaj linki he he
Por@szek Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Bumpa i speca robisz po diffusie. CZarny w bumpie to wklesly, bialy wypuklu, w specularze, bialy odbija, czarny to mat. Sprobuj tutaj zrobic speca i bumpa, moze byc fajnie.
Gość Marioza Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 no czołg wyglada całkiem dobrze, jedynie co mi nie pasi to to że textuka sprawia wraznie czarno bialej, brak w niej koloru, a co do moejgo posta z czołgiem to własnie o to mi tylko chodzilo, nie o jakieś tam modelingi sringi i wyglądy, bajery itd, tylko o kolor wyłącznie, sprobuje dodac mzoe jakis kolor np w trybie mieszania warstw, na koniec lub w trakcie jesli uzywasz shopa mozesz tez pokobinowac z warjacjami ktore tez nie sa zle i daja od razu iles tam wariantow kolorystycznych do wyboru
ognisty Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 ok kosmetyczne zmiany, rdzawego kolorku dodałem, dorobilem jakotakiego bumpa i speca (speca niewiele, bo co tu ma sie swiecic) sam juz nie wiem czy lepiej czy gorzej to wyglada ;D
Gość Marioza Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 nie wyglada gorzej , lepiej w zasadzie tez nie w porwnaniu z poprzednim skrinem, teraz wpadł w tonację lekko zblizoną do sepii : ), nadal brakuje koloru, gdyby nie ten brak barwy to byłby w sumie swietny czołg jak na ten polycount i wielkosc textury
ognisty Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 ok, zmienilem maskowanie, zwiekszylem kontrast i rozjasnilem, teraz wydaje mi sie ze jednak jest lepiej :D ps. thx mario za odpowiedzi, bo widze ze ludzie cos niechetnie w dzisiejszych czasach coś piszą :D
Gość Marioza Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 no i oto chodziło ognisty o to chodziło :D , teraz wygląda świetnie, wreszczcie widzę na nim kolor, daj takie skriny jak poprzedznie, chodzi o wielkosc i zblizenie, jesli możesz : )
sayonerka Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 No to jak malo, to ja Ci tez napisze, ze teraz jest super. Jesli ktos nie wyczaruje jakiegos cuda, to masz zwyciestwo w kieszeni ;) Kawal dobrej roboty, gratuluje wytrwalosci! Acha jedna sprawa, chcialem juz to wczesniej napisac, ale mi nie wyszlo. Kola maja sie obracac, a zrobiles na nich efekt trojwymiarowosci, jak dla elementu statycznego. troche to bedzie dziwnie wygladac, ze swiatlo bedzie sie krecic wraz z kolami ;) Ale modelik wypasik!
ftorek Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 bobmba - bardzo sie podoba - sayonerka dobrze mooowi - na animowanych elementach uwazaj ze swiatlocieniem bo potem moze sie zrobic smiesznie :D pozdroa
arcade Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 super! bardzo fajna, detaliczna tekstura :) gratulacje :)
Woznkt Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 tak tak wypas, namaluj mi teksture :] i pokarz swoją na płasko pozdro
ognisty Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 No to tym razem to juz chyba ostatnia wersja :) 1977 tri 4x512x512 (diffuse, spectacular, bump, alpha) lekko poprawiłem te koła (tu dzieki dla was bo zupelnie nie zwrocilem na to uwagi) no i tekturka, totalny chaos, burdel i w ogole niezbyt dobrze to rozplanowalem - nastepnym razem bede uwazal ;) dzieki wszystkim za pomoc i w ogole wszelkie komentarze ;p :D
Hatred Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 klasa modelek, sliczny z kazdej strony :) az niema sie do czego przyczepic na pierwszy rzut oka :) bardzo dobra robota!
Hynol Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 Generalnie ładny model - szkoda że tekstura nie jest "histoyczna". Dla ciekawych jak robią to inni - strona moda do Battlefield 1942. Najlepsze modele z wielu krajów. Nie mają wiele trójkątów - za to zazwyczaj bardzo rozbudowane tekstury. Ciekawostką jest że to projekt non-profit, który przyciąga wciąż nowych modelarzy i miłośników sprzętu z 2WŚ. http://forgottenhope.bf1942files.com/main.php?module=vehicles&lang=english
Gość Marioza Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 Hynol no wszystko pięknie fajnie tylko tutaj obowiązuje textura 512x512, a na takiej powierzchi zapomnij zebys uzyskal taki efekt jak modele z Twojego linku :cool: , widzlaem gdzies juz tez skriny z jakiego moda do tej gry gdzie textury mają 2048x2048, więc pomysl ile tam mozna i jakiej jakosci zapakowc rzeczy a ile na 512x512, obejzałem kilka skrinów z tego linka i tam jest 1024 w górę lub w ilość...
kurt_hectic Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 hyhy, model- moze za bardzo sie zlewa, ale jest cool
Rekomendowane odpowiedzi