Gość Savoy Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Więc objetnicom stało sie zadość.... Otwieram wątek dot. Kraya na Lightwave3D. Mam nadzieje że nie bedę sam i nie "zlecę na samo dno" :) Pierwsze dwie prace: radiacja w tzw. CornellBox (http://www.graphics.cornell.edu/online/box/) Bardzo wdzięczny "projekt" do renderów, oczywiście zmodyfikowany na moje potrzeby:) Rendery po 30 min bez AA w rozdziałce 2000/2000 i reskalowane, 10 bounce lights, 1.000.000 Photons (ale można dużo mniej)
deshu Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 figurka mistrzowska, tylko nie wiem czy da sie tak elegancko glowe o 90* przekrecic. A co do renderow to na pierwszym chyba za bardzo niebieski sie na rzeźbie "objawil"
ASY2002 Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Bardzo bardzo ładny, ale ja sie nieznam :) P.S Po co "kaukustyka"??
wizz Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 No extra :) sam z czasem renderowałem w LW ale nie było dobrego silnika do renderków więc zrezgnowałem ale może teraz coś poświece temu czas :) Ci co będą zamieszczać renderki prosiłbym o dokładne ustawienia bo jakiś sobie nie radze z tym Krayem :)
giorgione Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 szczególnie twarz i broda robią wrażenie - tło strasznie psuje wygląd
Gość Savoy Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 To na rozgrzewke Dragony.... Ukończone. Czas 1 godz. Optymalizuje i mysle że zejdę ponizej 1 godz. (powyżej tego czasu nie inetresują mnie prace :) Render jak zwykle powyżej 2000 pikseli i reskalowany. podam niedługo ustawiena i inne rzuty kamery.
Master Kiełbaster Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 interesująco choć trochę zaszumiony ten box
wizz Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 interesująco choć trochę zaszumiony ten box E to nie szum tylko bump ;) ( przynajmniej tak mi sie zdaje ) :P ps. extra te renderki :P mi coś nie wychodzą :/ plz ustawienia dajta dokładniejsze.
Gość Savoy Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 ustawienia do sceny z Dragonami. Tekstura na kostce niestety miała dziwną fakturę stąd wydaje się że jest szum (a w rzeczywistości bump)
hcpiter Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 savoy renderki piękne szczegolnie smoki ktore mają wypas shader i 2 render posąguWielkie dzięki za ustawienia :) Jak juz mowiłem, dodaje swoję początkowe wypociny :) Bardzo proste ustawienia: photon mapping Photons: -CP= Received -GMM=Lightmap -GP= Received i 2 swiatła spot i area Bez AA bo mało czasu było troszke :/ PS nie wiem dlaczego ale Kray nie chce oswietlać mi Mapkami HDRI :( Pozdr ! i czekam na większą ilosc krayowców :)
Gość obo Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Super wątek! Dzięki Ci Savoy Bawie się Lightwave'em od jakiegoś czasu i teraz staram się rozkminić kray'a, który zadziwia mnie swoimi możliwościami :) Samemu jednak mi trochę ciężko, bo jestem jeszcze początkujący, a teraz ten wątek - super! Będe tu zaglądał bardzo często ;) Pozdro
Matchias Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Witam Mam prośbę, piszcie na jakim sprzęcie to renderujecie. Pozdrawiam
Gość Savoy Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Witam Mam prośbę, piszcie na jakim sprzęcie to renderujecie. Pozdrawiam Ok nie wycinam paska info. Scenka Planka: Moje ustawienia oczywiscie. ps Nie mogę znaleźć tej sceny na Evermotion (była kiedyś) żeby porównać.
Obywatel Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Savoy czyli rozumiem, że szybkość to największy plus tego rendera tak? Bo faktycznie obrazki są realistyczne i renderowane w przyzwoitym czasie. Za to ten renderer ma dziwny DOF.
Gość Savoy Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Savoy czyli rozumiem, że szybkość to największy plus tego rendera tak? Bo faktycznie obrazki są realistyczne i renderowane w przyzwoitym czasie. Za to ten renderer ma dziwny DOF. Jakosć DoF dużo zależy od AA Ponieważ AA w tej scenie jest na poziomie medium więc.... No cóż pięta Ahillesowa Kraya (jednakże w tej wersji Kraya szybkosć AA jest już na przyzwoitym poziomie) Mozna DoF zrobić na Photoshopie (plugin) Oczywiście trzeba w LW wyrenderować mape głębokości (kilka sekund renderingu) no ale efekt jet troche gorszy, wrzucę niedługo dla porównania. No na forum LIGHTWAVE są sceny które przy tej samej jakości są prawie dwa razy szybsze od V-raya.
Matchias Napisano 13 Luty 2006 Napisano 13 Luty 2006 Witam Postanowiłem dorzucic tu swoje trzy grosze: Pewnie to nic takiego ale. Dopiero testuje Kraya:) czas dość długi bo AA w 9 przebiegach, nie zdąrzyłem zrzucić z ekranu ustawień Kraya jak ktoś bedzie ciekaw to moge je umieścić. Pozdrawiam
Gość Savoy Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Witam Postanowiłem dorzucic tu swoje trzy grosze: Pewnie to nic takiego ale. Dopiero testuje Kraya:) czas dość długi bo AA w 9 przebiegach, nie zdąrzyłem zrzucić z ekranu ustawień Kraya jak ktoś bedzie ciekaw to moge je umieścić. Pozdrawiam No nieźle nieźle. Znając możliwości Kraya z tą sceną powinieneś zmieścić się w pół godz. bez żadnego szumu (a może nawet w 15 min) Dobrze by było dać je (piłki) do CornellBoxa lub biały backgrund żeby zobaczyć zachowanie sie photonów. Jeśli chcesz wrzuć mi na maila scenę "przerobię Ci ją" na szybszy rendering.
Gość obo Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Matchias no ja bym prosił o te ustawienia, jeśli można :)
Matchias Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Witam Ciesze sie że sie wam podoba:) Ustawienia KRAYa w scenie z piłeczkami: Podesłałem koledze Savoyowi scenke z piłeczkami, zobaczymy ile czasu mu zajmie render, jak zejdzie poniżej 20 minut to będzie moim idolem:) Pozdrawiam
JunioR Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 jak zejdzie poniżej 20 minut to będzie moim idolem:) hehe znając jego możliwosci to pewnie zejdze :p
Keisim Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Świetne, jestem pod wrażeniem... naprawdę ta broda jest niesamowita... =)
Czorny Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Y heheh ja mialem ta scenke ale na Max-a i ona sie renderuje w niecala minutke i efek niebrzydki ;]
Gość Savoy Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Y heheh ja mialem ta scenke ale na Max-a i ona sie renderuje w niecala minutke i efek niebrzydki ;] No no no V-ray ma już kilka lat.... Kray nie ma jescze roku...(pisany jest przez jednego człowieka z Polski) W V-rayu masz "pluginy" dające kopa oswitleniu (płynne przejścia itp)
Matchias Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Savoy jak tam scenka z piłeczkami? Jaki czas uzyskałeś?
Gość Savoy Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 Savoy jak tam scenka z piłeczkami? Jaki czas uzyskałeś? Pamietam oczywiście.... Mało czasu mam ostatnio wiec dorzucam jedna scenkę. Zmodyfikowana bez refrakcji i transparency (to naprawdę zabija każdy render...) W następnym tygodniu pokażę kilka ciekawych scenek (obiecuję..)
Matchias Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 Czyli cudów nie ma:) W jakiej rozdzielczoście renderowałeś te piłeczki Savoy?
Gość Savoy Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Czyli cudów nie ma:) W jakiej rozdzielczoście renderowałeś te piłeczki Savoy? Taka jak jest (bez przeskalowania). Ok. Wątek poleciał na sam dół wiec dorzucam nastepne pracki: DVD jest zblizeniem wiekszej pracki nad którą teraz pracuję. Łóżko na podstawie jednej scenki z V-raya (łóżko nie jest moje)
Gość Savoy Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Tragiczny aa :) Słuszna uwaga :) Przy finiuszu dołożę lepszy AA (oczywiście włacze BOTH żeby juz nie meczyć się z renderingiem tylko z samym AA i odbiciami...)
Gość macgreg Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Savoy powiedz na jakich głównie światłach pracujesz i ile w taką scene jak np ta kacanapka ładujesz światełek ? Ogólnie piknie ci wychodzą te światełka we wnętrzach.
Gość Savoy Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Savoy powiedz na jakich głównie światłach pracujesz i ile w taką scene jak np ta kacanapka ładujesz światełek ? Ogólnie piknie ci wychodzą te światełka we wnętrzach. Głównie stosuje światło typu panel lub HDRI (lightmap) światła wyłaczam no chyba że potrzebne jest jakies słońce z okna. Mały teścik "Barcelona": Scenka oświetlona tylko za pomocą tzw. Skydome (sfera) zero fizycznych swiateł. Dopracowuję oczywiście jescze skórę (ta jeszcze nie jest zbyt realna) wbrew pozorom bardzo ja trudno zasymulowac w renderingu. Pozdr. Czekam na wasze renderingi........
tweety Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 nie znam LW i jego materiałów, ale w maxie dodałbym większy fallof w diffuse dla materiału skóry.
Master Kiełbaster Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 kiepawy ten AA i materiał skóry trochę sztuczny ale nie jest źle :P
Gość Savoy Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Słuszne uwagi na was zawsze można liczyć... Poprawiona wersja (DoF kiepski no ale z Kraya wiecej nie wycisnę - przecież nie bedę dawał AA Grid 6! ile można czekać!)
jakubm Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 tak sie zastanawiam czy by sie na tym wygodnie siedzialo.. po pierwsze siedzisko wyglada dosc twardo. po drugie jest jkaby zaplytkie wzgledem oparcia.. po trzecie to oparcie bym bardziej wychylil do tylu... render spoko i materialy tez bdb pozdro
Gość Savoy Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Ostateczna wersja -jednak DoF w Krayu jest słaby (pomimo wysokiego AA) zrobiłem na Z-buffer i Photoshopie...... To jest równiez ostatnia scena którą robiłem na Skydome w następnych będę stosował wyłącznie Area Light (dają wyraźniejsze cienie)
Derfalon Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Bardzo ciekawe renderki. Jest pokusa żeby na LW sie przerzucić z ciekawości:) czekam na dalsze rendery. Pozdrowienia z Konina:P
Gość Savoy Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Ok spadłem z topicem... sam nie wiem gdzie.... Poniżej część pracy (dokładnie dwa rzuty kamery) która teraz wykonuje (jest kilka rzeczy do poprawki, kilka gratów trzeba dołożyc itp) Jak skończę wrzucę jako oddzielny topic. Pozdr.
Gość obo Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 całkiem fajnie wyszło :) Savoy a tego dof'a to w kray'u czy w postprodukcji dałeś? całkiem przyzwoicie to wyszło, więc chyba nie kray ;) i do tego półtorej godziny. pozdro ps. mógłbyś ustawienia pokazać? szczególnie chodzi mi o zakładki photons i fg :)
Lis Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Bardzo ładne. ALe wydaje mi się że krawędzie są za ostre. Dodaj jaki AA albo cos
JohnZi Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 hehe wypasiony konik, mi nie pasuja tylko nie pasuja te obrazy, wygladaja jakby odstawaly od sciany, pozdro:]
Gość Savoy Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 hehe wypasiony konik, mi nie pasuja tylko nie pasuja te obrazy, wygladaja jakby odstawaly od sciany, pozdro:] Słuszna uwaga (myslałem że nikt tego nie zauważy :) ) Obrazy były faktycznie kilka centymetrów od sciany (już poprawiłem) ale radiację zapisałem w Krayu (BOTH) przed poprawką więc nastepne rendery są takie (musze puścić jeszcze raz photony od nowa wtedy problem zniknie). Ustawienia Kraya (jak nie zadziałają zamienić rozszerzenie txt na dat)
staszek Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 ladnie renderuje - dawno temu sie bawilem w lw4 :) i wtedy byl mocno do przodu w stosunku do innych softow. Te rendery sa fajne i kiedys lukne na jakiegos triala zobaczyc:) scenki oczywiscie tez sa fajne :)
Derfalon Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 no ładnie, ładnie. podoba mi sie pokoik. taki nerwowa DOF ale ma klimat:)
Gość Savoy Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Taki mały speed (w ustawieniach sceny i renderingu) żeby nie było że znikłem.... V-ray vs Kray Wiem wiem że to nie jest jeszcze to (ale bliżej już jestem niż dalej) 1 Area light + Skydome.
JohnZi Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 tym obrazkiem obrazasz vray'a :P mysle ze da sie wiecej z niego wyciagnac:p hehe
Rekomendowane odpowiedzi