pg Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 Witam! Postanowilismy zaserwowac Wam na lamach naszej STRONY kolejny tutorial, tym razem odnosnie modelowania. Poniewaz bedzie to moj pierwszy tutorial bardzo prosze Was o betatesting. Chodzi mi glownie o to, czy zamieszczone opisy sa zrozumiale i logiczne. Wielkie dzieki za wszelki ekomentarze i uwagi!!! >>>>>>>CAR\'s MODELING tutorial Z gory tez przepraszam, za wage plikow graficznych, sa w rozdzielczosci ok. 1280x1024!!!W wersji finalnej tutorial bedzie w innej oprawie graficznej(teraz tejze prawie nei ma:)), a fotki beda zapewne w pomniejszonej wersji. Tak, wiec PROSZE O CIERPLIWOSC przy wczytywaniu plikow.
Marcin_ps Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 jak na moje lacze to sa za duze i dlatego podziekowalem po minucie :( poczekam na zoptymalizowana wersje...
Bobby_digital Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Niewgrywaja mi sie obrazki wszystkie, tylko dwa pierwsze i 10 ostatnich.
MC-Maxim Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Wolno sie wczytuje ale chwala autorowi ze zrobil napewno dobrt tutorial :) Nie przegladalem go bo nie chce mi sie za bardzo ale widzialem ze jest dlugi i czytalem troche opisow :)
Andree Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 tutek spoko,wprawdzie nie laduje mi sie wiekszosc obrazkow :P ale widze ze bardzo jest wszystko rzeczowo opisane i zobrazowane :) tak trzymac. Czekam na zoptymalizowana wersje,obrazki najlepiej max 640x480 :) Gdzies widzialem program ktory masowo zmienial wielkosci obrazkow :)
PENdzel Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 nie chodzi tutaj o objetosc plikow a przydatnosc tutoriala :):)
PENdzel Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Bo Pawel dopiero pracuje nad tym tutorialem - jak bedzie juz dobry i czytelny wtedy z tad zniknie :) testujcie i zwracajcie uwage na to czy jest zrozumialy :)
sikham Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 nie moge go przeczyatć bo jest limit transferu przekroczony :]
PENdzel Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 http://www.evermotion.org/car/CAR.htm - nowy link - teraz juz bedzie oki :)
inespew Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 a mi sie nie otwiera kilka ostatnich obrazków :(
dr Ug Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Ale bajer! :D Swietny samochodzik, fajny tutorial. inespew: cesh Ci pewnie nie wytrzymal i nie chce wpuscic wiecej grafik ;)
leander Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Super tutorial :) Mógłbyć jeszcze dać linka do blueprints\'ów.
Pamir Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Zaraz zaczynam modelować moje pierwsze \"prawdziwe\" autko w max\'ie - zobaczymy jak mi wyjdzie - jeśli okej to znaczy że tutek jest spoko :-) POzdrowienia Pamir
pg Napisano 1 Wrzesień 2003 Autor Napisano 1 Wrzesień 2003 Naprawdę dajcie szanse;)temt tutkowi i poswieccie pare...nascie;) minut na ssanie >>>>>>>>BLUEPRINTS w finalnej wersji postaram sie nei zapomniec wsadzic tego linku do tutka
sikham Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 twoja metoda jest niemal identyczna jak w tucie o modelowaniu hondy nsx tylko u ciebie nie ma pomocniczej siatki ze splinów w tucie jest pare literówek ale niechce mi sie ich nanowo szukać:P
pg Napisano 1 Wrzesień 2003 Autor Napisano 1 Wrzesień 2003 sikham, ja bym powiedział więcej, ona jest taka sama:)zdecydowalem sie n ata metode, bo jest moim zdaniem najlepsza literowki nie sa zbyt duzym problemem, bardiej liczy sie to, czy tutek jest zrozumialy
inespew Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 no to jak mam otworzyć wszystkie obrazki skoro mi cash nie wytrzymał, HELP!!!!!!!!!!!!!!
lukasz Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 tutorial bardzo dobry ( jak zmniejszycie screeny będzie jeszcze lepszy), mam tylko pytanko odnośnie tej opony - nie mogę nic znalezc na ten temat na stronie do ktorej podałes link - mozesz podac dokładniejszy namiar dzięki i pozdrawiam
Pablo Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 No no PG tutek świetny !!...na pewno przyda sie młodym grafikom opętanym mania robienia fur :] pozdr P.S. Z ta rodzialka to przesadziliscie :P:)
pg Napisano 2 Wrzesień 2003 Autor Napisano 2 Wrzesień 2003 lukasz: www.suurland.com>gallery>newbettle>making of Pablo: w wersji finalnej screeny tutek bedzie pociety na strony, wiec nie bedzi ejuz problemu z waga tutka...mam nadzieje:) a jak cos to i sie rozdzialke zmiejszy:D
VGT Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 Gdy wczoraj próbowałem to zassać na modemie, to zrezygnowałem, a jestem w miarę cierpliwy, więc na razie dosyć ograniczacie grono osób, które to ocenią. No ale dziś już mogłem to zassać na szybszym łączu i tutorial jest bardzo dobrze zrobiony. Z pewnością przyda sie wielu maniakom czterech kółek, którzy chcą mieć model samochodu w swojej kolekcji. Inespew: ja na modemie miewam coś takiego, że jak strona ma za dużo obrazków, to nie wszystkie wczytuje. Jeśli to samo jest u Ciebie, to ja to rowiązuję w ten sposób, że na każdym z niewczytanych obrazków klikam prawym i wybieram \"pokaż obraz\". U mnie pomaga, tyle że czasami można szajby dostać jak takich obrazków do kliknięcia jest z 50 lub więcej.
Andree Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 w wersji finalnej screeny tutek bedzie pociety na strony, wiec nie bedzi ejuz problemu z waga tutka...mam nadzieje a jak cos to i sie rozdzialke zmiejszy Rozdzialke i tak dobrze by bylo zmniejszyc ,dlatego ze niewygodnie sie oglada screeny jak ktos ma 1024 a co dopiero 800 :) Co jak co sporo ludzi uzywa takich rozdzialek. Proponuje zmienjszyc do 800x600 minimum,a najlepiej 640. ewentualnie zrobic 2 wersje :P [piwo] [dresik]
sikham Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 z tego co przeczytałem z przeczytałem sam text :) myśle że ten tutek jest za łatwy dla kogoś kto umie sie bawić w takei zeczy ( zrozumiałe :) ) ale za trudny dla begginera całkowitego ( takich ludzi jest najwiecej ) ale jest to opinia po pobieżnym przejrzeniu bo mi sie czekać niechce i nerwicy dostaje ( jak bym poczekał i taki znerwicowany napisał co myśle to by moderator miał dużo roboty hehe )
legolas Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 szkoda, że mam 3ds max 4.2 , a nie 5 , bo chyba na \"piątkę\" jest napisany i nie wszystko się zgadza
pg Napisano 2 Wrzesień 2003 Autor Napisano 2 Wrzesień 2003 legolas: jakbys mogl napisac jeszcze co, to od arzu Ci pomoge i postarm si epprzeprawiac w finalu shikam: ktos kto jest calkowitym begginerem nie powinien zabierac sie za tak skomplikowany model, a zaczac robic cos prostszego, a po zalapaniu jak sie tworzy kule i boxa na bank polapie sie wty\\utku..mam taka nadzieje;)
Nieszpor Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 Tutek fajny tylko mam pytanko bedzie czesc o teksturowaniu?? jako very beginner taka czesc tutka by tez sie przydala mi i pewno podobnym domnie czyli raczkującym maxowcom [piwo]
Nieszpor Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 \"do mnie\" a nie domnie powinno byc a kule i boxa to juz umiem i w lapie sie w tutku tym
sikham Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 ktos kto jest calkowitym begginerem nie powinien zabierac sie za tak skomplikowany model, a zaczac robic cos prostszego napewno sie połapie ale jego efekt będzie hmmm :] pozatym nie wytłumaczysz tego ludziom nigdy bo co chwile widzisz \"witam siedze w maxie od godziny i to mój samochód/człowiek\" i zaraz pytanie jak sie zmienia kolor matriału :/ ehh fajnie że go napisałeś oby wiecej takich ludzi jak ty ale zaznacz na początku że niejest on kierowany do 1 dniowych userów[lol2] ps. wszelkie zbieżności całkiem przypadkowe
Nieszpor Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 no do jednodniowych ja pierwszego dnia zabawy z maxem to se jablko zrobilem ale no jak ktos juz jakies dwa miechy sie bawi z maxem no to chyba juz próbowac porwac sie na samochod moglby
Nieszpor Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 \"no do jedniodniowych nie\" kurde ja chyba zapomnialem jak sie pisze w kazdym poscie mam blad :)
klaster Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 ale co najwazniejsze tutek pokazuje krok po kroku , czyli nawet taki co sie nie zna bedzie w stanie zrobic a potem go to wciagnie i sie poduczy, batdzo fajny tutek ja juz go sciagam caly
SCORPI Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 heh podziwiam! jak ci sie chciało robić taki tutek :P smiesnize to modelujesz :) fajowe MI SIE NAJBARDZIEJ PODOBA LUSTERKO!!!! perfect :) nigdy nie umiałem lusterka wymodelować :) a i wycieraczki!!! pokaż te wycieraczki bliżej please!!!!! nigdy nie było mi dane zobaczenia wycieraczek z bliska i nie wiem jak one wyglądają :| a by sie przydało w hondize zamoątować :|
sikham Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 z tymi wycieraczkami to fakt napisz osobny tutek jak sie je robi bo słabo mi sie robi jak mam je wymodelować :) please [piwo]
pg Napisano 13 Wrzesień 2003 Autor Napisano 13 Wrzesień 2003 hihiih, wiecie co?smieszn asparwa, bo te wycieraczki sa okropne:)dzis zrobei kilak zdjec w swoim samochodzie i ebde je modelowal na nowo, wiec zamieszcze te zdjecia i model wycieraczki - z waszymi umijetnosciami tutek nie jest potrzebny:)
Loozack Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 hehe, Scorpi, ja też mam problem z lusterkami :D a o wycieraczkach to ja nawet nie myślę [lol2] chociaż z drugiej strony to nie wiem, czy mam problem bo nigdy ich nie robiłem... :P
MorF Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 Tutek naprawde wypasiony. Ze też Ci się chciało go robic tak dokładnie. W imienu wszystkich begginerow BIG THX. Zabieram sie do pracy:D
sikham Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 pg ale zró z 100000000 obrazków z robienia wycieraczki :] [piwo]
pg Napisano 15 Wrzesień 2003 Autor Napisano 15 Wrzesień 2003 witam!!! sorki za zwloke, ciezkie dni mialem;/...no ale wsoz juz jest dobrze:)))))) oki, wiec mialem wam zapodac tutek do robieniia wycieraczek, nie chce mi sie:)przyznaje si ebez bicia:) postanowilem wiec zalaczyc wam tylko zdjecie wyceraczki, oraz plik *.zip w ktorym jes zapisana moja wycieraczka, mysle, ze ejst ona calkiem dorbze wymdelwoan, aby sparwdzic sie w modelu:) ba, ,jesli ktos z was keidys jakas zorbi, to moze mi przyslac, zapewne ebdzi elepsza od mojej:D:D:D:D a tak wyglada to co ja zorbilem(oczywiscie, moze przescalowac, jakby co:) ): tu macie plik maxowy (spakowany rarem): >>>>>>>>>WYCIERACZKAWYCIERACZKA no i na koniec fotka wycieraczki-sorki za slaba technike fotograficzna,nie moaj dzilka;/:
Andree Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 mam pytanqo ,gdzie na suurland mozna znalezc ten tutek czy cos o robieniu opony?
Loozack Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 ja też mam Maxa 4.2 i jakoś nie mam z tym problemów :|
Andree Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 moze byc to problem z jakimis sciankami,ja np. czasami jak chce z shiftem cos przesunac to nie moge, okazuje sie ze to wina jakis scianek, usune np. jedna i jazda, ale zasad tego dokladnych nie znam
Anonymous Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 aaaaa to jest masohizm , probowalem zrobic maske przez 3 godz. dupa mi z tego wyszla... :/ ech...
endriu102 Napisano 13 Styczeń 2004 Napisano 13 Styczeń 2004 MAm problem z tym tutorialem a dokladnie z tym poly modelingiem na pocztku tutka pisze zebym usunol 3 polygony a ja nie wiem ktore a jak jakies usunolem to z tym przesowanie s shiftem tez niezbyt mi wychodzil przynajmniej inaczej jak to zostalo pokazane na screenach moglby mi ktos wyjasnic to modelowanie tak troszke dokladniej niz jest to tam opisane ??
Nimrod Napisano 13 Styczeń 2004 Napisano 13 Styczeń 2004 Po pierwsze świetna inicjatywa, każdy kolejny tutorial jest potrzebny. Po drugie przejzałem tylko z grubsza, ale mnogosc obrazków i tekst moim zdaniem gwarantuja latwosc odbioru :] Ps. nie wczytało mi się kilka(naście)ostatnich obrazków :(
giegu Napisano 13 Styczeń 2004 Napisano 13 Styczeń 2004 :) PG >> zajefajny tutorial (sprawy techniczne to inna bajka). Mam natomiast pytanko: czy nie łatwiej byłoby to zrobić PATCH\'ami, wydaje mi się że pomimo prostoty tego tutka mam wrażenie jakby metoda była zbyt pracochłonna - są chyba szybsze prawda? - powiedz jak długo to robiłeś (samo modelowanie bez screenów itp) :) SIKHAM - z tą wycieraczką to walnąłeś, gorzej nie mogłeś, popatrz ty lepiej na swoje autko a następnie zadaj sobie pytanie czy naprawde trudno przychodzi ci wymodelowanie czegoś takiego?? (przy okazji zdradź jaką ty metodę zastosowałeś?) Ja takim jak ty to tylko zazdroszcze umiejętności! :O :) I mam ostatnią prośbę PG! Zrób taki dokładny tutor z modelowania twarzy - ale troche szybszy Ja jestem medium-begginer więc mówcie do mnie po ludzku THX, BYE!
p_e_t_e_r Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Czesc, ja w sprawie tutoriala z stronki http://www.evermotion.org/car/CAR.htm otoz mam nastepujacy problem i nie potrafie nigdzie znalezc odpowiedzi: podczas poczatkowej fazy modelowania kopiujac i rozciagajac kolejne krawedzie box\'a gdy probuje go skorygowac w innym viewporcie w zaleznosci od kata przesuniecia krawedz robi sie coraz ciensza w koncu wrecz niewidoczna. gdy rozciagam wiecej niz 2 krawedzie powstaja wtedy straszne makarony poprzekladane: zalaczam gifa z problemem tutaj modeluje sobie krawedz maski i wszystko jest ok poki poruszam sie w plaszczyznie X,Y ale gdy probuje z innego wievportu cos przesunac zeby skorygowac wzgledem wszystkich blueprintow to dostaje cos takiego:(rysunek) jak widac stopniowo gubi sie dolna \'plaszczyzna\' az w koncu znika a na koncowej krawedzi jakis szpikulec powstal, to pewnie wlasnie ta dolna plaszczyzna. i teraz pytanie: jak zrobic zeby powstal ladny luk jak na rysunku powyzej ale zeby nie powstawaly takie bledy jak na w/w rysunku. tzn aby obydwie plaszczyzny sie nie gubily tylko byly ladnie prowadzone staralem sie bardzo szczegolowo opisac problem i mam nadzieje ze uzyskam jakakolwiek odpowiedz, bo takich rzeczy nei znalazlem w zadnej ksiazce. znam narzedzia ale technika poslugiwania sie nimi to juz inna zabawa. pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi