Napisano 18 Czerwiec 200618 l Witam! Prezentuje moj pierwszy samochod, ktory stworzyłem przy uzyciu Maya Nurbs. Modeling trwał cos ponad tydzien, byl to czas w ktorym zaznajomilem sie z interfejsem i nauczylem uzywac Nurbsy itd. Pare rzeczy jeszcze kuleje ale moge obiecac ze sie poprawie na nastepny raz ;D Kritsy i komentsy mile widziane! Pozdro!
Napisano 18 Czerwiec 200618 l Wrrrr.... Kurde spóźniłem się. Miałem dzisiaj wrzucić moje BMW Z4, ale widze, że chyba bym sie skompromitował :P Model ładny, ale niektóre materiały są do bani (reflektory i aluchy) i do tego troche ciemno. Ten zgniłozielonymetalic to twój pomysł? Shader ładny, ale kolor nie tego... Pozdrówka
Napisano 18 Czerwiec 200618 l No nieżle ale jakoś mi sie nie chce wierzyc ze przez tydzień to zrobiłes przy okazji ucząc sie obsługi Mayi??? Pokaż siateczke.
Napisano 18 Czerwiec 200618 l Autor Dzieki za komenty. Przyznaje ze materialy raczej sa do bani, ale to bylo moje pierwsze zetkniecie z Mentalem (pracuje w LW i 3ds+vray). Ecikgti : mozesz mi wierzyc lub nie, ale dokladnie od 9 dni mam do czynienia z Mają. Musze przyznac ze Nurbs jest chyba najlepszym sposobem na kreowanie czegokolwiek. Moge go polecic wszystkim ktorzy chca zajac sie modelowaniem ... w sumie czegokolwiek. Siatka w załączniku.
Napisano 18 Czerwiec 200618 l to ja dobre kilka miesięcy siedziałem w 3dsmax żeby zrobić coś na kształt samochodu a Ty tak "hop siup":p i niezłą w sumie beemkę zrobiłeś? To ja za wolno się uczę czy Ty za szybko? Jak tak można i to jeszcze z NURBSów:p Jeszcze powiedz że wcześniej nie miałeś do czynienia z 3d:p No dobra koniec żali:) Tam na tylnim nadkolu jakiś błąd (przy drzwiach) Materiały nazwijmy to "testowe" Koła mógłbyś poprawić bo mi przypominają takie które mają samochody z lat 30 (felga + opona) To robione z jakiegoś tutoriala? ps. a może w mayi łatwiej się modeluje:)
Napisano 18 Czerwiec 200618 l Autor hehe no jakos tak "hop siup" wyszło, mozel dlatego ze jestem niecierpliwy strasznie. Maya dlatego ze w najblizszym czasie bede na niej pracował wiec wypadałoby sie zorientować gdzie co jest ;) ... modeling w nurbsach zacząłem od tworzenia głowy na Nurbs Patch`ach (głowę troche pozniej pokaze) i tak wpadlem na pomysl ze moznaby w łatwy i szybki sposob zrobic samochod. No i tak powstał ten pojazd. Odnosnie tego błędu o ktorym wspomniales to ma to chyba zwiazek z antyaliasingiem, czasami wyskakują mi jakieś "plamy" w miejscach lączenia patch`ów. Ale juz mam na to solucje wiec nastepny (jezeli takowy powstanie) bedzie juz gładki i bez plam. Generalnie ciesze sie ze przypomina samochod ;D
Napisano 18 Czerwiec 200618 l tak srednio/slabo... model sredni, pokaz siateczke, materialy tez jak na vraya dziwaczne, ale jak na nauke to nienajgorzej, pozdr
Napisano 18 Czerwiec 200618 l hkropinski - chyba nie zbyt czytałeś posty bonifatz'a - render to mental, a siatka jest w załączniku :) Te NURBS'y - chyba muszę się do nich przekonać :) ad pracki - całkiem w porządku :)
Napisano 18 Czerwiec 200618 l Autor Dzieki mintrill! Polecam Nurbsy z calej sily! Zauwazylem ze malo kto modeluje tym sposobem, a efekty sa zaskakujące. No i prędkość z jaka mozna stworzyć dobrze wygladajacy model. Jak juz wspominalem jestem w trakcie modelowania głowy przy uzyciu Nurbsów. Prawdopodobnie jutro wrzuce go do WIP`a.
Napisano 18 Czerwiec 200618 l szybko sie uczysz nowego softu :) samochodzik, model ok, ale render jeszcze nie ten poziom o czym zreszta mowilem Ci na gg :) ogolnie na + dobranoc (btw, do modo i tak mnie chyba nie przekonasz:P )
Napisano 19 Czerwiec 200618 l Fajne:) NURBS zajebista sprawa:) Heh, co do hkropinskiego to sie nie przejmuj, trodno zeby jakies autko ocenil jako dobre:P I tez nie wieze ze nie miales wczesniej z grafika nic wspolnego:P
Napisano 19 Czerwiec 200618 l Autor @Pionier : bo ja lubie łamigłówki ;D .. a co do modo to ... poświeć tydzień i bedziesz gadal inaczej hehe ;) @XaoC : jak juz pisalem wyzej, polecam Nurbsy! Jezeli komus zalezy na szybkosci to jest to najlepsze rozwiazanie. ... a 3d zajmuje sie juz od jakiegos czasu ;) pozdro!
Napisano 19 Czerwiec 200618 l Witam Ja też rozpocząłem przygodę z Majką od Nurbs (głowa)... i do dzisiaj jej nie skończyłem. Problem miałem z "rozchodzącymi się" surface'ami. I nic nie chciało ich połączyć: global, edge stitch itp. Poza tym aby siatka była "gładka" isoparmy muszą się "pokrywać" no i ich liość w sąsiednich patch'ach musi się zgadzać. Przy prostym modelu jest ok a co z innymi? Jak sobie radzisz z lokalnym zagęszczeniem siatki? Z poly i sub-d nie ma problemu przy Nurbsach wzrasta ilość isoparm na calości (co w większości przypadków jest zbędne) i spowalnia kompa (no chyba, że masz super sprzęt). Wiem, ze w Gnomonie często np. Alex Alvarez modeluje Nurbsami organikę, no ale on jest arcymistrzem, bo jeszcze potrafi to wyanimować, co w Nurbsach nie jest takie proste. Mimo wszystko podziwiam wielbicieli Nurbsów. Pozdrawiam.
Napisano 20 Czerwiec 200618 l Autor @adam_m: Tak to prawda, ale nie jest to problem nie do przeskoczenia. Do "szycia" patch mozna uzyć np. T-spline`sów. Wtedy zszywasz wszystkie patche i nie ma mowy o jakichkolwiek szparkach dziurach itp. Sposobów łaczenia patchy jest wiele ... od punkt po punkcie, przez edge selecty po hull merge. adam_m powodzenia z Nurbsami ;)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Powiem tyle: +lubie ten model :) +ładny model +ładny render No teraz: -słabo widoczne wnętrze -model wykląda jak "zabawka" -Nie widać zbyt dobrze opom auta. Ocena oglna: 7/10
Napisano 22 Czerwiec 200618 l gratuluje udanego renderingu w mayi mentalem, niezeby bylo to malowygodne, bo jest wygodny, ale sprawia czasami troche klopotow gdy cos Ci umknie, dzialaj dalej :)
Napisano 22 Czerwiec 200618 l Autor Dzieki wszystkim! Za moment wrzuce do wip`a helikopter nad ktorym pracuje wlasnie.