Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
  • Autor

No i przyszedł... Ale jeden Cooler :)) no i testowałem pare ustawień... no i nie chce się chwalić ale miałem racje :)) Jak dałem go koło procesora tak by dawał na niego powietrze to zniżyła się temperatura no i jest bdb przepływ. W koncu to ligiczne:

Cooler z tyłu obudowy daje powietrze coolerowi CPU

Cooler CPU wydmuchuje powietrze do góry i w dół

od góry łapie te powietrze zasilacz i wydmuchuje na zewnątrz

a od dołu łapie je cooler od bocznej ściany obudowy i wydmuchuje :))

Proste no nie ?? teraz temperatura utrzymuje się w przedziale 41-42 (podkreślam że procesor mam podkręcony o około 450 MHz.

Co o tym sądzicie ?? Może to i dziwne bo takie dywagacje snuliście... może to tylko sen i jak jutro się obudze to będzie temperatura z 60 stopni :P

Pozdrawiam ALL :))

• Odpowiedzi 68
  • Wyświetleń 6,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ten z boku obudowy powinien wdmuchiwać powietrze dla procka :)

Reszta niech pozbywa się ciepła z obudowy.

Ale jeśli masz chłodniej przy takim ustawieniu, jakie zrobiłeś... ;)

Napisano
  • Autor

No ten z boku jest jak by pod procesorem, ustawiłem go tak by to powietrze które cooler cpu wudmuchuje on zbierał i dawał na powierzchnie.

Napisano

Weźcie se kupcie jakiegoś Antec P180 i będziecie mieli porządną obudowe, a nie dywagacje robicie. ;)

Napisano

FAlcom, przeciez pisalem ze ten na bocznej sciance musi wdmuchiwac powietrze na CPU.

A jeśli dałeś że ten z tyłu pod zasilaczem wdmuchuje powietrze, to nawet nie wiasz jakie tam zamieszanie zrobiłeś

Napisano
  • Autor

Kurcze no wiem że to moze wsyztsko wyglądać dziwnie, ale narpawde działa :))

Napisano

a te testy mniej wiecej podobne robiles?

Wyrenderuj jakas scenke na 1h, zapis temperatury. Potem zobacz te moje ustawienie i tez przetestuj renderingiem. (przyblizone, bo pewnie tylu wiatraczkow nie masz :P )

Jestem bardzo ciekawy.

3maj sie

Napisano
  • Autor

OKey od razu jak znajde troszke czasu zorbie tak jak prosisz :)) teraz daje wam na szybko zorbiony przezemnie render ustawień, w 3d byście zobaczyli jak to około jest naprawde:

1xr6.jpg

Historia:

Czerwone - Coolery

Szare - Obudowa z Zasilaczem

Białe - Płytki krzemowe...

Niebiesko - Zielone strzałki - przepływ powietrze, tak jak sa ułożone wiatraki.

Temperatury:

AMD 2300+ (1600MHz) przetaktowany na AMD 2800+ (2050MHz)

Temperatury od razu po renderowaniu :))

temphs9.jpg

Napisano

Siatka ok, ładna i prosta. :P

A co do chłodzenia to ok skoro spełnia swoją funkcje to nad czym tu jeszcze debatować, ważne że działa, ważne że dobrze działa

Napisano

Falcom, tak się zastanawiam, skąd bierzesz informacje o obiegu powietrza w obudowie ? robisz jakieś pomiary ? Mam wrażenie że to nie jest takie proste jak na Twoich schematach ;]

Myślę że w zupełności wystarczy otwarta obudowa + ewentualnie jakiś coolerek z przodu ;]

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No coż, Vortek teraz jak mam otwarta obudowe to mam większa temperature :)) A obieg powietrza to są poprsotu strzałki które pokazują w które strony są ustawione coolery by dmuchać i wydmuchiwać. To tylko dywagacje ale mam nadzieje ze tak jest jak jest na schemacie. Narazie jest dorbze, bardzo cicho i Temperatury sa małe. Pozdro.

Napisano

Marcin to robisz tą swoją obudowe? to napisz coś bo też nad tym myślałem ale nie wiem jak sie do tego zabrać (wiertarke mam;-)))

Ja już nie mogłem zcierpieć tego że mój komp wyje jak radziecki bombowiec więc zainwestowałem w chłodzenie wodne CPC bo tanie i jak sie okazało jaka cena takie efekty;(

kupiłem blok na procek, karte grafiki i dysk bo w ostatnie upały dysk mi sie spiekł odratowawłem go sprzedałem i kupiłem nowy ;-)) większy i lepszy ;P

+ chodnica(a w tej chłodnicy to jest radiator i wentylator na dole z regulacją obrotów)

jak to zamontowałem to ustawiłem chłodnice na silent i było pięknie cichutko tylko zasilacz słyszałem;(

po paru godzinach malowania w photoshopie zaczeło sie barzoprzycinać looknołem na zbiornik z wodą destylowaną a tem para wodna sie skrapla ;-)

ustawiła chłodnice na maxa i teraz to zrozumiałem co znaczy głośne chłodzenie ;-))

teraz mam ustawione na poziomie quet ale wcale cicho nie jest a jak 6h i więcej to podkręcam na więcej zakładam słuchawki podkręcam głośność i jakoś idzie

otworzyłem nawet obudowe to troszke pomogło

mam taki pomysł żeby kupic lodówke turysryczną i w nią włożyć zbiornik z wodą żeby była lodowata a tak to jest ciepła więc za bardzo nie chłodzi;(

albo zamknąc kompa w lodówce bezszronowej ;-)

dobra żart;P

albo zbudować obudowe od podataw jak Marcin coz zapoda z zastosowaniem efektu Peltiera lub efektu magnetokalorycznego wiem że tego pierwszego overclockerzy używają/li prosta budowa może by wyszło coś?

Napisano

Ja mam budę zamkniętą, wetylator jakiś noname na procku, w zasilaczu też coś tam się kręci i nawet nie patrzę na temeratury :) Co prawda wyje jak odkurzacz (pewnie przez dysk, bo cichy nie jest) ale nie zamierzam nic zmieniać. Największe upały przetrwał, to niech tak chodzi aż zdechnie :D

W poniedziałek otworzyłem obudowę, żeby z odkurzaczem tam wjechać, to się nieźle zdziwiłem, jak zobaczyłem radiator od procka, który cały kurzem był oblepiony :D

Ale komp się nie przycina, to chyba dobrze, nie? :D

Napisano
mam taki pomysł żeby kupic lodówke turysryczną i w nią włożyć zbiornik z wodą żeby była lodowata a tak to jest ciepła więc za bardzo nie chłodzi;(

nie najlepszy pomysł, zimna woda może powodować "pocenie" się rurek, nie jest to mile widziane przy elektronice :)

Mam cpc na starszym kompie, jeden z pierwszych zestawów, bez chłodnic i z blokiem tylko na procka, za chłodnice robią długie jak diabli rurki które swego czasu siągnęły się przez cały pokój ;] Chodzi non-stop przez 2 lata albo i dłużej i jest ok :)

Jeżeli zakładasz tyle bloków to nie dziw się że woda jest ciepła, wkońcu pobiera temperaturę z 3 elementów komputerka. Proponuję zainwestować w wydajniejszy zestaw/ większy zbiornik/ lepszą chłodnicę.

Pozdrawiam

Napisano

piotrek dobrze masz ja obudowe mamprawie zawsze otwatrą w upały to nawet wiatrak pokojowy (40 cm średnica) pod nią podprowadziłem żeby sie sie smażyło ;-))

Vorek kiedyś na allegro była chłodnica od żuka ;-) nadałaby sie ?;)

coś czuje że przydałby sie zestaw z pasywn byczą chłodnica nptaki ale kasy za bardzo na razie nie mam żebytysia wywalić na chłodzenie ;((

Napisano

albo zbudować obudowe od podataw jak Marcin coz zapoda z zastosowaniem efektu Peltiera lub efektu magnetokalorycznego wiem że tego pierwszego overclockerzy używają/li prosta budowa może by wyszło coś?

Tylko dla ogniwa Peltiera musisz mieć dobry i wydajny zasilacz.A i tak jak masz takie ogniwo to musisz je dodatkowo chłodzić. Częściej do OC wykorzystuje się chłodzenie za pomocą heatpipe'ów i chłodzenia wodnego.

Po drugie: zrobienie budy wcale nie jest takie łatwe. Trzeba mieć warsztat i bardzo dobrze przemyśleć budowę przyszłej obudowy. Aczkolwiek trzeba przyznać, że projektując własną budę można zaszaleć jesli chodzi o rozmieszczenie elementów:)

Napisano

S.T.O.R.M. wiem że ogniwa Peltiera z jednes strony chłodzą a z drugiej grzeją ale gdyby z nich zbudować obudowe to w .środku byłby chłodek a na zewnątrz grzejnik

akurat idzie zima to by sie przydało ;-)

co do zrobieni budy to nielicze na wypasiony wygląd ale w mojej to nie mam sie jak ruszyć jak chce wyjąć dysk to musze i karte grafiki albo pchać na siłe a tak to bym sobie zrobił szkielecik żeby to wszystko sie jakoś trzymało najlepiej z ruchomymi elementami a nie spawanie bo przy zmianie podzwespołow to można by wszystko inaczek poukładać

fajnie to brzmi w teorii ;-)