Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak najprosciej uzyskac efekt takiego swiatelka? Ma ktos moze pomysl? (domyslam sie ze w gre wchodzi caustics)...nowy1hg6.jpg

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A pliki *.ies możesz ściągnąć od niemal każdego producenta oświetlenia. Lub też samemu stworzyć profil światła IES Generatorem.

Napisano

A am takie pytanko - czy vray dałby radę taki efekt wygenerować bez IES'ów?

Chodzi mi to stworzenie światła, za nim szklaną soczewkę.

Czyli tak, jak w prawdziwej lampie...

Napisano

Obawiam się że soczewka nie wystarczy. Jest palnik dalej szklana otoczka, dalej szybka żarówki halogenowej. i jescze do tego jest powierzchnia odbijająca światło z tyłu. :D przy wizkach cyłoby to mało oszczędne rozwiązanie. Niemniej jednak fajnie byłoby spróbować zrobić taki modelik :D

Napisano

Tą soczewkę tak trochę niefortunnie przytoczyłem - oczywiście chodzi o całą lampę, i odpowiednie shadery do każdego z elementów.

Napisano

khm... a gdzie dostanę programik IES Generator? tylko nie mówcie że mam szukać bo google przekopałem, forum też i nie znalazłem.

Napisano

Widze ze wycinek z naszego renderu ;) Ten ies jest gdzies na necie, musisz poszukac => evermotion.org

Napisano

piotrek - teoretycznie da radę ale albo używając standardowej kaustyki na bardzo wysokich ustawieniach albo renderując lc + qmc lub na lc ppt. także co byś nie wybrał, rendertime cie zabije :D

Napisano

podobny efekt można uzuskać używając kilku zwykłych spot light'ów o różnej mocy, ale to niepotrzebna zabawa. IES będzie lepszy. Polecam odwiedzić stronę http://www.erco.com Naprawdę duża baza plików IES wraz z modelami lamp. Pozdrawiam