Napisano 1 Październik 200321 l WymyÂli│em sobie taki krajobraz a tyle na razie uda│o mi siŕ uzyskaŠ Z gˇry dziŕki za uwagi.
Napisano 1 Październik 200321 l a mi sie ukazal :) zapowiada sie fajne (ah smerfy :)))))) kiedy to bylo ::D kultowa bajka ). Na szkicu widac ze jest sloneczko a na renderq jakos pochmurnie :). Ale to dopiero poczatek wiec poczekam bo (mysle ze) warto :) Powodzenia i Pozdrawiam.
Napisano 1 Październik 200321 l mnie sie wyswietla tylko pierwszy obrzek ale i tak mi sie podoba... p.s tez mam ochote wymodelowac cos bajkowego pozdrawiam i czekam na wiecej
Napisano 2 Październik 200321 l mi to raczej przypomina modelowanie w plastelinie i nie wyglada jaby mialy kilka cm wysokosci
Napisano 2 Październik 200321 l Autor No więc tak Słoneczko - będzie oczywiście, już nad nim pracuję, wbrew pozorom nie jest to takie proste, dla kogoś kto się Maxa uczy. Natomiast jeśli chodzi o metaballe to parafrazując Terry Pratchetta mogę powiedzieć: Nie poznałbym metaballa nawet gdybym na niego wpadł w ciemnym zaułku. Przy mojej znajomości MAXA to jest tak jakbym lepił metodą plastelinową w betonie. Ogólnie: rzeczywiście nie wyglądają na kilka centymetrów, nazwa \"Smerfowe\" wzięła się raczej ze skojarzeń niż prób nawiązania do świata bohaterów dobranocki więc w założeniu nie miały być miniaturowe. Hymm, coś się plączę więc powiem, że wyobraziłem sobie taki obrazek-światek i tak chciałem go zrealizować. Pracuję dalej nad tą pracą, dzięki za wszystkie posty zawsze miło jak nie skopią tak od razu przy pierwszym wejściu.
Napisano 2 Październik 200321 l Eeee.... nikt Cię tu nie skopie :) no może czasami ale to w dobrych intencjach ;) A pracka ciekawa - zawsze to jakiś inny styl, gdy wokół niemal wszyscy starają sie w chodzić w fotorealizm, a tu dla odmiany takie bajkowe klimaty. Chętnie tu będę zaglądał [yes]
Napisano 13 Październik 200321 l Autor Proszę o ewentualne wasze uwagi, w końcu każda uwaga myślenie wzmaga.
Napisano 13 Październik 200321 l A już myślałem, że będzie trzeba Ciebie zagonić do pracy :D , bo przerwa długa była, no ale postepy jednak są. Bacry wspomniał o świetle, ja jeszcze się zapytam, czy teren tak będzie wyglądał w ostatecznej wersji?? Strumykowi by się przydały jakieś brzegi i nurt, bo wygląda jak naklejony na trawę, no i trawa też mało urozmaicona ;) A poza tym super. [yes]
Napisano 13 Październik 200321 l Dokładnie - chyba, że to jet ścieżka - a gdzie są wielkie drzewa - dzieki nim mógłbtyś uzyskać efekt maleńkich domków - bo na razie to wydają sie normalnej wielkości - wywołują takie wrażeniwe (u mnie przynajmniej) - no i te xchmurki tak nisko umiejscowione. Popraw teklsturki. Giorgione
Napisano 13 Październik 200321 l Hehe, to ja tak wyskoczyłem z tym strumykiem, a kto wie, czy to nie ścieżka jest :P Autor musi się wypowiedzieć :]
Napisano 13 Październik 200321 l alee fajneeee... podoba mi sie very much.... czeka czekam ale zrob swiatelko.... i czy to scanline???
Napisano 14 Październik 200321 l Nie wiem czy to się przyda ale może... Stwórz płaszczyznę i kulę ( u mnie kula była z 12 sekcjami w pionie i poziomie. Ustaw kulę na płaszczyźnie tak żeby dolny koniec ( w moim przypadku cztery najniższe sekcje) znajdował się pod płaszczyzną- to pierwszy obrazek. Dzięki temu masz załatwioną sprawę wybrzuszenia domku nad gruntem. Potem w widoku z boku zaznacz vertexy z \"czapeczki\" kuli i przesuń je lekko w górę (obrazek w lewym dolnym rogu), nie zmieniaj zaznaczenia tylko trochę przeskaluj proporcjonalnie we wszystkich trzech osiach (prawy dolny róg). Zaznacz o jeden rząd vertexów mniej i powtórz całość- wyciągnięcie i przeskalowanie- aż będziesz miał coś takiego jak w prawym górnym rogu na obrazku poniżej...
Napisano 14 Październik 200321 l Na koniec możesz odciąć wybrzuszone face\'y na samej górze i powinieneś mieć coś w rodzaju takiego \" pniaczka domku\" Jeśli na cokolwiek Ci się to przydaje- daj znać, dorzucę resztę :) Powodzenia ze sceną.
Napisano 14 Październik 200321 l Autor Wielkie dzięki za wszystkie posty. Normalnie usiadłbym sobie wygodnie i podziwiał siebie jaki jestem wspaniały, a tak widzę, że muszę usiąść na czymś twardym i bardziej się przyłożyć. Co do strumyczka to rzeczywiście w założeniu miała być ścieżka, niestety, będę musiał to zrobić tak aby to było widome. Nad oświetleniem popracuję, światła w Maxie jakoś na razie nie łapię. Do teksturek też się przyłożę. A jeśli chodzi o wielkość to w założeniu i w praktyce te domki nie mają 15 cm tylko około 7 m, w tej chwili nie pamiętam dokładnie ale gdzieś tyle. To jest scanline (cokolwiek to może znaczyć). Do RK napisałem mejla, też dzięki. W sumie to forum jest motywacją do tego, żeby pracować nad sobą.
Napisano 27 Luty 200421 l Autor No cóż wbrew pozorom cały (dostępny) czas nad tym pracuję, w tej chwili wygląda to tak. Poprawiłem materiały, geometrię i parę szczegółów. Nie jest to wersja ostateczna. W tej chwili dopracowuję oświetlenie. Za wszelkie komenty z góry dzięki
Napisano 28 Luty 200421 l a czy w bajce to wygląda realistycznie??. Mom zdaniem pomysł super!!! poza tym modelowanie bardzo fajne textury z każdym renderem lepsze tlyko nad światełkim trzenba popracować
Napisano 28 Luty 200421 l A czy ja powiedzialem ze w bajce wyglada realistycznie? Wyglada sztucznie jak na bajke.
Napisano 28 Luty 200421 l Słońce jakoś nie pasuje, jest trochę za pusto na horyzoncie i dróżka jest strasznie rozmyta ale poza tym pracka git.
Napisano 31 Marzec 200420 l Autor Wielkie dzięki za wszystkie posty, nawet te o ilustracie i cell shade, których nie bardzo rozumię. Uakutalniłem scenę. Na razie jeśli chodzi o ten temat \"this is The End\", niemniej gdy zbuduję dodatkowe elementy być może scena ta będzie miejscem małej animacji.
Napisano 31 Marzec 200420 l Dla mnie brakuje w tej scenie życia...wcale nie jest smerfna...:( Gdzie tu żywe kolory...gdzie smerfy. Same komiksowe kształty nie oddają klimatu...:| Do tego jeszcze dochodzi nijaka ziemia... (mogłeś się pobawić trochę przy trawde...przynajmiej przy chatkach trochę mogłeś zasiać :P ) Patrząc na poprzednie renderki...ten wygląda słabo...:| Mam nadzieję, że tak tego nie zostawisz, bo pomysły/modele są dobre... Pozdr
Napisano 5 Kwiecień 200420 l Autor Dzięki za wszystkie komenty, szczególnie te krytyczne Falcruma dały mi do myślenia. Nie zostawię tego całkiem tak, ale póki co zajmę się innymi elementami, może rzeczywiście i smerfy się pojawią (np. w postaci zupy smerfowej?) pozdrowionka dla wszystkich
Napisano 5 Kwiecień 200420 l Strasznie buro i ponuro... chyba jakaś klatwa dosięgła krainę smerfów... blado i jakoś bez polotu.... bardzo fajny kadr i ciekawa kompozycja... serio... jednak błądzisz w ciemnosciach z tymi kolorami... :/
Napisano 5 Kwiecień 200420 l nie jest zle... zrob trafke... i bedzie git, aaahaaa... i sloneczko pokaz koniecznie na niebie... :D
Napisano 5 Kwiecień 200420 l Pomysł nie najgorszy chociaż wykonanie słabe ... ale czekam z nieciepliwością na dalszy rozwój pracki.A tak na marginesie ... jakbyś dodał DOF\'a to realizm , jaki on by nie był podniósł by swoją wartość :] Pozdrawiam